T26 Wijngilde Bergen bezoekt Wijngaard Avendorp

Wist u dat er in het mooie West-Friesland in de buurt van Schagen een wijngaard genaamd Avendorp is opgezet door vijf vrienden? Zij wilden hun eigen wijn maken van zelf geteelde druiven op Hollandse zeeklei.
Ik werd in juli 2020 getipt door een medewijnliefhebster van Wijngilde Bergen dat het mogelijk was om een druivenstok te adopteren voor vijf jaar. Iedere deelnemer wordt uitgenodigd voor het jaarlijkse oogstfeest, en als er wijn is geproduceerd ontvangen de deelnemers een fles wijn. Ik was direct enthousiast en heb mij aangemeld om een druivenstok te adopteren. Op 1 augustus 2020 waren alle 500 wijnstokken geadopteerd; ik was net op tijd. Donateurs mogen altijd langskomen op de wijngaard. Het is ook mogelijk om mee te helpen bij het snoeien, bemesten en oogsten van de druiventrossen.  Ik heb een Johanniter-druivenstok #227 geadopteerd (zie foto). Afgelopen jaar heb ik mijn eerste fles wijn Johanniter 2023 in ontvangst genomen. Ik herkende de frisse grapefruit- en groene appelaroma’s in de geur en smaak. Voor een piepjonge wijn hebben ze een prima prestatie geleverd. 

Drie druivenrassen 

Op de wijngaard worden momenteel drie druivenrassen verbouwd. 

Johanniter: een kruising tussen Riesling, Seyve-Villard, Ruländer en Gutedel. Wijnen gemaakt van Johanniter druiven zijn vaak fruitig en levendig, met aroma’s van meloen en grapefruit met sterk aanwezige zuren. 

Regent: een blauwe druif die is ontstaan uit de kruising van de witte Diana (Silvaner x Müller-Thurgau) en blauwe Chambourcin. De Regent is vooral aangeplant in noordelijke wijnstreken vanwege zijn vroege rijping en hoge resistentie tegen schimmels en wintervorst (PiWi). Wijnen van de Regent zijn vol en fruitig, met aroma’s van kersen en zwarte bessen. 

Souvignier Gris: een kruising tussen de blauwe Cabernet Sauvignon en de witte Bronner (kruising witte Merzling en de blauwe Geisenheim 6494). Dit druivenras rijpt vrij laat. De wijnen van de Souvignier Gris zijn neutraal tot licht fruitig. Het boeket toont subtiele fruitaroma’s van meloen, gekonfijte abrikozen en kweepeersap. Verder fijne, fruitige zuren, delicate tannine en een lange afdronk.  

Al doende leren 

Tijdens de winter van 2021-2022 groeiden de wijnstokken onder alle weersomstandigheden door. De kou verdween en enkel een kale houten druivenstok stond overeind. Tot eind april, toen de knoppen opeens ontwaakten en de scheuten uitgroeiden. Het nieuwe groeiseizoen 2022 was begonnen. Het was een ontdekkingstocht. De wijngaard moet immers goed voorbereid worden voor het eerste oogstjaar 2023. Van belang is rekening te houden met grote bedreigingen als meeldauw, valse meeldauw en botrytis. Daarnaast gaat het om het loofwandbeheer, het aantal trossen voor de juiste blad-vrucht-verhouding, en wanneer oogsten en waar de wijn maken. Veel te onderzoeken en mooie uitdagingen voor de vijf vrienden van Avendorp.  

Ook 2024 blijkt een jaar met uitdagingen. Een late nachtvorst en een nat voorjaar hebben geleid tot de slechtste oogst in het prille bestaan van Avendorp. Een jaar om snel te vergeten. 

Niet alleen druiven 

Naast druivenstokken vind je bij Avendorp ook een grote moestuin en een prachtige bloementuin met kleurrijke bloemen, grassen en vaste planten. De bloementuin draagt bij aan een gezonde bodem en vergroot de biodiversiteit in de wijngaard. Ieder jaar is er eind juni gedurende twee weken een pop-up restaurant in de wijngaard. Gasten kunnen dan genieten van een mooi menu met groenten uit de moestuin en bijpassende wijnen uit Nederland.