NWG Nijmegen: Württemberg

Dinsdag 21 maart proefden we wijnen uit Württemberg. We begonnen met wit. Dat viel, voor een gebied dat voornamelijk van de rode wijnen bekend is, verrassend goed in de smaak. Voor menigeen was de trollinger daarna even schrikken. Deze druif geeft dan misschien geen grote wijnen, maar is heel typisch voor de streek. Daarna bouwden we op en eindigden in een crescendo: twee prachtige lembergers.

  1. Dautel Weissburgunder Bönnigheim 2021
  2. Wachtstetter Pfaffenhofener Hohenberg Riesling 2020
  3. Dautel Riesling Schlipshälde 2021 (feinherb)
  4. Schnaitmann Trollinger ‘Alte Reben’ 2018
  5. Schnaitmann Schwarzriesling ‘Alte Reben’ 2018
  6. Dautel Spätburgunder Sonnenberg 2019
  7. Wachtstetter Pfaffenhofener Spitzenberg Lemberger 2017
  8. Schnaitmann Lämmler Lemberger 2015

Wijngilde Twente: Thema: Wijnen uit Le Marche (Italië). Leiding: Thomas Zipper.

Aan de hand van een interessante powerpoint presentatie nam het gildelid Thomas Zipper ons mee op vakantie naar Le Marche in Italië. Echtgenote Graddy verwende ons met bijpassende hapjes.
Hij vertelde naast veel wetenswaardigheden het volgende:
“Le Marche heeft een interessante geschiedenis wat de wijnen betreft. In het noorden van de regio werd reeds rond 500 voor Christus intensief aan wijnbouw gedaan. Reeds enkele jaren na de inwerkingtreding van de Italiaanse DOC-wetgeving in 1963 werden de eerste DOC’s bekrachtigd. Enkele jaren later volgden er stelselmatig nieuwe kleine gebieden met afzonderlijke appellaties en werd aan sommige (riserva) categorieën een upgrade tot DOCG toegestaan. Vandaag de dag zijn er in de Marken vijf DOCG’s erkend en vijftien DOC’s. Le Marche kent diverse druivensoorten waaronder de Passerina en de Pecorino.
Tijdens onze reis door Le Marche hebben we voor deze proeverij twee wijnmakerijen bezocht:  Cantina Dei Colli Ripani in Ripatransone en Ciù Ciù in Offida.”

“Wijngilde Twente: Thema: Wijnen uit Le Marche (Italië). Leiding: Thomas Zipper.” verder lezen

NWG Maastricht Verslag Proeverij Zuid Afrika

Ger Dorlo (wijnmeester NWG afdeling Maastricht) verzorgde deze presentatie.

We proefden 10 wijnen. Uiteraard van Zuid-Afrikaanse herkomst. Mousserend, wit en rood. Mono-cépages en blends. Ger gaat in op geschiedenis, klimaat, wijnstreken, wijnregelgeving, betekenis halslabels en cijfers over de wijneconomie.

Proefnotities:

Wijn 1 mousserende wijn. MCC (Méthode Cap Classique). Tweede gisting op fles. Pongrácz brut non vintage. W.O. Western Cape. Druiven: 60% pinot noir en 40% chardonnay. 24 maanden ‘sur lattes’.

Kleur: lichtgeel. Goede mousse, groene appel, grapefruit, noot, vers gebakken brood. Lage zuurgraad. Alcohol gemiddeld (12%). Nu drinken bij sashimi, oesters vinaigrette, soep van doperwtjes en munt.

Wijn 2 droge, witte wijn uit Elgin. Tokara Reserve Collection Sauvignon Blanc. Jaargang 2022. Monocépage. Cool climat (hoogte plus invloed oceaan). Opbrengst ca35 hl/ha. Bodem: zand- en leisteen (Table Mountain sandstone en Bokkeveld shale).

Een lichtgeel/groene kleur. Aroma’s van grapefruit, citroengras, ananas, gras, groene asperges, kruidig. Afdronk gemiddeld. Zuurgraad gemiddeld plus. Alcohol 13%. Nu drinken bij oesters, Aziatische gerechten (bijv. Indiase curry), geitenkaas, gerechten met tomaat of als apéritief.

Ouderen max 5 jaar (zuurgraad).

