Twente

NWG WijnmeesterBert Sluis
WijngildeTwente
Lid van NWG sindsca. 1988
NWG Wijnmeester sinds1993 / 2002 / 2021
Wijnopleiding / verledenIntern NWG: gezel en NWG Wijnmeester
SpecialisatieDuitsland en Italië
Meest favoriete wijn of streekPiemonte

Passie voor wijn

Bert Sluis

Al op jonge leeftijd had ik de gelegenheid om oudere wijnen te proeven. Hiervan wilde ik meer weten. Het is nooit meer gestopt. Altijd weer belangstellend voor nieuwe ontwikkelingen op wijngebied. Het meest geniet ik van de wijnreisjes, die ik regelmatig kan maken.







Bert is bereikbaar via dit e-mailadres mailadres

Utrecht

NWG WijnmeesterIlse Swank – Kornmann Rudi
WijngildeUtrecht
Lid van het NWG sinds2021
NWG Wijnmeester sinds2021
Wijnopleiding/verledenWSET 3
SpecialisatieSamen wijn ontdekken
Meest favoriete wijn of streekTaurasi DOCG wijnen uit de Zuid-Italiaanse regio Campania

Passie voor wijn

Ilse Swank

De pracht van de wijngaarden en de kracht van de druif wakkerden mijn belangstelling aan, zodat ik gretig op zoek ben gegaan naar meer kennis over wijnen en het terroir.
De pracht van de wijngaarden en de kracht van de druif hebben mijn interesse gewekt, waardoor ik enthousiast op zoek ben gegaan naar meer kennis over wijn en terroir.
Eerst heb ik de WSET Level 3-cursus gevolgd en daarna verschillende cursussen over wijn-spijscombinaties.
Vervolgens heb ik verschillende wijngaarden in Nederland en andere landen bezocht.
De ontmoetingen met wijngaardeniers blijven mij verbazen. Hun verhalen, ervaringen en liefde voor alles wat met wijn te maken heeft, hebben mijn passie voor wijn alleen maar vergroot.
Als fotograaf bij de wijnclub ‘Vrienden van Limburgse wijn’ kwam ik in aanraking met Limburgse wijnen en mocht ik foto’s maken voor verschillende wijntijdschriften. Als wijngaardenier op de wijngaard Hoog Beek en Royen in Zeist heb ik de ontwikkeling van druif tot wijn nauwlettend kunnen volgen. Hier leer ik veel als vrijwilliger over het vinificatieproces en het terroir.
Om Nederlandse wijnen meer bekendheid te geven, heb ik het wijnevenement ‘Utrecht kiest de Nederlandse wijn’ opgezet en georganiseerd.
Sinds 2021 ben ik lid van het Wijngilde, waar ik de titel van wijnmeester draag. Hoe prachtig is het dat het Wijngilde met de tijd meegaat. Hier mag ik mezelf wijnmeester noemen, terwijl ik in het basisonderwijs juf ben. It’s all in the name.

Ilse is bereikbaar via dit e-mailadres mailadres

NWG WijnmeesterTon Pinxten
WijngildeUtrecht
Lid van het NWG sinds2020
NWG Wijnmeester sinds2022
Wijnopleiding/verledenVinoloog, Liquorist, Bieroloog van de Wijnacademie, SVH Wijnmeester, SVH Meesterkok, SVH Meestergastheer
SpecialisatieGastronomie van Wijnen- en Spijzen
Meest favoriete wijn of streekAlle goede en eerlijk geproduceerde wijnen

Passie voor wijn

Margriet en Ton Pinxten

Ik ben begonnen als kok en later geïnteresseerd geraakt in de combinatie van gerechten en bijpassende wijnen. Ik was dan ook benieuwd of ik als eerste kok in Nederland werd toegelaten op de Wijnacademie in 1980 en ja hoor het mocht!

Het combineren van gerechten en wijnen heb ik altijd als een professie gezien. Ik heb veel jonge koks in opleiding wegwijs gemaakt in deze materie. Tegenwoordig is het erg trendy om hierover te praten met als gevolg veel onzinverhalen maar gelukkig hoor en lees ik er ook verstandige dingen over.

