Bestuurslid Marketing & PR

Bestuurslid Markering & PRJoke Scholtens
Tevens lid van WijngildeNa Amsterdam nu landelijk lid
Lid van het NWG sinds2017
In het landelijk bestuur sinds2018
AchtergrondSales & Marketing Manager
Favoriet wijnland/regioPortugal

Waarom lid van het landelijk bestuur van het NWG?

Een leuke club met veel potentie! In 2017 heb ik NWG Afdeling Amsterdam opgezet. Eigenlijk bij toeval. Ik wilde een wijnclub opzetten en kwam via familie in contact met Ronald (toenmalige NWG voorzitter). Het klikte goed en de beslissing was snel genomen om aan te sluiten. Na een jaar ben ik toegetreden tot het landelijk bestuur. Ik zie het als een uitdaging om extern meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden die deze vereniging te bieden heeft. We hebben veel kennis & voorzieningen in huis en delen dat graag met andere wijnliefhebbers. Intern mag er qua structuur, samenstelling en ‘bonding’ nog wel een tandje bij. Samen met collega-bestuurders wordt daar hard aan gewerkt!

Over Joke

Na een werkend leven in Sales & Marketing bij IT- en Financiële Instellingen heb ik mijn passie voor wijn een plek gegeven. Met veel plezier aaneensluitend SDN 2/3 en WSET 3 gedaan. Ook zakelijk een invulling aan wijn gegeven. Niets groots, beetje hobby plus, maar wel erg leuk. Portugal is mijn tweede thuisland. Ik verblijf zo’n 5 maanden, verdeeld over het jaar, in Lissabon. Prima temperatuur, goede wijn en lekker eten. Niks mis mee! Mijn zus en Portugese zwager wonen op loopafstand. We hebben er een leuk proefclubje met vrienden; alleen Portugese wijn. Als ik terug ben in Amsterdam dan geniet ik intens van het leven hier met mijn 3 kinderen en 9 kleinkinderen. Ze wonen allemaal in de buurt. Veel oppassen, logeerpartijen, van school/opvang halen…. Erg leuk! Mijn rol als landelijk bestuurslid kan ik vanuit beide locaties goed invullen. Betekent wel dat ik geen lid meer ben van een ‘vaste’ afdeling, daarvoor ben ik te veel weg. Maar met 12 wijngilden verdeeld over het land is er altijd wel een leuke proeverij waar ik kan aanhaken als ik in Nederland ben.

Joke is bereikbaar via dit e-mailadres mailadres

NWG Wijnmeester

Landelijk NWG WijnmeesterGies Stolze
WijngildeUtrecht
Lid van het NWG sinds1985
Landelijk NWG Wijnmeester sinds2014
Wijnopleiding/verledenVinologenopleiding van het NWG
SpecialisatieNiet echt, maar aandacht voor typiciteit
Meest favoriete wijn of streekChâteau de Beaucastel & Leoville Barton

Over Gies

“Thuis” werd geen wijn gedronken, maar bij mijn francofiele schoonfamilie wel: eenmaal in mijn studententijd in contact met echt mooie wijnen – fraaie proeverijen & vakanties naar mooie wijngebieden – dat verklaart. Al jong lid van het NWG. Wijn is een product dat gemaakt wordt door mensen met passie, in prachtige streken – en gaat zo mooi samen met smakelijk eten en in goed gezelschap. Vaak het voorrecht gehad om schitterende wijnen te mogen proeven. Probeer al jaren om niet meer te kopen – maar dat lukt nog niet aardig. En wat een plezier om een tijdje terug “thuis” zo’n 18 jaargangen Beaucastel te mogen serveren uit eigen kelder aan alleen liefhebbers– van 1970 tot 2016. En wijnreizen – die maken de passie compleet!