Wijn 3 droge, witte wijn uit Stellenbosch. Tokara Director’s Reserve White. Jaargang 2019 (10.100 flessen). Blend van 30% Sémillon en 70% Sauvignon Blanc. Bodem: verweerd graniet en ‘losse’ colluvial zandsteen. Kleur: lichtgeel. Aroma’s van rijpe kweepeer, passiefruit, gebakken appel, geroosterde amandel. Duidelijke (overheersende?) bitter. Complex, gelaagd. Goede concentratie. Herkenbare houtrijping (9 maanden deels nieuw Frans eiken). Gemiddelde zuurgraad. Alcohol: 14,5%. Ouderen: 5-10 jaar. Wijn/spijs: geroosterde vis, gebraden gevogelte.

Wijn 4 droge witte wijn uit Paarl, ward Voor-Paardeberg. De Babiana (‘flagship white’) van Vondeling Wines. Jaargang 2021. Een blend van de druivensoorten: Chenin Blanc (66%), Viognier (15%), Grenache Blanc (10%) en Roussanne (9%). De samenstelling van de blend wijzigt elk jaar. Gisting en verdere rijping (10 maanden sur lie) op gebruikt Frans eiken (vaten van 500 L). Handgeplukt en alleen wilde gisten gebruikt. Malolactische omzetting.

Kleur: lichtgeel. Aroma’s: honing, geroosterde amandel, citrus. Smaak is gelaagd, zoete gember, meringue, cashewnoten. Alcohol: 13,5%. Drinken binnen 3 jaar.

Wijn/spijs: konijn, sint jacobsschelpen, Aziatische keuken.

Wijn 5 rode wijn uit de ward Ceres Plateau. De Grendel winery, Op Die Berg. Jaargang 2019. Druivensoort: Pinot Noir. Hoogte van de wijngaard: 950 m boven zeeniveau. Bodem: zachte, gele leisteen (shale). Klimaat: continentaal met grote ‘diurnal range’. Zorgt voor langzame rijping. Fermentatie in nieuw Frans eiken en rijping van 13 maanden op gebruikt eiken.

Kleur: robijnrood. Aroma’s: klein rood fruit, morellen, aardbei. Kruidige smaak. Complex, lange afdronk. Komt (te) jong over. Alcohol: 14%. Ouderen: circa 5 jaar. Wijn/spijs: cassoulet, confit de canard.

Wijn 6 rode wijn uit Stellenbosch (W.O.). Tokara Director’s Reserve Red. Jaargang 2019. Bordeauxblend van Cabernet Sauvignon 70%, Petit Verdot 15%, Merlot 9% en Cabernet Franc 6%.

Percentages verschillen jaarlijks. Terroir: hellingen van Simonsberg (350-550 m hoogte). Gisting op hout (wilde gisten). Rijping 22 maanden op deels nieuw (54%) Frans eiken. Geen klaring, lichte filtering.  Van oude stokken (60 jaar). Laag rendement, 30 hl/ha.  Gisting en rijping (18 maanden) op hout, waarvan ca 2/3 nieuw.

Kleur: donker robijnrood. Aroma’s en smaken: rijp zwart en rood fruit, ceder, grafiet, toast, zwarte kers, zwarte bes, rijpe pruim, kruidig, iets chocola Zuurgraad gemiddeld en stevige tannines (gemiddeld+). Alcohol: 14%. Complex, lange afdronk. Ouderen: 8 jaar. Wijn/spijs: gegrilde ribeye steak (met Béarnaise saus).

Wijn 7 rode wijn uit W.O. Western Cape (Wellington/Bovlei). Bosman Winery, cuvée Adama red. Jaargang 2019. Rhôneblend. Druivensoorten: Shiraz (63%), Mourvèdre (21%), Grenache Noir (6%), Cinsaut (let op! Zonder “l” want Zuid-Afrikaans, 5%), Primitivo (3%) en Nero d’Avola (1%). Bodem: verweerd graniet en zandsteen. 6 maanden inox. Geen hout.

Kleur: robijnrood. Aroma’s en smaken: frambozen, pruimen, vanille, specerijen. Beetje zoet.  Gemiddeld zuur en gemiddeld + alcohol (14%). Binnen 3 jaar drinken. Wijn/spijs: ovenschotels, gegrild vlees, stoofgerechten, harde kazen.

