De betreffende wijnen zijn geselecteerd door de NWG wijnmeesters. De afdeling Maastricht heeft gekozen voor 9 wijnen (4 wit en 5 rood), aangevuld met een zelfgekozen colheita port.
Jan van Asseldonk (NWG wijnmeester afdeling Breda) verzorgde de presentatie.
Wijn 1
Antão Vaz van Herdade da Malhadinha Nova Alentejo 2020.
Een lichtgele wijn met bloemige en citrusachtige aroma’s. Wij constateerden een behoorlijke zuurgraad en een stevig alcoholgehalte (13,5%).
Nu drinken.
Wijn 2
Fernão Pirez van Quinta do Casal Ribatejo (Falcoaria) 2018.
Licht groen/geel van kleur. Rokerige, kruidige, citrusachtige aroma’s met duidelijke aanwezigheid van houtrijping (vanille). Een forse zuurgraad en een gemiddeld alcoholpercentage (12,5).
Max 1 à 2 jaar bewaren.
Wijn 3
Autrora Doravante, Bairrada 2016.
Lichtgele kleur. Vrij strakke citrusaroma’s, snel weg, strak, lichte houtinvloed. Aciditeit gemiddeld +, alcoholgehalte gemiddeld (12,5%).
Nu drinken.
Wijn 4
Tiara van Niepoort Vinhos, Douro 2019.
Lichtgele kleur. Enige houtinvloed (vanille), citrus, appel, kruidig. Goede zuurgraad, gemiddeld alcoholpercentage (12,5).
Max 1 jaar bewaren.
Wijn 5
Rovisco Pais Reserva van Santo Isidro de Pegões, Setúbal 2020.
Helder robijnrood van kleur. Rood fruit, beetje zoet, iets vanille. Aciditeit gemiddeld -. Alcohol stevig (14%). Zachte tannines.
Nu drinken.
Wijn 6
Ouro de Óbidos Reserva, Óbidos 2018.
Donker robijnrood. Complex, laurier, drop, kers, peper. Mooie wijn. Aciditeit gemiddeld. Alcohol stevig (14%). Tannine gemiddeld (zacht).
Max 1 à 2 jaar bewaren.
Wijn 7
Rapariga da Quinta Reserva van Luis Duarte Vinhos, Alentejo 2019. Granaatrood. Donker fruit, kruidig, bittertje. Aciditeit gemiddeld. Alcoholgehalte 14,5% (stevig, nog? niet volledig geïntegreerd). Tannine gemiddeld +. Jaar of 2 laten liggen.
Wijn 8
Vertente van Niepoort Vinhos, Douro 2018.
Robijnrode kleur. Donker fruit, snoepjes, beetje ‘stal’. Gemiddeld zuurgehalte. Alcohol gemiddeld – (12,5%). Tannine gemiddeld +.
Max 1 à 2 jaar bewaren.
Wijn 9 (de ‘extra’ wijn)
Colheita Port van Warre’s 2000.
Dakpannenrood (oranje) van kleur. Leer, rozijnen, gekookt fruit, complex, gerijpt, tonen van oxidatie. Laag zuurgehalte. Hoog alcoholgehalte (20%). Tannine gemiddeld -. Single year tawny. Gebotteld in 2016. Gerijpt in eiken vaten van 534 liter (pipes).
Kan nog zeker 5 jaar liggen.
Wijn 10
Late Bottled Vintage Port van Niepoort Vinhos 2017.
Kleur: granaatrood. Mooie, expressieve neus. Donker fruit, zoet, krachtig. Aciditeit gemiddeld. Alcoholgehalte hoog (19,5%). Tannine gemiddeld +.
Kan nog zeker 5 jaar liggen.