Gies is te bereiken via dit e-mailadres mailadres

Algemeen bestuurslid

Algemeen bestuurslidJohn Spruit
Tevens lid van WijngildeTwente
Lid van het NWG sinds1999
In het landelijk bestuur sinds2024, maar in 2000 in het landelijk bestuur actief geweest met de portefeuille opleidingen
AchtergrondKokschool, Academie voor Gastronomie WSET 2 en 3, Wijnacademie SDNEN 3 en nu Vinologen opleiding. Internationaal erkend Kaasmeester en afgestudeerd Orthomoleculair Voedingsdeskundige.
Favoriet wijnland/regioDuitsland, Frankrijk en Nederland

Het NWG draag ik al jaren een warm hart toe. Ik vind het erg fijn om mijn kennis en ervaring te delen met alle afdelingen en leden van het NWG.
Ik ben van huis uit een verbinder en ik zie het dan ook als een culinaire missie om alle afdelingen samen te brengen, samen proeven, bij elkaar komen genieten tijdens de proefavonden, kennis te delen, landelijke dagen te plannen met maximale opkomst en ga zo maar door.

Als Bestuurder van het NWG wik ik graag mijn bijdragen leveren aan het creëren van meerwaarde voor de leden en de andere Bestuursleden en het verder verbeteren van de efficiency en de effectiviteit van de vereniging.
Het is voor mij ook een waardevolle periode waarin ik ook weer kan leren, waarin je nieuwe vriendschappen sluit en enorm veel wijnliefhebbers ontmoet!

“Hoe moet je John Spruit omschrijven? Als chef-kok? Zeker. Hij kookt al jaren op hoog niveau bij sterrenrestaurants tot bistro’s, voor grote partijen en in opdracht van bedrijven en ketens. Als leermeester en ‘culinaire vader’ voor vele jonge kooktalenten, Kookboekenschrijver, Wedstrijd Chef (Bocuse d’Or), BBQ Pitmaster, hardcore Rotterdammer, import-Tukker? John is het allemaal en nog veel meer. Op zijn 56ste is hij actiever dan ooit.”

“De rode draad in alles wat ik doe, is mijn passie voor koken en mooie wijnen. Daarbij vind ik het erg leuk om mijn kennis en ervaring over te dragen. Ik hou ervan om mensen te trainen en ervoor te zorgen dat zij het beste uit zichzelf kunnen halen. De mooiste prijs voor mij; tijdens de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or is mijn Commis de beste geworden van de Bocuse d’Or Nederland onder mijn begeleiding als SVH Leermeester!

Ik ben al jaren gelukkig getrouwd met Wendy, ook een wijnliefhebber en Bourgondiër in hart en nieren. We werken samen heel veel op locatie en maken samen mooie wijnreizen Ik ben een trotse papa van 2 zoons en 2 dochters.

Landelijk

Landelijk NWG WijnmeesterGies Stolze
WijngildeUtrecht
Lid van het NWG sinds1985
Landelijk NWG Wijnmeester sinds2014
Wijnopleiding/verledenVinologenopleiding van het NWG
SpecialisatieNiet echt, maar aandacht voor typiciteit
Meest favoriete wijn of streekChâteau de Beaucastel & Leoville Barton

Passie voor wijn

Gies Stolze

“Thuis” werd geen wijn gedronken, maar bij mijn francofiele schoonfamilie wel: eenmaal in mijn studententijd in contact met echt mooie wijnen – fraaie proeverijen & vakanties naar mooie wijngebieden – dat verklaart. Al jong lid van het NWG. Wijn is een product dat gemaakt wordt door mensen met passie, in prachtige streken – en gaat zo mooi samen met smakelijk eten en in goed gezelschap. Vaak het voorrecht gehad om schitterende wijnen te mogen proeven. Probeer al jaren om niet meer te kopen – maar dat lukt nog niet aardig. En wat een plezier om een tijdje terug “thuis” zo’n 18 jaargangen Beaucastel te mogen serveren uit eigen kelder aan alleen liefhebbers– van 1970 tot 2016. En wijnreizen – die maken de passie compleet!

Gies is bereikbaar via dit e-mailadres mailadres

Amsterdam

NWG WijnmeesterHans Braam
WijngildeAmsterdam
Lid van het NWG sinds2019
NWG Wijnmeester sinds2022
Wijnopleiding/verledenDeze wordt het beste verwoord (maar het laat zich slecht vertalen) door Jason Wilson in zijn boek Godforsaken Grapes, a slightly tipsy journey through the world of strange, obscure, and underappreciated wine: “All my knowledge and experience has come from the seat of my pants, following my passion, traveling and tasting where I could afford – and often where I could not. This is not to say that I don’t have a memory library of thousands of wines, along with in-depth travel to many wine regions, and visits with many winemakers, in my head. But it’s been a wildcat education, unstructured and self-taught. Exuberance is better than taste is one of my personal mantras!”.
SpecialisatieAlle bezochte wijngebieden van de afgelopen 23 jaar en zeer specifiek het “boosten van de wijnbeleving” middels het juiste glaswerk (zoete, neutrale of zure versterking).
Meest favoriete wijn of streekDe toekomstig nog te ontdekken wijnstreken met de beste producenten en natuurlijk de nieuwe wijnbelevingen die daar op me wachten.

