Primitivo

Op bezoek in de cantina van de Primitivo-wijnboeren  

Lecce, 1 juni 2023 

Puglia is de provincie in de hak van Italië. Het heeft een rijke historie. De Grieken legde de huidige basis van de wijnbouw in Zuid-Italië. In Puglia is landbouw zeer belangrijk en dit is duidelijk wanneer je door het gebied reist tussen de olijfgaarden en wijngaarden. De wijngaarden stonden er zeer goed bij door het natte voorjaar. Hier heeft de Primitivo wijn zijn oorsprong. Primativus is de zwarte druif die het eerst van de druivensoorten geoogst wordt. De pluk vindt al in augustus plaats. 

Vóór 1980 diende de wijn uit Puglia alleen als tafelwijn of werd hij door wijnproducenten uit andere regio’s gebruikt om te versnijden. Primitivo is een donkere wijn met een hoog alcoholpercentage tot wel 18% en is daardoor zeer geschikt om wijnen te versterken en donker aan te kleuren. 

“Primitivo” verder lezen

Wijngaard Zeist

Is er in Zeist een wijngaard? Jazeker.   

Tien jaar jong  

Wijngaard Hoog Beek & Royen is niet meer de jongste wijngaard van Nederland, maar zeker niet de oudste. Welke wijngaard de oudste is, is ook niet duidelijk. Als je op internet zoekt naar de oudste wijngaard, dan lees je als eerste dat Apostelhoeve de oudste wijngaard is, maar scroll je verder naar beneden, dan blijkt dat Slavante de oudste wijngaard is. Beide wijngaarden liggen op mergelbodem met prachtige uitzichten.  

“Wijngaard Zeist” verder lezen

Marijkes eigen kijk op wijn

What’s in a name? 

Het ziet er uit als port, het ruikt naar port en als je het proeft smaakt het naar port. En toch mag het geen port heten. Hoe dat zo? Ook hier doet zich het fenomeen voor dat de Europese wijnwetgeving de herkomstbenaming tegenwoordig goed beschermt. Hoe anders was dat in vroeger tijden toen in de VS veel inheemse witte wijnen als Chablis verkocht werden. Die naam was daar zo ingeburgerd dat ik –  tijdens een van mijn bezoekjes aan Chablis – aan Amerikanen moest uitleggen dat ‘Chablis’ de naam van een dorp en een appellation was en niet de naam van een druif. Maar dat terzijde, terug naar het port/geen port vraagstuk. En daarvoor gaan we naar Zuid-Afrika, een land van uitersten ook als het gaat om terroir. 

“Marijkes eigen kijk op wijn” verder lezen

Vooruitblik Masterclass Bordeaux

Unieke kans!
Ontdek de tertiaire aroma’s van mooi gerijpte Bordeaux tijdens de
NWG Masterclass op 25 november 2023 om 13:30 in Zeist
door Gies Stolze

Dit jaar zal de inmiddels traditionele middagproeverij in november in het teken staan van Bordeaux. Maar waarom Bordeaux? ….

Uit dit gebied komen de meest schitterende wijnen, en het behoort zeker tot een van de allerberoemdste wijngebieden ter wereld.
In de afgelopen maanden was er weer het “Bordeaux voorverkoop circus” – in dit geval van het jaartal 2022 – een jaar waar de deskundigen lovend over schrijven. Helaas rijzen de prijzen inmiddels de pan uit – en overstijgt voor menig wijn de vraag ruimschoots het aanbod: helaas, de 2022 Leoville Barton kost zo’n 90 euro, en Calon Segur 145 euro per fles. Iedereen kent wijnen uit dit grote gebied, en dan niet alleen de beroemde premier crus en “super seconds”. Van de vele kleine maar ook de “grotere” namen. De voorverkoop is natuurlijk prachtig, maar het duurt nog een lange tijd voor we de 2022 zullen proeven. Juist het feit dat menig hogere Bordeaux zo fraai kan rijpen maakt deze wijnen geliefd. Maar oudere Bordeaux zijn steeds lastiger te krijgen, en vaak ben je aangewezen op wijnveilingen of op privé-kelders.

“Vooruitblik Masterclass Bordeaux” verder lezen

Genoten van ….

Wil je zelf eens een wijn, waarvan je echt genoten hebt, in het zonnetje zetten, mail tekst en foto dan naar de redactie. mail naar de redactie

Genoten van …. Alberada van het wijnhuis Mamete Prevostini

Het huis Mamete Prevostini is gevestigd in het gebied van de Valtellina, Lombardije in noord Italië. De wijnen groeien uitsluitend op de hellingen die naar het zuiden gericht zijn. 

De wijn is een zogenaamde Sforzato wijn. Het bijzondere daaraan is dat hij gemaakt wordt van druiven die gedeeltelijk gedroogd zijn. Dit zie je ook bij de Amarone. 

De wijn wordt gemaakt van de Nebiolo druif, uniek in kracht en elegantie. In de geur hints van rijp fruit en balsamico-tonen, met een buitengewone balans tussen finesse en smaak. Na opening wordt deze balans verder uitgebouwd en komen allerlei geurimpressies naar boven. 

