Wijnproeven of speeddaten
door Ilse Swank, Wijngilde Utrecht en Marijke Kop, eindredacteur

NWG Wijnmeester Ilse Swank had dit jaar in augustus de eer om panellid te zijn tijdens de Austrian Wine Challenge Vienna (AWC) in Wenen. En dat is bijzonder genoeg om na een korte uitleg over de AWC haar aan het woord te laten.
Wat is de AWC Vienna?

De AWC is een van de grootste, niet commerciële en meest uitdagende internationaal erkende wijncompetities. Dit jaar zijn 10.824 wijnen ingestuurd van maar liefst 1.412 producenten uit 41 landen.
Alle wijnen zijn blind geproefd en er gelden strikte proefregels. De ruim 200 juryleden zitten afgescheiden van elkaar (overleg is niet mogelijk) en beoordelen alle wijnen op de (internationaal erkende) schaal van 100. De te beoordelen wijnen werden verdeeld over steeds 6 panelleden die dan dezelfde wijnen proeven.
Welke eisen worden aan een panellid gesteld?

Je komt niet zomaar in aanmerking om panellid te zijn. Om de standaard hoog te houden, worden eisen gesteld aan de panelleden. De voorwaarde voor toelating – zo staat op de website van AWC – is óf het bezit van een officieel wijnproefexamen volgens de Oostenrijkse of Europese regelgeving óf aantoonbaar gelijkwaardige internationale ervaring. Het panel van experts – oenologen, wijnexperts, sommeliers, gastronomen, wijnhandelaren en journalisten – komen uit de hele wereld hiernaartoe. En ja, dus zelfs uit het onbekende wijnland als Nederland.
Speeddaten

‘Het proeven en beoordelen is hard werken’, zo merkte Ilse. ’Op één dag krijg je wel 117 wijnen te keuren’. De vergelijking met speeddaten dringt zich op. Soms zou je willen dat een glas minder dan half vol was. Focus houden en uitspugen is een must, hoewel: een panellid bleek zo onder de indruk van een aantal zoete witte (dessert)wijnen (restsuiker 45 gram), dat hij het niet kon weerstaan om ze op te drinken. Vraag is hoe zijn beoordeling daarna tot stand kwam, maar dat terzijde …’
Elke speeddate met een wijn duurt ongeveer twee minuten. Als panellid beoordeel je in die korte tijd uiterlijk, balans, complexiteit, diepgang en intensiteit. Aan de hand daarvan kent elk panellid de punten toe. Constateert een panellid een fout in de wijn, dan geen punten. Twee minuten lijkt kort, maar het is voldoende voor een eerste goede indruk. Uiteindelijk is die eerste indruk immers vaak bepalend. Binnen 38 minuten heb je de eerste flight gehad van 19 wijnen. Je krijgt vijf minuten pauze en dan ga je weer door met proeven. Op één dag krijg je zo vijf flights voorgeschoteld. Echt hard werken dus!
Gelukkig ook tijd voor ontspanning
Tijdens de heerlijke Oostenrijkse lunch komen de verhalen op tafel. Eindelijk de mogelijkheid om de wijnen met elkaar te vergelijken. Ilse had voor zichzelf ook op een apart papier de beoordelingen opgeschreven en besproken met enkele andere panelleden. Verrassend was, dat er toch ongeveer dezelfde beoordelingen uitkwamen.
Waardering en bekroning
Er waren vier verschillende proeflokalen met 30 proevers. Een flight van wijnen werd door zes personen geproefd. Uit deze verschillende beoordelingen komt dan een gemiddelde score. De wijn moet voor een ‘seal of approval’ 84 tot en met 86,9 scoren, voor een zilveren medaille 87 tot 89,9 punten en voor goud 90 punten tot en met 100.

Onder de inzendingen waren ook Nederlandse wijnen. Het viel Ilse op dat een groot deel van de aanwezige experts slecht geïnformeerd was over Nederland Wijnland. Waar komt die wijn vandaan? Uit Nederland? Dat de Nederlandse wijnmakers meer internationale bekendheid verdienen is voor Ilse een zekerheid. Nederland is immers meer dan regen, fietsen, tulpen, water, zwart wit gevlekte koeien op een vlakke vlakte, windmolens en boerenklompen. Om de clichés eens te noemen.
En dan toch succes voor Nederland!
In september zijn de medaillewinnaars bekend gemaakt. En dan blijken er ook medailles aan Nederlandse wijnmakers toegekend. Waaronder Hoog Beek & Royen, Hof van Twente en De Daalgaard. Super toch!