Save these dates !!

In de planning voor de komende periode:

10 oktober 2019 16.00 uur te Amsterdam, signeersessie door Jancis Robinson MW bij aankoop van de 8e editie World Atlas of Wine. Meer info via de landelijk NWG-wijnmeester.

23 november 2019 13.30 uur te Zeist: Proeverij Barbera door de wijnmeester van Midden-Holland, Martin Rijxman. Leden € 25,00. Klik hier voor meer info.

4 april 2020 12.30 uur te Soesterberg: Proeverij Piemonte (alles behalve Barolo en Barbaresco) door Fred Nijhuis exclusief voor leden van het NWG en hun introducées. Minimaal 10 producenten zijn aanwezig.
Leden € 15,00 / niet-leden € 25,00 incl. fingerfood. Nadere gegevens volgen.

16 mei 2020 te Amsterdam: NWG voorjaarsdag met proefwedstrijd, Algemene Ledenvergadering en wijn en spijs special. Nadere gegevens volgen.

Commanderie de la Montagne Riesling Wereldwijd door Hans en Niels 10 september 2019

Riesling spannende druif

“Riesling dat is toch zo’n zoete wijn, riesling is Duits, is wijn wat mijn tante dronk”.

Dat hoor je vaak wanneer deze druif ter sprake komt, althans vroeger.

Nu is riesling hip en hot, we willen wijn met minder alcohol, elegant en verfijnd, we willen spanning tussen zoet en zuur.

Dit schrijft Duitse wijn over Riesling:

De typische Riesling heeft een bleekgele, naar groengeel tenderende kleur. In de geur domineren perzik of appel. De smaak wordt gekenmerkt door pittig zuur. Bij Rieslings van leisteenbodems spreekt men van een minerale toets. Sommige wijnen ruiken naar vuursteen, oudere wijnen hebben vaak een interessante petroleumtoon. 

Commanderie de la Montagne organiseerde dinsdag 10 september een proeverij met riesling, acht wijnen van volledig droog tot edelzoet.

wijn 1 tot en met wijn 8, vóór de proeverij

Dit zijn de wijnen:

1.Schloss Frankenberg QBA Riesling Feinherb 2018 Franken

De eerste wijn geeft een goed beeld van de balans tussen zoet en zuur, behoorlijk restzoet by the way, mooie vulling van groene appel, citrus en mineralteit, peer, vlierbloesem, en lekker 12,5% alc.

2.D’Arenberg Winery The Dry Dam Riesling 2018 McLaren Vale Adelaide Hills

Bèm! daar is ie, de petrol! alles overheersend in deze wijn in het begin, walsen walsen walsen, helpt een beetje, dan komen oranjebloesem, jasmijn en flink wat citrus erbij in de smaak….off dry is ie, 10% alc, mooie volle wijn echt nieuwe wereld.

Er komt een harde geitenkaas door, prima bij de Australiër, de eerste wijn trekt hem niet.

3.Paul Cluver Riesling Dry Encounter 2016 Elgin Zuid Afrika 

Petrol limoen ananas citroen groene appel iets bloemigs, prachtige zuren, minder rijp iets aan de groene kant, zelfs een beetje zilt. Paul Cluver is van appels telen naar druiven telen en wijnmaken  gegaan, de appelbomen staan er nog, als je de over de lange oprit naar de tasting room rijdt. by the way hij maakt een prachtige cider! de wijngaarden liggen in het koele Elgin. Zijn voorkeur gaat uit naar Pinot Noir, Chardonnay, Gewurztraminer en Riesling, de cool climate druiven. alc 12%

4.Wittmann Riesling Trocken 2017 Rheinhessen

Strak mineralig, geen spoor van zoet, verfijnd, lichtvoetig, groene appel, kalk limoen, citroen, grapefruit, de droogste van de serie. Wittmann werkt biodynamisch, maakt prachtige terroir rieslings en valt op in de stijl van riesling maken, is een aantal keer uitgeroepen tot wijnmaker van Duitsland. In 2013 heb ik bij Wittmann geproefd. alc 12%

En dan komt een bordje zuurkool met parelhoen door!

5.Domaine Marcel Deiss AOC Riesling 2015 Alsace

Ik dacht nu gaat het gebeuren, een Deiss, en dan na die Wittmann. De wijn was donkerder van kleur, veel geur, kweepeer, sinaasappel, hazelnoten. de zuren lager, de riesling geeft een oxidatief karakter, smaken van marsepein en noten, ik vond hem niet in balans, te zoet. jammer! alc 13,5%

6.Gattinger Riesling Smaragd Steinriegl Wachau 2015

Andreas en Martina Gattinger op hun wijndomein

Een Smaragd, wat is dat? In de Wachau heb je een extra kwalificatie, Steinfeder, Federspiel en Smaragd; de druiven worden het laatst geplukt, hangen het langst en hebben veel suiker en veel smaak, een smaragd is altijd hoger in alcohol. Vegetaal, steenfruit, hoge zuren, hoog alcohol, 14% beetje jammer.  kijk wat een leuke wijnmakers:

7.Schloss Saarstein Riesling Spätlese 2006 Mosel

Een ouwetje eindelijk, want riesling mag ouderen, dan komen de zuren naast het zoet nog meer geïntegreerd over. Deze riesling is complex, geur en smaak van perzik, abrikoos, marsepein, caramel, honing een  beetje petrol en heeft een lange afdronk. Prachtige riesling, mooie balans. en maar 8,5% alc! we proeven een stukje Munster kaas en vinden dit te krachtig bij dit mooie liquid gold…..

