T26 Genoten van ….

Gedronken bij een gegrild stukje zeebaars op een bedje van spaghetti van courgette, met zelfgemaakte Spaanse romesco saus. Deze wijn hebt ik drie jaar geleden van mijn dochter gekregen, meegebracht vanuit de States. De intentie was toen deze wijn met elkaar te drinken bij een bijzonder moment. Door vele omstandigheden heeft dat moment op zich laten wachten, maar zaterdag 4 oktober konden we toasten op de mooie momenten in het leven. 

Deze maangele wijn heeft mooie lange benen in het glas en biedt een groot boeket aan aroma’s en smaken. In de geur ruik je zachte witte perzik, limoen, Cantaloupe-meloen, maar ook de vanille en wat hints van gerookte amandelen. Eenmaal in het glas opent de wijn zich verder en komen alle aroma’s ruimschoots naar voren. Zo ook in de smaak. De wijn heeft een mooie lang afdronk en heeft een filmend effect in de mond. 

De wijn is destijds gekocht in St. Helena, Californië bij het Estate van Robert Mondavi voor 50 dollar. In Nederland is de wijn nog wel te bestellen via Vivino maar dan voor gemiddeld €100,34 per fles. 

Dus niet zomaar een flesje om open te trekken! 

Noot van de redactie: de Fumé Blanc 2022 van Robert Mondavi is gemaakt van de 87% Sauvignon Blanc en 13% Sémillon 

Afgelopen september was ik een paar dagen voor een congres naar Turijn. Voor mijn terugreis had ik nog een ochtend om even door de stad te lopen. Het was een prachtige nazomerdag en voor de lunch vond ik een leuk plekje op een terras met uitzicht over de rivier de Po, de stad en daarachter de Alpen met een vers laagje sneeuw.  

Als lunch bestelde ik een vitello tonnato. De serveerster vroeg of ik een witte wijn uit de streek wilde. Piemonte is natuurlijk bekend om zijn heerlijke rode wijnen zoals Barbera en Barolo. De witte Arneis was nog helemaal onbekend voor mij en dus leuk om te proberen. 

Het was een aangename kennismaking. De wijn was licht strogeel en rook floraal en fruitig – groene appel, peer, meloen en citrus. Aangenaam fris, niet strak droog en middelzuur, en een aangename middellange afdronk. De combinatie van deze lichte wijn met de lichte lunch in de septemberzon was perfect. Op internet vond ik dat de naam Arneis ‘kleine rakker’ betekent omdat hij zo moeilijk te verbouwen is waardoor veel wijnboeren stopten met de teelt van deze druif. De belangstelling voor deze druif neemt de laatste jaren weer toe. Voor het glas betaalde ik 7 euro en dat vond ik het zeker waard. Ik ga de Arneis absoluut nog eens proberen. De wijn is in Nederland te koop bij Grand Cru wijnen voor € 17,50. 

We vergeten het weleens, maar de Pinot Gris/Grauburgunder heet zo omdat zijn schillen lichtrood van kleur zijn. Het is per slot van rekening een kleurmutatie van Pinot Noir. Normaal gesproken merken we daar weinig van, omdat de druiven – zoals gebruikelijk bij witte wijn – direct na binnenkomst geperst worden. Daarna vergist het ‘witte’ sap.. Bij de wijn die op 11 september in mijn glas zat was het niet te missen. Voor de Grauer Burgunder ‘Kalkmergel’ 2022 van VDP Weingut Friedrich Becker uit de Pfalz, Duitsland, hebben de druiven drie dagen schilweking gehad. Dat gaf de wijn nét dat beetje extra kleur: lichtroze. We proefden de wijn bij NWG Arnhem als onderdeel van de Landelijke serie met thema ‘Burgunders uit Duitsland’.  

Het was een fijn glas wijn, met ingehouden tropische tonen en wat ‘groens’ in de neus. Een vol-sappig glas met goede zuren, best wat body en zelfs een beetje tannine. Een bijzonder glas, waarvan ik vermoed dat hij een paar jaar extra in de kelder prima kan hebben. 

De fles komt bij Winterberg Wijnen uit Heemskerk vandaan en kost daar €21,50.  

Een maand geleden gedronken in restaurant The Church in Arnhem als begeleider bij een kaasplateau ter afsluiting van een lunch. 

Deze Ratafia is van Henri Giraud uit Aÿ. Gemaakt van 70% Pinot Noir en 30% Chardonnay.  Ratafia wordt gemaakt uit de tweede persing (meer fenolen) en versterkt met Marc de Champagne tot een alcoholpercentage van 16 %. 

Hij rijpt in vaten in een solera systeem waarin wijnen van 1990 tot 2016 gemengd worden. Het uitschenken uit de rehoboam, een fles van 4,5 liter,, gebeurt aan tafel door met een pipet de wijn uit de fles te extraheren. Prachtige blauwe fles trouwens. Spektakel aan tafel doet het altijd goed.  

Elegante volwassen neus met citrus, amandel honing en gekonfijte kersen. Opvallend speelse mineraliteit met mooie zuren en goed geïntegreerde alcohol. De afdronk is verrassend fris en met een elegant zoetje, crunchie hazelnoot, lang en lekker. 

Ik dacht, dat kunnen we thuis ook! Helaas, de prijs in Nederland voor een rehoboam is € 739,99; in Duitsland iets goedkoper: € 450,00. 

Echter, Pasteuning verkoopt de 0,5 liter S90-13 voor € 55,95, Zeker het proberen waard!