Save these dates !!

Beide evenementen zijn uitgesteld

In de planning voor de komende periode:

4 april 2020 12.30 uur te Soesterberg: Proeverij Piemonte (alles behalve Barolo en Barbaresco) door Fred Nijhuis exclusief voor leden van het NWG en hun introducées. Minimaal 10 producenten zijn zelf aanwezig.
Leden € 15,00 / niet-leden € 25,00 incl. fingerfood. Nadere gegevens volgen.

16 mei 2020 te Amsterdam: NWG voorjaarsdag met Algemene Ledenvergadering, proefwedstrijd en wijn en spijs special. Nadere gegevens volgen.

Mogelijk uitbreiding afdelingen

Het landelijk bestuur is in gesprek met een aantal wijnliefhebbers, die een nieuwe afdeling zouden willen oprichten.
Het gaat om de plaatsen ‘s-Hertogenbosch, Groningen, Huizen, Rotterdam en Zuid-Limburg. Woon je daar en heb je belangstelling, neem dan contact op het de landelijk secretaris.

NWG SENATOR

NWG-Senator


SENATOR??
29 juni j.l. hield onze afdeling de eerste proeverij in het Corona tijdperk. De uitbater van ons proeflokaal
“de Brug” te Reeuwijk had, in samenspraak met het bestuur, een Coronaveilige tafelopstelling gemaakt.
Nu geen 3 of 4 man per tafel maar steeds 2 tegenover elkaar. Dat alles om maar aan het 1.5 meter criterium te kunnen voldoen.

De proeverij stond in het teken van dialectiek. Of, zoals de spotvogels onder ons zeggen, het gaat er om welke wijnmeester het beste kan liegen. Wie van de twee (Martin en Tom) weet het geloofwaardigste verhaal rond de wijn aan de man of vrouw te brengen!

In deze wijnproeverij kwamen verrassende wijnen langs. Meestal met bekende namen, soms uit onverwachte hoek (zoals een Chardonnay uit de Beaujolais). Maar ook een Senator! Een Senator Beeren Auslese 1994, is dat ook drinkbaar? Jazeker! Niet alleen de kleur was schitterend goud geel, de neus, niet overdreven uitbundig, vol rozijnen, vijgen, sinaasappel etc. De smaak dito met een verrassend fris zuur die met de lange afdronk maakte dat het al met al nog steeds een spannende wijn is (of beter was). Nog lang niet dood! Gelukkig ligt er nog 1 fles in de kelder.

Jammer, jammer- maar deze wijn wordt niet meer gemaakt. Het ras is verdwenen! Met wortel en tak uitgeroeid!

De geschiedenis: Opa Lersch, de grootvader van de huidige bezitter (Thomas) van Weingut Lersch te Langenlonsheim (Nahe) had in z’n perceel Silvaner een zeer vroeg rijpende mutant ontdekt. Deze heeft hij vermeerderd en aangemeld, waarop deze variant van de Silvaner is geregistreerd onder de naam Senator á raison van DM 4000.- per jaar. Alleen Lersch beschikte over dit soort die, aangemeld bij de Deutschen
Bundessorte amt, ook naam en soortbescherming genoot.
In de 70er en 80er jaren had deze vroeg bloeiende druif grote voordelen. Hij bereikte al vroeg hoge Öchsle waarden en was soms wel een maand eerder oogstbaar (en onder betere omstandigheden) als de gangbare Silvaner. Daarnaast was er in die periode nog een grote markt voor zoete wijnen. Meerdere vliegen in éen klap dus! Maar toen kwam begin 80er jaren de droge wijn in de mode en vanaf de 90er jaren had het klimaat al een dermate sprong voorwaarts (?) gemaakt dat de voordelen tot nadeel zijn geworden. Om economische redenen heeft de familie Lersch afscheid moeten nemen van hun unieke druif! Zoals Thomas me onlangs letterlijk mededeelde: Ohne Klimawandel wäre die Sorte noch in unserem
“Sortiment“.

Extra nadeel in deze zaak: Langenlonsheim, is éen van de warmste plekken aan de Nahe door z’n ligging in de luwte van het Langenlonsheimer Wald (600 ha) en de komvormige wijnbergen. De druiven hebben altijd een kleine voorsprong in Öchsle. Een groot voordeel van Langenlonsheim is de afstand tot de A61 binnen 5 auto minuten kan je er zijn vanaf de Autobahn (Afslag Münster – Sarmsheim thv. Bingen)

Opm: Het onbeschadigde etiket is zo lelijk, dat een foto maken een zinloze onderneming is. Destijds in zwart uitgevoerd met goudkleurige opdruk. Een opdruk die totaal verbleekt is in de loop der tijd.

Dirk de Jong (secr. NWG – MH)

Dialectiek

Op 29 juni a.s. organiseren we een proeverij met de titel dialectiek.