Wijn 8 rode wijn uit Swartland (Franschhoek). Boekenhoutskloof, The Chocolate Block. Jaargang 2020. Grotendeels Rhôneblend. Druivensoorten: 73% Syrah (met h ipv z ?), 11% Grenache Noir, 8% Cinsault (met “L” ?), 7% Cabernet Sauvignon, 1% Viognier. Rijping Syrah en Cinsault in gebruikte Franse foeders (2500 l) en barriques. Grenache in gebruikte 600 l vaten en Cabernet Sauvignon in nieuwe Franse  barriques. Rijping gedurende 11-12 maanden.

Kleur: donker granaatrood. Aroma’s: zwart fruit, lavendel, aards, gerookt vlees. Smaak: cacao, komijn, witte peper, kruidigheid, rijpe pruim, jammig.  Complex met zijdeachtige, lange afdronk. Rijpe tannines en gemiddelde zuurgraad. Alcohol: 14,5%. Drinken binnen 6-7 jaar. Wijn/spijs: rood vlees, lam, wild.

Wijn 9 rode wijn uit W.O. Simonsberg-Stellenbosch. Kanonkop Pinotage (Estate Wine). Jaargang 2019. Druivensoort: Pinotage. Klimaat: koel, relatief veel regen, geringe opbrengst, hoge kwaliteit. Bodem: verweerd graniet en zandsteen. Bush vines en dry farming (geen irrigatie). Rijping 16 maanden in Frans eiken barriques, waarvan 80% nieuw en 20% 1 jaar oud. Kleur: donker robijnrood. Aroma’s: rijp rood (pruim, bes) en zwart fruit, chocola, vanille, drop, laurier, kaneel. Smaak: rijp fruit en specerijen. Aciditeit: gemiddeld +. Tannine: gemiddeld +. Complex, lange afdronk. Alcohol: 14,5%. Ouderen: minstens 10 jaar. Wijn/spijs: lamsvlees, eend, kruidige Aziatische schotels.

Wijn 10 zoete, witte wijn uit Western Cape (Durbanville en Paarl). Nederburg, Noble Late Harvest. Inhoud 37,5 cl. Jaargang 2017. Druivensoorten: 48% Chenin Blanc, 30% Muscat de Frontignan, 18% Grassa de Cotnari, 4% Riesling. Deels botrytis cinerea. Geen malo, geen hout. Temperatuur gecontroleerde inox (16 C).

Kleur: goudgeel. Aroma’s: ananas, abrikoos, mandarijn, mango, honing, rozijnen. Smaak: weelderig, goede balans zoet/zuur. Alcohol: 10,5%. Drinken binnen 5 jaar. Wijn/spijs: desserts op basis van fruit, blauwaderkaas, paté, gebak.

Weinig relevant

CHIP: Als wapen tegen diefstal en vervalsingen van wijn is een chip ontwikkeld, een NFC (Near Field Communication), chip, die op korte afstand afleesbaar is met telefoon of speciale chipreader. De chip bevindt zich in de sluiting van de fles (kurk of schroefdop). Middels blockchain technologie is de chip en de fles te volgen. Op het moment dat de fles geopend wordt, wordt dat geregistreerd. Tijdens de jaarlijkse veiling van VDP wijnen in Kloster Eberbach in 2022 is er voor het eerst gebruik van deze technologie gemaakt. Elke fles krijgt een unieke chip! Vervalsingen en gestolen flessen kunnen zo gemakkelijk worden getraceerd.


BUBBEL DROOG?
. brut nature (minder dan 3 g/l Restsuiker)
. extra brut (tot 6 g/l Restsuiker)
. brut (tot 12 g/l Restsuiker)
. extra trocken (12 tot 17 g/l Restsuiker)
. trocken (17 tot 32 g/l Restsuiker)
. halbtrocken (32 tot 50 g/l Restsuiker)
. mild (meer dan 50 g/l Restsuiker) 


WIJNEXPORT naar RUSLAND?
Ondanks de boycot is de export in 2022 van zowel stille wijnen als die van Bubbels behoorlijk toegenomen. Stille wijnen noteren een plus van ca. 40 miljoen Euro (+ 30%) en de bubbels een plus van ca. 4% (totaal ongeveer een kwart miljard). Dit komt naar voren bij het analyseren van exportcijfers van landen die doorlevering toestaan. Zo heeft Letland een belangrijke rol bij doorlevering van schuimwijn. Wodka voor jan Soldaat en de betere wijn voor de elite en de macht?