“Genoten van ….” verder lezen

Poll van de maand

De uitslag van de Poll van vorige maand over het meewerken op een wijnbedrijf en het zelf maken van wijn.
Twee leden hebben betaald gewerkt voor een wijnproducent en drie leden hebben vrijwilligerswerk gedaan.
De werkzaamheden bestonden uit snoeien, oogsten en verkoop, in wijngaarden in Nederland, België en Frankrijk.

Drie leden hebben zelf wijn gemaakt, waarvan één het al 20 jaar jaarlijks doet.

De Poll van deze maand gaat over het Nederlands Wijngilde zelf. Wat vind je er van en wat zou het NWG nog meer moeten doen.
VUL DEZE S.V.P. HIER IN!

Colofon

Deze Tannine van september 2023 is een uitgave van het Nederlands Wijngilde.
De Tannine verschijnt 6x per jaar, meestal op de eerste zaterdag van de oneven maand.
Redactie: Harry Dekker (Breda), Joke Scholtens (Amsterdam), Marijke Kop (Maastricht) en Wim Schepman (Nijmegen) met medewerking van Ilse Swank (Utrecht), Kees Kraaij (Utrecht), Steven van der Linde (Amsterdam en landelijk voorzitter), Martin Rijxman (Gouda), Jacques Vroemen (Gouda), Gies Stolze (Utrecht en landelijk NWG Wijnmeester).

Tannine 20 verschijnt begin november 2023.
Tips over te interviewen personen, interessante websites etc. zijn van harte welkom via de redactie.

Tannine wordt als nieuwsbrief rechtstreeks door de redactie aan de meeste leden verspreid. Sommige leden ontvangen Tannine echter pas via het secretariaat van hun afdeling.
Maar als je Tannine ook rechtstreeks wilt ontvangen, kun je je hier aanmelden.

Voorzitter

Voorzitter Steven van der Linde
Tevens lid van Wijngilde Amsterdam
Lid van het NWG sinds2017
In het bestuur sinds2022
AchtergrondHotelschool, F&B Management, Hotel automatisering, Voicemail systemen, Sales en Space Management oplossingen
Favoriet wijnland / regioDuitsland, Frankrijk en Zuid-Afrika

Waarom in het NWG landelijk bestuur?

Lid worden van een vereniging betekent ook dat je hier en daar voor de vereniging moet inzetten. Dat kan natuurlijk op vele manieren. In mijn werk help ik mijn klanten processen te optimaliseren. Die kennis pas ik graag toe binnen verenigingen. Toen mijn kinderen nog thuis woonden deed ik dat bij de hockey vereniging, later bij Lions en nu bij het Nederlands Wijngilde. Ik vind het leuk een bijdrage te leveren om de vereniging te helpen bij onderwerpen als de eerder genoemde processen, maar ook bij een stuk professionalisering, beter maken, waarde toevoegen. Dat kan vaak met kleine zaken en soms zijn er grotere vraagstukken op te lossen. Heel veel kennis is al aanwezig. Ik probeer, door mensen en afdelingen te verbinden deze informatie te laten delen.

Over Steven

Als kleinzoon van een wijnhandelaar was wijn en wijndrinken de normaalste gang van zaken. Bij het eten werd eigenlijk altijd wijn gedronken en wij leerden als kinderen ook daar mee om gaan. Tijdens mijn studie aan de Hotelschool startte ik al snel een ‘gezamenlijke inkoop’. Ik maakte een lijstje van mooie wijnen en stuurde het rond al vrienden. Zij bestelden bij mij en ik kocht het groots in. Inmiddels het naast mijn werk een wijnhandeltje opgezet en verkoop ik wijnen via mijn website. Mijn vrouw Christa en mijn kinderen, Thomas en Sander, helpen mij regelmatig bij proeverijen en markten. Dat maakt het bijna een familie bedrijfje.

Door lid te worden van Wijngilde Amsterdam, kreeg ik de gelegenheid meer wijnen te proeven en kennis over andere wijnen te vergaren. Bovendien kon ik over wijn praten, zonder dat het ‘commercieel’ is, wat ik op proeverijen en markten natuurlijk doe.

Naast het Nederlands Wijngilde ben ik nog actief bij Lionsclub Amsterdam ’t IJ, waar ik mij, met mijn mede Lions, inzet voor mensen die het iets minder makkelijk hebben in deze wereld. Zo kook ik regelmatig voor de daklozen in Amsterdam, help vuil prikken in Amsterdamse parken en organiseren we fundraisingsprojecten voor o.a. de Voedselbank Amsterdam.

Steven is te bereiken via dit e-mailadres mailadres

Secretaris

SecretarisTom Schaafsma
Tevens lid van WijngildeGouda
Lid van het NWG sinds1990
In het bestuur sinds2016
AchtergrondHR en operationele management functies bij PostNL.
Mede eigenaar detacheringbureau.
Momenteel, nog één jaar, docent economie op een middelbare school en vooral ook opa.
Favoriet wijnland / regioAlto Adige, Carnunthum, Pfalz en Frankenland

Waarom in het NWG landelijk bestuur?

