Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

Smaakprofiel

Mondgevoel

Dit is de tastfunctie van onze mondholte, inclusief onze tong.

Het mondgevoel bestaat uit de termen: strak en filmend.

Strakke producten laten de mond samentrekken, filmende producten laten een vettig of zoetig laagje achter.

<————————————————————————->

Strak                       Neutraal                                  Filmend

Smaaktype

Het smaaktype bestaat uit de termen: fris of rijp.

Bij fris denken we aan frisse zuren zoals appels, citroenen en bessen.

Bij rijp denken we aan banaan, meloen, honing en noten.

<————————————————————————->

Strak                       Neutraal                                  Filmend

Smaakintensiteit

Dit is de intensiteit van de smaak, de volumeknop.

Hoeveel proef je?

Producten die van nature minder smaak hebben zijn niet kwalitatief minder.

<————————————————————————>

Strak                       Neutraal                                  Filmend

Complexiteit

Dit is de veelzijdigheid van de smaak. Hier gaat het om de aanwezigheid van meerdere smaaktonen. Er is echte complexiteit wanneer die smaaktonen onderling met elkaar in harmonie zijn. Voor het herkennen van complexiteit is wel enige ervaring vereist.

Wijn 1

 coquin Wijn:
Domaine de Coquin Sauvignon Blanc Menetou-Salon 2014
Producent:
Francis Audiot
Beoordeling:
Prachtige gouden wijn van heerlijke rijpe druiven die een zilverachtige glans geven. In de neus tonen van bloemen, citrus, en vuursteen. Zacht met een vleugje levendigheid voor de smaakbalans.
Wijn/kaas beleving:
Zowel de wijn als de kaas hebben frisse smaken, echter de geitenkaas blijkt iets te romig om een totaal geheel met de wijn te vormen.
Leverancier:
Sligro
Bijzonderheden:
Valencay AOC: geitenkaas uit de Berry, ten zuiden van de Loire vallei in Frankrijk. Het kaasje heeft een aslaagje aan de buitenkant en is wit van binnen. De kaas kan inclusief de korst gegeten worden. De smaak van de kaas is lekker fruitig en licht ziltig.

Wijn 2

 baume Wijn:
La Baume Elisabeth Viognier 2013
Producent:
Jean Prat
Beoordeling:
Een verfrissend glas witte wijn, lekker sappig met een neus van bloemen en hinten van abrikoos en mandarijn. In de smaak veel tropisch wit fruit. De wijn is mooi in balans met een aangename frisheid, een tikje mineraliteit, vriendelijk bittertje.
Wijn/kaas beleving:
De smaak van de kaas wordt beoordeeld aan de zoute kant, hierdoor overheerst hij de wijn die dan te vriendelijk blijkt.
Leverancier:
Sjatoo
Bijzonderheden:
Ossau Iraty: schapenkaas uit de Franse Pyreneeën, genoemd naar de vallei van Ossau en het bos van Iraty. De kaas is ivoorwit van binnen, en heeft een geel-oranje tot grijs uiterlijk.

Wijn 3

 zemmer Wijn:
P. Zemmer Gewürztraminer 2013
Producent:
Weingut Peter Zemmer
Beoordeling:
De wijn is zacht, rijk en vol met de bekende lychee smaak en toch fris zuur.
Leverancier:
Bijzonderheden:
Reblochon: koemelkkaas uit de Franse Rhône-Alpes streek. Een jong, fris en zacht bergkaasje. De naam komt van het werkwoord reblocher dat ‘opnieuw aanraken aan de uier’ betekent. Dit komt omdat Reblochon met dikkere, vollere melk van de tweede melking wordt gemaakt. Reblochon is een kleine kaas met een dunne korst en een lichte schimmel. De kaas is strogeel, glad en heeft kleine gaatjes.

