Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

NWG Gelderland Proeverij Puglia.

Categories: Gelderland Bericht,Gelderland Proefverslagen

Puglia.

De Pugliees is zich bewust geworden van het potentieel van zijn gebied. Tot voor kort waren wijnen van Puglia vooral bestemd als wijnverbeteraars voor de minder fortuinlijke meer noordelijk gelegen wijngebieden in Italië en Frankrijk. Met zijn drie grote druivenrassen Negroamaro, Uva di Troia en Primitivo slaagde men er zonder problemen in om wijnen, en hoge rendementen, te produceren met een alcoholgehalte van 13,5% en meer. De Californische Zinfandel stamt af van de primitivo druif.

Het heerlijk klimaat van Puglia
Puglia bevindt zich in het uiterste zuiden van Italië, in de hiel. Het is een langwerpige smalle regio die zich uitstrekt over 400km lengte van noordwest naar zuidoost. De belangrijkste steden zijn Foggia en Bari in het noorden en Brindisi, Lecce en Taranto in het zuiden. De oppervlakte bestaat voor 92% uit vlakte en slechts voor 7,5% uit heuvels.
Het klimaat is mediterraan met zeer warme droge zomers en zachte, redelijk vochtige winters. Men vindt wijngaarden in het ganse gebied over een totaal van meer dan 100.000 ha. De productie ligt rond de 7.500.000 hl en bestaat voor 70% uit rode wijnen en voor 30% uit witte wijnen. Slechts 3% komt op de markt onder DOC-appelatie en 12,5% onder IGT-appelatie (= landwijnen). Er zijn 25 DOC- en IGT-herkomstbenamingen. De meeste bekende zijn, van noord naar zuid, Castel del Monte, Gionia del Colle, Locorotondo, Primitivo di Manduria en Salice Salentino.

Puglia wordt ongetwijfeld op korte termijn een van ’s werelds meest interessante wijngebieden. Het wordt nu al beschouwd als de meest ‘sexy’ wijnstreek van Italië. Een zeer belangrijk element speelt, momenteel toch nog, in hun voordeel: de prijs. Als ze deze goede verhouding met de kwaliteit kunnen blijven uitspelen wacht hen een zeer goede toekomst.

Falanghina druif.  Karakteristieken: een van de oudste Romeinse druivenvariëteiten. Levert in het zuiden van Italië opvallend frisse en levendige wijnen; Wijnstijlen:fris wit.  Bewaarkracht: 5 jaar Te drinken bij: lenteslaatjes met rauw gemarineerde witte vis; kwarktaart met frisse kruiden; gestoomde sint-jakobsvruchten met citrussaus; asperges met gesmoorde ham

Fiano druif. Kleur van de schil: strogeel.  Karakteristieken: fruitig (perzik, peer en appel), floraal, medium zuren.  Wijnstijlen: droge witte wijn. Bewaarkracht: niet hout-gelagerde: maximaal 2 jaar na oogstjaar / hout-gelagerde topcuvées: maximaal 3 jaar na oogstjaar.  Te drinken bij: aperitief / antipasti / gevogelte / pasta’s