Het belooft een leerzame avond te worden.

In samenwerking met “de Brug” zullen we voor een Corona regelgeving bestendige tafelschikking zorgen.

Ingezoomd Wijndomein de Koen


Onze wijnclub proeft wijn van Nederlandse bodem en wel van de dichtbijgelegen wijngaard uit Zuid Scharwoude.
We proeven op afstand….
Vijf wijnen overgeschonken in kleine waterflesjes, twee wit één rosé en twee rood….
Gesproken over Nederlandse wijn, de hybride druivenrassen en over dit bijzondere domein.
Uitgebreid geproefd we waren fel en gaven veel commentaar.
Wat een plezier om elkaar te zien, de Zoom deed het goed, en de wijnen?

“Ingezoomd Wijndomein de Koen” verder lezen

emergency cash loans in one hour

The economical temperature of today is unlike anything this country has actually seen in a number of years. More than ever, there are actually Colorado homeowners really feeling the capture of underemployment, income freezes, as well as the termination of work-based benefits, but all the while, the price of residing continues to increase. Seeking on your own recorded in a scenario where you require funds right now, yet recognize that your following pay day is still a couple of times, or perhaps weeks away, can quickly become an emergency. What you require is am emergency cash loans in one hour www.1hourcashloans.net.au

Scraping all-time low of your bank account is a nerve busting up situation for any individual. An overdue bill could imply a charge late expense, or even a disruption of your electrical services. A missed out on credit card settlement may possess a causal sequence that lasts for years. However, a vacant checking account implies you might have to go without day-to-day fundamentals like gasoline and also groceries. Being actually forced to choose are going to lead lots of folks to think outside package. Asking loved ones for a car loan is a popular primary step, yet many times, your loved ones participants remain in the exact same economic situation you are. Where can you transform?

<

> How Can I Obtain an Emergency Financing in Colorado?

If you carry out find yourself in a circumstance where emergency funds are needed to have, Veggie Fallen leave Funding Group is listed here to help! Your 1st step will certainly be actually to apply using our swiftly, risk-free as well as 100% protected on the web financing use process. You can easily access this request anywhere, anytime, from any type of net qualified device &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;ndash;- also your cell phone! The moment your application is sent, a lending specialist will definitely begin assessing it right now, and job swiftly to permit your emergency finance.

If you possess bad credit report, or even no credit report, do not let that stop you from using. Our approval procedure is actually completely various from that of regular home loan. An individual that might get stopped from acquiring coming from a traditional banking company might quite possibly receive approved for an emergency car loan in Colorado. Additionally, you carry out not have to worry about security! All of our loans are actually ” unsafe “, suggesting you are actually not required to place the funding versus beneficial belongings so as to be authorized.

Our loans are accessible to many people. Don’t permit your emergency sit for one more minute! Get in touchwithour team, as well as permit our team help you.

You have actually perhaps heard economists suggesting the normal Colorado resident to have ” 2 months pay ” reserved for emergencies. Along withmany people residing payday to paycheck nowadays, thus few individuals manage to have an emergency reserve alloted. For that reason, when something poor performs occur, the condition becomes all the more taxing when we bother withthe connected expenses.

This is the whole entire cause emergency loans exist. When you are being in a medical center bed, or status on the roadside witha broken down cars and truck, or even viewing your dishwashing machine spray water across your cooking area &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;ndash;- these are certainly not the moments to go get in line at a bank, as well as start an extensive finance use process. You require support RIGHT NOW! Our experts urge you to contact our company immediately, so our experts can easily obtain you on the road to confirmation.

<

> Our Colorado Lenders Are Sensitive to Your Emergency Finance Circumstance

We comprehend that time is actually a massive factor when you need to have an emergency car loan That is actually why our car loan experts are actually particularly educated to work quick, and acquire you the cashyou need asap. While many of our consumers manage to have cashin their hands as soon as 24-hour after using, emergency cash loans in one hour are actually special cases. Our Colorado finance companies may operate to get your funds to you in a matter of mere hours. Our experts removed all the needless waiting. Throughthis, you may establishyour thoughts to dealing withthe emergency at hand, as well as obtaining your lifestyle back on track, without bothering withjust how you will certainly pay for everything. Emergency situations ask for unique attention, as well as our finance specialists are actually one hundred% readied to give you the amount of time as well as attention you deserve, when unexpected conditions come up.

Wijnreis Carnutum

NWG-WR19-verslagDC

Afbeeldingsresultaat voor beeldmerk Carnuntum

20/10/19 Zondag.