8.Paul Cluver Noble Late Harvest 2017 Elgin

Nog een van Paul Cluver, een klein flesje! De late pluk zorgt voor enorme suikers in de riesling, boven de 100 rs. de druiven hebben botrytis en worden pas half april geoogst. De wijn heeft een gouden kleur, geur van gekonfijte abrikoos, eigenlijk jam, honing, ananas, cardamompeulen, caramel, en oranje bloesem. de smaak is zoet, met ernaast die prachtige zuren. we eten een stukje blue d’auvergne erbij.

Het was een avond met intens proeven, alleen wit, hoge zuren, veel zoet, ik snakte naar een glas rode wijn, maar toch is voor mij riesling de koning van alle druiven.

 

 

Ahrreis groot succes!

AHR-WIJNREIS

NWG Amsterdam was eind juni met 17 deelnemers aan de Ahr.

Op 22 en 23 juni was een groep NWG-leden op wijnreis in het Ahrdal. Deze korte reis werd door de afdeling Amsterdam georganiseerd, maar stond ook open voor leden van andere afdelingen. Uiteindelijk kwamen de 17 deelnemers uit de afdelingen Amsterdam, Breda, Bergen en Gooi- en Vechtstreek.

Na een lunch op het prachtige marktplein van Ahrweiler gingen we op de eerste dag van ons bezoek op weg naar onze eerste proeverij. Deze was bij Weingut Burggarten. Wat we nog niet wisten, was dat dit Weingut per 1 juli 2019 zijn VDP-kwalificatie zou krijgen. VDP staat voor Verein deutscher Prädikatsweingüter. Het is een bijzondere eer om toegelaten te worden tot deze exclusieve groep van excellente wijnmakers: in heel Duitsland zijn er niet meer dan 200 leden, in het Ahrdal nu 7. Zij zijn te herkennen aan de adelaar, die zij op de flessenhals mogen aanbrengen. Burggarten bevindt zich in het dorpje Heppingen, een paar kilometer van Ahrweiler. Zoals bij alle proeverijen in de Ahr werden er slechts enkele witte wijnen geproefd en lag het accent op de rode wijn. Niet zo gek, als je bedenkt dat de wijnproductie van de Ahr voor 80% uit rode wijn bestaat. Naast de Spätburgunder (‘pinot noir’) komt dan altijd ook de Frühburgunder (‘pinot madeleine’) op de proeftafel. Deze druif is een (spontane) variant van de Spätburgunder die inderdaad dan ook enkele weken eerder rijpt. Een mooie koop met een goede kwaliteits-prijsverhouding is bij Burggarten de Neuenahrer Sonnenberg Spätburgunder (€ 26)

Op dezelfde zaterdagmiddag bezochten we de coöperatie Dagernova in Dernau, van wie een van de Spätburgunders ook bij onze eigen Gall en Gall te koop is. Boeiend was de rondleiding door de uitgebreide kelders van het bedrijf.

Ook op de zondag was er ruimte voor twee proeverijen. In de ochtend waren we bij de oudste wijncoöperatie van het Ahrdal de Winzergenossenschaft Mayschoß in het gelijknamige dorpje. Ook hier een geslaagde proeverij (met rondleiding) onder leiding van één van de deskundigen van Mayschoß, waarbij ook een mooie Riesling-Winzersekt kon worden geproefd. Mayschoß maakt een aantal uitstekende wijnen, die nog redelijk betaalbaar zijn. Hier verdienen vooral aandacht: Mayschoss XII Trauben 2017          (22 Euro) en de Mayschoss Altenahr Ponsart Nr 27 , die voor 16 Euro een Spätburgunder/Pinot Noir levert, die de vergelijking met even dure (en duurdere) wijnen uit de Bourgogne glansrijk kan doorstaan.

Na een zonnige lunch op een fraai terras aan de Ahr vond de laatste proeverij plaats bij Weingut Kreuzberg, weer in Dernau. Kreuzberg behoort al langere tijd bij de VDP en is een van de tophuizen in de Ahr. Weer kregen we rond tien wijnen te proeven. De instapwijnen kosten rond 10 Euro, de duurste op tafel rond 40 euro. De wijnen van Kreuzberg vallen regelmatig in de prijzen. Zo ontving de Devonschiefer Spätburgunder (22 Euro) een prestigieuze onderscheiding van het wijnblad Vinum. Voor degenen, die zich zelf met een heel mooie Frühburgunder willen verwennen, raden we hier de Kreuzberg Hardtberg Großes Gewächs 2016 aan, die zijn 39 euro dubbel en dwars waard is.

Al met al kijken we op een mooie wijnreis terug, die ons veel moois te zien en te proeven gaf. Ahrweiler is een aangename kleine stad met een schilderachtig centrum en rijdend in het Ahrdal tussen de schitterende en steile wijnbergen waan je je veel verder van huis dan de 250 kilometer die afstand tussen Utrecht en Ahrweiler is.

Commanderie de la Montagne 9 juli Engelse wijn door Margot van Lieshout

English Champagne.. Wait, what?

