Wijngilde Sneek ging van start

Op de eerste proeverij van Wijngilde Sneek kwamen onderstaande wijnen aan bod.

Grüner Veltliner – Forstreiter Oostenrijk

Oostenrijk is een land met een diversiteit aan inheemse druivenrassen en bijbehorende wijnen en wijnstijlen. In veel opzichten wordt dit bepaald door de bodem, met klimaat en het gebruikte druivenras. Helaas zien we de wijnen maar weinig op een menukaart op in de slijter. Slechts een klein gedeelte van de wijn wordt geëxporteerd.

In de 12e eeuw begon de groei in de Oostenrijkse wijnwereld, gerealiseerd door de monniken. Over de jaren zijn er veel problemen geweest voor de wijnwereld, maar in 1985 gebeurde dat wat nu nog steeds impact heeft op het imago van Oostenrijkse wijn – het antivriesschandaal. De vraag naar zoete witte wijn was hoog, waardoor er besloten werd om di-ethyleenglycol toe te voegen aan de wijn. Ethyleenglycol is een middel wat gebruikt voor in antivries, di-ethyleenglycol is daarentegen niet giftig, al hoort de stof zeker niet thuis in een wijnhuis.

Na dit schandaal zijn er nieuwe wijnwetten gerealiseerd die gebaseerd zijn op de Duitse wet- en regelgeving. Wijn uit Oostenrijk is dus nog nooit zo lekker geweest 😉

Het Kremstal is het gebied rond de stad Krems en is onderdeel van het Niederösterreich gebied en bevat 2250 hectare. De meest aangeplante druivenrassen zijn de Gruner veltliner en de rheinriesling. De bodem bestaat uit löss en leem met grind.

De Gruner veltliner is het belangrijkste witte druivenras van Oostenrijk met 35% van de aanplant. Wijnen worden vaak jong gedronken en bezitten altijd een peperigheid die ook wel Pfefferl genoemd wordt. In de smaak kan met aroma’s van appel, ananas en peper vinden.

Het Huis Forstreiter heeft verschillende wijngaarden (rieden), waarvan Schiefer genoemd is naar de Schiffberg. Dit is een van de oudste wijngaarden (sinds 1318).

De wijn scoort 92 punten in Falstaff wineguide en is een gouden medaille rijker door Salon Österreichischer Wein.

South Emotion – Viognier

In de Languedoc-Roussilon regio kwam de wijnbouw pas laat op gang. Na de val van het romeinse rijk heeft het heel lang op een laag pitje gestaan. Pas dankzij de Franse revolutie is er weer een frisse start. In het begin van de 19e eeuw was er een grote vraag naar goedkope maar volle wijnen in Frankrijk, waardoor deze regio een niet al te positieve naam heeft gekregen.

Door de opkomst van nieuwe Europese wijnlanden kon de LR zijn concurrentiepositie niet vasthouden en is de regio gedwongen om niet meer te functioneren als alleen maar een producent van massawijnen. Bedrijven moesten zichzelf opnieuw uitvinden en herpositioneren op de markt.

Pay d’Oc Is een algemene herkomstbenaming voor de complete regio, die in 1979 in het leven geroepen is. Wijnen uit deze benaming zijn regionale landwijnen.

Viognier is een druif met een rijke, olieachtige structuur. Van origine komt deze druif uit het Noord-Rhone gebied. Vaak wordt deze druif op hout gerijpt om en chardonnay achtige volheid te geven.

Viognier heeft een laag zuurtje, en een bovengemiddeld alcoholpercentage, meestal rond de 14%. Qua aroma’s komen perzik, mango, rozen en mandarijn vaak naar boven. In de geur een Viognier vaak een aangenaam geparfumeerd karakter.

Calusari – Pinot Noir

Roemenië heeft een eeuwenoude wijncultuur. Echter is de worsteling met de overblijfselen van het communisme een kwelling die de wijnbouw in het land tegenwerkt. Binnen Oost-Europa heeft Roemenië het hoogste productievolume.

De eerste pagina’s van het verhaal van de wijn uit Cramele Recaș werden geschreven vanaf 1447, dankzij het bestaan ​​van een notarieel document, momenteel in de schatkamer van het Banat Museum, dat de eerste officiële verklaring van de Recaș-domeinen in schriftelijke bronnen bevestigt.

De aanwezige ijzeroxideverbindingen verhogen de hoeveelheid anthocyanen (kleurstoffen) en polyfenolen – essentiële stoffen van de kleurintensiteit in rode wijnen, terwijl de kalkhoudende rotsen die aanwezig zijn op het oppervlak van de bodem gedurende de dag warmte accumuleren, die ze ’s nachts langzaam afgeven, ten voordele van de rijping van de druiven.

Over het algemeen is Pinot Noir een vrij lichte blauwe druif met een lage intensiteit. Echter heeft de herkomst een hoop invloed op de smaak van de wijn. Ook komt er een mooi aards tintje in de afdronk kijken. Met een hoge zuurgraad en lage tannine is dit een druif die door veel producenten gebruikt wordt.

Calusari Pinot Noir is een rijke wijn met smaken van zwarte kersen, frambozen en wat kruidigheid.

De Bortoli Gumboot Fruit SHIRAZ – Australië               

De geschiedenis van de wijncultuur Australië is grotendeels beïnvloed door de Engelsen. Echter is er pas in de 18e eeuw serieus gekeken naar de mogelijkheden tot wijnbouw in AUS. De eerste wijnstokken zijn aangeplant rond Sydney. In 1928 werd de basis gelegd voor het huis De Bortoli, in het hart van Hunter Valley (in de buurt van Sydney). In de jaren 70 begon de opmars voor AUS-wijnen, met de vernieuwde smaak van zoete wijn uit de tijd van de export naar Engeland (port, sherry) naar volle en vooral droge wijnen, zoals Cabernet Sauv en Chardonnay. Dit was de eerste “Wine Boom” van AUS en heeft het huis veel goeds gedaan. In 1987 kocht het huis een extra wijngaard in Victoria, Yarra Valley. Hier ligt de basis van de Palette Series en dus ook van de Gumboot Shiraz.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in het maken van wijn. Dit huis neemt deze ontwikkeling dan ook zeer serieus. De Bortoli Wines gaat verder dan de noodzakelijke aanpassingen en past een breed scala aan maatregelen toe. Zo hebben ze een speciale watermanagement, biodynamische teelt en proberen ze een oplossing te vinden voor het weggooien van verpakkingen. Het uiteindelijke doel voor hen is het worden van een ‘Zero Waste Wine Company’. De gemaakte aanpassingen hebben niet alleen profijt voor het klimaat, maar heeft ook gezorgd voor gezondere wijnstokken wat weer zorgt voor een betere oogt. Een klassieke win-win.

Helder donkerrood van kleur met een paars randje. In deze Australische Shiraz draait het vooral om geconcentreerd donker fruit (bramen en pruimen), het bekende Shiraz-pepertje en cederhout. De wijn voelt mollig aan en heeft zachte, soepele tannine en een lange, mond vullende afdronk.