Na een autorit van ruim 1100 km komen in de loop van de middag alle 19 deelnemers aan in het dorpje Göttlesbrunn. Pas nadat mist en laaghangende bewolking zijn verdwenen, zijn de wijnbergen in herfsttooi met de kleuren van zacht geelgroen via rood tot bijna zwart (m.n. Roesler Rebe) in volle pracht te zien. Het dorpje met ca. 2000 inwoners en 25 fulltime wijnboeren zal de komende week onze uitvalsbasis zijn voor de jaarlijkse wijnreis.      

                                                                                                                                           In de kamers van WG Gästehaus Edelmann en Regina Messermayer wordt komende week uitsluitend Nederlands gesproken. Vanavond (zondag) is onze eerste bijeenkomst. Na een korte introductie over reis en reisdoelen worden we aan tafel genodigd door de moeder van onze gastheer / wijnboer Manfred Edelmann. Zij heeft voor een “urige” Winzerjauze gezorgd. Aardappel- en koolsalade en een compleet “Spanferkel” in een lange braadslee moeten de ergste “honger” stillen. Het varken was gestopt met een heerlijke “Knödelteich” met groente en kruiden. Een knapperige korst omhulde het sappig vlees en “Knödelteich”.     Direct aansluitend was er een eerste kennismaking met wijnen uit dit deel van Oostenrijk. Na wat feiten over gebied en klimaat (Carnuntum met “Pannonisch Klima”) werden de eigen wijnen van Edelmann geproefd. Bij wit viel vooral de Weissburgunder ’18 in positieve zin op. Bij rood was er wat meer discussie over de favorieten met een lichte voorkeur voor de Rubin Carnuntum 2017. Rubin Carnuntum is zo’n 20 jaar geleden geïntroduceerd als een gebieds “merk” wijn. Volgens een bepaald reglement wordt deze 100% Zweigelt, na een korte periode op hout, een jaar na de oogst door een jury beoordeeld en op de markt gebracht. Ongeveer 70% van de wijnboeren slaagt erin om aan het smaakprofiel te voldoen. Voor rond € 10.—weet je wat je koopt ook al ken je de wijnboer niet! Een wijn met een goede prijs prestatie verhouding en een optimale drinkbaarheid op zo’n 3 – 4 jaar en bewaren tot zo’n jaar of 10 is goed mogelijk. Gezien de kruiwagen lege flessen de volgende morgen was de proeverij dik in orde.

21/10/19 Maandag.

Bij het royale ontbijt de eerste dienstmededelingen. De geplande route langs de eerste opening in het ijzeren gordijn tussen Hongarije en Oostenrijk (vluchtende DDR burgers) kan niet doorgaan wegens werkzaamheden. Deze maandag is verheven tot “Weibertag”. Vriendelijker gezegd, we bezoeken vandaag alleen vrouwelijke wijnmakers. Het eerst gaan we naar Silvia Heinrich in Deutschkreuz. Op haar verzoek komen we een half uur eerder. Vanwege het super mooie weer “Kaiser Wetter” met temperaturen tot 25°C bij strak blauwe hemel wil ze ons ook nog de beroemde Goldberg laten beklimmen om vandaar uit te kijken over de andere wijngaarden en de Neusiedlersee. Een architectonisch schitterend wijngoed met een prachtig proeflokaal (met aandacht voor de historie), sfeervol gedekt met mooi glaswerk. Maar vooral met een ontwapenend vriendelijke en enthousiaste wijnmaakster, die als “vier Kronen Winzer” vol verve haar wijnen presenteerde. Deze Kronen worden gebruikt bij de ranking van de wijnboeren in Oostenrijk. Vijf is het maximaal haalbare. Deze categorie telt slechts 27 bedrijven! Opvallende zaken: Silvia Heinrich maakt uitsluitend rode wijn Blaufränkisch gedomineerd! We hebben te maken met een middelgroot bedrijf (ca. 35 ha) met topwijnen. Vitikult 2017 (1 jaar Barrique) is een smaakvolle, goed uitgebalanceerde wijn. Andere aanraders zijn o.a. de Siglos en Goldberg. Niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook qua prijs. De Terra.o is een topwijn, die in tegenstelling tot de andere wijnen 100% “hout”heeft gehad, een cuvée uit Blaufränkisch, Merlot, Cabernet S. en Syrah (!).  