Ik ben lid geworden van het Nederland Wijngilde omdat het een gevarieerde club van fijne leden is waarmee ik graag mijn kennis en ervaring op wijn- en kookgebied wil delen. De ervaringen en meningen van onze leden leiden vaak tot boeiende gesprekken.

Het gezamenlijk doel is om Wijngilde Utrecht kwalitatief op een nog hoger niveau te tillen. Dat dat gaat ons de komende jaren zeker lukken!

Ton Pinxten is bereikbaar via dit e-mailadres mailadres

Tannine 18

Wijngaard Hase van Bercher in de Kaiserstuhl

Deze Tannine 18 staat weer vol met wetenswaardigheden over wijn.

Stevens aperitief
De vaste column, waarin voorzitter Steven van der Linde over nieuws bij het Nederlands Wijngilde schrijft.

Eerste resultaten van de poll uit Tannine 17
De uitslag van de poll over deelname en aanmelding aan de NWG Voorjaarsdag.

De Twentse wijngaarden
Informatie over de vier Twentse wijngaarden door Wijngilde Twente.

Maranges
De zuidelijkste appellatie van de Côte d’Or.

NK Blindproeven
Hoe verliep de NK wedstrijd op 4 juni en wie gaat Nederland vertegenwoordigen op het WK in Frankrijk?

Marijkes eigen kijk op wijn
De vaste column van eindredacteur Marijke Kop over wat haar opviel op wijngebied.

Vinologisch
Een les in retronasaal proeven door vinoloog Max Funcke.

Genoten van ….
De vaste rubriek over genieten van een wijn, deze keer verzorgd door Wijngilde Utrecht.

Poll van de maand
Een nieuwe poll over je werkervaring in de wijnwereld.

Webtip van de maand
Zoals in iedere Tannine een tip over een website, blog of andere informatiebron over wijn.

Colofon

Staan deze data al in je agenda?
Op maandag 16 oktober begint de wijnreis door Portugal.
Op zaterdag 25 november vindt de NWG Najaarsdag plaats met een masterclass.
Info over de centrale locatie volgt nog.

Aperitief

De zomervakantie is in aantocht, en wat kijken we ernaar uit om nieuwe wijnen te verkennen en te genieten van de prachtige momenten die we zullen delen. Of je nu gaat genieten van de zonnige stranden van Griekenland, de charmante wijngaarden van Frankrijk of gewoon in je eigen achtertuin ontspant, een goed glas wijn is altijd onmisbaar gezelschap. 

“Aperitief” verder lezen

De Twentse wijngaarden

De Twentse wijngaarden  
“Ie’j könt de leefde preuven in ’t glas!” (je kunt de liefde proeven in ’t glas)  

De gevleugelde uitspraak van Herman Finkers werd gevonden in het gastenboek van de Wijngaard Hof van Twente. Het is niet de enige wijngaard in Twente. We kennen ook De Tappenmars, De Wijnmakers en de Reestlandhoeve (buiten Twente). Elke wijngaard heeft eigen karakteristieken. Gastvrijheid en hartelijkheid staan in ieders vaandel. De wijngaarden organiseren elk jaar evenementen en open dagen. Op de sites staat vaak vermeld met welke ondernemers zij culinaire arrangementen met streekproducten verzorgen. 

1.Wijngaard Hof van Twente – Bentelo – ook de proeflocatie van het Wijngilde Twente 

Hans Brand (✝ 9-12-2021), destijds voorzitter van ons gilde, heeft in zijn artikel voor Tannine 03 – dec ’20  een informatief stukje over deze wijngaard geschreven. Daar verwijs ik graag naar.  Tannine 03

Wijngaard Hof van Twente, Roelof en Ilse Visscher

2.De Wijnmakers – Geesteren en Wierden 

“De Twentse wijngaarden” verder lezen

Maranges

In deze bijdrage vraag ik jullie aandacht voor de zuidelijkste appellation van de Côte d’Or: Maranges. Dat doe ik onder andere via een persoonlijk verhaal over een wijnboer uit het aangrenzende dorp Santenay-le-Haut. Een wijnboer die wijngaarden heeft die onder de appellation Maranges vallen, maar ook (en vooral) onder de appellation Santenay. 

