Kleine appellaties
Pouilly-Loché en Pouilly-Vincelles door Reinier Broeks, redacteur
Nieuwe Premiers Cru’s: Pouilly-Loché en Pouilly-Vincelles
In november 2024 heeft het Franse Ministerie van Landbouw en Bosbouw (INAO) officieel vier climats* in de Mâconnais erkent als Premier Cru. Deze erkenning betreft één climat in Pouilly-Loché en drie in Pouilly-Vinzelles, en geldt vanaf de oogst van 2024.
Nieuwe Premier Cru-climats:
Pouilly-Loché:
Les Mûres (7,09 hectare)
Dit climat is ongeveer 22% van de totale 32 hectare van de appellatie
Pouilly-Vinzelles
Les Longeays (7,50 hectare)
Les Pétaux (2,76 hectare)
Les Quarts (12,45 hectare)
Samen vormen deze drie climats ongeveer 43% van de 52 hectare van de appellatie
Strengere productieregels voor Premier Cru-wijnen

Met de toekenning van de Premier Cru-status zijn er strengere productieregels ingevoerd om de kwaliteit en herkomst te waarborgen:
Handmatige oogst: alle druiven moeten met de hand worden geplukt;
Verbod op herbiciden: het gebruik van herbiciden is volledig verboden. Dat is een primeur voor Premier Cru-climats in Bourgogne;
Beperkte opbrengst: de maximale opbrengst is vastgesteld op 58 hectoliter per hectare, in tegenstelling tot 60 hl/ha voor de reguliere AOC/AOP-wijnen;
Verplichte rijping: de wijnen moeten minimaal rijpen tot 1 juli van het jaar volgend op de oogst en mogen pas vanaf 15 juli op de markt worden gebracht;
Minimaal alcoholpercentage: het minimale alcoholpercentage is verhoogd naar 12%, vergeleken met 11% voor de standaard AOC/AOP-wijnen.
Betekenis voor de Mâconnais
De erkenning benadrukt de unieke kwaliteiten van het terroir van de Mâconnais en plaatst Pouilly-Loché en Pouilly-Vinzelles naast andere prestigieuze Bourgondische appellaties. Eerder, in 2020, kregen 22 climats in het nabijgelegen Pouilly-Fuissé al de Premier Cru-status toegekend.
Deze ontwikkelingen bevestigen de groei van de Mâconnais als producent van hoogwaardige wijnen. Ze bieden wijnliefhebbers nieuwe mogelijkheden om de diversiteit en diepgang van deze regio te ontdekken.
* Een climat is een specifiek afgebakend wijngaardperceel met unieke geologische en klimatologische kenmerken. In de Bourgogne zijn er meer dan 1.000 climats. De bekendste zijn misschien wel Romanée-Conti, Chambertin, Clos de Vougeot en Montrachet.