Wanneer je aan Engeland denkt zal je (waarschijnlijk) niet meteen denken aan Engelse wijnen. Misschien denk je aan veel regen, oranje mensen en bijvoorbeeld haggis? Mooie landschappen, loch’s en rode dubbeldekkers. Goed, nu spreek ik misschien een beetje voor mijzelf, maar wat nou als ik je vertel dat Engeland als wijnland eigenlijk wél het noemen waard is? Nee, nee, val nu niet van je stoel en hijs je broek maar weer op! Ik zal het even toelichten…

Afgelopen dinsdag – 9 juli 2019 – was het weer zo ver; een bijeenkomst van de wijngilde Commanderie de la Montagne. De laatste voor de zomer alweer.. Maar wat een memorabele proeverij was dit. Engelse wijnen was het thema, gegeven door Margot van Lieshout (check vooral even haar Instagram). Zo druk bezocht heb ik het nog nooit gezien, maar een masterclass over zulke bijzondere wijnen zo dicht bij huis hebben we natuurlijk ook niet vaak!

Engelse wijnen

Geschiedenis van wijn is leuk. Elk land heeft zijn eigen specifieke opgravingen welke blijk geven van vroegere wijnbouw. Die van Engeland, in de Nene-Valley, gaan terug tot de 3de eeuw na Christus! Wie had dat gedacht?

Toch is het pas weer vrij recent, zo ongeveer naar de Tweede wereldoorlog, dat er weer op grote schaal wijn wordt verbouwd in Engeland. Dan vraag je je misschien af hoe ze dat doen? Denk als voorbeeld eens aan Duitsland, bijvoorbeeld de Mosel. Engeland pakt het op een soortgelijke manier aan. Resistente druiven in combinatie met ‘south-facing slopes’ maken prima omstandigheden voor goede wijnen! Veel met de hand in verband met de hellingen (hoewel niet allemaal), in de regio’s South-East, South-West en East-Anglia. Nu heeft Wales ook wijn, maar dat valt dan weer niet onder Engelse wijnen!

Raak vooral niet in de war met Britse wijnen.. Hier kan het concentraat of het vergiste druivensap overal ter wereld vandaan komen.

Maar goed, terug naar Engelse wijnen. ‘Cool Climate’, momenteel 147 wijnhuizen (commercieel), 502 wijngaarden en dat met rond de 1300 mm neerslag en maar 1435 zonuren per jaar! De grond bestaat uit veel kalk, limestone, kimmeridge en de gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen lig rond de 12-15 graden celsius.

Engelse wijnen - Some of Lynn

Engeland maakt voor 85% sparkling en witte wijnen, de rest is rood. Daarnaast hebben ze een erg leuk trucje met betrekking tot het laten groeien van gras tussen de druivenstokken. Wist jij dat gras, wanneer het gemaaid is, water gaat drinken? Ik geloof dat het al begint te dagen.. Veel regen = veel maaien! Zo blijft het water in de grond op een respectabel peil. Daarnaast is het natuurlijk ook handig voor de drassigheid. Maar wat doe je als het een periode erg droog is? Juist! Een oerwoud is er niks bij..

Engelse Champagne

Nog een feitje: Wist jij dat de beginselen van de Champagne zoals wij die kennen is ontstaan in Engeland? Ik had er ooit wel eens van gehoord, maar wist nooit de details hiervan. Christopher Merret, een erg slimme man (natuurkundige en uitvinder) was de eerste die het toevoegen van extra suikers in een fles met wijn documenteerde. En zoals wij misschien wel weten: suikers in een fles met nog een beetje (levend) gist, dus voedsel voor de gistcelletjes, start een tweede fermentatie = bubbels!

Prosecco is erg populair in Engeland, wat maakt dat de bubbels in Engeland erg veel citrus-tonen hebben. Hier houden ze immers van! Dat maakt ze toch iets frisser dan de gemiddelde champagne. Uiteraard mochten wij hier een paar van proeven.

Te weten:
Debies Greenfields Brut NV; 85% Pinot Noir, 13,5% Chardonnay en 1,5% Pinot Meunier. 18 maanden ‘on the lees’ (gistcellen, sur lie), citrus-tonen en veel verwarring onder de mensen. Champagne of Engels..?
Bolney Rosé Vintage 2013 Brut; 100% Pinot Noir. Malolactische fermentatie en ook 18 maanden ‘on the lees’. En wat een kleur! Mooi perzik, vrij heftige bubbels en een beetje bitter, maar een mooi eigen karakter. Samen met een lekkere vette, zilte cheddar raakte ik toch een beetje verliefd..
Debies Cubitt Blanc de Blanc Vintage 2013; 100% Chardonnay en zero dosage. Mijn favoriete bubbels! 40 maanden ‘on the lees’ op hout, veel citrus, vuursteen, toast, boter, steenvruchten en zelfs honing. Hier raak ik nooit op uitgekeken.

En verder?