NOPA??
Er wordt in de wijnwereld steeds meer geanalyseerd. NOPA is slechts 1 voorbeeld daarvan. Deze afkorting geeft aan hoeveel N (ja u leest het goed STIKSTOF!) in de most ter beschikking is voor het gisten. Zonder goed N voorziening, verloopt de vergisting niet volgens plan met als gevolg dat er fouten in de wijn ontstaan zoals de geur van rotte eieren (H₂S). Door het afzweren van kunstmest en deze niet vervangen door dierlijke mest (kompost is relatief N arm) kan de hoeveelheid N in de most zo marginaal zijn, dat er gisting problemen optreden. Dat geldt voor ALLE gisten. Zowel voor die uit het veld als die van een fabrikant. Lange periodes van droogte kunnen dit probleem nog versterken omdat er dan nog minder aanvoer vanuit de bovenste aardlagen plaats vindt. In gebieden met een meer gemengde agrarische activiteiten zal het minder snel tot problemen leiden. Maar in veel gebieden met vrijwel uitsluitend wijnbouw is het een reëel gevaar. Dat brengt me meteen tot de volgende vraagstelling.


Past wijnbouw wel in circulaire landbouw?
Of moeten we weer terug naar de goede ouwe tijd met het gemengde bedrijf? Het komt natuurlijk wel heel biodivers over om een paar schapen in de wijnberg te laten lopen of met het paard het veld werk te doen. Maar als dierenarts kan ik u wel zeggen dat schapen tekorten oplopen bij uitsluitend beweiding in de wijnbergen. Nog afgezien van het gevaar voor Kopervergiftiging (chronisch en acuut) bij Bio bedrijven die Koper blijven inzetten. (Opm: niet elk schapenras is hier even gevoelig voor)

2023 Wijngilde Twente. Thema: Wijnen uit de Veneto (Italië)

In het gastvrije Italiaanse restaurant Da Nini, in het centrum van Nijverdal, werden we onthaald door gastvrouw Jolanda, bijgestaan door Josien en Irene, alle drie leden van ons wijngilde. In de keuken zwaaide Roberto, echtgenoot van Jolanda, de scepter en Josien (Delicatessenwinkel Kaas & Smaak) verraste ons met kazen uit de regio. Het was een geanimeerde, leerzame en goed voorbereide proeverij.

“2023 Wijngilde Twente. Thema: Wijnen uit de Veneto (Italië)” verder lezen

Tannine 16

Weet je welke druivensoort dit is? Kijk in de Colofon of je het goed hebt.

Deze Tannine 16 staat weer vol wetenswaardigheden over wijn.

Riesling
Een samenvatting uit de scriptie van Magister Vini Lars Daniëls en Jan van Asseldonk over de “inns en outs” van de Riesling druif

Wijngaard Keulenhof
Deze wijngaard in het Gelderse Oosterhout, bezocht door Harry Dekker. Zijn ervaringen met Nederlandse wijn lees je hier

Marijkes eigen kijk op wijn
In deze column breekt Marijke een lans voor pareltjes uit de supermarkt

Genoten van ….
Een nieuwe rubriek met tips over wijnen, waarvan onze leden hebben genoten

Webtip van de maand
Een kijkje op het frisse blog van Els en Elly

Poll van de Maand
De uitslag van de vorige poll en een nieuwe poll over het STAP budget

Colofon

Afmelden kun je altijd via MailChimp

Staan deze data al in je agenda?
Op woensdag 12 april 20:00 uur ALV via Teams.
Op zaterdag 13 mei wordt de NWG Voorjaarsdag in Wageningen georganiseerd door Wijngilde Arnhem (jaarlijkse wijnproefwedstrijd en masterclass).
Op maandag 16 oktober begint de wijnreis door Portugal.
Op zaterdag 25 november vindt de NWG Najaarsdag plaats met een masterclass. Info over de centrale locatie volgt nog.

Riesling

Inleiding

Riesling is het meest veelzijdige druivenras ter wereld. Van geen andere variëteit wordt in gangbaarheid zulk een diversiteit aan wijnsoorten en –typen gemaakt. Ga maar na, van welke andere druivenras worden de volgende wijntypen geproduceerd: mousserende wijn (droog, halfdroge of zoet), droge witte wijn in al zijn gradaties, halfdroge witte wijn, edelzoete witte wijn van late oogst (geheel of gedeeltelijk van overrijpe, door botrytis aangetaste druiven) en Eiswein (van gezonde, in bevroren toestand geoogste druiven)?