Malvasia Bianca en Nera druif.  Historie – De Malvasia-druif komt al sinds het begin van de wijncultuur voor. Er is een rode variant, de “Nera”, maar het is vooral de “Bianca” (witte druif) die bekendheid geniet. De rode druif Malvasia Nera is veel minder talrijk dan de witte. Vaak wordt de druif geblend met Negroamaro, maar er zijn nu ook enkele wijnhuizen die een 100% Malvasia Nera hebben en een paar maken er ook een heerlijke dessertwijn van. Vanwege de overgevoeligheid voor kou en vocht wordt de Malvasia vaak ondergewaardeerd. Kenmerken – Malvasia Nera blauw/paarsblauw (rood) / karakteristieken: vrij neutrale smaak, krachtig, vol, tikkeltje restsuiker, krachtig, donker fruit (rood) / vinificatiemogelijkheden: onbeperkt voor zowel rood als wit. 5 tot 10 jaar na oogstdatum. Past bij pasta met tomatensaus, rood vlees, antipasti.
Negroamaro
Historie – De meest aangeplante wijndruif is Negroamaro. De Negroamaro-druif is de grote overlever van het zuidelijk gelegen Salento in de regio Puglia. Vandaag de dag is daar ongeveer 75.000 hectare aangeplant met Negroamaro-druiven en daarmee beslaat deze druif 60 tot 70 procent van de totale wijngaarden van regio. De Negroamaro heeft zicht echter sterk ontwikkeld in het snikhete Puglia. De druif was (en is) de lieveling van de wijnbouwers in Puglia. Waarom? De productie is stabiel, de druif is goed bestand tegen ziektes en kan tegen droogte (met de weinige regendagen in de zomer zeker geen luxe in Puglia). Opgemerkt – De naam “Negroamaro” De wijnen die op basis van deze druif worden gemaakt hebben meestal een zeer diepe, bijna zwarte kleur (negro). Ten tweede hebben ze in de afdronk een aangenaam bittertje (amaro) die perfect de fruitigheid compenseert. De rode Negroamaro brengt diepe, krachtige wijnen voort met tonen van bramen. Niet op hout gelegen staat Negroamaro voor fruitige, jong drinkbare wijnen. Na contact met hout wordt de wijn zwaarder; perfect als begeleider van een serieuzere maaltijd. Kenmerken: wijnstreek: Puglia / kleur van de schil: paarsblauw / vinificatiemogelijkheden: medium tannine, licht bitter, strakke smaak, zowel rood als zwart fruit, droge rode wijn / bewaarmogelijkheden: eiklagering meestal tussen 6 en 24 maanden, te bewaren tot 10 jaar na oogstdatum. Zonder hout: tot 4 jaar na oogstdatum. Primitivo Historie – Primitivo was voorheen voornamelijk een mengwijn, krachtig met flink wat alcohol (14,5%). Nu staat de wijn bekend als verleidelijke, zoete wijn, vol rijpe tannine en robuust. Begin jaren negentig van de vorige eeuw begonnen Pugliese wijnmakers met het produceren van echte Primitivowijnen. De eerste jaren leidt deze een vrijwel onbekend bestaan, maar langzaamaan kwam de erkenning van de Primitivo in een stroomversnelling. Vandaag de dag is er zelfs sprake van een erg modieuze druif. De moderne technieken hebben enorm geholpen tot de beschaving van de Primitivodruif. Er is nu sprake van een elegante, soepele en intens smakende wijn van een aanbevelingswaardige kwaliteit. Kenmerken zijn vooral kersen, kruidige specerijen en chocolade met een bittertje.

Proefnotitie – De proefnotitie van een gemiddelde Primitivo is als volgt: het betreft een erg fruitige wijn qua neus, maar vluchtig, na walsen van het glas komt meer een bouquet vrij waarin u rijp zwart fruit ruikt. De smaak is fijn en zacht, kersen met ronde tanninen, gecombineerd met een lichte kruidigheid. De afdronk garandeert zeer zeker de gewenste body. Het betreft een wijn om echt voor te gaan zitten, maar nog beter is ‘m te drinken tijdens het dineren. Bijvoorbeeld in combinatie met lekkere kazen, een stevig stuk vlees of een smakelijke, volle pasta. .

1. “Anthea” Falanghina Salento IGP 2016 Cantine Due Palme, Apulien (9,61) Ein reinsortiger Falanghina mit blumiger Frische und Kräuterduft im Bouquet. Angenehme Frucht, Fülle und Würzigkeit im Geschmack, schön strukturiert, klingt mittellang, klar und sauber aus. (superiore.de)
Produktdetails
Rebsorte: Falanghina 100 %  Anbau: konventionell  Ausbau: Edelstahl  Filtration: Ja  Alkoholgehalt: 12,50 % vol  Gesamtextrakt: 26,00 g/l  Gesamtsäure: 5,50 g/l  Restzucker: 7,00 g/l  Sulfit: 105 mg/l  ph-Wert: 3,45  Verschluss: Naturkorken  Trinktemperatur: 8-10 °C  Lagerpotenzial: 2019  Allergenhinweis: enthält Sulfite
Karakter: leicht, frisch, spritzig  fruchtig, beerig, saftig
Dazu passt: Fisch, pochiert  Meeresfrüchte / Schalentiere

2. “Bagnara” Fiano del Salento IGP 2016 0,75l Cantine Due Palme (11,69). Sehr sauber und aromatisch ist der Fiano Bagnara mit Noten von Pfirsich, Apfel und Orange. Ausgewogen und großzügig am Gaumen – perfekt nicht nur als Aperitif. (superiore.de)
Produktdetails
Rebsorte: Fiano 100 %  Anbau: konventionell  Ausbau: Edelstahl  Filtration: Ja  Alkoholgehalt: 13,00 % vol  Gesamtextrakt: 25,00 g/l  Gesamtsäure: 5,40 g/l  Restzucker: 8,00 g/l  Sulfit: 110 mg/l  ph-Wert: 3,45  Verschluss: Naturkorken  Trinktemperatur: 10-12 °C  Lagerpotenzial: 2019  Speiseempfehlung: Fisch, Meeresfrüchte  Allergenhinweis: enthält Sulfite

3. “Five Roses Anniversario” Rosato Salento IGT 2016 Leone de Castris (10,12) Obacht, hier kommt einer der beliebtesten Rosati Italiens: Leuchtender Roséton, in der Nase Beerenfrüchte und Anklänge von Kirschen. Weich und fruchtig der harmonische Abgang. Der “Anniversario” kommt von ca. 50 Jahre alten Rebstöcken und ist der Spitzen-Rosato des Hauses. Er wurde 1993 anlässlich des 50. Geburtstages des Five Roses zum ersten Mal vinifiziert.
Produktdetails
Rebsorten: Negroamaro 80 %, 20% Malvasia Nera und Lecce  Anbau: konventionell  Ausbau: 6 Monate Stahltank  Filtration: Ja  Alkoholgehalt: 12,00 % vol  Verschluss: Naturkorken  Trinktemperatur: 10-12 °C  Lagerpotenzial: 2019  Allergenhinweis: enthält Sulfite
Karakter: leicht, frisch, spritzig  fruchtig, beerig, saftig  harmonisch, weich und rund
Dazu passt: Gemüse-Gerichte  Meeresfrüchte / Schalentiere

4. “Talò” Malvasia Nera Salento IGP 2015 Cantine San Marzano (9,10) Tief rubinrote Farbe, in der Nase komplexe Aromen reifer, roter Früchte und Gewürznoten, rund und weich am Gaumen, robuster Körper und ausdauernde Länge.
Produktdetails
Rebsorte: Malvasia Nera 100 %  Anbau: naturnah  Ausbau: 6 Monate Barrique  vegane Klärung: Ja  Filtration: Ja  Alkoholgehalt: 13,50 % vol  Verschluss: Naturkorken  Trinktemperatur: 16-18 °C  Lagerpotenzial: 2020+  Speiseempfehlung: Pizza, Pasta, Aufläufe  Allergenhinweis: enthält Sulfite

5. Salice Salentino 50° Vendemmia Riserva DOC 2014 Leone de Castris, Apulien (9,51) Die Riserva aus der großen Traditionslinie von de Castris besticht mit intensiver Kirschfrucht und feiner Holznote. Am Gaumen kräftig, rund und harmonisch, herrlich lang anhaltend der Nachhall. Phantastisches Preis-Genuss-Verhältnis! (superiore.de)
Gambero Rosso 2017:
Rebsorten: Negroamaro 90 %, Malvasia Nera 10 %  Anbau: konventionell  Ausbau: 12 Monate großes Fass  Filtration: Ja  Alkoholgehalt: 13,50 % vol Gesamtextrakt: 37,00 g/l  Gesamtsäure: 5,50 g/l  Restzucker: 5,20 g/l  Sulfit: 87 mg/l  ph-Wert: 3,58  Verschluss: Naturkorken  Trinktemperatur: 16-18 °C  Lagerpotenzial: 2020+  Speiseempfehlung: gegrilltes Fleisch, gereifter Käse  Allergenhinweis: enthält Sulfite

