T27 Masterclass

Een geslaagde wijnproeverij ‘Loire’ op zaterdag 30 november 2024 door de enthousiaste Ger Dorlo, NWG Wijnmeester van Wijngilde Maastricht, waar zich bijna 45 proevers voor hadden aangemeld.

Ger liet ons in deze masterclass 10 wijnen proeven die de veelzijdigheid van de wijnregio Loire illustreren. Ger had zich terdege voorbereid, en aan de hand van een uitgebreide presentatie nam hij ons mee op reis door de Loire. Natuurlijk kent ieder serieuze wijnproever de Loire wel, met de bekende namen van de wijnappellaties, haar beroemde kastelen, en de belangrijkste druivensoorten.

Als mooie verrassing werden er ook 5 fraaie kazen en een wildpaté geserveerd, die door ´Team Maastricht’ netjes per proever op een bordje waren uitgeserveerd. Wat stond er op het proefmenu? In volgorde: een bijzondere Crémant, een Muscadet – een van de recentste cru communale, een witte Menetou-Salon van een kleine wijngaard, een Cour-Cheverny van de bijzondere witte Romorantin-druif, een indrukwekkende Savennières, een rode Cheverny, een rode Sancerre, een gerijpte Saumur Puy-Notre-Dame, een eveneens gerijpte Chinon uit de lieu-dit Les Picasse, en tot slot de enige Grand Cru in de Loire: de zoete Quarts de Chaume.

Vakkundig liet Ger ons (hernieuwd?) kennismaken met de typische druivensoorten, kriskras door de wijnstreek Loire. In een levendige interactie met de aanwezige proevers werd er over de wijnen gesproken. Aan de hand van de technische informatie over de wijnen werd onze kennis van druif & wijn uitgebreid. Het was moeilijk een favoriet te noemen , dat hing voor velen af van de persoonlijke smaak en de verwachting. Zo bleek de ‘simpele´ Muscadet een complexe wijn, mede door de langere rijping sur lie. De Romorantin-druif voor velen onbekend – onterecht! De Cour-Cheverny bleek een mooie ‘originele’ wijn, waarschijnlijk ook door de leeftijd van de stokken. De zijn namelijk ouder dan 45 jaar. De Savennières van het bekende huis Domaine des Baumard – Clos du Papillon uit 2018 – was een dijk van een wijn, en liet duidelijk zien waar de Chenin Blanc in de Loire toe in staat is; mooi gerijpt, mineralig, lengte en een genot te proeven.

Tot slot natuurlijk het zoete einde – tja, dat valt altijd wel in de smaak: zoet en toch ook fris in balans met levendige zuren, klein bittertje, geconcentreerd en complex.

Ger werd bedankt voor al zijn werk met een terecht groot applaus, en een mooie fles wijn. Er waren nog wat restjes wijn om na te proeven, en de proevers gingen tevreden huiswaarts.

De volgende masterclass op de NWG Najaarsdag staat inmiddels gepland voor 15 november 2025!