Passie voor wijn

Hans Braam

Het wetenschappelijk onderzoek ernaar staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn sterke aanwijzingen dat wie vroeger veel moedermelk gedronken heeft, later een grote kans maakt hopeloos verslingerd te raken aan wijn. Het zoet en zuur van wijn in al zijn nuances heeft een directe ingang in mijn reptielenbrein: ik was ernstig te vroeg geboren en heb als een slappe pop eindeloos genoten, hangend aan mijn moeders wijnbar. Toen was er niets, heel lang niets. Totdat ik besloot dat ik met mijn nieuwe “Hairdresser’s Car” (een Peugeot 206 Cabrio Convertible Roland Garros) het verplicht was aan mijn nieuwe standing om een wijn-spijs vakantie te houden in Toscane (met zo’n “cheesy aluminium sports car koffer van Rimowa” achterop). Mijn papieren gids (Maureen Ashley/Hugh Johnson: Toscane, een reisgids voor wijn- en fijnproevers, blz. 94 & 96) gaf bij (Brunello di) Montalcino het indringende advies: verlaat deze streek niet zonder een van de wijnen geproefd te hebben van “Il Talento” (wijnhuis Il Poggione). De rest is history: ik werd later dat jaar op een trieste novemberavond gebeten door de Wine Bug toen ik een fles van deze tovenaar open maakte. Na al die jaren maakte ik weer direct connectie met de reptieleningang van toen en ging het van “Beng in mijn hoofd”. Sindsdien ben ik op jacht, constant aandachtig op jacht, … Deze ervaring heb ik nadien in mijn tot dusver grenzeloze zoektocht nog slechts twee keer kunnen evenaren. Een niet onaardig deel van Europa’s wijngaarden heb ik inmiddels serieus bezocht met een shortlist van de beste producenten in mijn broekzak. Eens zal ik hem vinden: die ultieme fles, om dan eindeloos te slurpen en mijn ogen weer te sluiten met een gelukzalige glimlach.

Hans is bereikbaar via dit e-mailadres mailadres

Arnhem

NWG WijnmeesterRichard van Oorschot
WijngildeArnhem
Lid van het NWG sinds2022
NWG Wijnmeester sinds2023
Wijnopleiding/verledenWSET 3
SpecialisatieHet maakproces van wijnen
Meest favoriete wijn of streekElegante, levendige wijnen

Passie voor wijn

Richard van Oorschot

Ik ben sinds 2005 geïnteresseerd in wijn en, met een achtergrond in Biologie, met name in het hele proces van wijngaard tot en met proeven. Dit heb ik in eerste instantie gedaan door veel te proeven, opleidingen te volgen en met wijnmakers te praten. In 2011 heb ik een oogst in Zuid-Afrika meegedraaid, en na mijn verhuizing naar Spanje ben ik ook wijnen gaan importeren en in 2014 en 2015 zelf wijn gaan maken in het Gredos gebergte, een uur ten westen van Madrid. Nu weer terug in Nederland is het weer een ‘gewone’ hobby geworden, maar mijn het blijft kriebelen!

Richard is bereikbaar via dit e-mailadres mailadres

Den Haag

NWG WijnmeesterRob van Heumen
WijngildeDen Haag
Lid van het NWG sinds2022
NWG Wijnmeester sinds2022
Wijnopleiding/verledenSDEN 3
SpecialisatieItalië, Piemonte
Meest favoriete wijn of streekPinot Noir

Passie voor wijn

Rob van Heumen

Voor mij is wijn niet alleen het glas dat je drinkt. Wijn leert mij de geschiedenis van landen, leert mij over gebieden en culturen en over de natuur en het klimaat. Die ene slok opent de deur naar een hele wereld. Die deur ging voor het eerste open tijdens een cursus SDEN 1. Vele proeverijen, wijnreizen en SDEN 3 volgden. Zo’n tien jaar verder weet ik nog beter hoeveel er nog te weten is. Dat wat ik weet probeer ik zoveel mogelijk te delen met vrienden en familie en tijdens onze maandelijkse proeverij in Den Haag.


