Deze keer Ger Dorlo (Wijngilde Maastricht) over “vooringenomen”
Zelfinzicht is belangrijk. Zelfs de oude Grieken werden daaraan herinnerd zodra ze het orakel van Delphi bezochten (“Ken uzelf”). Zelfinzicht kan onder andere leiden tot het onderkennen van aanwezige vooringenomenheid (bias) op bepaalde gebieden.
Vermijding van vooringenomenheid is niet alleen van belang voor statistici, onderzoekers, psychologen en registeraccountants. Die beroepsgroepen worden getraind in het vermijden of onderkennen van bias. Voor wijnliefhebbers geldt dit evenzeer.
Fransen zijn dol op classificaties en wedstrijdjes. Toerend door Frankrijk, zal het je veel moeite kosten om niet in een dorp verzeild te raken dat het predicaat ‘un des plus beaux villages de France’ heeft. Helaas blijkt het krijgen van dat predicaat vaak het einde van de authenticiteit van en de rust in het dorp. Ze hebben zelfs een jaarlijkse uitverkiezing van ‘le village préféré des Français’, opvallend vaak gewonnen door dorpen in de Elzas. Ik vraag me af wat dat dan betekent voor het dorp in kwestie. Maar goed, monsieur of madame le/la maire oogt altijd erg blij bij de bekendmaking, dus ik neem aan dat zij het in ieder geval als iets louter positiefs zien.
Nu een bruggetje naar de wijn, immers deze column gaat over mijn eigen kijk op wijn en niet over mijn eigen kijk op toeristisch Frankrijk. En toch was het op een van onze trips door Frankrijk dat wij stuitten op ‘une des plus petites appellations de France’ (voilà het bruggetje).
Genoten van …. Fornacella Brunello Di Montalcino 2017 DOCG
Helemaal niet bezig met zoeken naar een plek om een bijzondere wijn te drinken, maar gewoon onderweg van A(alsmeer) naar B(reda) even een plekje zoeken voor een borrelhapje om de eerste honger te stillen, kwamen we terecht in het pittoreske Oudewater. Niet echt op zoek naar iets bijzonders, maar als je dan bij “3 Keuken & Bar” terechtkomt en de mooie wijnkaart ziet, ben je verloren en ook wel een beetje gek als je niet verder kijkt dan je neus ruikt.
Getipt door de sommelier vonden we op de wijnkaart een aantal mooie, duurdere wijnen die ook per glas worden geschonken. Met het Coravin-systeem kunnen aangebroken flessen goed bewaard worden. Een must eigenlijk, want zo’n fles gaat waarschijnlijk niet iedere avond leeg.
Het was een genot om de sommelier met veel aandacht voor de wijn bezig te zien. Het beste glaswerk werd tevoorschijn gehaald en gepouleerd. Geef hem eens ongelijk dat ie zelf ook even een voorproefje neemt. Nog een keer decanteren en we konden genieten.
Proefnotitie : 100% Sangiovese Grosso. Robijnrode kleur. Mooi donker fruit en wat granaatappel, vanille-tonen van de houtlagering en nog een merkbare tannine, die structuur en body geeft.
De horeca-prijs per glas van €18,50 is gerechtvaardigd. Online per fles bij Amico Del Vino €29,95.
Genoten door Bert en Angela Gielen (Afdeling Breda).
Deze maand stellen wij je voor om de columns van Charlotte van Zummeren eens te bezoeken. Charlotte is Register Vinoloog en free-lance wijnjournalist. Zij schijf voor diverse vak- en consumentenbladen.
Deze Tannine van januari 2024 is een uitgave van het Nederlands Wijngilde. De Tannine verschijnt 6x per jaar, meestal op de eerste zaterdag van de oneven maand. Redactie: Harry Dekker (Breda), Joke Scholtens (Amsterdam), Marijke Kop (Maastricht), Reinier Broeks (Arnhem) en Wim Schepman (Nijmegen) met medewerking van Ilse Swank (Utrecht), Steven van der Linde (Amsterdam en landelijk voorzitter), Angela en Bert Gielen (Breda), Jan Jans (Nijmegen), en Ger Dorlo (Maastricht).
Tannine 22 verschijnt begin maart 2024. Tips over te interviewen personen, interessante websites etc. zijn van harte welkom via de redactie.
Tannine wordt als nieuwsbrief rechtstreeks door de redactie aan de meeste leden verspreid. Sommige leden ontvangen Tannine echter pas via het secretariaat van hun afdeling. Maar als je Tannine ook rechtstreeks wilt ontvangen, kun je je hier aanmelden.