De eenvoudige lunch genieten we in de zon op een terras van Restaurant Katamaran aan (/ in) de Neusiedlersee bij Rust. In deze plaats hebben we een proeverij bij Heidi Schröck. Midden in de stad, (Rathausplatz 8) worden we ontvangen in een authentiek pand. Het verschil met het ochtend programma kan bijna niet groter zijn! Een totaal andere filosofie. Op de ca. 10 ha zijn 70% van de druiven wit en als bijzonderheid geldt de liefde voor de Furmint. Furmintwas ooit een belangrijke druif in dit deel van Oostenrijk, maar is nu een niche product. Het eigenlijke proeflokaal (met potkachel) is feitelijk te krap voor zo’n grote groep. Gelukkig kunnen we in de diepe (historische) binnenplaats prima zitten en proeven. Hier maken we kennis met zo’n tiental wijnen, waaronder 5 dessert wijnen. Naast een opvallend goede Weissburgunder krijgen we een Grauburgunder en een Blaufränkisch Kulm 2018 te proeven. Vervolgens maakte Heidi de reputatie van Rust als bron van prachtige dessertwijnen volledig waar. We proeven achtereenvolgens Spätlese 2017, Beerenauslese 2018, een Beerenauslese nonvintage (10 jaargangen en diverse druiven), een Ruster Ausbruch 2018 en een Ruster Ausbruch 2014. Beide laatsten zijn wijnen uit de oudste delen van de wijngaard en net als de rest handmatig geoogst. De kreet Ausbruch is aan Rust voorbehouden! Het betekent letterlijk uitbreken. Er wordt mee bedoeld dat alleen de rozijn achtige druiven worden uitgebroken uit de tros.  De rest blijft hangen tot deze ook zijn verschrompeld door de Botrytis. Voor de Furmint is dat extra lastig. Door de lange trosvorm zijn er vaak meerdere haarden Botrytis binnen een tros, die allemaal apart moeten worden geoogst. Los van de prijs (€ 69.- / 0.375) , legde de 17er Ausbruch Morgenröte iedereen het zwijgen op. Zoiets moois en dan gemaakt uit de vaak geminachte Weissburgunder met Gelber Muskateller……      Kortom Heidi Schröck staat haar mannetje!  

                                                                                                                                                                                                                                                                                       Voor ons avondeten beperken we ons tot de Heuriger van wijngoed 20er Schulz in Göttlesbrunn.  Prima kost en altijd een Rubin Carnuntum onder handbereik voor een zeer betaalbare prijs. Gelukkig hebben we gereserveerd. We zitten “rookvrij”, iets wat tot onze niet geringe verbazing nog geen gemeengoed is in dit deel van de EU (per 1 november?)

22.10.19 Dinsdag.

Vandaag een ander gebied. Neusiedlersee. Heet Mittelburgenland Blaufränkisch land, Neusiedlersee noemt zich Zweigelt land. Halteplaats Mönchhof, wijngoed Keringer ook wel Keringer Massiv geheten. Dat Massiv geeft al wel een beetje aan wat de filosofie is. In betrekkelijk korte tijd is dit 3 Kronen wijngoed gegroeid naar zo’n 60 ha. De familie Keringer weet goed om te gaan met publiciteit (o.a. met de grootste gevulde wijnfles in het Guinness Book of Reckords), maar ook in de kelder staan ze hun mannetje zal blijken. We maken kennis met 15 wijnen! Waaronder een opvallend goede Grüner Veltliner voor slechts € 5.90! Maar meer naam is gemaakt met de zgn. 100 day’s lijn. Hier ligt de (a.s.) wijn 100 dagen op de “maische”. Dus honderd dagen schil en pit contact. Daarna wordt er met hout gespeeld, zodanig dat er stevige, volle, ronde goed drinkbare wijnen op de markt komen. Als subtiele wijn is de Sankt Laurent Commander 2017 bijgebleven, een wijn opgevoed op jong en oud hout. Het was maar goed dat de lunch vrijwel om de hoek was, anders waren we in ernstige tijdnood gekomen! 
Restaurant Birkenhof (Gols)had de grote ronde tafel feestelijk gedekt en o.a. de Knoblauchrahmsuppe smaakte prima na zo’n zware ochtend.            

De middagproeverij was in het gelijknamige dorp bij Markus Iro. Deze jonge 2 Kronen wijnboer staat een heel andere stijl voor dan zijn collega Keringer. Meer met minder ingrepen, de druif moet optimaal tot z’n recht komen! De 14 wijnen tellende proeverij werd met verve gegeven door mevrouw Iro in een prachtig     WIJNREIS 2019   NWG-MIDDEN HOLLAND/Reeuwijk    naar OOSTENRIJK

De bezochte gebieden: Carnuntum, Leithagebirge, MittelBurgenland, Neusiedlersee en Rust

proeflokaal, hoog boven de wijnbergen. Dat ze hun filosofie met succes omzetten, bleek wel uit de loep zuivere Sauvignon Blanc Classic 2018 en de mooie Traminer Ried Edelgrund 2018. Natuurlijk was ook de Zweigelt  met Ried Ungerberg in positieve zin vertegenwoordigd. Als opvallende verschijning en zeker heel verdienstelijk moet de Cabernet Franc Heideboden genoemd worden. Een karaktervolle wijn, die zeker nog wel een jaar of 5 – 7 kan liggen.    