Wat feiten: 

Maranges verkreeg de communale AOC-status pas in 1989. Daarvoor mochten, en trouwens ook nu nog mogen, de wijnen uit Maranges verkocht worden onder de AOC Côte-de-Beaune-villages. 

“Maranges” verder lezen

Nederlands Kampioenschap Blindproeven

Elk jaar organiseert Fred Nijhuis het Nederlands Kampioenschap Blindproeven voor teams. Het winnende team mag namens Nederland deelnemen aan het prestigieuze WK Blindproeven in Frankrijk. Daarmee is het NK Blindproeven de enige Nederlandse wedstrijd voor teams met internationale allure.  Het NK heeft dit jaar plaatsgevonden op 4 juni. Nieuwsgierig geworden? Voor een volledig verslag en sfeerimpressie lees onderstaand het persbericht van Fred.  

“Nederlands Kampioenschap Blindproeven” verder lezen

Marijkes eigen kijk op wijn

Als vieille vigne met een identiteitscrisis… 

Je zult het maar hebben, sta je daar al jaren met je wortels in de grond. Je doorstaat vorst, hagel, droogte, brandende zon, steeds dieper gaan je wortels op zoek naar de beste voedingsstoffen en het koelste water.  En dat doe je om jouw wijnboer te kunnen belonen met de beste druiven,  geconcentreerder en met vollere aroma’s dan de druiven van je jongere broertjes en zusjes. Maar dat is niet de enige reden, je blijft ook dapper doorgaan om hem de mogelijkheid te geven om ‘vieilles vignes/alte Reben, old vines’ op zijn etiket te zetten. Immers goed voor een paar extra euro’s per fles. Je doet zo je best, om dan tot de ontdekking te komen dat je daarvoor helemaal niet zo oud had hoeven worden.  

“Marijkes eigen kijk op wijn” verder lezen

Vinologisch

Driedimensionaal proeven 

Toen ik mij begon te verdiepen in de wijnwereld werd ik mij gewaar van een vreemd fenomeen: op proeverijen merkte ik op dat veel mensen slurpgeluiden maakten tijdens het proeven. Iedereen leek het te doen. Het kwam een beetje potsierlijk op mij over, omdat ik altijd had geleerd dat slurpen onbeleefd was. En wijn, zo was mijn redenatie, is een verfijnde, elegante drank die dikwijls wordt genuttigd door enthousiaste liefhebbers. Liefhebbers die hun flessen met de grootste eerbied behandelen en koesteren. Liefhebbers die regels hebben over het openen van een fles, het serveren van de wijn, het vasthouden van het glas. Het maken van slurpgeluiden vond ik hier totaal niet bij passen. Waarom deed men dit toch? 

“Vinologisch” verder lezen

Genoten van ….

De rubriek wordt deze keer verzorgd door Wijngilde Utrecht.

Genoten van …. ‘De Seyster Parel’  2022

Deze heerlijke bubbelwijn heb ik gedronken op 13 mei tijdens het tienjarige jubileumfeest van Wijngaard Hoog Beek & Royen te Zeist.  

De Seyster Parel is een verfrissende en levendige blend van Souvignier gris 2022 en Johanniter 2022, met een verhouding van 60% resp. 40%. Hij wordt op dezelfde manier gevinifieerd als de Duitse Perlwein. Koolzuur wordt aan de wijn toegevoegd voordat de fles wordt afgesloten.  

Waarom ik ervan genoten heb? Tsja…de Seyster Parel opent met hints van limoen, kweepeer en buxus, die een verfrissende en groene dimensie aan de wijn geven. Daarnaast zijn er aroma’s van steenfruit, zoals perzik of abrikoos, maar ook delicate hints van weidebloemen. Een subtiel vleugje silex, voegt een minerale toets toe aan de wijn. Kortom een interessant samenspel tussen fruitige, groenige en aardse elementen. Tot slot nog tonen van Granny Smith-appels, die een lichte zuurgraad en knapperige textuur aan de wijn geven en in de afdronk tonen van grapefruit.  

“Genoten van ….” verder lezen