T27 Kleine appellaties

Sinds 1937 mag Corton-Charlemagne de AOC-status voeren. De befaamde Corton-heuvel is voornamelijk bekend vanwege zijn rode wijnen. Corton-Charlemagne vormt hier een uitzondering op. Deze wijngaard van in totaal circa 50 hectare kent voornamelijk één druif: Chardonnay. 

Corton-Charlemagne bevindt zich op het hoge gedeelte, tussen 280 en 330 meter, van de beroemde Corton-heuvel in het zuidelijke deel van het departement Côte-d’Or (Bourgogne), in de Côte de Beaune. De ondergrond bestaat hier uit kleirijke mergel, kalk en krijt. 

Het stadje Beaune ligt dichtbij, de dorpen Aloxe-Corton en Pernand-Vergelesses liggen nog dichterbij. Corton-Charlemagne is een Grand Cru in de Bourgogne. De Grand Cru’s vormen de top van de AOC-pyramide. Deze wijnen zijn schaars, gewild en (dus) duur. De witte Grand Cru’s van de Bourgogne bevinden zich exclusief in de Côte de Beaune en in Chablis (ook Bourgogne). 

De gemiddelde opbrengst per hectare bedraagt hier rond de 40 hectoliter (toegestaan is maximaal 48 hectoliter). Deze wijn kan goed worden bewaard. Onder goede condities en afhankelijk van het oogstjaar wel 25 jaar. De Corton-Charlemagne van de foto (jaargang 2009) dronk ik in 2024. Op die leeftijd een krachtige wijn met zeker nog bewaarpotentieel. 

In het algemeen drink je deze witte wijn niet heel koud; 12 tot 14 °C is prima. Ook drink je deze wijn beter niet te jong. Het is een echte bewaarwijn die minstens vijf jaar oud moet zijn en het beste van zich laat zien na een jaar of tien. Is hij in zijn jeugd nog lichtgoud van kleur, naarmate hij ouder wordt, verandert dit in goudgeel tot zelfs amberkleurig. 

De aroma’s zijn delicaat en complex. Boter, gebakken appel, honing, ananas, vuursteen, lindebloesem, kaneel. Gerijpte wijnen vertonen ook wel aroma’s van leer en truffel. De smaak is krachtig, heel rijk, complex en de afdronk is lang. Een elegante wijn met veel concentratie. 

Wijn-spijscombinaties: zeetong met citroenboter, gegrilde langoustines, gebakken rivierkreeftjes, snoekbaars met zuringroomsaus, gevogelte met morillesaus.