                                                                                                                                                                                                                                                                                       Het diner is geplant in Restaurant Muhr (Gallbrunn). Ook hier weer een mooi gedekte tafel met verfijnde, mooi opgemaakte gerechten. Hoewel er wat discussie was over de combinaties wijn / spijs is er sprake van een goede lokale wijnkaart met schappelijke prijzen. Als aperitief werd een “Sturm” gepresenteerd van de vrij zeldzame Blauer Wildbacher uit de Steiermark, waar deze druif de basis is van de Schilcher wijn. Een wijn waarbij je je kan afvragen of je te maken hebt met rood of rosé.

23.10.19 Woensdag.

Vrije dag! Door het overgrote deel van de groep aangegrepen om de nabij  (35 km) gelegen stad Bratislava te bezoeken. Daar wachtte een treintje met audiotour in onze moerstaal op de groep om gedurende ruim anderhalf uur iets van de stad te laten zien. Het aanwezige wijnmuseum met de top 70 van Slowakije hebben we letterlijk links laten liggen.

24.10.19 Donderdag.

We blijven dichter bij huis. Vandaag staat Leithagebirge op het programma. Nu moet je de Bergen wel bezien met laagland ogen. Dit gebied bevat meer kalk dan de omgeving en deels ook leisteen en is daarmee dan ook meer een wit wijngebied. We bezoeken Martin Reinfeld (Schützen im Gebirge), de enige wijnboer die niet in de belangrijkste gidsjes staat. Tijdens de proeverij, die hij samen met z’n vrouw geeft is daar (qua wijnen) weinig van te merken. We zullen het in de gaten houden, maar een plaats in Vinaria en Falstaff zou wel op z’n plaats zijn gezien de erg goede Sauvignon Blanc 2019! Naar mening van de wijnboer zijn de wijnen van 2017 eleganter dan die van 2018 (temperatuur?). De Leithaberg DAC 2017 (2/3 Weissburgunder, 1/3 Grüner Veltliner) was zeer subtiel. Met name omdat het “spelen” met oud en nieuw hout deze wijn iets extra’s gaf. Een echte eetwijn. Ook de Leithaberg DAC Blaufränkisch viel goed in de smaak. Een wijn met veel spanning! Niet onvermeld mag blijven dat van de geproefde 14 wijnen er 10 gepresenteerd werden die minder dan € 10.- / fles moeten kosten! Kost een gidsvermelding zoveel?  

Voor onze lunch vertrekken we naar Eisenstadt, waar we tegenover Schloss Esterhazy bij Henrici in de voormalige paardenstal met marmeren voerbakken (!) wederom aan een mooi gedekte tafel zitten met een prima maaltijd. Gelukkig hebben de deelnemers de aanpalende streek Vinotheek niet gezien!    

Tijd voor uitbuiken is er niet! We worden verwacht bij Weingut Leo Sommer (3 Kronen) in Donnerskirchen. Ook hier is de proeverij buiten vanwege het schitterende weer. Naast een opvallend subtiele Muskateller Mumo 2017 krijgen we een prima Sauvignon Blanc 2017 gepresenteerd. Ook de Grüner Veltliner DAC 2017 kan op veel enthousiasme rekenen. Opmerkelijk: Tot voor enkele jaren gold in Oostenrijk een wijnboer, die nog witte wijnen had liggen van oogstjaren meer dan 1 jaar van de huidige, als een “mindere god”. Dit beeld is nu goeddeels gekanteld.

Het avondeten is in Göttlesbrunn bij Vinarium Bittermann. Wederom een prima ambiance. Wel is het gepresenteerde iets grof stoffelijker (maar niet minder smakelijk) dan bij Muhr, de aanwezigheid van de Vinothek maakt veel goed. Adi Bittermann is een grandioze kok. Bijzonder creatief, maar tot op zekere hoogte een wat ongeleid projectiel. 