Rob is bereikbaar via dit e-mailadres mailadres

Gouda

NWG WijnmeesterMartin Rijxman
WijngildeGouda
Lid van het NWG sinds1991
NWG Wijnmeester sinds2004
Wijnopleiding/verleden“Kandidaat Grootmeester Wijnproever” = SWEN-3
SDEN-4 = Vinoloog
Specialisatie
Meest favoriete wijn of streekToscane, Piemonte en Veneto

Passie voor wijn

Martin Rijxman

Al heel vroeg kwam ik in aanraking met wijn. Niet dat ik al heel snel begon met alcohol, maar meer dankzij mijn vader. Mijn vader werkte bij de spoorwegen en vanuit diens functie reden wij op vakantie veel met de trein. Nu was het zo dat mijn vader met de auto vooruitging en mijn moeder, mijn zus en ik met de trein erachteraan. Op de terugweg nam mijn vader van het restant vakantiegeld (je had nog geen euro’s) in ieder land een paar flesje wijn mee, die ik bij thuiskomst documenteerde en opsloeg in de kelder.
Veel later, ik zal zo’n 25 of 26 jaar zijn geweest ben ik begonnen aan de opleiding voor het wijncertificaat bij de SVH (Horeca vakschool), welke ik met een diploma in 1988 heb afgerond. Na een aantal jaren lid te zijn geweest van het Nederlands Wijngilde heb ik samen met Tom Schaafsma, zijn vader, Jacqueline en vele anderen de opleiding tot Vinoloog o.l.v. Arnout- en Jeanne Braat gedaan. Ik herinner mij nog steeds de bevlogen lessen van Willem Klaver en Iteke van der Vlugt. Sinds 2004 ben ik dan ook “Kandidaat Grootmeester Wijnproever” = SWEN-3 = SDEN-4 = Vinoloog
Na een tijdje tweede wijnmeester te zijn geweest naast Ton Rutten heb ik in 2010 het stokje van hem overgenomen en ben, onder voorwaarde dat er een nieuwe 2e wijnmeester zou komen, 1e wijnmeester geworden.
Vele jaren, proeverijen en een aantal door mij georganiseerde wijnreizen verder, vind ik wijn nog steeds een geweldige hobby. Ik moet ook toegeven dat Italië daarbij wel mijn specialiteit is geworden. En hoewel mensen vaak aan mij vragen: “Jij als wijnkenner, Ken je deze ……. Wijn”, antwoord ik steevast met de uitspraak van Harold Hamersma: “Ik ben geen wijnkenner, want ik ken niet alle wijnen. Ik ben hooguit wijnliefhebber”.

Ik werk in de datacommunicatie en computernetwerken. Na lange tijd bij de grootste vliegtuigbouwer van Nederland te hebben gewerkt, ben ik in 1998 overgestapt naar de PTT het huidige KPN. Hier ben ik nog steeds werkzaam, de laatste jaren als business consultant voor grote bedrijven

Martin is bereikbaar via dit e-mailadres mailadres

Maastricht

NWG WijnmeesterGer Dorlo
WijngildeMaastricht
Lid van het NWG sinds2021
NWG Wijnmeester sinds2021
Wijnopleiding/verledenWSET 3
SpecialisatieFrankrijk
Meest favoriete wijn of streekLoire

Passie voor wijn

Ger Dorlo

Medio 1976 kreeg ik van een vriend een mooie fles wijn. Dat leverde mij een inzicht op waardoor ik van kwantiteit naar kwaliteit omschakelde ?. Sindsdien houd ik mij graag met wijn bezig. Mijn ruime ervaring heb ik op enig moment voorzien van een solide theoretisch ondergrond door het volgen van de wijnopleidingen WSET 2 en 3.





Ger is bereikbaar via dit e-mailadres mailadres