Wijn 4

 fleurie Wijn:
Beaujolais Fleurie 2013
Producent:
Beoordeling:
Een elegante wijn met een verfijnde zijdezachte body, diep karmijnrode kleur. De Fleurie laat een bloemige en fruitaroma’s zoals irissen, viooltjes, rozen, rood fruit en perziken duidelijk naar voren komen.
Wijn/kaas beleving:
Omdat de kaas een zacht, romige structuur heeft blijkt de Gewürztraminer aan de overheersende kant hiervoor. Bij dezelfde kaas proeven we ook een Beaujolais Fleurie.Deze frisse, zachte smaak komt goed tot uiting bij de kaas met dezelfde eigenschappen.Hoewel de meningen verdeeld zijn hebben de meeste proevers een voorkeur voor de Fleurie t.o.v. de Gewürztraminer.
Leverancier:
Baas
Bijzonderheden:
Reblochon: koemelkkaas uit de Franse Rhône-Alpes streek. Een jong, fris en zacht bergkaasje. De naam komt van het werkwoord reblocher dat ‘opnieuw aanraken aan de uier’ betekent. Dit komt omdat Reblochon met dikkere, vollere melk van de tweede melking wordt gemaakt. Reblochon is een kleine kaas met een dunne korst en een lichte schimmel. De kaas is strogeel, glad en heeft kleine gaatjes.

Wijn 5

 corterosso Wijn:
Corterosso 2013, 100% Sangiovese Emilia Romagna
Producent:
Familie Contri
Beoordeling:
De wijn smaakt sappig en heeft een overduidelijke fluwelen hint naar gedroogde druiven en licht eiken. 1/3 van de wijn is traditioneel vergist, 1/3 op hout vergist en voor 1/3 zijn er gedroogde druiven gebruikt waarbij later een 2e  gisting wordt geforceerd.
Wijn/kaas beleving:
Een deel van de proevers vindt bij deze combinatie de kaas te sterk. Een ander deel van de proevers vindt dit een heerlijke combinatie waarbij de smaken elkaar versterken.
Leverancier:
Abels
Bijzonderheden:
Parmigiano Reggiano: kaas:deze karakteristieke Italiaan wordt rond Parma en Reggio Emilia gemaakt. De kaas heeft een rijpingsperiode van minimaal 12 maanden, optimaal 20-24 maanden. Dit is relatief lang, oude Goudse kaas rijpt bijvoorbeeld 10-12 maanden. Tevens is de kaas lang houdbaar.

Wijn 6

 syrah-GV Wijn:
La Forge Estate Syrah 2013
Producent:
Jean-Claude Mas
Beoordeling:
De wijn is rijk en breed, met bessen, bosbessen, stevigheid, vanille; tikje opzichtig, maar met een goede frisheid. De gebruikte druiven komen uit diverse delen van de Languedoc.
Wijn/kaas beleving:
We proeven hier twee kazen bij.De Hollandse Ouwe Woerdenaer en de Spaanse Manchego. Het smaakpalet van de wijn past goed bij de Ouwe Woerdenaer, ze pakken elkaars smaak goed op.De wijn en de Spaanse kaas blijven beide volledig op eigen kracht staan en hebben minder verbinding met elkaar.
Leverancier:
Bijzonderheden:
Ouwe Woerdenaar: Hollandse koemelkkaas met een rijping van 12 maanden en een fijn kristalletje. Te herkennen aan het zwarte uiterlijk met daarop het wapen van Woerden.Manchego: Spaanse schapenkaas uit de regio La Mancha. Heeft een licht pikante en zoute smaak, en rijpt 12 maanden in kelders onder de grond.

Wijn 7

 champteloup Wijn:
Champteloup Coteaux du Layon 2013 Chenin Blanc
Producent:
Champteloup
Beoordeling:
Enkel druiven gebruikt die zijn aangetast door de edelrot via handmatige pluk. Mooie goudgele kleur. In de neus intens met complexe aroma’s(honing, citrusvruchten). In de mond goed in evenwicht en een lange afdronk.
Wijn/kaas beleving:
De laatste combinatie, tevens de mooiste combinatie. Zout en zoet gaan goed samen. De smaken komen helemaal bij elkaar.1 proever vindt de wijn zó lekker dat er eigenlijk geen kaas bij hoeft.
Leverancier:
Hanos
Bijzonderheden:
Bleu d’Auvergne: koemelkkaas uit de Auvergne, Frankrijk. De schimmel “pennicillium roqueforti”wordt toegevoegd na opwarming van de melk. De kaas laat men in grotten rijpen, minimaal 4 weken, bij een temperatuur van 7-9 graden.

 

Geef een reactie