Volgende Proeverij:

 • 00 D
 • 00 U
 • 00 M
 • 00 S
+

Wijngebieden Portugal:

MinhoPortugal-wijn

 • Vinho Verde is een wijnstreek in het noorden van Portugal, rond de steden Braga en Viana do Castelo en eindigend in Porto. Het zuiden van de streek is langs de Rio Douro; het noorden aan de rivier Minho. De Atlantische Oceaan zorgt er voor een gematigd klimaat met overvloedige regenval. De bodem bestaat uit graniet met, aan de oppervlakte, zand en humus. De Vinho Verde is het grootste DOC-gebied van Portugal en door de export, de meest gekende wijn, na Porto. Uit de Vinho Verde komt evenveel rode wijn als witte (Alvarinho, Loureiro , Trajadura , Avesso en Pederna). De wijnranken groeien hier tegen de bomen aan of worden langs 2-4 meter hoge granieten palen (pergola’s) geleid, zodat andere gewassen onder de wijnranken kunnen groeien. Het verhogen van de wijngaarden bracht nog een ander voordeel met zich mee. De druiven die hoog hangen, en dus niet de grond raken, kunnen beter drogen en zijn dus minder gevoelig voor rot. Tegenwoordig stappen steeds meer boeren over op moderne methoden zoals het Franse cordonsysteem waarbij wijnranken langs draden op 1,5 m hoogte boven de grond groeien.

Tras-os-Montes

 • Douro is een streek in het noordoosten van Portugal, bekend door de productie van portwijnen. De helft van de oogst gaat daar naartoe. Port of porto (Belgisch-Nederlands) is een versterkte wijn, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als apereritief, digestief of als dessertwijn. De Dourovallei is ingedeeld in verschillende wijngaarden, die Quinta’s heten. Elke Quinta heeft zijn eigen naam. Enkele Quinta’s zijn Quinta Senhora da Ribeira, Quinta do Bomfim, en Quinta de Vargellas. De andere helft wordt gebruikt voor de rode Dourowijn. Rio Douro betekent “rivier van goud”. De streek wordt onderverdeeld in drie zones:
  • Baixo Corgo, 13.500 ha groot, van Barquieros tot Barrô
  • Cima Corgo, 17.000 ha groot
  • Douro Supérior, 8000 ha groot, tot aan de Spaanse grens

  Er zijn ongeveer 100 druivensoorten in gebruik. De meest gebruikte zijn Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Roriz en Tinta Francisca voor rood; Malvasia, Rabigato, Viosinho en Donzelinho voor wit. Het klimaat wordt beheerst door de bergen Marão en Montemuro, die de gaarden beschermen tegen zware regenval en winden. De winters zijn er mild, de zomers zeer heet. Regenval tot 200mm in Baixa Corgo.

Beiras

 • Dão is een wijnregio in het binnenland van Portugal, onder de Dourovallei, aan de Rio Dão. De bodem bevat veel graniet, waarin rode wijnstokken goed gedijen. Voor de aanplant van de stokken gebruikt men dynamiet om gaten in het graniet te blazen. De meeste wijnen uit dit gebied zijn van lage kwaliteit op een paar uitzonderingen na zoals de Quinta dos Roques.
 • Bairrada is een wijnregio tussen Dao en de zee, in de noordelijke helft van Portugal, ten noorden van Coimbra. De bodem bevat veel klei (barro), waardoor de wijnen krachtig en vol zijn. 75% van de productie is rood. De wijnen moeten minimaal 11% alc. vol hebben en 18 maanden op vat worden gelegerd. Uit deze regio komt de Matheus Rosé. Het is een lichtzoet sprankelende wijn en perzikaroma.

Alentejo

 • Alentejo bestaat uit 13.000 ha wijngaarden in het zuidelijke binnenland, niet ver van de Spaanse grens, aan de rivier de Taag. Het landschap is er dor, vlak, droog en rotsachtig. Men vindt er tevens de kurkeiken, olijfbomen en tarwevelden. Bodem is veelal graniet en leem. AlentejoDoor het grote succes van Herdade do Esporão kwam de productie van kwaliteitswijnen op gang. Inmiddels worden de wijnen uit deze streek ook in Portugal het meest gedronken. De streek bestaat uit drie IPR-zones en vijf DOC-zones, die niet aaneensluitend zijn. De DOC-wijnen hebben veel body en fruit en zijn donkerrood. Door het warme weer in de regio,35-45 graden is normaal in de zomer, hebben de druiven vaak een gebrek aan zuren. Er wordt 60% rode en 40% witte wijn gemaakt. Het alcoholgehalte is minstens 11%, maar 14% is normaal.

Madeira

 • Madeira of madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn, afkomstig van het eiland Madeira. Oorspronkelijk werd madera van vier soorten druiven gemaakt, elk met zijn eigen smaakkarakteristiek variërend van zoet tot droog. wine_03De madera werd naar de druif genoemd waar hij van gemaakt was: Sercial (dry), Verdelho (medium dry), Boal (medium sweet) en Malvasia (sweet). Tegenwoordig wordt de meeste madera van één druivensoort gemaakt (Tinta Negra) die er beter groeit. Wel worden de vier typen madera uit die ene druivensoort geproduceerd. De naamgeving is dan niet meer de naam van de druif maar het smaaktype (dry t/m sweet).