Alweer veel jaren terug was ik van mening dat het Landelijk Bestuur (nog) niet optimaal functioneerde. Ergens iets van vinden is één en er iets over roepen twee. Drie, namelijk me er zelf direct mee bemoeien en verantwoordelijkheid nemen, leek me de beste actie. Daar heb ik geen spijt van gekregen. Nu, ruim zes jaar later en zeker niet alleen dankzij mij, gaat het n.m.m. veel beter, alhoewel er zeker nog stappen gemaakt kunnen worden.

Over Tom

Rond pakweg mijn 18e raakte ik via mijn vader en een vriend van hem geïnteresseerd in wijn. Via mijn schoonvader werd ik vervolgens lid van de afdeling Midden Holland, nu Gouda. Daar volgde ik mijn 1e wijnopleiding bij toenmalig wijnmeester en oprichter van Midden Holland, TON RUTTEN. Dit smaakte naar meer. Niet alleen naar nog meer proeven en drinken maar ook naar nog meer kennis en vooral ervaring opdoen. Dit laatste heb ik vervolgens gedaan. O.a. ook bij het NWG. De opleiding tot Vinoloog o.l.v. Arnout en Jeanne Braat blijf ik mij eeuwig herinneren. Samen met o.a. Martin, Andre, Jacqueline en mijn vader was het elke keer een feest om les te krijgen van zeer goede en bevlogen docenten. Vervolgens nam Martin in Gouda het stokje van Ton Rutten over. Echter op één voorwaarde. Namelijk dat ik 2e wijnmeester zou worden.

Vele jaren, proeverijen en wijnreizen verder, vind ik wijn nog steeds een geweldige hobby. Ik weet inmiddels aardig welke wijnen (druiven) waarom mijn favorieten zijn. De laatste jaren interesseer ik me derhalve steeds meer in wat, waarom de goede wijn- spijs combinaties zijn. Want om Hubrecht Duijker te citeren dan wel parafraseren, “wijn is vooral bedoeld om je volgende hap eten nog lekkerder te maken”.

Tom is te bereiken via dit e-mail adres mailadres

Penningmeester

Penningmeester & WebmasterWim Schepman
Tevens lid van WijngildeNijmegen
Lid van het NWG sinds1985
In het landelijk bestuur sinds2016
AchtergrondHBS-B, Hogere Hotelschool, directie hotellerie, vakantiepark en toeristische organisaties
Favoriet wijnland/regioDuitstalige regio’s (Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Zuid-Tirol) en Zuid-Afrika

Waarom lid van het landelijk bestuur van het NWG?

Tientallen jaren lang heb ik mij nooit bezig gehouden met het landelijk gebeuren, geen ALV bezocht, geen kapittel etc. Totdat er in najaar 2012 een crisis ontstond en het voorbestaan van het NWG werd bedreigd. Het belang van een landelijke wijnproefvereniging gaat immers ver boven dat van de vele plaatselijke proefclubjes uit. Vanaf die tijd heb ik met afdelingsvoorzitter en/of -secretaris aan landelijke vergaderingen (toen was er nog een Raad van Advies) deelgenomen. Eerst zitting gehad in een werkgroep voor vernieuwing van de verouderde website. Daarna de werkgroep “statuten en huishoudelijk reglement” aangestuurd, totdat ik gevraagd werd voor het landelijk bestuur in de rol van algemene zaken en webmaster. Na vertrek van Gerard heb ik zijn penningmeesterschap overgenomen.

Over Wim

Thuis en bij mijn grootouders werd er wel wijn gedronken. En ja, in die tijd met jenever, sherry en vermouth als aperitief. Op de Hogere Hotelschool werd ik snel lid van het Corps Culinaire, die op partijen en evenementen kookte en serveerde. Omdat zoiets voor wijn er niet was richtte ik wijnproefclub “Le Chai” op. Legendarische proeverijen werden georganiseerd.
Als studenten gingen we naar Frankrijk om daar op de Foire de Bordeaux wijn te schenken aan de duizenden bezoekers. Uit iets latere tijd dateert mijn “Membre de la Confrérie de Cep d’Or de Champagne”.
Handig dat mijn echtgenote ook wijn als interesse heeft. Zij houdt al 50 jaar van alle flessen de etiketten en (proef)notities bij.
Jaren geleden hebben wij een wijncursus van het “Instituto Nazionale per il Commercia Estero” gedaan en daarna hebben we alle wijngebieden in Italië bezocht. Ook nu nog combineren wij vakanties met wijngebieden. Of het in Nieuw-Zeeland is, in Chili of in Oostenrijk. Zelfs in Vietnam en in Myanmar hebben we locale wijn geproefd. Binnenkort naar Réunion, maar daar schijnt de wijn gevaarlijke stoffen te bevatten. Voorzichtig dus!
En verder? Vrijwilligerswerk in het toerisme. Genealogie als hobby, vissen als huisdieren, weinig sport (vroeger skiën en alpinisme), maar wel lekker wandelen met een wijnpauze. Genieten in het leven.

Wim is te bereiken via dit e-mailadres mailadres