Uiteraard mochten we nog meer (stille) wijnen proeven. Voor de geïnteresseerden:
Lynchgate White 2015; Reichensteiner, Schönburger en Würzer. Veel kalk, vuursteen (zoals mijn WSET leraar zei: wet wool) en zelfs een beetje een ziltige geur/smaak. Geen MLF gehad dus echt nog al zijn frisse, citrus, tonen behouden en wat een topper met geitenkaas!
Litmus Orange Bacchus 2015; 100% Bacchus. Een soort van (maar wel iets anders) ‘Orange Wine’. Een samenwerking van 3 verschillende wijnmakers. 16 maanden schilweking, 9 maanden op oud eiken een een vrij bittere smaak, oxidatief, een beetje bloesem en stevig.
Litmus White Pinot 2015; 100% Pinot Noir. Ja, ja, jaa! Leuk deze. Heb je wel eens een witte wijn geproefd welke erg veel van een rode weg had? Nou, dan moet je deze eens proeven. Fermentatie op roestvrijstalen vaten, 9 maanden ‘on the lees’ in oud frans eiken. Vanille, framboos en rood fruit. Een klein bittertje maar wel wat zuren die in een witte wijn thuishoren. Favoriet van de avond.
Denbies Noble Harvest 2015; 100% Botrytis – Ortega. Zoals de naam al zegt is deze wijn gemaakt met druiven aangetast door botrytis; een ‘edele’ schimmel welke kleine gaatjes in de druiven maakt, waardoor het water verdampt. Véél suikers dus. En dat proef je! Wel mooi in balans met de zuren, veel steenvruchten en een topper met blauwschimmels-kaas.

Engelse wijnen - Some of Lynn

And so it began..

Engelse wijnen zijn leuk, Engelse kazen zijn fijn en Margot is een topper! Ontzettend genoten en ik weet wat ik ga doen, de volgende keer als ik in Engeland ben.

Some of Lynn

Wijn weetjes (6) Koper

De afdeling Midden Holland heeft nauwe banden met het onderzoeksinstituut GEILWEILER HOF. Kort geleden is er opnieuw contact geweest met het instituut (tevens genenbank). De nieuwe instituutsleider was blij verrast over een beoordeling van een rode PIWI wijn (met alleen nog maar een onderzoeksnummer) en stond open om in de toekomst te helpen met het samenstellen van een proeverij met zowel experimentele als reeds toegelaten PIWI druiven (schimmel resistente rassen) “Wijn weetjes (6) Koper” verder lezen

2019 Wijngilde Twente. Thema: wijnen uit Georgië. Leiding: Hans en Ria Brand.

Georgië: De bakermat van de wijnbouw
Tijdens hun rondreis maakten Hans en Ria Brand kennis met het gastvrije Georgië. Zij waren erg enthousiast over de fantastische keuken (veelal vlees, weinig vis) met bijzondere streekgerechten. Ze vertelden dat tijdens de maaltijd alle gerechten tegelijk op tafel komen. Er wordt veel gebruik gemaakt van verse kruiden. Over de Georgische wijnen was ook veel te vertellen. Bijzonderheid is de traditionele qvevri methode, waarbij wijnen voor vergisting en rijping in ingegraven qvevri (soort amforen van 200 tot 4000 liter) gedurende een jaar hermetisch worden afgesloten. De wijnimporteurs AndereWijn uit Den Haag leverde de wijnen voor deze serie. Zij geven goede informatie op hun website www.anderewijn.nl , die ook gebruikt is bij schrijven van deze proefnotitie.
“2019 Wijngilde Twente. Thema: wijnen uit Georgië. Leiding: Hans en Ria Brand.” verder lezen

Commanderie de la Montagne Rosé wereldwijd door Niels en Hans

Commanderie de la Montagne hield 11 Juni 2019 haar Rosé proeverij wereldwijd.

Deze avond stond in het teken van 9 mooie Rosé wijnen geselecteerd door Niels en Hans onze wijnmeester.

We starten de avond met een terugblik op de Voorjaarsdag in Bergen aan Zee. Wat hadden we het getroffen met het weer en wat is het een prachtige en gezellige dag geweest met allemaal gezellige NWG leden om ons heen. We kregen van het bestuur een heerlijk cadeau om thuis van te genieten en de 3 dames nog een prachtige bos bloemen voor het vele werk wat er die dag verzet is. Hartelijk dank daar nog voor.

Nu we weten dat roséwijnen van blauwe druiven worden gemaakt rest de vraag waarom deze wijnen een mooie roze blos hebben in plaats van een rode gloed. Om hier antwoord op te geven moeten we eerst kijken naar de manier waarop rode wijn wordt gemaakt. Hiervoor zijn drie methoden. 

Om een rode wijn te maken ondergaan de druiven een proces dat maceratie wordt genoemd. Hierbij wordt het uitgeperste sap gemengd met de druivenmost (een combinatie van de schil, geplette druiven, steeltjes en pitjes), waardoor er aroma’s, kleur en tannines worden onttrokken. De meeste rosés worden gemaakt door de most in het maceratieproces te verwijderen. Hoe lichter de rosé, hoe korter deze dan in contact is geweest met de druivenmost. Deze methode is de meest voorkomende methode voor het maken van roséwijnen en wordt veel gebruikt in regio’s als Provence en Languedoc-Roussillon. 

Twee andere, minder vaak voorkomende, methoden voor het maken van rosé zijn de Saignée-methode en de assemblagemethode. Bij de Saignée-methode wordt tijdens de eerste paar uur van het maken van rode wijn een deel van het sap afgetapt. Het overgebleven deel wordt zo geconcentreerder. Rosé is in dit geval dus eigenlijk een bijproduct. Deze methode is heel gebruikelijk in wijngebieden die fijne rode wijnen maken, zoals Napa en Sonoma. Tot slot is er de mengmethode, ook wel assemblagemethode. Bij deze methode wordt een klein beetje rode wijn toegevoegd aan een vat met witte wijn. Deze methode is redelijk zeldzaam voor roséwijnen en is in de Europese Unie zelfs verboden. Alleen bij rosé champagnes is dit toegestaan. 

