Onze leden Danny Cornips en Roel Gordijn verzorgden deze proeverij van 9 wijnen uit de Beaujolais. Daarvoor reisden zij door de streek en bezochten veel wijndomeinen.
Geschiedenis, ligging, cijfers, klimaat en ondergrond passeerden de revue. Dat schept een helder beeld van de regio!
Vervolgens werd er geproefd!
We proefden: 9 wijnen. 1 mousserende wijn (als laatste!), 2 droge witte wijnen en 6 rode wijnen
Geproefde wijnen:
Wijn 1. Wit. Druif: 100% Chardonnay. Beaujolais blanc (classic). Domaine des Terres Dorées (Jean Paul Brun). Bio zonder certificering. Spontane vergisting. Bodem van klei en kalksteen. Alcohol 12,5%. Koele vergisting. Geen houtrijping. Wel malo. Een mooie, lichtgele wijn met aroma’s van bloemen en wit fruit.
Wijn 2. Wit. Druif: 100% Chardonnay. Beaujolais blanc (vinification Bourguignonne). Domaine des Terres Dorées (Jean Paul Brun). Bio zonder certificering. Handgeplukt. Wilde gisting. Niet gefilterd. Jaargang 2022. Alcohol: 13%. Mét houtrijping (1 jaar oud hout) en malo. Battonage. Mooi, lichtgeel. Komt rijper en complexer over dan wijn 1.
Wijn 3. Rood. Druif: 100% Gamay. Beaujolais. Marcel Lapierre. Percelen wijngaard liggen net buiten de AOP Morgon. Bio. Wilde gisten. Jaargang 2022. Alcohol 12,5%. Macération semi-carbonique. 6 maanden rijping. Magnum!
De wijn is helder robijnrood, fris en licht kruidig met een duidelijk aroma van framboos.
Wijn 4. Rood. Druif: 100% Gamay. Marcel Lapierre. AOP Morgon. Wijnstokken van 70 jaar. Bio. Wilde gisten. Jaargang 2023. Alcohol 13,5%. Macération semi-carbonique. 9 maanden rijping op gebruikte vaten.
Slechts één woord: kers!!!????
Wijn 5. Rood. Druif: 100% Gamay. Marcel Lapierre. AOP Morgon. Wijnstokken van 70 jaar. Bio. Wilde gisten. Jaargang 2016. Alcohol 13%. Macération semi-carbonique. 9 maanden rijping op gebruikte vaten. Magnum!
Deze wijn is duidelijk kruidiger (in neus en smaak) dan de vorige wijn. Komt nog krachtig over (magnum).
Wijn 6. Rood. Druif: 100% Gamay. Domaine Bergeron. AOP Moulin à Vent. Vieilles vignes. Jaargang 2022.
Alcohol 13%. Steile hellingen. Bodem van roze graniet en mangaan.
Een krachtige en tanninerijke wijn met een beloftevolle toekomst.
Wijn 7. Rood. Druif: 100% Gamay. Domaine Louis Loron. AOP Moulin à Vent. Vieilles vignes. Jaargang 2022. Alcohol 13%. Bodem van verweerd graniet. Rijping op demi-muids.
Deze wijn is lichter en fruitiger dan de vorige.
Wijn 8. Rood. Druif: 99% Gamay plus 1% Chardonnay. Château Thivin. AOP Côte de Brouilly. Les griottes de Brulhié. Jaargang 2021. Alcohol 13%.
De toevoeging van de 1% Chardonnay is bedoeld om de, krachtige, wijn iets meer finesse te geven. Hij rijpte 9 maanden op barrique.
Wijn 9. Rood. Mousserend. Lichtzoet. Druif: 100% Gamay. F. de Loron. NV. Alcohol 8%. Méthode ancestrale. Onderbroken vergisting.
Heel fruitig. Doet in de verte denken aan frambozenlimonade (met alcohol ????)