Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

De wijnstudiereis van Hetty Lagendijk

Frankrijk, Bourgogne 

Bourgogne is wereldberoemd vanwege de grote rode en witte wijnen die er worden geproduceerd van vooral de Pinot noir (rood) en Chardonnay (wit). In 2003 besloeg het totale oppervlak wijngaarden 28.530 ha. De departementen binnen Bourgogne zijn:

  • Yonne (Chablis) eo_image
  • Côte-d’Or (Côtes de Nuits en Côte de Beaune)
  • Saône-et-Loire (Chalonnais en Mâconnais)
  • Nièvre

De Appellation Contrôlée in de Bourgogne zijn:

  • Appellation Bourgogne Contrôlée
  • Appellation Bourgogne-Villages Contrôlée
  • Appellation Premier Cru Contrôlée
  • Appellation Grand Cru Contrôlée

De Appellation Contrôlée van de Chablis zijn:

  • Appellation Petit Chablis Contrôlée
  • Appellation Chablis Contrôlée
  • Appellation Chablis Premier Cru Contrôlée
  • Appellation Chablis Grand Cru Contrôlée

Verder ligt het wijngebied Beaujolais deels in Bourgogne:

  • Beaujolais 

beaujolais

Toegestane druivenrassen in de Beaujolais zijn:

  • de rode druiven:
    • Gamay noir à jus blanc
  • de witte druiven:
    • Chardonnay
    • Aligoté

De Appellation Contrôlée van de Beaujolais is als volgt ingedeeld:

  • 10 crus
  • Appellation Beaujolais Contrôlée
  • Appellation Beaujolais-Villages Contrôlée

De 10 crus zijn:

  • Appellation Saint-Amour Contrôlée                           Appellation Chiroubles Contrôlée
  • Appellation Juliénas Contrôlée                                  Appellation Morgon Contrôlée
  • Appellation Chénas Contrôlée                                   Appellation Régnié Contrôlée
  • Appellation Moulin-à-Vent Contrôlée                        Appellation Brouilly Contrôlée
  • Appellation Fleurie Contrôlée                                    Appellation Côte de Brouilly Contrôlée

Maceration carbonique:

  • Hele trossen in de gistkuip (druiven mogen niet gekneusd zijn daarom is wettelijk verplicht handmatig oogsten). De gistkuip wordt afgesloten en koolzuurgas ingespoten. Door het gewicht van alle druiven breken deze open en gaan ze gisten. Het koolzuur kan niet ontsnappen en door deze methode ontstaat heel fruitige wijn met weinig tannines.

Frankrijk, Côtes du Rhône

De Côtes du Rhône of Rhônevallei is een wijnstreek in het zuidoosten van Frankrijk. Het Rhônedal is de oudste wijnstreek van Frankrijk. Het productiegebied strekt zich lang en smal uit langs de oevers van de Rhône en is zo’n 200 km lang. Mede daardoor kunnen de Côtes du Rhône-wijnen sterk van elkaar verschillen voor wat betreft kleur, smaak en productiewijze. Rhone

De wijnboeren uit de Côtes du Rhône of Rhônevallei waren zeer gehecht aan de kwaliteit van hun wijnen en hebben een grote rol gespeeld in het ontstaan van de Franse herkomstbenamingen. In de jaren 1930 ontpopte de vooruitziende Baron Le Roy zich als de Held van de herkomstbenaming. Deze wijnbouwer te Châteauneuf du Pape zette alle kenmerken van deze appellatie op schrift en verkreeg in 1933 de erkenning van Appellation d’Origine Contrôlée.

De Appellation d’Origine Contrôlée van de Côtes du Rhône of Rhônevallei is als volgt ingedeeld:

  • 16 wijnen van de Côtes du Rhône (bijv. Château Grillet, Hermitage enz.)
  • 18 Côtes du Rhône met geografische naam (95 gemeenschappelijke productieondernemingen voor de dorpen van de Côtes du Rhône)
  • 2 natuurlijke zoete wijnen (de Vin Doux Naturel Rasteau en de Muscat de Beaumes de Venise)
  • Produktiegebied van de Côtes du Rhône (Geproduceerd over 171 ondernemingen in 6 departementen)
  • Produktiegebied van de Rhônevallei

Italië, Piemonte

De naam Piëmont of Piemonte betekent letterlijk ‘aan de voet van de bergen’ in het Italiaans. Het gebied rond de stad Aosta in het noordwesten (Valle d’Aosta) hoort historisch bij Piëmont, maar is tegenwoordig een autonoom gebied. piemontePiëmont is vooral bekend om zijn rode topwijnen van de Nebbiolo druif. De bekendste daarvan zijn Barolo en Barbaresco. De laatste jaren zijn Barbera en Dolcetto kwalitatief in opkomst.