2018 Whale’s Tale, Pinot Grigio Blush 13% alc Nieuw Zeeland Marlborough

Een wijn met een licht rose kleur met fruitige neus en mooi droog een prettige wijn voorbij de mosselen.( maar helaas)

De meest milieuvriendelijke wijnen ter wereld creëren: dat is de visie van Yealands Estate. Ze maken op een verantwoorde manier wijnen en staan aan de wereldtop op het gebied van duurzame wijnbouw. Op 08-08-2008 opende stichter Peter Yealands de historische Yealands Estate Winery. De wijngaard ligt naast de kust en hier heerst een uniek klimaat. De druiven groeien op een heuvelachtig terrein waar alles in teken staat van kwaliteit en duurzame wijnproductie. Met zijn duurzaamheidsprincipes en de hypermoderne groene SMART technologie, is Yealands de eerste wijnmaker ter wereld die carboNZeroCertTM was vanaf dag één. Dit betekent dat de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, wordt gecompenseerd.

Duurzaam en verantwoord

Alles bij Yealands Estate in Nieuw-Zeeland wordt gerecycled. Van druiventakken en wijndrab tot afvalwater, verpakkingsmateriaal en glas. Tussen de wijnranken grazen schapen om de grond op natuurlijke wijze te bemesten. Ook heeft Yealands het grootste zonnepanelendak van Nieuw-Zeeland. Er zijn meer dan 1300 zonnepanelen op het dak van de wijnmakerij. Samen genereren ze 30% van de gemiddelde elektriciteitsbehoefte.

Marlborough

Het wijnhuis van Yealands staat in het meest Noordoostelijke puntje van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In de Awatere Valley om precies te zijn. Marlborough wordt gezien als een van de beste wijnstreken van de wereld, bekend om de intense sauvignon blanc en heldere, rijke pinot noir. Doordat het wijnhuis vlakbij de kust staat, waar een sterke zeewind vandaan komt, hebben de wijnen van Yealands een vers en kruidig karakter. De zonnige dagen, koele nachten en weinige neerslag zorgen ervoor dat de kleine druiven een dikke huid hebben. Samen met een jonge vruchtbare grond ontstaat hierdoor een super levendige smaak van de druiven.

Yealands

Kippen en muziek op de wijngaard

Yealands heeft meer dan 100 scharrelkippen rondlopen op de wijngaarden. De meeste hiervan zijn geadopteerde ex-batterijkippen. Ze scharrelen er op los op zoek naar klein ongedierte. Dat scheelt weer bestrijdingsmiddelen! En laten ze daarnaast nou ook nog eens heerlijke eieren leggen. Door het afspelen van klassieke muziek tijdens de zonuren, zijn deze eieren 16% groter dan normale eieren. Daarnaast moet muziek de gezondheid van de druiven helpen verbeteren. Hoe dan? Studies hebben aangetoond dat de wijnstokken positief reageren op de trillingen en geluidsgolven in muziek. En het heeft natuurlijk ook een positief effect op iedereen die over de wijngaarden loopt.

2 2018 Weingut Loimer, Zweigelt en Pinot Noir, Niederösterreich, Kamptal 11,5% alc

Neus amandel, marsepein, framboos en meerdere zachte rode fruitgeuren, in de smaak perendrops en een fris zuur.

Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois.

Hij nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn “hartstocht” betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam “Perfectionist” op.
In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg” The Black Box”.
De totale aanplant werd verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Later is daar de Zweigelt en Pinot Noir bijgekomen. Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

  

Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.
De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt.Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.

De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal). Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.

3 2018 Kaiken Estate, Malbec, Rosé 13,5% alc Argentinië, Mendoza

Een mooie naar rood fruit geurende wijn die vol en stevig overkomt en vraagt om iets er bij te eten.

Het symbool van Kaiken Wines is een ganzensoort genaamd cauquén (de grijskopgans), die veel voorkomt in Patagonië. Het had niet beter gekozen kunnen worden door de Chileense familie Montes, want ook zij vliegen veel van Chili naar Argentinië, en weer terug. Kaiken Wines is in 2001 opgericht door Aurelio Montes Sr., een van de beroemdste wijnmakers van Chili, want hij heeft aan de basis gestaan van de grote ontwikkeling van de Chileense wijnbouw. Zo was hij een van de eersten -zelf zegt hij overtuigend dé eerste  die de terroirgedachte de nodige aandacht gaf en wijngaarden op steilere hellingen ging aanplanten.

De rosé van Kaiken is gemaakt van 100% Malbec druiven. Dit zorgt ervoor dat de Malbec rosé een mooie volle en frisse smaak heeft. De wijn heeft heerlijke aroma’s van kersen en aardbeien. De Malbec rosé van Kaiken is ideaal om bij uiteenlopende gerechten als salades, wit vlees, schaal- en schelpdieren te serveren.

Argentinië is als wijnland zeer sterk in opkomst en vooral Mendoza en San Juan zijn belangrijke wijngebieden. Het klimaat en de bodem zijn hier ideaal voor wijnbouw. Dit is uitstekend land voor malbec en cabernet sauvignon. Het gletsjerwater uit het hooggebergte is onontbeerlijk voor de irrigatie van de wijngaarden omdat de regenval hier plaatsvindt als een stortbui dus veel in weinig tijd. Mendoza heeft een semi-woestijnklimaat, met zeer warme, zonnige en droge zomers en kent zo’n 2900 zonuren per jaar wat ongeveer 900 uren meer is dan in Bordeaux.

