Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

NWG Nijmegen: De wijnen van Niepoort

19 februari 2019 @ 20:00

Niepoort, een spiegel van Portugal

Inleiding
Niepoort is een oud porthuis, gevestigd in Villa Nova de Gaia. Het huis werd in 1842 opgericht door de Nederlander Eduard Kebe, die in 1847 Fransiscus Marius van der Niepoort als zakenpartner kreeg. Omdat Kebe niet lang daarna overleed, kwam het porthuis volledig in eigendom van de familie Van der Niepoort.

De tegenwoordige wijnmaker is Dirk van der Niepoort, de vijfde generatie van de familie. Zijn zus Verena is de zakelijk manager sinds 2005. Men maakt er jaarlijks ongeveer een half miljoen flessen port en is daarmee een van de kleinere porthuizen. Hun port wordt als merk tot de zoetere gerekend. Zij maken alle gebruikelijke typen port, maar vooral veel Colheita’s.

Gedurende de 5 generaties Van der Niepoort, heeft de familie Nogueira – eveneens met 5 generaties – het porthuis Niepoort bijgestaan met keldermeesters.

Bijzonder is dat het huis sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw naast port ook gewone wijn maakt, zowel witte als rode wijnen. De vinificatie van al hun wijnen vindt plaats in Vale de Mendiz.

Er worden – zoals bij porthuizen gebruikelijk – druiven ingekocht van diverse quinta’s – boerenbedrijven die druiven verbouwen – in de Dourovallei. Dit in tegenstelling tot de ‘Single Quinta’s’ die naast de verbouw van druiven ook zelf hun wijn maken. De ingekochte druiven komen alle van A-klasse wijngaarden.

Van port(handels)huis naar allround wijnbedrijf
In 1987 startte Dirk van der Niepoort, geboren 1964, na een studie in Zwitserland, werk in de wijnhandel en zijn eerste ervaringen met het zelf maken van wijn tijdens zijn verblijf in Noord-Europa, als medewerker binnen het familiebedrijf. Vader Rolf had het bedrijf zakelijk een stevige basis gegeven, maar hield op het gebied van wijn/port maken vast aan de traditie. Dirk had echter van meet af andere plannen. De eerste stap was het verwerven van een eigen quinta en eigen wijngaarden. Tot dan toe had Niepoort geen eigen quinta’s.In 1987 werd begonnen met de aankoop van eigen wijnbouwbedrijven: Quinta do Carril en Quinta de Nápoles in Cima Corgo, een regio die traditioneel de beste portdruiven levert. 15 hectare wijngaarden werden opnieuw beplant en 10 hectare met 60 jaar oude druivenstokken werden zorgvuldig onderhouden. Al snel vatte Dirk het plan op om naast het zelf maken van port ook niet-versterkte wijnen te gaan maken. Zijn enthousiasme voor het zelf produceren van wijn en zijn geloof in de mogelijkheden van het terroir van de Douro zetten hem aan om te gaan experimenteren met het ontwikkelen van nieuwe wijnen.

Naar een nieuwe bedrijfsfilosofie
De missie van Dirk werd om een ‘nichespeler’ te worden, waarbij de sterke traditie van het bedrijf in de productie van Portwijnen wordt behouden en versterkt door de ontwikkeling van nieuwe wijnen binnen eerst de Douro, maar al snel verbreed tot de driehoek Douro -Bairrada – Dão.

Niepoort wil met zijn wijnen uitdrukking geven aan de bijzondere kwaliteiten van de inheemse druivensoorten en het unieke terroir in het productiegebied. Er wordt gewerkt vanuit biodynamische principes, een methode die ‘luistert naar de natuur’ en een eerlijk evenwicht nastreeft tussen biodiversiteit en de minst invasieve interventie.

De opbouw van een wijnbedrijf
In 1987 werd de Quinta de Nápoles, ongeveer 30 hectaren wijngaard op een hoogte variërend van 80 tot 250 meter en oude wijnstokken van 30 tot 80 jaar. De wijngaarden liggen aan de linkeroever van de rivier de Tédo. Zij waren beplant met een traditionele mix van druivensoorten: rode druiven: Touriga Nacional, Touriga Fransesca, Tinta Amarela, Tinta Roriz en witte druiven: Rabigato, Viozinho, Donzelina, Doda en Arinto. In 1988 kocht Niepoort de daarnaast gelegen Quinta do Carril met 9 hectare, in 1925 beplant met Touriga Franca, Tinta Roriz en Tinta Amarela. Hier maakte Dirk zijn eerste niet versterkte wijn. De wijngaarden van Quinta do Carril liggen vooral op een noordhelling. Volgens Niepoort maakte dat deze wijngaard bij uitstek geschikt voor de wijn die hij beoogde te maken. Zuidhellingen achtte hij meer geschikt voor het maken van port, maar voor het maken van rode wijn is een gelijkmatiger rijping noodzakelijk. In de hete zomers in de Douro brengen de noordhellingen druiven voort met meer alcohol, omdat in de meer op het zuiden gelegen percelen de rijping stopt als de druiven te veel zon krijgen.