25.10.19 Vrijdag.

Dag van de thuiswedstrijd. Deze dag kunnen de auto’s blijven staan. Beide geplande proeverijen zijn in Göttlesbrunn, een van de belangrijkste wijndorpen in Carnuntum. Het eerste bezoek na het ontbijt is bij Weingut Marko. Eén van de drie Markowitschen die het dorp telt. Opmerkelijk detail: Dit is het enige wijngoed (zover ik weet) dat overdag de deur van het proeflokaal los heeft en alle wijnen en glaswerk vrij ter beschikking stelt terwijl er vaak niemand (full time) aanwezig is. Over vertrouwen gesproken! Eigenlijk is dit de “oerwijnboer” van de streek. Waren 25 jaar geleden alle anderen nog gemengde bedrijven of zelfs uitsluitend akkerbouwer, bij de familie van Lucas Markowitsch was wijn altijd al de belangrijkste poot (o.a. miswijn) Hans, de man verantwoordelijk voor het veldwerk liet ons zo’n 15 wijnen proeven. Het is jammer dat deze man de bescheidenheid zelve is en daarom letterlijk met zachte stem de wijnen voor zich laat spreken. Toch was het genieten. Bovengemiddeld goede wijnen met o.a. Cuvée Eisenbach 2016, een blend van Zweigelt en Merlot (50/50), de Cuvée Lukas  2015, zelfde blend, maar dan een puntje beter, erg lekker. Niet goedkoop, maar waar voor je geld! Na afloop daalden we nog even af in de “Schatzkammer”, de oude wijnkelder en proefden daar nog verschillende oude wijnen waaronder een Zweigelt Haidakker uit 2006, die nog zeer vitaal was. Kortom een feestje voor de liefhebber.                         Onze lunch bracht ons te voet weer naar Adi Bittermann. Prima verzorgd en alsof hij al bekend was met het commentaar hier boven, de lunch werd verfijnder gevonden dan het diner…..

Tot slot: Nog even de benen strekken en op naar Weingut Grassl. Dit familie bedrijf is sinds kort opgenomen in de rij van top wijnboeren. Het mag zich tooien met 5 kroontjes (1 van de 27 Oostenrijkse bedrijven). Eigenlijk was het jammer dat de groep een beetje proef moe geworden was. De scherpte was duidelijk minder. Dat weerhield de jonge wijnboer Philip er niet van om met een gedegen verhaal te komen. De wijnen zijn duidelijk eleganter dan vele andere in de streek. Het is daarom jammer dat dit wijngoed alleen maar jonge wijnen kan presenteren omdat heel veel al vroeg is uitverkocht. Ook hier weer een zeer goede Sauvignon Blanc 2018. Niet zo’n stuiver als die uit Nieuw Zeeland en wat rijper als in de Loire, maar ook weer niet zo vet als in veel warme streken waartoe Carnuntum zeker ook behoort. De Rubin Carnuntum van dit bedrijf steekt duidelijk boven veel andere uit en is gezien z’n prijs (€ 10,50 een koopje. De Saint Laurent en Pinot Noir (zowel de “gewone” als de reserve) zijn heel erg de moeite waard. Maar we hebben het hier wel over echte bewaarwijnen, iets dat zeker voor niet Burgunder liefhebbers aan het einde van een intensieve week moeilijk op waarde te schatten is!

Ons diner is weer in Gallbrunn bij Muhr. Hier hoeven we niet veel over te zeggen. Gewoon top! Een aanrader voor een ieder die op Wenen vliegt en daar niet wil overnachten of dineren…..

26.10.19 Zaterdag.

Inpakken en vertrekken. Het is nog steeds mooi weer…., maar het zal de komende week (zeer) koud worden met nachtvorst. We kunnen terug kijken op een geslaagde wijnreis. Een aanrader voor iedereen die vooroordelen heeft over Oostenrijk als wijnland en zeker ook op culinair gebied. We zijn een week lang verwend met mooi gedekte tafels, goed glaswerk en mooie gerechten. Nog los van de wijnen en wijngoederen. Oostenrijk een wit wijnland? Niet het gebied waar we geweest zijn!  

Voor meer informatie, commentaar of een proeverij, mail jong.oudewater@wxs.nl

Dirk de Jong:  amateur reisleider, geen wijnhandelaar……………………

Uw proefnotities zijn voor mij waardeloos!