4 2018 Barón de Ley, DOCa, Rioja Rosado 13,5 % alc 

De Barón de Ley rosé is een levendige roséwijn uit de regio Rioja in Spanje en is afgeleid van het vlees van de rode tempranillo druif 60% , evenals een 40%  aandeel van Garnacha ,  is elegant en delicaat, presenteert zich met een zeer subtiel en mild fruit zuur en een frisse ,lichte smaak. We roken veel kersen, maar ook specerijen en vanille. Mooie rijpe wijn.

Nadat de rijpe tempranillo met de hand is geplukt gaan de ontsteelde vruchtjes na een tweede handmatige selectie voor schilinweking gedurende 8 uur op gekoelde tanks. Dat is precies voldoende tijd om deze rosé de juiste bleekrode kleur te geven. Vervolgens gat het sap voor alcoholische gisting op roestvrijstaal bij een temperatuur van 19º Celsius zodat alle prettige aroma’s in de wijn terecht kunnen komen. De rosado van Barón de Ley geurt intens en smaakt elegant naar eerlijk rood fruit: rode bessen, aardbei en framboos. Een prachtig aperitief of een ideale begeleider van lichte gerechtjes.

5 2017 Warwick Estate The Firts lady 11% alc Zuid Afrika Stellenbosch Pinotage

Het leuke van deze Zuid-Afrikaanse rosé is dat hij wordt gemaakt van de nationale druif van Zuid-Afrika: pinotage. Hij groeit in Stellenbosch waar de oceanen zorgen voor een frisse bries. Hij is fris met aardbei, framboos, aalbes, grapefruit en grenadine. Drink hem op een zomerse dag bij een picknick of op het strand. Heerlijk bij een salade of gazpacho. De naam First Lady is een verwijzing naar de eerste vrouwelijke wijnmaker van Zuid-Afrika, verantwoordelijk voor de wijnen van Warwick Estate.

6 2018 Podere Casa al Vento, IGT, L’Amante Rosato 12,5% alc Toscane Sangiovese

Met zijn glooiende heuvels, kronkelige landweggetjes, boerderijen, uitgestrekte wijn

kaart-toscane

– en olijfgaarden en cipressen heeft Toscane één van de meest prachtige binnenlanden van heel Italië. Toscane staat ook bekend om zijn beroemde wijnen zoals de Vino Nobile di Montepulciano, de Brunello di Montalcino en de Chianti. Samen met Piemonte behoort Toscane tot de beste wijnstreken van Italië. Maar Toscane is veel meer dan alleen mooi heuvellandschap en heerlijke wijnen.

Deze wijn had Niels meegenomen van zijn reis naar Toscane en had ook met zijn gezin geslapen bij dit wijnhuis. De wijn had iets van anijs, Amandel, iets bitter en een zachte fruitsmaak.

7 2017 Isabelle et Pierre Clément, AOC, Menetou-Salon 13,5% alc

Pierre Clément Menetou-Salon rosé

Pierre Clément studeerde oenologie in Dijon (Bourgogne). Zijn grote kennis van de pinot noirdruif vindt u terug in deze mooie lichtgekleurde, frisdroge rosé. De wijngaarden, met ruim dertig jaar oude stokken, liggen op de beste en warmste locaties van de herkomstbenaming Menetou-Salon. Hier worden de druiven perfect rijp. Pierre maakt voor zijn rode wijn en rosé geen onderscheid in plukdatum. Hij gebruikt ongeveer 20% van de oogst voor het maken van deze mooie droge rosé met een verfijnde fruitexpressie. Laat u niet misleiden door de lichte kleur, want de wijn heeft structuur en kracht! Hierdoor is deze rosé zeer geschikt bij de maaltijd, amuses of verfijnde tapas.

Zalmroze rosé met een verfijnd fruitig en krachtig aroma. De smaak zet mild, rond en verfrissend in en de afdronk is evenwichtig, met een vineuze finale. Mooie wijn bij vele zomerse gerechten, zowel salades als vlees of vis van de grill. Nu al goed op dronk; houdbaar tot drie jaar na de oogst.

8 2018 Ch Mourgues du Grès, AOC, Costières de Nimes, Fleur d, Eglantine 13% Alc Côtes du Rhône, Grenache, Mourvedre, Syrah

Wat een mooie, kruidige en vol smakende rosé van 50% syrah, 40% grenache en 10% mourvèdre. In het zuiden van de Rhônevallei, tussen Nîmes en Arles, ligt het kleine wijngebied Costières de Nîmes. Het domein Mourgues du Grès wordt als een van de referenties van de streek gezien. François en Anne Collard maken hun prachtige, biologische wijnen niet ver van de rivier de Rhône, op het plateau van Beaucaire.

De rosé is gemaakt volgens de saignée- methode. Hiervoor worden de druiven eerst licht gekneusd, waarna een korte schilinweking volgt. Het sap dat zonder persen uit de druiven loopt, is bestemd voor de rosé. Het korte contact tussen schillen en sap zorgt voor de wat donkerdere rosétint. De Mourgues du Grès Rosé is fruitig en elegant met een kenmerkende mineraliteit, peperigheid en structuur. Dit maakt ‘m zeer geschikt om bij de maaltijd te drinken. Deze biologische topper past uitstekend bij zomerse gerechten, zoals een maaltijdsalade met kip of geitenkaas. Top róse.

9 2018 Domaine la Suffrène, AOC, Bandol Rosé 13,5 % alc Provence

Suffrène Bandol Rosé is een dijk van een rosé met een enorme body en intensiteit. In de mond vol en intens, maar gebalanceerd door de zuren. In de afdronk blijven de florale tonen lang hangen. 40% Mouvèdre, 30% Cinsault, 20% Grenache, 10% Carignan.  Mooi zalmrose van kleur en in de neus fris citrus en rijper steenfruit, frisse kruidigheid en florale tonen. Mooie stevige wijn.

Niels en Hans heel hartelijk bedankt voor deze interessante proeverij waar we weer veel te weten zijn gekomen over de verschillen wereldwijd.Nu nog even de flessen leegmaken met wat lekkere kaas erbij en dan op naar 9 juli waar we Engelse wijnen gaan proeven onder leiding van Margot van Lieshout. Wordt zeker weer een pracht proeverij.!!!!!

Voorjaarsdag NWG 2019 te Bergen aan Zee

Voorjaarsdag NWG te Bergen aan Zee 18 mei 2019 Georganiseerd door Commanderie de la Montagne.

Yvonne Kuijtenbrouwer, Annelies Kuijs, Klaas Zonjee, Paul van het Padje, Wil Reemst en extra hulp van Marc Goedhart, Niels Dijkstra en Sander van de Gouden Ton. En de leden die ons spontaan een handje hielpen daar waar nodig was. behalve bij de proeverij die was in handen van Annelies en Wil.

Wat hebben we het getroffen met het weer op de voorjaarsdag. Iedereen kwam aan met het zonnetje in het gezicht Hoe mooi is dat. Het begon al in het Vredeskerkje met een heerlijk kopje koffie of thee. En voor hen die niet naar de vergadering gingen konden in huize Glory koffie krijgen. De vergadering verliep prima en onze ex voorzitter Niels Dijkstra werd in het zonnetje gezet voor zijn vele goede werk wat hij als voorzitter en wijnmeester voor ons gilde heeft gedaan. Dit werd beloond met een gouden speld. Jammer was dat de speld even niet voorradig was maar dat hij een ander kleinood daar voor in de plaats kreeg en de speld alsnog naar hem toe komt. Niels van harte gefeliciteerd Je hebt hem dubbel en dwars verdiend.

Na de vergadering moesten de meeste lopend naar Huize Glory en dat was wel even een dingetje Het ligt namelijk boven op een duin. Daar aangekomen kreeg iedereen een heerlijk glas mousserende wijn en kon men even bijpraten voordat de lunch startte. Dit werd in buffetvorm gedaan en ieder kon heerlijk buiten op het terras genieten van het lekkers.

Intussen werd een etage hoger de wedstrijdzaal ingericht met 500 glazen van Riedel het Rieslingmodel. Prachtig om te zien hoe alles er uit zag .

Dan om even over half twee de start van de proeverij met 9 verschillende gildes verdeeld over 15 teams.  De wijnen van de Andre de Caluwe proeverij waren dit jaar allemaal wit.

Beproefde Wijnen:

4 punten 4 punten 1 punt 1 punt 1 punt 1 punt
  Herkomstgebied Druivenras Streek AOC/DOC/Cru/Cuvée Jaar Prijscategorie Score totaal
1 Zuid Afrika Chenin Blanc Swartland Estate 2018 13,50
2 Spanje Albarinô Riax Bairas D.O 2017 9,95
3 Duitsland Pinot Gris Pfalz QbA 2017 9,50
4 Italië Trebbiano Veneto D.O.P 2017 14,50
5 Australië Chardonnay Adelaide Hills L.I.P 2016 11,00
6 Oostenrijk Grüner Veltliner Niederosterreich QbA 2017 13,95
7 Spanje Gewürztraminer Somontano D.O 2017 14,95
8 Frankrijk Aligoté Bourgogne A.O.C 2016 18,95
9 Nieuw Zeeland Sauvignon Marlborough 2017 13,95
10 Frankrijk Riesling Elzas A.O.C 2017 24,95
 • Het bleek toch weer een moeilijke proeverij te zijn. Maar er was een overtuigende winnersgroep met 75 punten en deze kwam tot grote vreugde van de leden van commanderie de la Montagne uit hun gilde. Esther Leegwater, Marc Goedhart en Leo van der Meulen waren de beste proevers deze dag. Er bij vermeld mag worden dat Esther op dit moment druk bezig is met haar WSET diploma,s. En Leo en Marc beide heel goed kunnen proeven. Topteam gefeliciteerd met de wisselbokaal we zijn trots op jullie. 2de Team Utrecht 3 met 58 punten Kees Kraaij, Jacqueline van der Chijs, Niek Moes
 •  N Brabant met 45 punten Alfons van der Breekel,Adri van Tilburg, Jan van Asseldonk
 • Midden Holland 43 punten R schaafsma, Dick de Jong, John van Dijk
 • Amsterdam 41 punten  Coen Rosdorff, Joke scholten, Steven van der Linde
 • Bergen 2  40 punten Hans schouten, Niels Dijkstra, Judith Lamers, Iris Mahieu
 • Utrecht 1   37 punten Ronald van der Heuvel, Gies Stolze, Jan Vegter
 • Twente 37 punten Liesbeth, Hans , Klaartje
 • Bergen 4 32 punten Pascal, Frans, Gerard
 • Gooi en Vechtstreek 31 punten Hetty Lagendijk, Ellen Boer, Noes Oenbekna,   Tjalda Minnema
 • Gooi en Vechtstreek 2 31 punten Francine Heuse, Ellen Seljée, Martin Vogelaar
 • Midden Holland 1 29  Ton Schaafsma, Martin Ryxman, Astrid post
 • Bergen 5 28 punten  Hans van leeuwen, Martin Hoekstra , Betty Hoekstra
 • Bergen 3 27 punten  Hans Vis, Max Zeijlstra, Lynn van Wonderen
 • Utrecht 2 23 punten  Piet Vos, Janine van de Ven Vos, Koos van de Ven    