Zijn eerste rode wijn, de Robustus 1990, noemde hij een monster: te veel extractie, donker, haast overrijp , van alles te veel. Niettemin noemde Michael Broadbent, een expert op het gebied van met name Bordeaux-wijnen, deze wijn de Latour van de Douro. Vader Rolf van der Niepoort was minder enthousiast, hij vond de wijn stinken, vooral naar nieuw hout, hoewel Dirk dat niet gebruikt had. Het jaar daarna bracht hij de Batuta uit, ook een krachtige wijn, Bordeaux-stijl, of misschien beter nog naar het voorbeeld van de Penfolds Grange. Batuta wordt alleen in de goede jaren gemaakt en komt uit de wijngaarden van de Quinta do Carril.

In 1991 kwam de eerste versie van de Redoma uit. Niepoort had die aanvankelijk bedoeld als een tafelwijn, maar in de loop van de jaren is deze wijn de ‘ signature’ – Douro wijn geworden van het bedrijf. Hij wordt nu in zowel rood, wit als een rosé versie gemaakt, waarbij de witte Redoma ook in een Reserve-versie wordt uitgebracht. Alle wijnen zijn gemaakt van inheemse druiven, die karakteristiek zijn voor de Douro. De druivenstokken staan op de noordhellingen van de Quinta de Nàpoles. Op de hoogstgelegen, dus koelste, noordhelling is in ’87 Pinot Noir aangeplant. In 2000 verschijnt de eerste Charme, een frisse, elegante, maar toch complexe wijn in Bourgogne-stijl.

Tussen 1990 en 2000 werd het assortiment zo langzaam uitgebreid, maar vanaf 2001 komen de ontwikkelingen in een stroomversnelling. Het oude museum in Vale de Mendiz wordt aangekocht en omgebouwd tot wijnmakerij. Vanaf 2003 wordt dit het centrum voor de Port.

In 2004 komt de eerste Tiara op de markt. Het is een witte wijn van een kleine wijngaard met 100 jaar oude wijnstokken, Codega, gelegen op 600 meter hoogte. De opzet was een wijn te maken in de stijl van de Duitse Riesling. De wijn werd dan ook op een bijzondere manier gemaakt: er vindt geen koude inweking plaats; de most wordt direct verwijderd en alleen het sap wordt koud vergist met enkel de natuurlijke gisten. Het resultaat is een knisperend frisse wijn met een hoge smaakintensiteit en het potentieel om te ouderen. De Tiara is tot dan toe de enige wijn van Niepoort die niet op houten vaten rijpt. In 2000 beginnen de plannen voor de bouw van een nieuw wijncentrum in Villa Nova da Gaia. Op het terrein van de Quinta de Nápoles wordt een nieuw wijncentrum gebouwd, een revolutionaire ‘ kathedraal in de berghelling’ . Het gebouw is voorzien van de modernste technologie op het gebied van wijn maken en is gebouwd op de terrassen. Het is zo ingericht dat de wijnen kunnen aflopen naar de onder gelegen tanks en vaten, zodat er geen energie gebruikt hoeft te worden voor het overpompen van de wijn. Het centrum wordt in 2007 definitief in gebruik genomen.

Intussen heeft Dirk in 2005 zijn vader opgevolgd als directeur en eerste wijnmaker en gaat hij zijn plannen om de activiteiten van het bedrijf uit te breiden tot de klassieke gebieden buiten de Douro, realiseren.

Bairrada
In het productiegebied Bairrada wordt de Qjuinta de Baixo aangekocht. Het gebied Bairrada wordt gekenmerkt door een fris en vochtig klimaat, met Atlantische invloeden, en biedt druiven met een hoge zuurgraad en een laag alcoholgehalte. De bodems zijn klei-kalk of zandig en de witte variëteiten zoals Maria Gomes, Arinto, Bical en Cercial hebben een fantastisch potentieel. In de rode variëteiten overheerst Baga, waar de meeste wijnen van deze regio op zijn gebaseerd.

Niepoort maakt hier zowel witte wijnen, VV Vinhas Velhas Branco, als rode , de Peirinho ( de oude naam van de druif Baga, alsook twee bijzondere edities De Lagar de Baixo, de oorspronkelijke topwijn van de Quinta en de Gonçalves Faria, als eerbetoon aan de vroegere topproducent uit de Bairrada, Antonio Maria Gonçalves Faria, wiens zoon overigens nu verantwoordelijk is voor het beheer van de wijngaard van de Quinta de Baixo.

Naast deze traditionele wijnen maakt Niepoort in de Bairrada ook een Syrah en een Merlot.