Op de avond van 28 november verzamelde het Nederlands Wijngilde Sneek zich weer voor een inspirerende proefavond. Ditmaal stond het thema in het teken van wijnen uit Kroatië, een land met een rijke wijntraditie en unieke terroirs. De organisatie van deze avond was in handen van een van onze bevlogen leden, Dennis, die zijn passie voor Kroatische wijnen met ons deelde. In totaal werden er zes wijnen gepresenteerd, waarvan drie witte en drie rode.
Tijdens de negende editie van ons jaarlijkse evenement streden vijf groepjes van drie proevers om de Sint Hubertus bokaal. De groep met de enorme score van 24 punten won de wijnproefwedstrijd. Proficiat Martha, Jolanda en Ton! De meeste wijnen zijn ingekocht bij Wijnspecialist Le Bouchon in Den Haag. www.bouchon.nl Na afloop trakteerde Josien Wegink ons op een selectie van puntjes kaas en wat droge worst uit haar delicatessenwinkel Kaas en Smaak.
Notitie wijnproeverij ‘Blind’. 16 november 2023. NWG afdeling Maastricht.
Ons lid Pim Rijnhout verzorgde deze presentatie.
We proefden 10 wijnen. Waarbij Pim per wijn telkens iets meer informatie verstrekte, maar de proevers tot op het laatst in het ongewisse hield. Mooie, authentieke wijnen in de kleuren, wit (waarvan 1 mousserend), oranje en rood. Oude en Nieuwe wereld. Wat zie ik, wat ruik ik, wat proef ik. Alle knowhow werd ingezet, maar het bleek elke keer weer verrassend anders te zijn. Een geweldig leerproces!
Proefnotities:
Wijn 1 Champagne Jean Duclert, brut, millésime 2015. Afkomstig uit de Marne. Mooie wijn. Zeer lichtgele kleur. Aroma’s van peer, citrus, iets floraals, toast, vers brood. In de smaak ook noten, brioche en gistsporen. Mineraliteit, zachte en rijpe smaak. Goede zuren. Fijne mousse. Aciditeit: gemiddeld +. Alcohol: gemiddeld – (12%). Lage dosage, dus een echte brut. Body: gemiddeld. Blend van 70% chardonnay, 20% pinot noir en 10% pinot meunier. Maar liefst 6 jaar ‘sur lattes’. Helft vergist op eiken.
Wijn 2 Bizkaiko Txakolina Hondarrabi Zuri 2021. Van Doniene Gorrondona. D.O. Chacoli de Vizcaya. Spaans Baskenland. Maritiem klimaat met veel regen. Volle, ronde witte wijn. Citroengele kleur. Intense aroma’s: geel fruit, kruidig, limoen, grapefruit. Romige, iets ziltige smaak. Aciditeit: hoog. Alcohol: gemiddeld (12,5%). Gemaakt in de moderne stijl met rijpe druiven. Dit in tegenstelling tot de oude stijl: onrijpe druiven, restzoet, groene kleur, koolzuur, lage alcohol.
Wijn 3 Côtes du Rhône blanc 2021. Van M. Chapoutier. Blend van grenache blanc, clairette en bourboulenc. Strogele kleur. Aroma’s van geel fruit, kruiden, grapefruit, perzik, witte bloesem, medium intens. In de smaak duidelijk ook een bittertje. Aciditeit: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld + (13,5%).
Wijn 4 Hongarije. Château Pajzos Tokaj Furmint 2021. Ligging in het noorden van Hongarije. Landklimaat, hete zomers, koude winters. Blend van 90% Furmint, 6% Hárslevelü en 4% Yellow Muscat. Vulkanische bodem met klei en tufsteen (houdt warmte vast). Kleur: lichtgeel, bijna de kleur van water. Aroma’s: citrus, witte peper, geel fruit, kruidig, notig. Gemiddeld intens. In de smaak een bittertje. Aciditeit: hoog. Geen hout. Alcohol: gemiddeld (12,5%).
Wijn 5 Chenin blanc. Olifantsberg 2020. Old bush vines. Kleur: citroengeel. Aroma’s: citrus, honing, exotisch fruit (mango, ananas), kruidig. Gemiddelde intensiteit. Smaak: romig, vol, mineraal. Wijn rijpt 9 maanden sur lie op Frans eiken. Aciditeit: gemiddeld +. Alcohol: gemiddeld (13%).