Na de proeverij kon men meedoen met de wandelpuzzeltocht, keurig uitgewerkt met foto’s van de omgeving. Onderweg stond Marc bij het kerkje met mousserende wijn en een heerlijk hapje en op het strand stond Sander met een Bergense Gin met heerlijk veel ijs en komkommer. Een fijnen verkoeling tijdens de wandeling. Tevens was er een vragen lijst met wijnvragen die men onderwijl in kon vullen.  Iedereen heeft genoten van de tocht. Terug gekomen bij huize Glory kreeg iedereen weer een glaasje wijn en werd Janna Rijpma Meppelink voorgesteld als onze wijnentertrainer voor tijdens het diner.  Ruim 30 leden zaten aan het diner en dat ging niet zomaar, we kregen allen een glas wijn en moesten bij elkaar gaan snuffelen aan de glazen om uit te vinden wie dezelfde wijn in het glas had als jij en daarmee kwam je aan de tafel te zitten. tijdens het voorgerecht van koude vlees en vis kregen we allemaal een blinddoek  om en stond er een zwart glas voor ons en we moesten vertellen welke kleur wijn er na het proeven volgens ons in het glas zat. Het was een Enate rosé CS en dat was best moeilijk om te beoordelen. Bij ons hoofdgerecht van Diamanthaas kregen we 2 wijnen alleen beide met een groot temperatuurverschil en dat is heel moeilijk om dan te zeggen wat je proeft, Het waren uiteindelijk 2 dezelfde wijnen n.l de Steenberg CS / Shiraz uit ZA. Het eten was heerlijk en de wijn op goede temperatuur smaakte er prima bij. Bij het nagerecht dat bestond uit yoghurt bosvruchtenijs met choco pannacotta moesten we allemaal gaan staan en kregen we de goed of foutvragenronden, Ieder die het antwoord op de vraag fout had moest gaan zitten en op het laatst bleven Liesbeth en Klaartje over. En uiteindelijk won Klaartje deze race en mochten beide een fles wijn in ontvangst nemen.  Inmiddels was het 21,00 uur  en er waren nog leden die een heel eind moesten reizen om weer thuis te komen. Onze landelijk voorzitter bedankte de organisatie en Janna , maar ook de witte en zwarte brigade voor hun prima inzet deze dag. Er werd gedag gezegd en de organisatie kon gaan opruimen en na afloop nog even een glas heffen op de goede en zeer geslaagde dag. 

Het was misschien iets anders dan dat men gewend was, maar ook dit kan bij ons gilde.

NWG Utrecht/Zeist, Bezoek Hoog Beek en Royen en proeverij Nederlandse wijnen – 17 juni 2019

Beste wijnvrienden,

Op maandag 17 juni bezochten wij onder leiding van  Margriet en Kees wijngaard Hoog Beek en Royen in Zeist. De Stichting Wijngaard Hoog Beek en Royen ontstond door samenwerking van Rotary Zeist en ‘Het Utrechts Landschap’. In 2013 werden de eerste stokken geplant op een plek waar in vroegere tijden een moestuin was. Verdere informatie kun je lezen op de website https://wijngaardzeist.nl.

Proefnotities

Geproefde wijnen :

 1. Hoog Beek & Royen Johanniter 2018.
 2. Hoog Beek & Royen Souvignier Gris 2018.
 3. Frysling 2018 Johanniter.
 4. Hoeve Nekum 2015 Auxerrois.
 5. De Kleine Schorre 2018 Rivaner (Müller-Thurgau).
 6. Aan de Breede Beek (Nijkerk) 2013 Regent.
 7. Sint Martinus 2017 Johannes (Cabernet Cantor, Cabernet Cortis en Pinotin).
 8. Hans Schers Exaruit Regent 2016.

Op naar de Caluwetrofee!

Op donderdag, 2 mei 2019 organiseerde NWG-Amsterdam een blindproeverij als voorbereiding op de strijd om de André van Caluwetrofee op 18 mei. Er was enige ongerustheid binnen de afdeling ontstaan over het landelijk genomen besluit om tijdens de wedstrijd alleen witte wijnen aan te bieden. Wijnmeester Joop Bremer gaf al van te voren aan dat die ongerustheid uit den boze was, ‘omdat het proeven van witte wijn nu eenmaal veel gemakkelijker was.’ Om zowel de liefhebbers van wit, als ook de liefhebbers van rood aan hun trekken te laten komen, proefden we vijf wijnen van iedere kleur. Zorgzaam als hij is, had Joop een aantal aan de vorm van de fles herkenbare wijnen overgegoten in neutrale flessen. Daardoor werd het gelukkig niet al te gemakkelijk. Om de voorbereiding zo goed mogelijk te laten verlopen, werd er gewerkt met zo origineel mogelijke scoreformulieren. Door de keurige score van de winnende groep (67 punten) ziet de afdeling Amsterdam de Bergense strijd met vertrouwen tegemoet!