T27 Genoten van ….

Deze wijn geproefd en gekocht in november 2024 tijdens een stedentrip naar Wenen. Ik drink altijd de wijn van de streek waar ik ben. En Wenen beschikt over eigen wijngaarden. Dus wat doe je na een ochtend en middag sightseeing en kilometers door de stad geslenterd te hebben: een wijnbar opzoeken. 

En uiteraard gevonden! Wein & Co… een combinatie van wijnwinkel met wijnbar. Een prachtig concept. 

Op mijn vraag of zo’n Gemischter Satz wel een beetje verantwoord wijntje was, kwam uiteraard een volmondige JA door de barkeeper.

En jawel, een ideale wijn om even bij te komen van al het moois en cultuur van en in de stad Wenen. 

Gemaakt van verschillende druivensoorten, allen geplant in dezelfde wijngaard, tegelijkertijd geoogst, geperst en vergist. 

Fris, sappig, wat mineralig, mooie afdronk. Een wijn waarbij je na glas 1 niet stopt. Dus je neemt er nog eentje, zonder het gevoel te krijgen dat na glas 2 je hoofd zich inmiddels in het reuzenrad in de Prater bevindt. 

Na de ruime proefsessie in de bar, de bijbehorende winkel bezocht, en voor het bedrag van 12,99 euro een fles gekocht. 

Yolanda Dols, secretaris  Wijngilde Maastricht 

Tijdens een diner met een groep mede-Bordeauxliefhebbers werd deze prachtige wijn gepresenteerd. Vanaf de verzamelplaats vertrokken we samen naar restaurant Vineum in Rotterdam. Ik had mijn eigen wijn meegenomen in een kartonnen doosje, het soort dat normaal drie flessen bevat. Voor de gelegenheid had ik ook wat informatie over mijn wijn uitgeprint en in de doos gestopt. Terwijl we daar stonden, voelde ik een tik op mijn schouder. Iemand vroeg of er nog een fles in mijn doosje paste. Uit de opvallend diepe jaszak van mijn gesprekspartner verscheen een prachtige witte Château Margaux. Deze vervoersmethode moet voor Château Margaux toch een primeur zijn geweest!

Pavillon Blanc is de witte wijn van Chateau Margaux in Bordeaux, tot dusver stating the obvious. De witte wijn van dit iconische wijnhuis is geen Margaux, maar een Bordeaux AOC Blanc van 100% Sauvignon Blanc.

In het restaurant werd de wijn snel gekoeld en als tweede wijn van de avond geschonken.  Dat was maar goed ook! Op zulke avonden heb ik altijd moeite met het vinden van de crachoir … De wijn had een prachtige complexe neus van amandelen, honing en karamel vergezeld door een licht oxidatieve toets. Het soort oxidatie waar je keer op keer aan kunt ruiken. Tijd voor een slok. Een zachte, mondvullende wijn die na 24 jaar nog steeds frisheid en kracht weet te tonen.

Reputatie en schaarste maken een slechte wijn niet goed, maar een goede wijn wel beter! Wanneer een icoonwijn zoals deze ook nog uitmuntend is, maakt dat het moment bijzonderder. Emotie en ambiance wegen wat mij betreft daarin mee. Ik ben tenslotte geen robot.

Als je goed zoekt is de wijn nog te koop voor ongeveer €220,00.

David Hoeksema, penningmeester Wijngilde Maastricht

Regelmatig gaan we een weekje richting de Côte Chalonnaise. Uiteraard voor de natuur en cultuur, maar ‘toevallig’ komen daar ook mooie en relatief betaalbare bourgognewijnen vandaan! Denk hierbij aan herkomstbenamingen als Mercurey, Montagny, Rully en Givry. Het ontdekken waard, zeker omdat de kwaliteit-prijsverhouding uitstekend is. Vergelijk dat maar eens met een Meursault, een Puligny-Montrachet of een Chassagne-Montrachet.

In deze rubriek wil ik, beknopt, aandacht besteden aan een witte Givry die ik recentelijk proefde. Het betreft een Givry Blanc 1er Cru ‘La Plante’ uit 2015 van het familiedomein Danjean-Berthoux uit Jambles (gemeente Givry). Zie foto.

Een heerlijke wijn. De kleur neigt naar goudgeel, niet vreemd voor een negen jaar oude witte wijn. De aroma’s zijn divers. Enerzijds geel fruit en citrus, anderzijds boter en een lichte houtimpressie. De smaak is complex. Niet belegen, maar levendig en elegant. De Chardonnaydruif weerspiegelt uitstekend het terroir: dertig jaar oude stokken op een bodem van mergelkalk (marno-calcaire) met een zuid, zuidoost expositie op een hoogte van 315 meter.

De wijn rijpt 10 maanden lang in grote eikenhouten vaten (demi-muids – 600 liter), waarvan jaarlijks 20% nieuw. Drink deze wijn niet te koud: 10 tot 12 °C.

Ik dronk deze wijn bij koemelkkazen uit de bourgognestreek: Époisses en Chaource. Een prima combinatie. Combineren met een romige risotto, vis of gevogelte in romige saus kan zeker ook.

Momenteel is de jaargang 2022 van deze wijn in Nederland te koop bij Bovino (€ 40,95) en Wijnig (€ 38,95).

Ger Dorlo, NWG Wijnmeester Wijngilde Maastricht

Deze sherry heb ik twee jaar geleden gekocht in een soort van winkel van Sinkel in De Panne (Belgische kust) voor het luttele bedrag van € 5,00. Waarschijnlijk had de eigenaar van de zaak meer verstand van meuk dan van wijn. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan! En dat deden we. Gewoon thuis, want waarom alleen buiten de deur genieten?

De neus blaast je al omver: noot, rozijnen, bosgrond, fudge, paddenstoelen in het algemeen en truffel in het bijzonder, en als je proeft hoef je even helemaal niets anders meer. Nog steeds met hele mooi zuren en niet te zoet (off-dry). We hadden ‘m met gemak nog even kunnen laten liggen, en dat terwijl hij al meer dan 25 jaar oud was toen hij werd gebotteld.

Oloroso is de sherryvariant die oxidatief (zonder de afdichtende florlaag) wordt gemaakt. De gebruikte druivensoorten zijn Palomino Fino (90%) en Pedro Ximinez (10%). De neutrale basiswijn heeft ongeveer 11-12 % alcohol. Na de gisting wordt de wijn versterkt met wijnalcohol tot 17-18% of in dit geval 20%.

Voor € 5,00 zul je hem waarschijnlijk nergens meer kunnen vinden. Internet leert dat je tegenwoordig voor een fles van 50 cl ongeveer € 45,00 betaald.

P.S.: ook De Panne is meer de moeite waard!

Marijke Kop, voorzitter Wijngilde Maastricht