Dat zou de kop kunnen zijn van onderstaand epistel.
In een grijs verleden was ik de mening toegedaan dat glaswerk van ondergeschikt belang was. Een theekopje zou ook nog wel kunnen, bij wijze van spreken! Deze wat gechargeerde uitspraak belandde geheel in de prullenbak na een proeverij met de titel “das passende Glas zum Wein”. Een proeverij met Riedel (Sommeliers) glazen bij een Oostenrijkse wijnboer. Steeds 1 wijn in 4 verschillende typen glas. Facit van die avond: vrijwel alle proevers hadden steeds unaniem de voorkeur voor 1 (zelfde) type glas bij een bepaalde wijn. Een Pinot Noir komt het best tot z’n recht in een Bourgogne glas en duidelijk minder in een Bordeaux glas. Een universeel glas, een bril voor alle gezichten, is er niet!
So far so good! In huize de Jong wordt sindsdien Riesling in het bijpassende glas gedronken en voor een ander type wijn komt er een ander glas op tafel!
Tot 28-11-19 waren we heel tevreden met ons glaswerk en ook wel overtuigd van de waarde van het glas. Maar het effect van het glas op de sensoriek werd nog eens extra ingewreven tijdens een presentatie door
Max Riedel (jr) in samenwerking met de Goude Ton in the Grand te Amsterdam. Op overtuigende wijze werd de meerwaarde van het Riedel Performance (varietal specific) glas aangetoond. Bijzonder aan deze
(Performance) glazen is de minuscule welving in het glas. Het meest duidelijk was het wel bij de Pinot Noir.
Deze kwam het allerbeste tot z’n recht in het PN glas en veel minder (gelukkig nog wel genietbaar) in het Cabernet/Merlot glas. In het Chardonnay glas daarentegen werd de wijn onaangenaam scherp! Dit is
slechts éen voorbeeld, ook bij de andere wijnen waren de “glasinvloeden” opmerkelijk, maar m.i. niet zo graverend (negatief) als bij het “filigrane” type wijn, de Pinot Noir. Thuis gekomen en dezelfde test gedaan
met een oude Nebbiolo (1991!). Ook hier een wereld aan verschil.
Om terug te komen bij de aanhef van dit artikel: dan zitten wij op “onze club” met 1 glas voor alle wijnen en hebben de verschillende leden vaak ook nog verschillende typen glas! Welke waarde moet ik dan
hechten aan de proefnotitie? Wat een stelletje klungelaars zijn we dan eigenlijk!
Of je zit keurig jasje dasje aan een mooi gedekte tafel met mooi glaswerk, maar de verkeerde glazen……..
Kortom er is voor een restaurant wat zich niet alleen op het gebied van het eten wil onderscheiden nog een wereld te winnen. Een vereiste is dan wel dat je er de nodige aandacht aan moet schenken. Wil je de
gast echt entertainen, dan is het laten proeven van de verschillen natuurlijk helemaal (voor de liefhebber) het summum van gastheerschap!

. Max Riedel (jr) (Dirk de Jong NWG

Mondkapjes

Beste wijnvrienden, even een tip in deze moeilijke tijden!

In de discussie rond het gebruik van mondkapjes blijft altijd onderbelicht hoe je die dingen eigenlijk goed MOET gebruiken…..

–         Met schone handen (na wassing met water en zeep) en ontsmetting (alcohol o.i.d.) mondkapje aanbrengen.

–         Gebruik altijd een steriel kapje (stof is na strijken steriel)

–         Zorg ervoor dat deze goed aansluit en niet kan afzakken.

–         Eenmaal op, dan AFBLIJVEN! Ook al jeukt ‘t, gewoon AFBLIJVEN…..

–         Na ca. 2 uur kapje vervangen door een schone. Na 2 uur gebruik is elk kapje zo vochtig dat bacterien goed groeien en Virussen blijven leven! Bovendien heb je allang aan je kapje (en je gezicht of nog erger) zitten pulken….

Silvia Heinrich, door Wijngilde Gouda bezocht tijdens de wijnreis 2019 (tijdens onze “Weibertag”) heeft een praktische oplossing voor bovenstaand probleem…  

cid:image001.jpg@01D61A8D.5577E500

Tannine

Stay safe!

Wij leven in een historische tijd. De wereld wordt overspoeld door het Corona virus met ernstige onheilsgevolgen voor de hele mensheid. Nu al tienduizenden doden met nog onvoorspelbare verdere gevolgen voor de volksgezondheid in alle windstreken. Daarnaast historische negatieve economische gevolgen. Dreigende recessies van ongekende omvang. Angst regeert de wereld. Enige hoop en wellicht enige troost is dat de mensheid ervan leert op een schaal die ook historisch zou kunnen zijn.
Lees meer…..

Ik drink geen alcohol? En jij?

In deze bijzondere Corona tijden, is het goed om als wijnliefhebber en landelijk NWG-wijnmeester iets te bekennen: ik drink geen alcohol! Nee, ik drink wijn en kan me mateloos ergeren aan de verwijzing naar het al dan niet drinken van alcohol. Hoe vaak heb jij ergens een glas of fles alcohol besteld? Nou dan! En natuurlijk kan ik ook genieten van een biertje op zijn tijd, en ook de alcoholarme of -vrije variant. Vorig jaar heb ik meegedaan aan de “6 weken geen alcoholhoudende dranken” challenge. En dat valt best tegen voor een wijnliefhebber. Maar natuurlijk was het zinvol en gezond. Maar het wordt dit jaar nog niet herhaald.
Lees meer …..

Steiermark, paradijs voor de wijn- en wandelliefhebber

Dicht tegen de grens tussen Oostenrijk en Slovenië ligt Steiermark. Er zijn zelfs wegen, waarvan de linker berm Oostenrijk is en de rechter berm Slovenië. Onderweg naar Steiermark kom je vrijwel langs de Stift in Admont met de wereldberoemde bibliotheek.

