NWG Maastricht Verslag Blindproeverij

Ons lid Pim Rijnhout verzorgde, haast traditiegetrouw, deze proeverij van 10 wijnen. Voor zijn presentatie maakte hij, deels, gebruik van AI. Verrassend en dat gold zeker ook weer voor Pim’s wijnkeuze!

Conform de beproefde systematiek kan iedere proever drie ‘gokjes’ per wijn wagen alvorens de onthulling plaatsvindt. Eerste gok na het proeven, tweede gok na het geven van drie opties en derde gok na het geven van een aantal kenmerken van de wijn.

Geschiedenis, ligging, cijfers, klimaat en ondergrond passeerden de revue. Dat schept een helder beeld van de regio!

Vervolgens werd er geproefd!

We proefden: 10 wijnen. 1 mousserende wijn, 4 droge witte wijnen en 5 rode wijnen

Geproefde wijnen:

Wijn 1. Wit, mousserend. Druif: 100% Riesling. Sekt Riesling Brut. Reichsrat Von Buhl (Pfalz). Jaar 2019.  Alcohol 12,5%. Tweede vergisting op fles en rijping sur lie. Een mooie, lichtgele wijn met een fijne mousse. Aroma’s van gist, brioche, petrol, honing, abrikoos, citrus en appel. De smaak is krachtig, mineraal met vrij strakke zuren en een lange afdronk.

Wijn 2. Wit. Druif: 100% Jacquère. Savoie Apremont vieilles vignes. Domaine Ravier. Jaargang 2020. Alcohol: 11,5%. Helder lichtgeel. Weinig aromatisch, groene appel, citrus, peer. De smaak kenmerkt zich door frisheid en hoge zuren. Een redelijk strakke, mineralige wijn.

Wijn 3. Wit. Druif: 100% Melon de Bourgogne. Muscadet Sèvre et Maine. Michel Delhommeau. La Dame de Onze Heures. Bodem van gabbro (stollingsgesteente, soort graniet). Jaargang 2022. Alcohol 12%. Lierijping gedurende 12 maanden. Lichtgele kleur. Aroma’s van appel, citrus en vuursteen. Smaak; fris, ziltig, gistig, droog met een gemiddelde zuurgraad.

Wijn 4. Wit. Druif: 100% Sauvignon blanc. Touraine (Loire). Jean François Mériau. L’Arpent de Vaudons. Jaargang 2023. Alcohol 13%. Kleur lichtgeel. Aroma’s van appel, peer, citroen, honing. Niet ‘grassig’. In de smaak is deze wijn droog met gemiddeld + zuren. Bordeaux-stijl.

Wijn 5. Wit. Druif: 100% Chardonnay. Nieuw-Zeeland. Kumeu River Village. Jaargang 2022. Alcohol 13%. Bourgogne-stijl. Rijping 40% gebruikte barriques en 60 RVS. Malo en lierijping. Kleur: lichtgeel. Aroma’s: ananas, perzik, citrus, vuursteen, toast, brioche. Frisse stijl, hout niet dominant, iets boter, mooie zuren.

Wijn 6. Rood. Druif: 100% Vernatsch (Schiava). Alto-Adige. Nals Margreid, Galea. Jaargang 2023.

Alcohol 13%. Zeven maanden groot hout. Kleur: licht robijnrood. Aroma’s van framboos, aardbei, suikerspin, rozen, aards, kruidigheid. Smaak: fruitig, gemiddelde zuren, weinig tannines. Eenvoudige, lekkere wijn. Iets gekoeld drinken.

Wijn 7. Rood. Druif: 100% Pinot Noir. Bourgogne, “En Lutenière”. Aurélien Verdet. Jaargang 2022. Alcohol 13%. Kleine wijngaard (2,2 ha). Bio. Oude stokken (> 65 jr). Kleur: robijnrood. Aroma’s: rood fruit, citrus, vanille, aards, kruidig. Smaak: zoete impressie, gemiddelde zuren, zachte tannines en een lange afdronk.

Wijn 8. Rood. Druif: Merlot 60%, Cabernet Sauvignon 33%, Cabernet Franc 5% en Petit Verdot, 2%. Bordeaux Supérieur. Château La Gardera. Bio. Jaargang 2020. Alcohol 13,5%. Kleur: robijnrood. Aroma’s: braam, zwarte bes, munt, vanille, chocolade, koffie, eucalyptus. Smaak: droog, stevige, rijpe tannines, gemiddeld alcohol,potloodslijpsel, klassiek Bordeaux.

Wijn 9. Rood. Druif: Grenache 30%, Mourvèdre 30%, Counoise 10%, Syrah 10%, Cinsault 5%, Picpoul, clairette, Terret Noir, Picardan, Roussanne, Bourboulenc, Vaccarèse en Muscardin samen 15%. Châteauneuf du Pape. Château de Beaucastel. Één jaar in houten foeders. Jaargang 2013. Alcohol 14%. Kleur: robijnrood. Aroma’s: complex, zwarte bes, kirsch, pruimen, peper, viooltjes, tijm rozemarijn, zwarte thee, leer. Smaak: balans tussen kracht en finesse. Gemiddelde tannines en zuren.

Wijn 10. Rood. Druif: 100% Shiraz. Barossa Valley (Australië). Penfolds Bin 150 Marananga. Jaargang 2018. Alcohol 14,5%. Kleur: donker robijnrood. Aroma’s: bramen, pruimen, menthol, zoethout, peper, olijven, chocolade, mokka, kaneel. Smaak: intens, complex, geconcentreerd, rijp fruit, specerijen, krachtige tannines, gemiddelde zuren.

De line-up: