Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

NWG Commanderie la Montagne Bergen Proeverij bij High Five Alkmaar

Categories: Commanderie de la Montagne Proefverslagen

Bourgogne proeverij bij High Five in Alkmaar, te gast bij Pieter en Jeffrey Beermann.

We waren op locatie te gast in de Dubbele Buurt 1 te Alkmaar bij Pieter en zoon Jeffrey beide lid van ons gilde. Zij beheren daar een wijnbar en restaurant en boven het restaurant zijn nog 8 hotelkamers in een heel aparte stijl. Pieter is wijnboer in de Bourgogne en heeft daar zijn eigen domaine en ook daar verhuurt men gedeeltes van het huis. Een druk bestaan voor beide heren. Gelukkig helpt Jeffrey zijn vriendin mee in de zaak. Op deze avond was het restaurant gesloten voor andere gasten en kregen wij een prachtige avond voorgeschoteld. Pieter werd eerst geïntroduceerd door onze voorzitter en aan sluitend vertelde hij ons zijn voorgeschiedenis, voordat hij wijnboer werd. Wij starten deze avond met een 30 tal leden die allemaal genoten van de eerste wijn Fernandêl een zgn cremant uit de beaujolais.een frisse wijn met een zachte toon en heerlijk fruit, rose van kleur door het gebruik van de Gamaydruif.

2de wijn Mâcon-Vinzelles La Côte de Blancs Chaintré,

CHÂTEAU VIN BLANCS’  is een wijnboerderij uit de 19de eeuw, ligt in het hart van onze eigen prachtige Bourgondische wijngaarden. Onze wijngaard levert 2 verschillende wijnen: de Mâcon Vinzelles en de Pouilly Fuissé. Onze Mâcon Vinzelles is een zeer geurige wijn met een vleug van citrus en passievrucht. Soepel, maar met een mooie structuur, zacht en verfijnd. Prima bij schaaldieren, zeebanket, gevogelte of witvlees. Is reeds op dronk, maar laat zich ook meerdere jaren bewaren. Deze wijn komt het best tot zijn recht geserveerd tussen 10 en 12 °C.

3de wijn Pouilly Fuissé Onze Pouilly Fuissé is een wijn met een vrij expressieve, complexe neus en voor deze beroemde appellation kenmerkende minerale nuances. Plus een aangename licht rokerige toets. Deze wijn heeft een mooie structuur met opvallend ronde smaak en een interessante hint van vanille. Serveer bij een temparatuur van 10 á 12°C, als begeleiding van zeebanket of witvlees. Kan jong gedronken worden, maar is ookeen uitstekende bewaarwijn.

De bodem van onze Pouilly Fuissé en macon-vinzelles gedijen op een bodem van roodachtige mergel bedekt met kalkrijk puin. Het klimaat is een semicontinentaal klimaat dat enigszins wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Een lente met regelmatig regen, een lange warme zonnige zomer, een zachte herfst en een lange koude winter. In de vroege lente kan het nog vriezen. Ook kunnen er flinke regen- en hagelbuien voorkomen. Samengevat, biedt het klimaat de ideale omstandigheden om een complexe, fruitige en volle druif te laten groeien.

4de wijn  Beaujolais Villages

Generaties van wijnmakers doorgegeven van vader op zoon de passie voor de wijnstok, wijn en zijn terroir. We zijn vandaag op de 12e en 13e generatie wijnmakers van  Kasteel Lavernette. Aan de rand van de Mâconnais en Beaujolais, het gebied heeft een oppervlakte van 13ha. Zij worden gedreven door de wens om wijnen van hoge kwaliteit, de meest pure en natuurlijk mogelijk met het grootste respect voor het milieu. Omschakeling op biologische en biologisch-dynamische landbouw sinds 2007; AB en Demeter certificering.

Het land en het huis Lavernette  is  eigendom van monniken van de abdij van Tournus deze werd de heerschappij van Lavernette in 1596. De wijnstokken waren al een deel van zijn woning en op dat moment was er een “Tinailler” (kelders) met twee persen en vier grote tanks. Vandaag is de Chateau de Lavernette, gelegen op het kruispunt van de Mâconnais en Beaujolais in de gemeenten Chaintré en Leynes en behoort tot de familie de Boissieu, afstammeling van de familie van Lavernette. Anthony en Yvonne de Boissieu heroverde de beteelde oppervlakte en de wijngaard tot 1978. Bertrand en Hubert, 2 zonen van de  14 kinderen van Anthony en Yvonne  komen geregeld samen en blijven de druiven groei beheren en brengen  ze naar de wijnbouwcoöperatie tot 1988. Bertrand en Anke creëren EARL en installeren  de oude kelders voor de vinificatie en de markt zelf. Hubert is met pensioen sinds 1997. Sinds Nicolas Bernard Lavernette, geboren in 1536,is  Bertrand  de twaalfde generatie die wijn Lavernette produceert.

Sinds 2007, is Xavier, zoon van Bertrand en Anke, als ook Kerrie en zijn vrouw die werken op het landgoed van de familie door het combineren van hun vaardigheden, ervaring en kennis om grote wijnen te produceren. De wijngaard wordt geteeld volgens de technieken van de biologische landbouw en biodynamische sinds 2005 om het milieu te respecteren. Dit was overduidelijk een echte beaujolais. Met heerlijke fruittonen en dat overduidelijke gamay neusje , gewoon een prettige wijn.

5de wijn Beaujolais -Leynes Château de lavernette,

Negen generaties van wijnmakers en de consolidatie van twee families trots op hun terroir opgericht onze oppervlakte van 13 hectare. Onze boerderij is deels appellation JULIENAS en ook in de Beaujolais-Villages. De unieke druif is Gamay noir met wit sap, geteeld op hellingen op graniet bodems. We produceren ook een kleine hoeveelheid van de Beaujolais-Villages Blanc, van de chardonnay. Wij bieden ook accommodatie in het hart van de wijngaarden. Het gebied van Milleranche is lid van Terra Vitis. De Terra Vitis aanpak staat garant voor kwaliteit en wijze van productie met respect voor het milieu. Deze wijn is gemaakt met gekwalificeerde druiven  die onder gemotiveerd landbouw en naar aanleiding van de Terra Vitis met de traceerbaarheid van culturele praktijken gecontroleerd door een onafhankelijke instantie. Egrappé wijnen : Beaujolais Leynes Het familiebedrijf, is al generaties lang in het bezit van de familie de Boissieu, die is al jaren bezig het hele terrein en alle wijngaarden duurzaam te behandelen. Sinds een aantal jaren mogen zij zich bio-dynamisch noemen. De wijnen hebben dan ook het Demeter logo op de flessen. Deze werkzwijze is heel arbeidsintensief voor de hele familie. Maar het resulteert ook wel in werkelijk prachtige wijnen. Heel zuiver en precies van smaak. Spijs: Een zeer veelzijdige wijn die net zo goed paart met eclectische gerechten als met traditionele gerechten. Alle veren van spelkip. Tonijn, sashimi, worst, cheddar kaas, -tomaat sauzen, coq au vin, stoverij.

Het was op Château de Lavernette, een kostelijk wijnbedrijf op de noordelijke rand van het Beaujolaisgebied, dat ik van dichtbij kennismaakte met de geheimen van de biodynamische wijnbouw. Ik noem het ‘bemesten’ van de wijngaard met een onooglijk beetje mest dat een winter lang gerijpt heeft in een begraven koehoorn – één hoorntjevol op meerdere hectaren. Ik noem het vermalen van quartsgesteente, dat nu juist een zomer lang in koehoorn rijpt om daarna als ziektebestrijder te worden ingezet. Ik noem ook de maanstanden die alle activiteiten, het snoeien, het oogsten, het bottelen en zo meer dicteren.

Inderdaad, ik zie het allemaal met enige afstandelijkheid en verbazing aan. Feit is echter dat de wijnen van Lavernette meer dan uitstekend zijn. Ook mensen die het gedachtengoed van Rudolf Steiner niet volgen of zelfs niet kennen, smakken met genoegen de puike witte Pouilly-Fuissé en de dito rode Beaujolais-Leynes naar binnen. Lichtjes gekoeld is de Beaujolais een wondertje van schaterend rood fruit, met randjes drop en een vleug paddenstoel. Ter plaatse drinkt men hem overal bij, en een kruidensalade met spek en ei gaat hij bepaald niet uit de weg. Niet wuft, niet te licht, en ook zeker niet te zwaar. Bio en heel dynamisch.

Het was op Château de Lavernette, een kostelijk wijnbedrijf op de noordelijke rand van het Beaujolaisgebied, dat ik van dichtbij kennismaakte met de geheimen van de biodynamische wijnbouw. Ik noem het ‘bemesten’ van de wijngaard met een onooglijk beetje mest dat een winter lang gerijpt heeft in een begraven koehoorn – één hoorntjevol op meerdere hectaren. Ik noem het vermalen van quartsgesteente, dat nu juist een zomer lang in koehoorn rijpt om daarna als ziektebestrijder te worden ingezet. Ik noem ook de maanstanden die alle activiteiten, het snoeien, het oogsten, het bottelen en zo meer dicteren.

6de wijn Julienas fût Corsin Beaulolais een prachtige mooie ronde wijn met zachte vanilletonen en de kracht om te ouderen, wat een mooie wijn maken ze hier.

7de wijn Van hetzelfde huis is deze wijn de Vintage speciale COPORE SANO – Juliénas hooguit 2 jaar in eiken vat een evenwichtige wijn en met redenen omkleed, een man die weet natuurlijk zelf te beheren, kan beweren te hebben een gezonde ziel in een gezond lichaam: “mens sana in corpore sano”. Zo is die ziel in de flessen die bezingt de wijn. Deze wijn komt uit een vat van Juliénas ‘en is vergeten’ voor twee jaar voordat hij wordt gebotteld zonder enige filtering.

Bij al deze mooie wijnen zorgde Jeffrey voor de bijpassende kleine gerechtjes en dat was echt smullen. Wat hebben we weer een prachtige proeverij op een unieke locatie gehad. Onze voorzitter bedankte beide leden voor hun inzet en grandioze verzorging van deze avond in de stad Alkmaar. Zij kregen dan ook een dik verdiend applaus van ons allen.

Geef een reactie