Save these dates !!

In de planning voor de komende periode:

4 april 2020 12.30 uur te Soesterberg: Proeverij Piemonte (alles behalve Barolo en Barbaresco) door Fred Nijhuis exclusief voor leden van het NWG en hun introducées. Minimaal 10 producenten zijn zelf aanwezig.
Leden € 15,00 / niet-leden € 25,00 incl. fingerfood. Nadere gegevens volgen.

16 mei 2020 te Amsterdam: NWG voorjaarsdag met Algemene Ledenvergadering, proefwedstrijd en wijn en spijs special. Nadere gegevens volgen.

Mogelijk uitbreiding afdelingen

Het landelijk bestuur is in gesprek met een aantal wijnliefhebbers, die een nieuwe afdeling zouden willen oprichten.
Het gaat om de plaatsen ‘s-Hertogenbosch, Groningen, Huizen, Rotterdam en Zuid-Limburg. Woon je daar en heb je belangstelling, neem dan contact op het de landelijk secretaris.

Concours le Vin en Direct

Op zondag 24 mei 2020 vindt de derde editie van het NK Blindproeven plaats, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT.

Het NK is geen gewone blindproefwedstrijd, maar hét moment waarop het team wordt geselecteerd dat Nederland zal vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap in Frankrijk.

Maar het CONCOURS LE VIN EN DIRECT is ook in andere opzichten uniek en onderscheidend ten opzichte van andere competities.

“Concours le Vin en Direct” verder lezen

Griekse avond bij Wijngilde Amsterdam Op 7 november j.l. organiseerde de afdeling Amsterdam een proeverij rond Griekse wijnen. Deze proeverij werd georganiseerd door Dimitrie & Margo van Goods & More. In hun boeiende inleiding gaven zij aan dat de wijnbouw in Griekenland lange tijd met veel tegenslagen te maken had (Turkse overheersing, druifluis, (burger-)oorlogen), maar dat de wijnbouw in de laatste dertig jaar duidelijk in de lift was gekomen. Inmiddels is 70.000 ha met wijnstokken beplant. Er zijn ruim 700 wineries en meer dan 180.000 wijnboeren; De wijnproductie bedraagt 2,8 miljoen hl, dat is minder dan 2% van de wereldproductie, waarmee Griekenland het 16e wijn producerende land ter wereld is. Er zijn inmiddels 30 PDO’s(Protected Designationof Origin), vergelijkbaar met de Franse AOP en 120 PGI’s(ProtectedGeographical Indication), vergelijkbaar met de Franse IGP. De proeverij maakte duidelijk dat het tijdperk van de goedkope Retsina’s uit de jaren 70, die veel babyboomers destijds om onbegrijpelijke redenen dronken, definitief voorbij is. Retsina wordt ook nu nog met behulp van hars van pijnbomen gemaakt, maar heeft een ongelooflijke kwaliteitsboost doorgemaakt. Hetzelfde geldt voor een aantal witte en rode wijnen, waarvoor – door het stijgen van de kwaliteit- bedragen van 15 tot 20 euro moeten worden neergelegd. Voor onze lezers die wel eens in een Grieks restaurant eten is de Mantinia2018 een aanrader. Deze droge, witte wijn van de Moschofilero-druif komt van de Peleponnesos. De Moschofilero is een aromatische druif met een wat peperig aroma. Het bouquet herinnert aan dat van de muscaatdruif , wat de wijn heel geschikt maakt als begeleider van vers fruit of fruitdesserts. Een heel mooie rode wijn in de proeverij was de LimnionaRed 2015. Dit is een biologische droge wijn uit Tyrnavos in Thessalië. De wijn wordt gemaakt van de Limniona-druif. De druif is zelfs in Griekenland nogal zeldzaam. De wijn herinnert aan een behoorlijke Pinot Noir. Naast het aards-minerale ruik en proef je donker fruit, gedroogde bloemen en pruim. Een prima wijn bij geroosterd (lams-)vlees. Het is zeker de moeite waard om kennis te maken met de betere (en daardoor natuurlijk ook wat duurdere) Griekse wijnen.

NWG Nijmegen: Noord-Rhône

Tijdens onze laatste proeverij kwamen de wijnen van de Noordelijke Rhône aan bod. Van vette witte wijnen tot kelderschatten uit de jaren ’90. De mooiste wijn van de avond was de Côte-Rôtie Brune & Blonde de Guigal, waar we twee jaargangen van naast elkaar proefden.

Organiserend comité: Theo, Michiel, Martijn & Marc

Presentatie: Noord-Rhône

Overzicht wijnen: Met proefnotitie !

  1. M chapoutier, La Combe Pilate 2017
  2. Pradelle, Viognier 2018
  3. Jean Luc colombo, Saint Peray, La belle de Mai 2012
  4. M chapoutier , Condrieu, Schistes dagrumes 2016
  5. Ferraton, Crozes-Hermitage, La Matinière 2016
  6. St Joseph, Brunel de la gardine 2016
  7. M chapoutier, Hermitage 1998
  8. Jean Luc colombo, Cornas, terres brulees 2010
  9. Guigal, Cote de Rotie, Brune et Blonde 1998
  10. Guigal, Cote de Rotie, Brune et Blonde 2015

Griekse avond bij Wijngilde Amsterdam Op 7 november j.l. organiseerde de afdeling Amsterdam een proeverij rond Griekse wijnen. Deze proeverij werd georganiseerd door Dimitrie & Margo van Goods & More. In hun boeiende inleiding gaven zij aan dat de wijnbouw in Griekenland lange tijd met veel tegenslagen te maken had (Turkse overheersing, druifluis, (burger-)oorlogen), maar dat de wijnbouw in de laatste dertig jaar duidelijk in de lift was gekomen. Inmiddels is 70.000 ha met wijnstokken beplant. Er zijn ruim 700 wineries en meer dan 180.000 wijnboeren; De wijnproductie bedraagt 2,8 miljoen hl, dat is minder dan 2% van de wereldproductie, waarmee Griekenland het 16e wijn producerende land ter wereld is. Er zijn inmiddels 30 PDO’s(Protected Designationof Origin), vergelijkbaar met de Franse AOP en 120 PGI’s(ProtectedGeographical Indication), vergelijkbaar met de Franse IGP. De proeverij maakte duidelijk dat het tijdperk van de goedkope Retsina’s uit de jaren 70, die veel babyboomers destijds om onbegrijpelijke redenen dronken, definitief voorbij is. Retsina wordt ook nu nog met behulp van hars van pijnbomen gemaakt, maar heeft een ongelooflijke kwaliteitsboost doorgemaakt. Hetzelfde geldt voor een aantal witte en rode wijnen, waarvoor – door het stijgen van de kwaliteit- bedragen van 15 tot 20 euro moeten worden neergelegd. Voor onze lezers die wel eens in een Grieks restaurant eten is de Mantinia2018 een aanrader. Deze droge, witte wijn van de Moschofilero-druif komt van de Peleponnesos. De Moschofilero is een aromatische druif met een wat peperig aroma. Het bouquet herinnert aan dat van de muscaatdruif , wat de wijn heel geschikt maakt als begeleider van vers fruit of fruitdesserts. Een heel mooie rode wijn in de proeverij was de LimnionaRed 2015. Dit is een biologische droge wijn uit Tyrnavos in Thessalië. De wijn wordt gemaakt van de Limniona-druif. De druif is zelfs in Griekenland nogal zeldzaam. De wijn herinnert aan een behoorlijke Pinot Noir. Naast het aards-minerale ruik en proef je donker fruit, gedroogde bloemen en pruim. Een prima wijn bij geroosterd (lams-)vlees. Het is zeker de moeite waard om kennis te maken met de betere (en daardoor natuurlijk ook wat duurdere) Griekse wijnen.

2019 Wijngilde Twente. Thema: In duo’s: wijnen en hapjes, verzorgd door de leden. Coördinatie: Klaartje Roest.

Het was, net als andere jaren, de bedoeling dat de leden in duo’s een wijn + bijpassend hapje verzorgden. In totaal proefden we zes wijnen en waren er dus zes duo’s nodig. Dit jaar, in het kader van het thema cépage wijnen, zullen alle rode/rosé wijnen een Zweigelt zijn en alle witte wijnen Grüner Veltliner. Klaartje verzorgde een inleiding over beide druivenrassen en over Oostenrijk. Ook dit jaar was het thema een groot succes!

“2019 Wijngilde Twente. Thema: In duo’s: wijnen en hapjes, verzorgd door de leden. Coördinatie: Klaartje Roest.” verder lezen

Grands Crus de Bordeaux proeven

Op 17 februari 2020 is van 18.00 tot 20.45 uur in de Beurs van Berlage een proeverij van ca. 100 topchâteaux, die wijnen van 2017 laten proeven.
De proeverij wordt georganiseerd door Perswijn in samenwerking met Wijnkoperij Okhuysen, De Bruijn Wijnkopers en de Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas. De kosten bedragen € 57,50 waarop abonees van Perswijn 30% korting krijgen.
Meer informatie

NWG Nijmegen: VDP Lange Nacht der Weingüter

Sinds 2010 vindt dit evenement in Baden plaats, dit jaar voor de 2e keer in de Kaiserstuhl op 30 november 2019. Van 18.00 tot 24.00 uur presenteren alle Badische VDP-producenten zich gezamenlijk. Een goede reden dus om naar Baden af te reizen en tevens enkele wijnproducenten in Baden, de Elzas en de Pfalz te bezoeken. Vrijdag heen, zondag terug en 161 wijnen geproefd.

“NWG Nijmegen: VDP Lange Nacht der Weingüter” verder lezen