De Italiaanse kwalificering is sinds 1992:

  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)
  • DOC (Denominazione di Origine Controllata)
  • IGT (Indicazionen geografica tipica)
  • Vino da Tavola (tafelwijn)

De twee rode wijnen Barolo en de Barbaresco zijn in Piemonte op de Langhe-heuvels met DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) klassering voorzien.

  • De wijngaard waaruit de druiven waarvan de wijn wordt gemaakt, moet liggen binnen het aangewezen areaal.
  • De wijn moet voor 100% van de Nebbiolo-druif gemaakt worden.
  • Alcoholpercentage minimaal 13%.
  • Minimaal twee jaar houtrijping; de wijn mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven.
Wijn 1
 jambon Wijn:
Beaujolais-Villages Rosé 2014
Producent:
Domaine Jambon Père & Fils
Beoordeling:
een mooie lichtroze tint, frisse neus en een vlezige mond, deze rosé is perfect als een aperitief en met de zomer barbecues.
Leverancier:
Wijnmeester Hetty Lagendijk
Bijzonderheden:
Frankrijk, Bourgogne, Beaujolais
Wijn 2
 morgon Wijn:
Morgon 2014
Producent:
Domaine Jambon Père & Fils
Beoordeling:
Robijnrood van kleur. In de geur tonen van kersen, bramen. Frisse smaak met veel fruit en kruiden. De wijn is mooi in balans en in combinatie met de zachte tannines
Leverancier:
Wijnmeester Hetty Lagendijk
Bijzonderheden:
Frankrijk, Bourgogne, Beaujolais
Wijn 3
 aura Wijn:
Aura 2012
Producent:
Domaine Fontaine du Clos
Beoordeling:
De twee druiven die hier verantwoordelijk zijn voor de evenwichtige smaak zijn Caladoc en Marselan. Deze twee rariteiten zullen de komende jaren meer en meer op de voorgrond treden mits ze kunnen weerstaan aan het warmere klimaat. Zeer sappig, kruidig, en warm gevoel.
Leverancier:
Wijnmeester Hetty Lagendijk
Bijzonderheden:
Frankrijk, Côtes du Rhône, Vaucluse
Wijn 4
 arnaud Wijn:
Pur jus de Muscat
Producent:
Domaine Ferme des Arnaud
Beoordeling:
Rode druivensap, licht doorschijnend. De zoete smaak van de Muscat druif is duidelijk aanwezig.
Leverancier:
Wijnmeester Hetty Lagendijk
Bijzonderheden:
Frankrijk, Côtes du Rhône, Vaucluse. Onvergiste wijn.
Wijn 5
 botto Wijn:
Roero Arneis “Valnebiera” DOC 2014
Producent:
Agricola F.lli Botto
Beoordeling:
De strogele wijn heeft in zijn fruitige geur vleugjes groene hazelnoot en kamille. Zijn frisse en volle smaak gaat goed samen met de aroma’s van de wijn.
Leverancier:
Wijnmeester Hetty Lagendijk
Bijzonderheden:
Italië, Piemonte, Cuneo
Wijn 6
 dolcetto Wijn:
Dolcetto D’Alba DOC 2014
Producent:
Wijnboerderij Gabutti, Franco Boasso
Beoordeling:
Volfruitige rode wijn, de kersen knallen het glas uit, die heerlijk smaakt bij lekkere rode pasta of gevogelte.
Leverancier:
Wijnmeester Hetty Lagendijk
Bijzonderheden:
Italië, Piemonte, Cuneo, Alba
Wijn 7
 barolo Wijn:
Barolo DOCG 2010
Producent:
Wijnboerderij Gabutti, Franco Boasso
Beoordeling:
Een elegante Barolo met een intense geur  van bloemen, kersen en gekonfijte pruimen. De smaak is vol, warm en robuust, maar tegelijkertijd ook fluweelzacht, met hinten van kersen en bramen.
Leverancier:
Wijnmeester Hetty Lagendijk
Bijzonderheden:
Italië, Piemonte, Cuneo, dorpje Barolo.
Wijn 8
 beaune Wijn:
Beaune Premier Cru 2012
Producent:
Domaine Cornu-Camus
Beoordeling:
De wijn is zacht en rond, aroma’s van zwart fruit en bessen, truffels, leer en kruiden. Goed gebouwde structuur en volkomen overtuigend.
Leverancier:
Wijnmeester Hetty Lagendijk
Bijzonderheden:
Frankrijk, Bourgogne, Côte d’Or
Wijn 9
 grappoli Wijn:
Grappoli DOCG 2014
Producent:
Wijnboerderij Gabutti, Franco Boasso
Beoordeling:
Heel intense robijnrode kleur, bruisend schuim en aanhoudende mousse. Het parfum is delicaat en aromatisch, met tonen van rijpe rode vruchten en verwelkte roos. De smaak is zoet, delicaat, sprankelend.
Leverancier:
Wijnmeester Hetty Lagendijk
Bijzonderheden:
Italië, Piemonte, Asti

Geef een reactie