NWG Maastricht Verslag Proeverij Portugal

Douro Vallei

De betreffende wijnen zijn geselecteerd door de NWG wijnmeesters. De afdeling Maastricht heeft gekozen voor 9 wijnen (4 wit en 5 rood), aangevuld met een zelfgekozen colheita port.

Jan van Asseldonk (NWG wijnmeester afdeling Breda) verzorgde de presentatie.

Wijn 1

Antão Vaz van Herdade da Malhadinha Nova Alentejo 2020.

Een lichtgele wijn met bloemige en citrusachtige aroma’s. Wij constateerden een behoorlijke zuurgraad en een stevig alcoholgehalte (13,5%).

Nu drinken.

Wijn 2

Fernão Pirez van Quinta do Casal Ribatejo (Falcoaria) 2018.

Licht groen/geel van kleur. Rokerige, kruidige, citrusachtige aroma’s met duidelijke aanwezigheid van houtrijping (vanille). Een forse zuurgraad en een gemiddeld alcoholpercentage (12,5).

Max 1 à 2 jaar bewaren.

Wijn 3

Autrora Doravante, Bairrada 2016.

Lichtgele kleur. Vrij strakke citrusaroma’s, snel weg, strak, lichte houtinvloed. Aciditeit gemiddeld +, alcoholgehalte gemiddeld (12,5%).

Nu drinken.

Wijn 4

Tiara van Niepoort Vinhos, Douro 2019.

Lichtgele kleur. Enige houtinvloed (vanille), citrus, appel, kruidig. Goede zuurgraad, gemiddeld alcoholpercentage (12,5).

Max 1 jaar bewaren.

Wijn 5

Rovisco Pais Reserva van Santo Isidro de Pegões, Setúbal 2020.

Helder robijnrood van kleur. Rood fruit, beetje zoet, iets vanille. Aciditeit gemiddeld -. Alcohol stevig (14%). Zachte tannines.

Nu drinken.

Wijn 6

Ouro de Óbidos Reserva, Óbidos 2018.

Donker robijnrood. Complex, laurier, drop, kers, peper. Mooie wijn. Aciditeit gemiddeld. Alcohol stevig (14%). Tannine gemiddeld (zacht).

Max 1 à 2 jaar bewaren.

Wijn 7

Rapariga da Quinta Reserva van Luis Duarte Vinhos, Alentejo 2019. Granaatrood. Donker fruit, kruidig, bittertje. Aciditeit gemiddeld. Alcoholgehalte 14,5% (stevig, nog? niet volledig geïntegreerd). Tannine gemiddeld +. Jaar of 2 laten liggen.

Wijn 8

Vertente van Niepoort Vinhos, Douro 2018.

Robijnrode kleur. Donker fruit, snoepjes, beetje ‘stal’. Gemiddeld zuurgehalte. Alcohol gemiddeld – (12,5%). Tannine gemiddeld +.

Max 1 à 2 jaar bewaren.

Wijn 9 (de ‘extra’ wijn)

Colheita Port van Warre’s 2000.

Dakpannenrood (oranje) van kleur. Leer, rozijnen, gekookt fruit, complex, gerijpt, tonen van oxidatie. Laag zuurgehalte. Hoog alcoholgehalte (20%). Tannine gemiddeld -. Single year tawny. Gebotteld in 2016. Gerijpt in eiken vaten van 534 liter (pipes).

Kan nog zeker 5 jaar liggen.

Wijn 10

Late Bottled Vintage Port van Niepoort Vinhos 2017.

Kleur: granaatrood. Mooie, expressieve neus. Donker fruit, zoet, krachtig. Aciditeit gemiddeld. Alcoholgehalte hoog (19,5%). Tannine gemiddeld +.

Kan nog zeker 5 jaar liggen.