Wijn 1

 Lixa Wijn:
Quinta da Lixa 2013
Producent:
Beoordeling:
Heldere vers fruit, zoals sappige peer en een vleugje meloen. Een pittig, verfrissende ervaring voor elke gelegenheid.
Leverancier:
Sligro
Bijzonderheden:
Vinho Verde, Plaats: Lixa. Druivensoort(en): Loureiro, Trajadura en Alvarinho

Wijn 2

 alvarinho Wijn:
Pouco-Comum 2014
Producent:
Beoordeling:
De kleur is bleek, licht geelgroen. Op de neus, notities van bloemen, appel, komkommer, rijpe meloen en tropisch fruit zijn duidelijk, terwijl in de mond, vergelijkbaar notities blijven met een citrus en komkommer frisheid aanwezig.
Leverancier:
Sligro
Bijzonderheden:
Vinho Verde, Plaats: Lixa. Druivensoort: Alvarinho 100%

Wijn 3

 FP-Bical_Arinto Wijn:
FP 2013
Producent:
Beoordeling:
zuiver, fris, complex, licht vettig met tonen van citrus, ananas, witte bloemen en licht mineralig.
Leverancier:
The Wine Spot
Bijzonderheden:
Bairrada. Druivensoort (en): Bical & Arinto.

Wijn 4

 madeira Wijn:
Justinho’s Madeira Verdelho 10 years old
Producent:
Justinho
Beoordeling:
goede zuurgraad, en aantekeningen van walnoot en droge sinaasappelschil. De finish laat indrukwekkend lange tonen van gedroogde vruchten, een vleugje zoetheid na.
Leverancier:
Sligro
Bijzonderheden:
Druivensoort: Verdelho 100%. 10 years old betekent een menging van wijnen met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar.

Wijn 5

 VinhoTinto Wijn:
Herdade dos Lagos Vinho Tinto 2010
Producent:
Herdade dos Lagos
Beoordeling:
Rode kleur, het aroma van rijp fruit, kersen, viooltjes, koffie, karamel en vanille, zachte tannines, een goede structuur en een lange afdronk
Leverancier:
Panachee
Bijzonderheden:
Druivensoort(en): Aragonez, Syrah, Touriga Nacional and Alicante Bouschet. Rijping op Frans en Amerikaans eiken vaten van 6 maanden.

Wijn 6

 Quinta de Currais Wijn:
Quinta dos Currais 2013
Producent:
Beoordeling:
Robijnrode kleur, heeft een toon met enkele kleuraccenten paars. Het heeft een uitgesproken aroma van pruim en framboos, vanille nuances, en kaneel. Het toont een goede balans tussen alcohol, zuurgraad en tannine.
Leverancier:
The Wine Spot
Bijzonderheden:
Druivensoort(en): 35% Touriga Nacional, 40% Aragonez, 15% Castelao en 10%Rufete.

Wijn 7

 HDL_Touriga Nacional Wijn:
Herdade dos Lagos Touriga Nacional 2010
Producent:
Herdade dos Lagos
Beoordeling:
Rode kleur, het aroma van rijp fruit, kersen, viooltjes, koffie, karamel en vanille, zachte tannines, een goede structuur en een lange afdronk
Leverancier:
Panachee
Bijzonderheden:
Plaats: Alentejo. Druivensoort: Touriga Nacional 100% Voor een deel rijping op Frans en Amerikaans eiken vaten voor zes maanden.

Wijn 8

 maias Wijn:
Quinta das Maias 2010
Producent:
Beoordeling:
Cherry-rode kleur, de neus is medium en complex. Droog, medium-bodied en kruidig met verfrissende zuren in de mond, maar vlezige tannine en medium finish.
Leverancier:
Sligro
Bijzonderheden:
Plaats: Dão. Druivensoorten: Jaen 45%, Touriga Nacional (20%, Alfrocheiro 15%, Tinta Amarela 15%, Tinta Roriz 5%.

Wijn 9

 vale Wijn:
Vale Dos Cavalos 2009
Producent:
Pocas
Beoordeling:
Goede concentratie rode kleur, maar niet ondoorzichtig. Gemiddeld aromatische intensiteit, chemische noten en fruit. In de mond, voelt meer fruit, ronder en minzame dan de neus aangenomen. De gemiddelde finale heeft bittere noten.
Leverancier:
Sligro
Bijzonderheden:
Plaats: Douro. Druivensoort(en): Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca.

Wijn 10

 Kopke_Vintage 1994 Wijn:
Vintage Port 1994
Producent:
Kopke
Beoordeling:
Na verloop van tijd is de tannine zachter geworden en de volle fruitsmaak naar de achtergrond gegaan en plaats gemaakt voor ceder, leer, kruiden en toffee tonen.
Leverancier:
Particulier
Bijzonderheden:
Plaats: Douro. Druivensoort(en): Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca.De Quinta São Luiz ligt op de linkeroever van de Douro tussen Regua en Pinhão. Dit domein, dat gerekend kan worden tot één van de schatten van de Dourostreek, is de bakermat van een beroemd gamma van Kopke Ports.

Wijn 11

 Kopke_Colheita_1974 Wijn:
Colheita 1974
Producent:
Kopke
Beoordeling:
De Colheita is licht bruin gekleurd met een oranje kleurige gloed. Hij geurt verfijnd naar rozijntjes, gedroogd fruit, noten en kruiden. In de mond is deze tawny vol, zwoel, voldoende rijkdom, diverse gekonfijte vruchtenindrukken, naast rozijnen en krenten.
Leverancier:
Particulier
Bijzonderheden:
Plaats: Douro. Druivensoort(en): Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca.

Informatie: Lijst van wijnstreken in Portugal en Port (wijn) en Madeira (wijnen)

Geef een reactie