Tannine 20 inhoudsopgave

Deze Tannine nummer 20 staat weer vol met wetenswaardigheden over wijn

Aperitief
De vaste column, waarin voorzitter Steven van der Linde over nieuws bij het Nederlands Wijngilde schrijft

Landelijke wijnreis naar Portugal
Een groep leden uit verschillende afdelingen bezocht in het herfstvakantie een aantal wijngebieden in Portugal

Wijn & Spijs
Joke Scholtens interviewt culinaire duizendpoot John Spruit (Wijngilde Twente)

Wijnboek voor Foodies
Recensie van een nieuw boek voor de wijnliefhebber, die wijn en spijs onderbouwd wil combineren

Piemontese Pinot Nero
Een genot voor wijnliefhebbers

Marijkes eigen kijk op wijn
De vaste column van eindredacteur Marijke Kop over wat haar opviel op wijngebied

De redding van een wijnillusie door Ilse Swank (Wijngilde Utrecht)
Het blijkt dat een mooie vakantiewijn blijkt te bestaan

Genoten van ….
Ook deze rubriek over wijnen, waar onze leden van hebben genoten, keert in elke uitgave terug. Deze maand geeft het bestuur van Wijngilde Nijmegen hun tips

Poll van de maand
De uitslag van de Poll van september en een nieuwe Poll, waarin we je medewerking vragen voor ….

Website van de maand
Zoals in ieder Tannine een tip over een website, blog of andere informatiebron over wijn. Deze keer aandacht voor het blog van Kitty

Colofon

Staan deze data al in je agenda?
Op zaterdag 25 november 2023 vindt de NWG Najaarsdag in Zeist plaats met een masterclass om 13:30 uur. ’s Ochtends vergaderen de voorzitters van de afdelingen. Wil je daar iets besproken hebben, meld dat dan bij je voorzitter.
Op zaterdag 20 april 2024 wordt NWG Voorjaarsdag door Wijngilde Utrecht georganiseerd. Zodra er meer bekend is, is dat hier te lezen.
Voor de zomer van 2024 wordt een summerschool gepland. Een paar dagen intensief bezig zijn met wijn en alles er om heen.

Aperitief

Aperitief 20 – November 2023 

Mijn opa, u weet wel, van de wijnhandel, had thuis een heel mooi klein schilderijtje hangen, met daarop de maanden van het jaar en de toestand van de wijndruif in die maand. Het hing op de WC en ik leerde als kind daarmee niet alleen de maanden in het Frans, maar ook vond ik het fascinerend te zien hoe de druif getekend was door de maanden heen. Bij de maanden september en oktober stond een druivenstok, links vol met druiven, maar aan de rechter tak in oktober waren de druiven geplukt.  

“Aperitief” verder lezen

Wijnreis Portugal 16-20 oktober 2023

De wijnreis begint met het bezoek aan Bacalhôa Museum met proeverij

Het Bacalhôa museum was verrassend. De eigenaar had hier een (hobbymatige) invulling aan gegeven, die niet veel met wijn te maken had. De gids was jong (19 jaar) maar qua wijnkennis zeer ervaren. Hij sprak uitstekend Engels. We proefden vijf wijnen: een wit, twee rood en twee muscatels.

De ‘Muscatel de Setubal’ had de voorkeur van onze verslaggever. Mooie amberkleur met orange reflexen. Tertiere aroma’s als abrikozen, krenten, rozijnen, vijg, cacao en chocolade. Complexe neus en zeer complexe smaak. Tien jaar op fust. Duidelijke vanilletonen. Een kist vol tutti-frutti. Lange afdronk.

Lees hier onder het complete verslag over de wijnreis van dag tot dag:

“Wijnreis Portugal 16-20 oktober 2023” verder lezen

Meat John!

Soms kom je per toeval leuke inhoud voor de Tannine tegen. Zo kwam ik de man die ik nu interview op het spoor omdat zijn e-mailadres niet bleek te kloppen. De Tannine kwam steeds terug. Even er achteraan. Ik keek op zijn website en zag een markante, veelzijdige persoon. Over wie ik het heb? Over John Spruit van Afdeling Twente. Zijn bedrijf heet Meat John. Zeer toepasselijk, onderstaand lees je waarom. 

Wie is John? 

“Meat John!” verder lezen

Wijnboek voor Foodies, recensie

Wijnboek voor Foodies door de Vlaamse Kristel Balcaen

(c) Wout Hendrickx

Kristel is opgeleid sommelier met specifieke belangstelling voor planten en kruiden. Zij won internationale prijzen voor haar topscores in het WSET Level 4 diploma en was champagneambassadeur en Wine Lady of the year.


Het boek is opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel gaat over wijn in het algemeen. Dat zal voor veel wijnliefhebbers wel bekende kost zijn. Al vooruitlopend op het tweede deel van het boek (zie volgende alinea) worden de wijnklimaten ook ingedeeld naar drie wijnstijlen, die die klimaten voortbrengen. Daarna wordt een apart hoofdstuk gewijd aan aroma’s en waar die vandaan komen.  