Wijn 6 Orange wine. Raina, Umbria Grechetto 2020. Ff wennen ????. Kleur: oranje, goudgeel. Beetje troebel (niet gefilterd, niet geklaard). Aroma’s: floraal, appelcider, kaas, thee. Smaak: oxidatief, beurse appel, sinaasappelschil. Zou een mooie pairing kunnen zijn bij gefermenteerd eten. Details: spontane fermentatie (druifeigen gisten), 2 dagen op schillen vergist (heel kort dus voor een ‘orange wine’). 5 maanden RVS plus 2 maanden op fles. Alcohol: gemiddeld (12,5%). Aciditeit: gemiddeld. Tannine: laag.
Wijn 7 Roussillon, IGP Côtes Catalanes. Domaine Benastra, La Petite Soeur, 2021. Blend van 30% Syrah, 30% Grenache, 20% Carignan, 20% Lledoner pelut (een grenache-variant). Alle vier apart gevinifieerd op RVS/beton. Atypische wijn voor deze IGP. Fruitig, doordrinkbaar. Vin naturel. Kleur: paars. Maar toch licht. Aroma’s: klein rood fruit (framboos, kers), roos, kruidig. Beetje prikkelend. Ook wat boers. Veel proevers dachten hierbij aan een beaujolais ????. Aciditeit: gemiddeld -. Alcohol: gemiddeld (13%). Tannine: gemiddeld -.
Blind proeven blijft een geweldige ervaring én uitdaging. Vrijwel steeds zat het gros van de proevers ernaast, ondanks de ‘aanwijzingen’. Dus, leerzaam en leuk!
Op de avond van 31 oktober verzamelde het Nederlands Wijngilde Sneek zich weer voor een inspirerende proefavond. Deze keer stond het thema in het teken van wijnen uit de Languedoc – Roussillon, een regio die bekend staat om zijn rijke wijncultuur en prachtige terroirs. De organisatie van deze avond was in handen van twee van onze gewaardeerde leden, Judith en Marloes, die ervoor zorgden dat we konden genieten van een selectie van zes wijnen, waaronder twee witte, een rosé en drie rode.
Notitie wijnproeverij Bordeaux. 19 oktober 2023. NWG afdeling Maastricht.
David Hoeksema (penningmeester NWG afd. Maastricht) verzorgde deze presentatie.
We proefden 9 wijnen uit diverse appellations van Bordeaux. Drie leden hadden wijnen uit hun eigen kelder ingebracht. Droog en zoet wit en natuurlijk rood. David gaat in zijn presentatie onder andere in op de geschiedenis en de terroir- en aanplantingsverschillen. Een mooi reis door de Bordeaux-streek waarbij niet is gestreefd naar volledigheid maar wel naar eigenheid.
Proefnotities:
Wijn 1 Witte Pessac-Leognan. Le Colombier de Château Brown (tweede wijn), 2016. Mooie wijn met aroma’s van rijp geel fruit, citrus en boenwas (sémillion). Geen malo, geen overdreven hout. Aciditeit gemiddeld plus, alcohol gemiddeld (13%), body gemiddeld
Wijn 2 Pauillac. Château Pédesclaux (5e GCC) 2003. Uiteenlopende beoordelingen. Aroma’s: zwart en rood (geconfijt) fruit, tabac. Beetje ‘jammy’. Wellicht als gevolg van de heetste zomer in Frankrijk ooit gemeten. Tertiaire aroma’s. Duidelijk aanwezige, maar zachte tannine. Alcohol, aciditeit en body: gemiddeld.
Wijn 3 Saint-Emilion. Château La Tour Figeac (GCC), 2006. Mooie wijn. Aroma’s: donker robijnrood. Zwart fruit, leer, ceder, grafiet, kruidig. Duidelijk hout. Nog enigszins stroeve tannine. Aciditeit, body en alcohol: gemiddeld.
Wijn 4 Saint-Estèphe. Château Lilian Ladouys, 2009 (magnum). Klassiek, kruidig, donker fruit. Tertiaire aroma’s. Iets drogende tannine. Body en alcohol: gemiddeld + (14%), aciditeit: gemiddeld.
Wijn 5 Lalande de Pomerol. Château Haut-Chaigneau, 2009 (magnum). Zwart en rood fruit. Truffel. Duidelijk aanwezige, maar zijdezachte tannine. Body: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld + (14%). Aciditeit: gemiddeld -.
Wijn 6 Médoc. Château La Tour de By, 2015. Robijnrood. Klassieke neus, zwarte bes, rood fruit, fruitig. Gematigde tannine. Body: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld (13,5%), maar komt wat hoger over. Aciditeit: gemiddeld.
Deze proeverij bevestigt dat de regio Bordeaux een breed scala aan wijnen voortbrengt die over het algemeen een hoog niveau hebben. Ook werd duidelijk dat flesrijping, mede afhankelijk van het oogstjaar, bij deze wijnen zorgt voor prachtige aroma’s en smaken.