6. “Puer Apuliae” Nero di Troia Castel d Monte DOC 10 Rivera (22,27) Puer Apuliae (dt.: Sohn von Apulien) nannten die De Coratos ihren eleganten und qualitativ herausragenden Tropfen. (superiore.de)
Produktdetails

Rebsorte: Nero di Troia 100 %  Anbau: konventionell  Ausbau: 14 Monate Barrique  Filtration: Ja  Alkoholgehalt: 14,00 % vol  Gesamtextrakt: 34,50 g/l  Gesamtsäure: 5,55 g/l  Restzucker: 1,60 g/l  Sulfit: 75 mg/l  ph-Wert: 3,43  Verschluss: Naturkorken  Trinktemperatur: 18-20 °C  Lagerpotenzial: 2023+  Allergenhinweis: enthält Sulfite

7. “Per Lui” Ottavianello del Salento IGT 2014 Leone de Castris (26,34) Per Lui Ottavianello ist ein komplexer, würziger Roter mit Aromen von roten und schwarzen Kirschen, Blumen, süßen Gewürzen und Tabak. Am Gaumen spielt der rare Rote eine wohlige Weite und schöne Frucht aus.
Produktdetails

Rebsorte: Ottavianello 100 %  Anbau: konventionell  Ausbau: 12 Monate Barrique  Filtration: Ja  Alkoholgehalt: 14,00 % vol  Verschluss: Naturkorken  Trinktemperatur: 18-20 °C  Lagerpotenzial: 2025+  Allergenhinweis: enthält Sulfite
Karakter: kräftig, würzig, erdig  Wein für Kamin-/Tabakliebhaber
Dazu passt: Gegrilltes aller Art  Käse, gut gereift

8.  Primitivo “Muro Sant’Angelo Contrada Barbatto” Gioia del Colle DOC 2013 / Chiaromonte (28,35) Tiefer, dunkler Rotwein mit Aromen von schwarzen Beeren, Pflaumen und Gewürzen. Am Gaumen voluminös und dicht, gut ausbalanciert und mit der für die Rebsorte typischen subtilen Süße und dabei überraschend frisch. Im schier endlosen Abgang Noten von Schokolade und Lakritz. (superiore.de)
Gambero Rosso 2017:  Duemilavini 2017:  Veronelli 2017:90 Punkte  Vinibuoni 2017:  Gambero Rosso 2017:Rotwein des Jahres
Rebsorte: Primitivo 100 %  Anbau: naturnah  Ausbau: Edelstahl  Filtration: Nein  Alkoholgehalt: 16,50 % vol  Verschluss: Naturkorken  Trinktemperatur: 18-20 °C  Lagerpotenzial: 2025+  Allergenhinweis: enthält Sulfite

9. “Es” Primitivo di Manduria IGT 2015 Gianfranco Fino (47,69) Herrlich intensives Bouquet mit würzigen Noten von schwarzen Johannisbeeren, Schokolade und Tabak. Am Gaumen kompakt, hervorragend strukturiert und sehr gut ausbalanciert mit spürbarer Säure und angenehmen Tanninen. Lang und sehr fruchtig. Ein Verführer mit viel Eleganz. Unser ganzer Respekt für diesen großartigen Wein aus Apulien! (superiore.de)

Produktdetails
Rebsorte: Primitivo 100 %  Anbau: naturnah  Ausbau: 12 Monate 50/50 neues/gebrauchtes Barrique  Filtration: Ja  Alkoholgehalt: 16,50 % vol  Verschluss: Naturkorken  Trinktemperatur: 18-20 °C  Lagerpotenzial: 2028+  Allergenhinweis: enthält Sulfite
Karakter: kräftig, würzig, erdig
Dazu passt: Gegrilltes aller Art, Käse aus Rohmilch

Geef een reactie