“Wijnboek voor Foodies, recensie” verder lezen

Piemontese Pinot Nero

Piemontese Pinot Nero: een genot voor wijnliefhebbers 

In de enorme wijnwereld heeft één categorie consequent mijn hart veroverd: de Piemontese Pinot Nero. Piemonte, gelegen in de noordwestelijke hoek van Italië, is een land waar schoonheid verweven is met traditie. Het is een plek waar glooiende heuvels, eeuwenoude wijngaarden en pittoreske dorpjes samenkomen en een uniek microklimaat vormen. Dit is het terroir van de Piemontese Pinot Nero.  

“Piemontese Pinot Nero” verder lezen

Marijkes eigen kijk op wijn

In Tannine 17 heb ik geschreven over een kleine broer in de Loire. Deze keer gaat het ook over een kleine broer, maar dan wel een héél kleine broer. Neergestreken in de Côte Chalonnaise op de grens met de Mâconnais , maakten we een wandeling vanuit Saint-Gengoux-le-National en kwamen langs het – verder voor mij onbekende gehucht – Savigny-sur-Grosne. Die naam kun je verder vergeten, maar laat in die gemeente een van de oudste wijngaarden, geëxploiteerd door de monniken van Cluny,  zijn. Een wijngaard luisterend naar de naam ‘le Clos Mont-Rachet’. En dan gaan alle bellen rinkelen en komt hele grote broer in beeld ‘Le Montrachet, een kleine 50 km noordelijker. Zou kleine broer zich een beetje kunnen meten met grote broer? De overeenkomst is in ieder geval de herkomst van de naam. Rachet is oud-frans voor chauve en dat betekent kaal. Beide bergen misten begroeiing.  

“Marijkes eigen kijk op wijn” verder lezen

De redding van een wijnillusie

In de glooiende heuvels rondom het Gardameer bij het plaatsje Raffa groeien voortreffelijke druiven. Druiven die dan ook kwalitatief goede wijnen geven. 

In Gargnano stap ik een lokale slagerij binnen met ambachtelijke Italiaanse delicatessen. Mijn voorgangers bestellen een fles rode wijn Ca’ Granda en een broodje met vleesbeleg. Zij maken met duim en wijsvinger het universeel gebaar van kwaliteit. Geïnspireerd besluit ik zowel het broodje als de Ca’ Granda wijn te proberen. Later op de dag neem ik een slok van de Ca’ Granda. Mijn nieuwsgierigheid wordt gewekt. Waar komt deze heerlijke wijn vandaan? 

“De redding van een wijnillusie” verder lezen

Genoten van ….

Wil je zelf eens een wijn, waarvan je echt genoten hebt, in het zonnetje zetten? Mail dan tekst en foto naar de redactie! mail naar de redactie

Genoten van …. Les Fiefs de Lagrange 1989

Heeft hij het gehaald?
Dat was de vraag toen de fles  Les Fiefs de LaGrange, de 2e wijn van chateau LaGrange van  1989 uit de kelder van een wijnvriend werd gehaald.

De verrassing was niet alleen dat de wijn drinkbaar was maar van een uitstekende kwaliteit, helder dakpannen rood met in de neus zwarte kers en bes, ceder en drop.
In de mond nog voldoende fruit, afgebouwde tannines maar nog voldoende kracht en lengte.
En dat na 34 jaar, heel bijzonder.
Zo mooi kan een goede Bordeaux dus ouderen.
De wijn is nog te koop voor € 47,50 bij belgiumwinewatchers.com

Theo Gasseling, voorzitter Wijngilde Nijmegen 

“Genoten van ….” verder lezen

Poll van de maand

Eerst de uitslag van de Poll van vorige maand over wat betekent het Nederlands Wijngilde voor jou?

Gezamenlijk proeven en beoordelen van wijnen. Daardoor leer je beter smaken en wijnen te onderscheiden. Leren van anderen.
Bijzondere wijnen proeven
Kennismaken met wijnen, die je niet zo veel in Nederland ziet.
De gezelligheid en kennis(sen) opdoen.

“Poll van de maand” verder lezen

Colofon

Deze Tannine van september 2023 is een uitgave van het Nederlands Wijngilde.
De Tannine verschijnt 6x per jaar, meestal op de eerste zaterdag van de oneven maand.
Redactie: Harry Dekker (Breda), Joke Scholtens (Amsterdam), Marijke Kop (Maastricht) en Wim Schepman (Nijmegen) met medewerking van Ilse Swank (Utrecht), Steven van der Linde (Amsterdam en landelijk voorzitter), Rob van Heumen (Den Haag), Theo Gasselink (Nijmegen), Bastiaan du Pau (Nijmegen) en de deelnemers aan de wijnreis naar Portugal.

Tannine 21 verschijnt begin januari 2024.
Tips over te interviewen personen, interessante websites etc. zijn van harte welkom via de redactie.

Tannine wordt als nieuwsbrief rechtstreeks door de redactie aan de meeste leden verspreid. Sommige leden ontvangen Tannine echter pas via het secretariaat van hun afdeling.
Maar als je Tannine ook rechtstreeks wilt ontvangen, kun je je hier aanmelden.