Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

Sardegna (Sardinië)

Het één na grootste eiland van Italië (ver van het vasteland, midden in de Middellandse Zee), met individualiteit wat sardegnawijnen betreft. De tendens is in de richting van moderne droge wijnen met niet al te veel alcohol. Een aantal soorten zijn uniek voor Italië, de druiven zijn lang geleden door de Feniciërs, Carthagers, Romeinen en de Spanjaarden in het bijzonder, naar het eiland gebracht.

Maar in de loop der eeuwen heeft het klimaat dat eerder gematigd dan warm is, is de bodemgesteldheid op dit eiland de aard der druiven enigszins veranderd. De smaakopvattingen van de eilanders gaven bovendien een geheel eigen stijl aan de wijnen. De smaak heeft zich gelijktijdig met de zich snel veranderde methodes van wijn maken ontwikkeld.

De druivensoorten:

Cannonau

  • De Cannonau werd in de 14e eeuw door de Spanjaarden in Sardinië geïntroduceerd en is de meest populaire rode druif op Sardinië: de teelt van deze druifsoort is wijdverspreid over heel het eiland en beslaat een totale oppervlakte van ongeveer 14.000 hectare. Het is goed voor 30% van de Sardijnse druiventeelt en in de provincie Nuoro neemt deze hoeveelheid maar liefst toe tot 70%. De Cannonau is hetzelfde druivenras als de Grenache uit Frankrijk of de Garnacha uit Spanje, echter heeft de Cannonau totaal verschillende kenmerken doordat deze in andere omstandigheden wordt geteeld.

Cagnulari

  • Dit oude en typische druivenras vindt zijn omgeving in een klein gebied gelegen ten noordwesten van de provincie Sassari. Deze rode druif is daar aanwezig voor een aanzienlijk deel aanwezig in de wijngaarden (13%). Het geeft de voorkeur aan zonnige terreinen met kalkhoudende klei. Het heeft affiniteit met de Sardijnse Bovale, waardoor wordt aangenomen dat ook deze druif werd geïntroduceerd in Sardinië tijdens de Spaanse overheersing. De Cagnulari druiven resulteren in briljante robijnrode wijnen met intense en elegante aroma’s van bessen en jam omgeven door zachte en delicate noten.

Vermentino

  • De Vermentino is onder de witte druiven het meest typerende ras voor de wijnproductie op Sardinië. Vanuit het Iberisch schiereiland is dit druivenras via Corsica aan het einde van 1800 aangekomen in de Gallura streek in Sardinië. Inmiddels groeit de Vermentino over het hele eiland en beslaat zo’n 2800 hectare aan wijnbouw. Het telen van de Vermentino vereist geen bijzondere bodem- of klimaateisen, maar geeft wel de voorkeur aan een granietbodem. De wijn van de Vermentino uit Sardinië is een wijn van grote persoonlijkheid die niet wordt gevonden in andere Italiaanse / buitenlandse wijnen die tevens van de Vermentino worden geproduceerd.
Wijn 1
 Aragosta-Rosé Wijn:
Aragosta Rosato
Producent:
Cantina Santa Maria la Palma
Beoordeling:
De kleur is rosé/licht rood, iets pettillant. De geur is snoepjes en bosvruchten. De smaak is fris en in balans.
Leverancier:
the Wine Traveller
Bijzonderheden:
Toegankelijke wijn. Druivenras is 100% cannonau.
Wijn 2
 Aragosta Wijn:
Aragosta
Producent:
Cantina Santa Maria la Palma
Beoordeling:
De kleur is licht geel. De geur heeft een mooie neus, geen hout. De smaak is fris en heeft een korte afdronk.
Leverancier:
the Wine Traveller
Bijzonderheden:
Druivenras is 100% vermentino.
Wijn 3
Bardia Wijn:
Bardia
Producent:
Cantina Dorgali
Beoordeling:
De kleur is licht rood/paars. De geur is rood fruit. De smaak heeft fruittonen van bramen en aardbeien.
Leverancier:
the Wine Traveller
Bijzonderheden:
Een licht fruitige wijn. Druivenras is 100% cannonau.
Wijn 4
 Mattariga Wijn:
Mattariga
Producent:
Chessa
Beoordeling:
De kleur is licht geel. De geur is bloemig en lichte houttonen. De wijn heeft een volle smaak.
Leverancier:
the Wine Traveller
Bijzonderheden:
Een mooie complexe wijn. Druivenras is 100% vermentino
Wijn 5
 Minnamentu Wijn:
Minnamentu
Producent:
Li Duni
Beoordeling:
De kleur is rosé/oranje. De wijn heeft weinig neus. De smaak is fris en fruitig.
Leverancier:
the Wine Traveller
Bijzonderheden:
De wijn is wat vlak in geur en smaak. Druivenras is 100% cannonau.
Wijn 6
 Sciala Wijn:
Sciala
Producent:
Surrau
Beoordeling:
De kleur is licht geel. De geur is kruidig en lichte houttonen. De smaak is harmonisch met voldoende zuren. Het is een frisse, kruidige wijn.
Leverancier:
the Wine Traveller
Bijzonderheden:
Druivenras is 100% vermentino
Wijn 7
 Sciala-VT Wijn:
Sciala Late Harvest
Producent:
Surrau
Beoordeling:
De kleur is geel. De geur is kruidig. De smaak is geconcentreerd en krachtig. Een wijn met veel body.
Leverancier:
the Wine Traveller
Bijzonderheden:
Druivenras is 100% vermentino
Wijn 8
 Cagnulari Wijn:
Cagnulari
Producent:
Chessa
Beoordeling:
De kleur is donkerrood. De geur is zeer fruitig. De rijke smaak geeft een smaakexplosie met cassistonen.
Leverancier:
the Wine Traveller
Bijzonderheden:
Druivenras is 100% cagnulari
Wijn 9
 Vigna-Isalle Wijn:
Vigna Isalle
Producent:
Cantina Dorgali
Beoordeling:
De kleur is rood. De geur is fruitig met weinig houttonen. De smaak geeft veel fruit, waaronder bessen.
Leverancier:
the Wine Traveller
Bijzonderheden:
Deze mooie wijn ligt goed in balans. Druivenras is 100% cannonau
Wijn 10
 D.53-Classico Wijn:
D.53 Classico
Producent:
Cantina Dorgali
Beoordeling:
De kleur is rood. De geur is rood fruit en houttonen. De smaak is rood fruit, houttonen en is krachtig.
Leverancier:
the Wine Traveller
Bijzonderheden:
Deze complexe wijn lijkt op een Rioja wijn. Druivenras is 100% cannonau.
Wijn 11
 Hortos Wijn:
Hortos
Producent:
Cantina Dorgali
Beoordeling:
De kleur is rood. De geur is kruidig. De kruidige smaak heeft een pepertje. Deze mooie wijn is goed in balans.
Leverancier:
the Wine Traveller
Bijzonderheden:
Druivenrassen zijn 60% cannonau.en 40% syrah.
Wijn 12
 Akènta Wijn:
Akenta
Producent:
Cantina Santa Maria la Palma
Beoordeling:
Leverancier:
the Wine Traveller
Bijzonderheden:
De wijn wordt afgezonken in zee voor rijping bij constante temperatuur. Druivenras is 100% vermentino

Geef een reactie