Dâo
In de vorige eeuw werd Dâo beschouwd als het meest prestigieuze wijngebied van Portugal. Het dankte deze roem vooral aan het succes van de Touriga Nacional. Hierdoor kwam de nadruk eenzijdig op de druivensoort te liggen, hoewel die in de vroegere topwijnen altijd met andere soorten geblend werd. Niepoort kocht daar een 5 hectare grote Quinta da Lomba, gelegen bij de stad Gouveia aan de voet van de Serra de Estrela. In deze wijngaard stonden nog wel oude stokken met de oorspronkelijke variëteiten. In 2012 en 2013 maakte Niepoort in de Dâo zijn eerste wijnen van druiven die hij inkocht van kleine wijnboeren; de wijnen werden toen nog gemaakt in de Quinta de Pellada bij de befaamde Álvara Castro, maar vanaf 2014 worden de wijnen gemaakt in de eigen Quinta da Lomba.De bekendste wijnen van Niepoort ui de Dâo zijn de Rótulo en Rotulo Branca .

Vinho Verde
Vinho Verde behoort eveneens tot de klassieke wijnen van Portugal. In de subregio Basta werd een perceel van 3 ha. gekocht met traditionele witte rassen als Avesso, Azal en Arinto en in de subregio Sousa een wijngaard van 1,5 hectare met Alvarinho en Avesso. Er worden voornamelijk witte wijnen gemaakt, maar Niepoort herstelt ook oude wijnstokken met rode variëteiten om de regionale traditie van het produceren van een Vinho Verde Tinto te behouden. In 2015 debuteerde het bedrijf met de oogst van dat jaar. Er worden 3 typen gemaakt, een traditionele frisse Vinho Verde, de Olo, genoemd naar het riviertje waaraan de wijngaard ligt. De Olo wordt ook in en Spumante versie gemaakt. Met de Wanna Bi sluit men aan bij de traditie van een op hout gelagerde Alvarinho. De Teppo Peixe is een bijzondere wijn, gemaakt voor de Aziatische keuken, de wijn heeft wat restsuiker en krijgt wat koolzuur mee om de frisheid te versterken.

Projecten
Naast de klassieke, Portugese wijnen, heeft Niepoort ook een aantal projectwijnen. In de eerste plaats de Fabulous/Fabelhaft/Fabelaktik- serie. Dit is een reeks van wat commerciëler wijnen, vaak gemaakt van blends van Portugese druiven, die bedoeld zijn voor de export. Voor een reeks van landen wordt een speciale wijn voor die markt gemaakt: bv. de Allez Santé- serie voor Begië, Drink Me voor de Engelse markt en de Gestolen Fiets-reeks voor Nederland. De Diàlogo- wijnen zijn een reeks van typisch Portugese wijnen in een modern jasje voor een bredere exportmarkt

Daarnaast ook een reeks van speciale wijnen: de Docil-reeks met een Riesling uit de Douro, een Moscatel uit de Douro en een Docil Vinho Verde, gemaakt van 100 % Loureiro., ook uit de Douro cepage wijnen van de Baga, Bastardo en Pinot Noir, alsook een Colheita Tardia (late harvest) Chardonnay

Bij de speciale projecten moeten ook een aantal unieke samenwerkingsinitiatieven worden vermeld:

Met de Portugese sterrenkok Victor Claro wordt in de Alentejo een Dominó Branco en Dominó Tinto gemaakt. Beide zijn blends van typische druivensoorten uit de regio.

Met de wijnmaker Ladredo uit de Ribeira Sacra maakt Niepoort een indrukwekkende rode wijn van de Mencia met wat Garnacha Tintorero en Alicante Bouschet.

Met Alvaro de Castro uit de Dâo maakt Niepoort een Doda, een blend van 50 % druiven van de Quinta de Pellada uit de Dâo en 50 % druiven van de Quinto do Carril uit de Douro.

In eigen beheer wordt een blend genaakt van Touriga Nacional uit Dâo en en Baga uit de Bairrada, de Buçaco. De druiven worden apart vergist en na blending rijpt hij 12 maanden in 50 % nieuwe Frans eiken vaten à 300 l. en 50 % 2.e-jaars vaten.

Buitenlandse partners zijn: Dorli Muhr uit Carnuntum, Oostenrijk, waarmee een joint-venture is aangegaan: Muhr van der Niepoort Wines. Zij brengen Samt & Seide, een karaktervolle wijn van Blaufränkisch.Met Telmo Rodrigues, befaamd wijnmaker uit de Ribera del Duero maakt hij de Omlet, een Douro-wijn van druiven uit 2 oude hoog gelegen wijngaarden in de Covas vallei.Cape Charme en Cape Fortifeid worden in Zuid Afrika gemaakt in samenwerking met Eben Sadie.

Bronnen

www.niepoort-vinhos.com , www.wineanorak.com/dirk_van_der_niepoort , www.vinee.nl/wijnhuizen/portugal/niepoort/wijnen/ www.youtube.com/watch?v=b0Rt-iN-hU

Gegevens

Datum:
19 februari 2019
Tijd:
20:00
Evenement Categorie: