Het Reestdal zorgt ervoor
door Paul Winnubst, NWG Wijnmeester Wijngilde Den Haag

De Reest is een beek die vanaf zo ongeveer Slagharen steeds breder vanuit Drenthe het Overijsselse land in meandert, tussen afgegraven hoogveen door. Voorbij Meppel verbreedt de Reest aanzienlijk. Er is verspreide landbouw en veeteelt in de regio. Daarom oogt het zeer ruimtelijk. Slingerende weggetjes en mooie vergezichten.
Midden in dit gebied ligt de Reestlandhoeve. Niet alleen een zorgboerderij met alle certificeringen, maar tevens een succesvolle wijnboerderij. Internationaal timmert men aan de weg met eervolle vermeldingen in onder andere Oostenrijk. Een grote groep vrijwilligers, waaronder ondergetekende, helpt met het werk in de wijngaard. Of dat nu het snoeien is, of alles rond het plukken. De groei is natuur-inclusief: zo laat men bijvoorbeeld het onkruid doorgroeien.

Bijzonder en vermeldenswaardig is dat men in de wijngaard klassieke muziek draait. Inderdaad: klassieke muziek! Johan, eigenaar van de Reestlandhoeve: ‘We merkten dat de wijnstokken te weinig wortelden en waren er knap wanhopig onder. Toen we deze muziek gingen proberen, had ik er eerst een hard hoofd in maar ik kan niet anders zeggen dat het heeft gewerkt, en dat nog steeds doet.’
Een Duitse wijnmeester komt direct na de oogst om een optimale wijn te maken en dat proef je. Niet alleen wit, rosé en rood, maar ook een (zoete) bubbel zijn verkrijgbaar. En sommige wijn legt men op hout, met verrassend resultaat. Het gaat zo goed dat men graag flink wil uitbreiden, maar helaas blijken de nodige nieuwe jonge wijnstokken maar mondjesmaat te verkrijgen zijn. De druiven die op dit moment worden geteeld, zijn van de witte hybride rassen Johanniter en Solaris, en van de blauwe Muscat Bleu, Regent en Cabernet Noir.

Je kunt nu overigens – vanwege de uitbreiding – mede-eigenaar worden van de Reestlandhoeve. Meer informatie over de wijnen en dit aanbod, zie hun website: De Reestlandhoeve Balkbrug – Reestlandhoeve Persoonlijke voorkeur: de Reestlander Wit Sonate 2023, met een zilveren medaille in Oostenrijk. Een verrassend volle textuur met een ronde maar toch ook frisse smaak. En dat uit het Reestdal!