Grootste plaats in Steiermark is studentenstad Graz, centraal gelegen als een cultureel aperitief. Het Zeughaus (grote voorraad middeleeuwse wapens), Kasteel en slotpark Eggenberg en de oude binnenstad aan de Mur staan in de Michelin Gids met 3 en 2 sterren vermeld.
Lees meer …..

Een plus een is drie!

Het hebben van een sponsorpartner biedt vele voordelen voor een wijnclub. En heeft de partner hoogwaardige horeca-ervaring dat is er winst aan beide zijden. Wijngilde Amsterdam weet erover mee te praten.

Vanaf de start, drie jaar geleden, zijn wij maandelijks te gast bij het iconische Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. Wij de zaal, zij onze kennis. Een goede win/win. Hun sommeliers haken geregeld aan bij onze proeverijen. Af en toe een kritische blik op hun wijnkaart? Dat doen we graag!
Lees meer …..

The times they are a-changin

Of ik nog ergens een oude ‘Tannine’ had liggen, vroeg mij de redactie van dit blad. Ter inspiratie voor het maken van een nieuw informatieorgaan voor het NWG. Ja, die had ik. Nog eentje. Om precies te zijn: Tannine jaargang 16, nummer 2, maart 1998. Niet toevallig omdat er een verslag in staat van een wijntrip naar de Zuid Limburgse wijngaarden.
Lees meer …..

Wijnpuzzel, test je kennis van druivenrassen.

In de vakjes komen de namen van belangrijke druivenrassen. Maak van de letters, die in de vakjes 7, 8, 12, 16 en 19 een woord dat verband heeft met geur en smaak. Stuur je oplossing in naar redactie@nederlandswijngilde.nl De winnaar ontvangt een mooie fles wijn. Bij meerdere goede inzendingen beslist het lot.
Lees meer …..

Colofon

Tannine is het kwartaalbericht van het Nederlands Wijngilde.
Redactie Joke Scholtens, Harry Dekker en Wim Schepman
Bijdrage voor nummer 2 kun je tot 15 augustus sturen naar redactie@nederlandswijngilde.nl
Lees meer …..

Stay Safe!

Wij leven in een historische tijd. De wereld wordt overspoeld door het Corona virus met ernstige onheilsgevolgen voor de hele mensheid. Nu al tienduizenden doden met nog onvoorspelbare verdere gevolgen voor de volksgezondheid in alle windstreken. Daarnaast historische negatieve economische gevolgen. Dreigende recessies van ongekende omvang. Angst regeert de wereld. Enige hoop en wellicht enige troost is dat de mensheid ervan leert op een schaal die ook historisch zou kunnen zijn.

“Stay Safe!” verder lezen

Ik drink geen alcohol? En jij?

In deze bijzondere Corona tijden, is het goed om als wijnliefhebber en landelijk NWG-wijnmeester iets te bekennen: ik drink geen alcohol! Nee, ik drink wijn en kan me mateloos ergeren aan de verwijzing naar het al dan niet drinken van alcohol. Hoe vaak heb jij ergens een glas of fles alcohol besteld? Nou dan! En natuurlijk kan ik ook genieten van een biertje op zijn tijd, en ook de alcoholarme of -vrije variant. Vorig jaar heb ik meegedaan aan de “6 weken geen alcoholhoudende dranken” challenge. En dat valt best tegen voor een wijnliefhebber. Maar natuurlijk was het zinvol en gezond. Maar het wordt dit jaar nog niet herhaald…..

“Ik drink geen alcohol? En jij?” verder lezen

Steiermark, paradijs voor de wijn- en wandelliefhebber

Dicht tegen de grens tussen Oostenrijk en Slovenië ligt Steiermark. Er zijn zelfs wegen, waarvan de linker berm Oostenrijk is en de rechter berm Slovenië. Onderweg naar Steiermark kom je vrijwel langs de Stift in Admont met de wereldberoemde bibliotheek.

1,8 km grens langs de weg

Grootste plaats in Steiermark is studentenstad Graz, centraal gelegen als een cultureel aperitief. Het Zeughaus (grote voorraad middeleeuwse wapens), Kasteel en slotpark Eggenberg en de oude binnenstad aan de Mur staan in de Michelin Gids met 3 en 2 sterren vermeld.

“Steiermark, paradijs voor de wijn- en wandelliefhebber” verder lezen

Een plus een is drie!

Het hebben van een sponsorpartner biedt vele voordelen voor een wijnclub. En heeft de partner hoogwaardige horeca-ervaring dat is er winst aan beide zijden. Wijngilde Amsterdam weet erover mee te praten.

Vanaf de start, drie jaar geleden, zijn wij maandelijks te gast bij het iconische Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. Wij de zaal, zij onze kennis. Een goede win/win. Hun sommeliers haken geregeld aan bij onze proeverijen. Af en toe een kritische blik op hun wijnkaart? Dat doen we graag!

“Een plus een is drie!” verder lezen