Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

NWG Gelderland Sicilië verslag proeverij

Categories: Gelderland Proefverslagen

Sicilië.

– Eiland in de middellandse zee met de afmeting van België. – Bekend van Europa’s enige actieve vulkaan de Etna. – Middellands zeeklimaat – zachte winters / warme zomers. – Wijnbouw sinds 800 voor Chr. – rond 1880 wijnbouw bijna geheel vernietigd door de Phyloxera. – Etna -> lavagronden, erg vruchtbaar en zeer geschikt voor de wijnbouw. – Met >140.000 ha. Het grootste wijngebied van Italië. – Productie -> 6 – 7 miljoen hectoliter. (op de 2e plaats samen met Apulië) – Bekend van de Marsala –> versterkte wijn – inheemse druiven – solara – DOC – In de kuststreken hoge temperaturen en gebrek aan water, -> resulteert in wijnen met een relatief hoog suikergehalte, lage zuurgraad. – Oorspronkelijk veel bulkwijn, Marsala en Nero d’Avola . – Slechts 2% is DOC wijn – 23 DOC’s – 1 DOCG. – Vanaf jaren 70 -> goede witte wijnen. Vanaf jaren 80 meer rode wijnen van goede kwaliteit en sinds 2000 steeds meer kleine wijnhuizen en enorme stijging in kwaliteit. Meest bekent rood: Nero d`Avola. – Druivensoorten 85% witte wijn – 15% rood. – 2694 zonuren = 7,38 per dag.
Geschiedenis

Bevolking; Door allerlei verschillende bevolkingsgroepen bezet geweest. o.a. de Grieken, Arabieren, Byzantijnen en zelfs de Noormannen. Het waren de oude Grieken (800 vChr) die de wijnbouw op Sicilië hebben geïntroduceerd Daarmee heeft Sicilië een veel oudere wijngeschiedenis dan gevestigde wijnnaties als Frankrijk en de rest van Italië.

Blauwe druivenrassen (inheems)

Calabrese (Nero d’Avola) Frappato Nerello Mascalese Pignatello Perricone

Witte druivenrassen (inheems)

Ansonica Catarratto Damaschino Grillo Moscato (Bebbino) Malvasia

Westkust.

– Grootste aaneengesloten wijngaard van Europa. – De witte druiven Grillo, Insolia en Catarratto zijn van oorsprong voor de Marsala bedoeld.
– Toen de vraag naar licht, fris en fruitig groter werd bleken deze druiven hiertoe heel geschikt. – De rode druif van het eiland is de Nero d’Avola. Vroeger vooral gebruikt als leverancier van alcohol en kleur voor noordelijker wijnen. – Tegenwoordig in zwang als de autochtone rode wijn van Sicilië. – Fluwelige, volle wijnen met aroma’s van rijp fruit, chocola, en zoethout, verdraagt houtrijping goed.

De Etna

– Is het gebied in opkomst. – Hoog op de vulkaan groeien de witte Carricante en de rode Nerello Mascalese. Beide druiven geven wijn die aan Bourgogne doet denken vanwege de fijne en complexe neus en de elegante doch stoere structuur. – De Etna wijnen; eiland op een eiland. – Wijngaarden liggen op hellingen tussen de 500 en 1400 meter boven zeeniveau. – Bijna nergens ter wereld wordt op zo’n grote hoogte wijngaarden verbouwd. – De temperatuurverschillen tussen dag en nacht kunnen in de zomermaanden oplopen tot wel 15 graden. – Deze wisselingen hebben grote invloed op het rijpingsproces en bepalen kleur, aroma en smaak van de wijnen. – Daarnaast is de vulkanische bodem rijk aan mineralen welke zorgt voor een gunstige verhouding tussen zuur en zoet. – De druiven van de Etna ontlenen hun eigenschappen aan deze twee unieke klimaat- en bodemomstandigheden. – Zelfs vandaag de dag vindt men op sommige plekken nog wijnstokken welke dateren uit de nog pre-phyloxeraperiode (druifluis epidemie) van meer dan 100 jaar oud.

DOP Denominazione di Origine Protetta.

Kent twee classificaties t.w.

DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita. DOC Denominazione di Origine Controllata

– Strikte regels productie – botteling – rijping. – Herkomstgebied – Druivenrassen vastgelegd – Minimale – maximale productie – Alcohol / zuurgehalte. – DOCG wordt ook gecontroleerd op smaak en moeten de regio goed Vertegenwoordigen – representatief
DOC dat 5 jaar goed presteert kan promoveren tot DOCG

IGP Indicazione Geografica Protetta IGT Oude benaming voor IGP – Indicazione Geografica Tipica

IGP wijnen regelmatig beter dan DOC(G) wijnen, heeft alles te maken met regelgeving en de wijze waarop de wijnboeren (willen) werken.

Samenvatting

– Laatste 20 jaar grote inspanningen geleverd welke nu duidelijk de vruchten afwerpen. – Zowel op gebied van authenticiteit als op het gebied van kwaliteit. – Dit heeft gestalte gekregen in het toenemend aantal DOC’s. Sicilië beschikt momenteel over 23 DOC’s en 1 DOCG. – Er worden echter erg veel IGP’s geproduceerd. – IGP -> De geografisch aangeduide wijnen die in een grotere regio worden geproduceerd met een variëteit aan druiventypen en waarbij de wijnmakers meer vrijheid hebben in het vinificatieproces. – De vele IGP’s die Sicilië beschikt doen in kwaliteit vaak niet onder voor de gemiddelde DOC (en misschien zelfs voor sommige DOCG’s!), maar door de fameuze Italiaanse bureaucratie is er – nog niet – tot een officiële erkenning overgegaan. Dit betekent dat er genoeg juweeltjes te ontdekken zijn.

 

Passito di Pantelleria, druiven, zon en wind – deel 1 (klikken)

Proeverij-info-2 (klikken)

proeverij-kaart-prijzen-2 (klikken)

Geef een reactie