Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

Over het Nederlands Wijngilde


 

 

Het Nederlands Wijngilde en de plaatsen met een afdeling

Het Nederlands Wijngilde (NWG) is de grootste en leukste wijnproevers-vereniging in Nederland. De leden  verbeteren op de proefavonden hun praktische wijnproefervaring.

Het NWG is opgericht in 1980 en telt bijna 300 leden, die wijn proeven in 9 afdelingen.

De wens om de liefde voor de wijn met gelijkgestemden te beleven en de kennis over wijn in brede zin te verdiepen is de primaire drijfveer om wijn en verenigingsleven te combineren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het NWG het predicaat “niet commercieel”  draagt.

Het NWG is immers een club van wijngebruikers en wijngenieters, niet een club die zijn rol ziet in de productie en/of verkoop van wijn, c.q. in het beroepsmatig bezig zijn met wijn. Daar zijn andere organisaties voor waarmee het NWG overigens met plezier samenwerkt.

De leden

20160614_214611De leden hebben hun liefde voor wijn gemeen, maar hun praktische en theoretische kennis is uiterst divers. De een heeft een basiscursus wijnproeven gedaan, de ander is vinoloog of master vini, maar ook veel leden delen alleen hun passie en vergroten hun kennis door veel te proeven. Ook zijn er leden, die een eigen wijnhandel hebben of cursussen met proeverijen verzorgen.

Leden kunnen, als zij dat zelf willen, geïntroniseerd worden en ontvangen dan een draaglint met NWG-penning en een aantal “balkjes”, passend bij hun opleiding.

Afdelingsactiviteiten

20160510_211642De afdelingen met hun activiteiten vormen het hart van de vereniging. Er zijn afdelingen in de omgeving van:

De activiteiten van een afdeling bestaan o.a. uit:

  • Wijnproefavonden, meestal maandelijks;
  • Diners;
  • Wijnreizen;
  • Wijn en spijscombinaties of high-wines;

De afdelingen worden geleid door een afdelingsbestuur en deze is zo autonoom mogelijk in het bepalen van de activiteiten en de hieraan gerelateerde kosten. Bij de ene afdeling organiseert de NWG-Wijnmeester alle proeverijen en bij de andere afdeling doen de leden dat zelf. De ene afdeling gaat jaarlijks op wijnreis, de andere eens in de vijf jaar. Bij de ene afdeling betalen de leden per proeverij een deelnemersbijdrage, bij de andere afdeling geldt een jaarcontributie.  Meestal wordt de proeverij afgesloten met een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje (vaak kaas) en uiteraard een glas wijn.

Vanzelfsprekend geschiedt alles in overleg met de leden. Alle georganiseerde activiteiten staan ook open voor leden van andere afdelingen tegen een deelnemersbijdrage.

Deze activiteiten maken het mogelijk om schaalvoordelen te behalen bij het bestuderen, verkrijgen, proeven, combineren en beleven van wijn. Door het in groepsverband proeven en bespreken van wijnen staat het genieten van wijn voor de leden centraal.

Landelijke activiteiten

Nijmegen Glazen 1 IMG_5040Landelijk worden jaarlijks één of twee dagen georganiseerd met een “masterclass” door een wijngrootheid en/of de proefwedstrijd om de André van Caluwe bokaal. Teams uit de afdelingen proberen dan als beste te bepalen welke de blind geschonken wijnen zijn.

Jaarlijks kiezen de wijnmeesters gezamenlijk een thema met bijbehorende wijnen. Dat thema wordt het landelijk thema, dat in elke afdeling wordt geproefd en besproken.

Lid worden?

Nieuwe leden kunnen (gratis of tegen een onkostenbijdrage) een proefavond bijwonen, om te testen of het NWG bij hun past. Neem contact op met de dichtstbijzijnde afdeling via de contactbutton.

Nieuwe afdeling vormen?

Proeft u zelf al in een proefgroep? Losstaande proefgroepen, die zich willen aansluiten bij de grootste en leukste wijnproevers-vereniging van Nederland, kunnen contact opnemen met de landelijk secretaris voor een vrijblijvend gesprek met een paar bestuursleden over de voordelen, rechten en plichten.

Contact gegevens

Nederlands Wijngilde

Secretariaat: Tom Schaafsma
t.schaafsma (at) planet.nl

 

info (at) nederlandswijngilde.nl

Contactformulier

Bestuursleden landelijk

Afschrift akte van statutenwijziging Nederlands Wijngilde de dato 31 december 2015

NWG Huishoudelijk Reglement

Als vereniging ingeschreven bij de
KvK onder nummer 40479179