T26 Wijngilde Gouda bezoekt Chinon (Loire)

Een aantal leden van Wijngilde Gouda bezocht dit jaar in de laatste week van september het schilderachtige stadje Chinon, gelegen aan de Vienne – een zijrivier van de Loire.  

De bodem van het gebied rondom Chinon bevat veel kalksteen. Ooit is dat daar in een ver verleden afgezet toen het gebied nog een zee was. Dit (poreuze) kalksteen is niet alleen bepalend voor de ontwikkeling van de druiven (temperatuur en beschikbaarheid van water in de grond) maar ook voor het landschap. De huizen zijn gemaakt van kalksteen waarbij de stenen die voor de bouw uit de grond werden gehaald, overal (wijn)grotten hebben doen ontstaan. Heel bijzonder. 

De groep ‘Gouda’ bezocht, onder leiding van Linda Grootendorst en Rob Stofberg en met als vertrekpunt een pittoresk Frans Hotel in Chinon, zes verschillende wijnbedrijven. Twee bedrijven lagen in of zeer dichtbij Chinon. De overige vier lagen in de buurt – maximaal 45 minuten rijden; de AOC’s Saumur en Bourgeuil.  

Het verschil tussen de bedrijven was vooral de algemene opzet. Twee waren overduidelijk relatief kleine familiebedrijven waarbij het echtpaar dat eigenaar en wijnmaker was, ook de presentatie verzorgde. Twee andere waren grootschaliger en veel moderner. Maar desondanks verzorgde de familieleden wel de proeverij en de rondleiding. Tot slot twee hele grote en commerciëlere bedrijven die voor een strakke PR-achtige ontvangst en aanpak hadden gekozen. 

Er was een overeenkomst tussen alle zes de wijnproducenten: ze hadden dezelfde druivenrassen aangeplant. Dit is voor de rode wijnen in dit deel van de Loire 100% Cabernet Franc. Bij alle zes bedrijven dus alleen monocepage wijnen van dit ras. Ook de rosés, vaak maar een soort, zijn gemaakt van de Cabernet Franc. Crémants en witte wijnen, beide zeer beperkt in Chinon, maakt men van de Chenin Blanc. Laatstgenoemde druif maakt overigens minder dan 20% van de aangeplante druivenrassen uit in dit deel van de Loire. Cabernet Franc is dus zeer sterk in de meerderheid.  

Cabernet Franc-wijnen kunnen in sommige gevallen prima ouder worden. Dit hangt onder andere af van de vinificatie en de opvoeding. Wij dronken bijvoorbeeld bij Domaine de Noiré een 2018 die nog heel jong overkwam. Zelfs een verstofte 2003 die Jean-Max Manceau – eigenaar van Domaine de Noiré – eigenlijk weg wilde gooien, was tot zijn eigen verbazing nog behoorlijk drinkbaar. 

Mocht je meer willen weten over onze wijnreis, neem dan via je afdelingssecretaris contact op met de secretaris van Wijngilde Gouda.