Dat dit überhaupt mogelijk is, heeft natuurlijk alles te maken met het karakter van het druivenras zelf, zoals het feit dat het een laatrijpende druif is met een goede zuurgraad. Maar bovenal is het één eigenschap, die riesling zo boeiend maakt: zijn vermogen om zijn herkomst in zijn wijn door te geven. Riesling kan als geen ander druivenras terroirwijnen geven. Wijnen met authenticiteit, dat zijn rieslingwijnen, wijnen die boeien, telkens weer. Daar kunnen er in onze immer vervlakkende wijnwereld niet genoeg van zijn.

“Riesling” verder lezen

Wijngaard Keulenhof in Oosterhout (Gld.)

‘Een wijngaard in het vlakke Gelderland’
bezocht door Harry Dekker (Wijngilde Breda) 

Als een van je kinderen besluit om in Valburg te gaan wonen, bedenk je niet dat daar een wijngaard op loopafstand ligt. Zelfs wijnkenners uit de regio wisten niet van het bestaan van deze wijngaard. Tijdens een open dag van Keulenhof (zo heet de wijngaard en het domein) ben ik dus maar eens gaan kijken. Het was er gezellig druk, vooral veel fietsers stopten bij het wijnvat aan de kleine asfaltweg. We werden ontvangen door de eigenaar en zijn vrouw en we kregen mooie wijnen te proeven. Naast de witte Mussenberg, een droge witte wijn met als basis de Sauvignac druif is ook de Parel van Elst te koop. Dit is een mousserende wijn, die wij schonken tijdens de kerstdagen. De Parel van Elst is de nieuwste wijn van de Keulenhof en sinds het voorjaar van 2022 op de markt. Het is een heerlijke mousserende witte parelwijn, die dus uitstekend smaakt bij bijzondere gelegenheden. De Parel van Elst 2021 is gemaakt van vooral de Muscaris druiven. Het alcoholpercentage is 12 procent.

“Wijngaard Keulenhof in Oosterhout (Gld.)” verder lezen

Marijkes eigen kijk op wijn

Supermarktwijnen! 

Veel – al dan niet zelfverklaarde – wijndeskundigen spreken met een zeker dédain over wijnen uit de supermarkt. Echt goede wijn vind je volgens hen niet in de supermarkt. Daarvoor moet je bij de speciaalzaak of bij de wijnboer zelf zijn. Zoals veel dingen in het leven is ook dit onderscheid minder zwart-wit dan het soms wordt gedebiteerd. ‘Generaliseren kun je afleren’ is een van mijn favoriete oneliners.  

“Marijkes eigen kijk op wijn” verder lezen

Genoten van ….

Een nieuwe rubriek in Tannine. Leden tippen leden over een mooie wijn, die zij recentelijk hebben geproefd.

Genoten van …. Vinho do Torrão Tinto Grande Escolha van Casa Ermelinda Freitas

Mijn Portugese zwager Luis bracht gisteren deze wijn mee. Ik zit nu twee maanden in Lissabon en we wonen op loopafstand van elkaar. Luis weet dat we tijdens de NWG wijnreis in oktober Quinta de Piloto in Palmela bezoeken, de buurman van Casa Ermelinda Freitas. Diens  Torrão Tinto Grande Escolha leek hem ook interessant. Hij brengt vaker wijnen mee om samen uit te proberen.  

We dronken deze wijn buiten op hun terras uitkijkend over de Taag. Wat een moment om te koesteren! De wijn is prachtig. Zoetig donker fruit, kruidig en beetje peperig. Complex, vol en soepel met wat bittere chocolade in de afdronk. Een blend van lokale en internationale druiven. Wijnhuis Oktober verkoopt wijnen van Casa Ermelinda Freitas. Ik zie de Grande Escolha er niet meer bij. Wel de ‘instap versie’ voor € 6,95. Ik zou die maar proberen. En anders toch een keertje naar Portugal voor de Grande Escolha. Saude!  

Tip van Joke Scholtens (Amsterdam). 

Genoten van …. Pinot Bianco Vial 2021 van Kellerei Kaltern uit Südtirol (Alto Adige) 

“Genoten van ….” verder lezen