Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

Oostenrijk

Oostenrijk is niet om kwantiteit, maar om kwaliteit tot de belangrijke wijnlanden gaan behoren. Oostenrijk kent een continentaal klimaat, met strenge winters en hete zomers. Een relatief groot deel van de wijngronden is in handen van parttime werkende particulieren. Slechts 2.500 van de 32.000 wijnbouwers hebben meer dan vijf hectare wijngrond. Dit betekent dat – net als in Duitsland – veel in coöperatieven wordt gewerkt. De wijnbedrijven die door de coöperatieven worden gebruikt zijn voorzien van moderne technologieën en worden geleid door ervaren wijnmakers.

 wijngebieden

Hetty Lagendijk heeft ons dit keer meegenomen op wijnreis naar Oostenrijk. Een land bekend van het “anti-vries schandaal” uit 1985. Een aantal malafide wijnboeren bleek wijnen kunstmatig aan te zoeten. De export viel hierna praktisch stil.
Inmiddels ligt dit ver achter ons en heeft Oostenrijk een inhaalslag gemaakt. Er worden tegenwoordig droge wijnen gemaakt. Zowel wit als rood, de laatste is bezig om meer markt te veroveren. Er wordt ingezet op hoge kwaliteit en dat hebben we geproefd.

 

Wijn 1

 Foto 1 Wijn:
Birgit Braunstein Pinot Blanc 2014
Producent:
Birgit Braunstein
Beoordeling:
Lichtgeel van kleur. In de neus fris, citrus, kruidigheid, mineralig. Een volle smaak met de verhouding zoet/zuur goed in balans.
Leverancier:
Bijzonderheden:

Wijn 2

 Foto 2 Wijn:
Grüner Veltliner Groiss 2014
Producent:
Weingut Ingrid Groiss
Beoordeling:
Bleekgele kleur. Een kruidig, volle neus en in de mond een prikkeltje, hoog zuur en zeer fris, beetje peper.
Leverancier:
Bijzonderheden:

Wijn 3

 Foto 3 Wijn:
Gemichter Satz Groiss 2014
Producent:
Weingut Ingrid Groiss
Beoordeling:
Lichtgeel van kleur. Zachte zuren, rijp fruit en een volle neus. In de smaak hoog zuur, appelig, beetje dun.
Leverancier:
Bijzonderheden:
Wijn samengesteld uit 17 druiven!

Wijn 4

 Foto 4 Wijn:
Gumpoldskircher Tradition 2012
Producent:
Beoordeling:
Goudgele kleur. Een vettige, boterige neus, floraal en vegetaal. In de mond een zoetje, wat zoethout en belegen. Een lange afdronk.
Leverancier:
Bijzonderheden:
Twee zeldzame witte druiven die alleen in de Oostenrijkse Thermenregion groeien, de Rotgipfler en Zierfandler

Wijn 5

 Foto 5 Wijn:
Birgit Braunstein Pinot Noir 2012
Producent:
Birgit Braunstein
Beoordeling:
Een lichtrode ,doorzichtige kleur. Veel fruit in de neus van kersen, frambozen. In de mond laag zuur, lage tannines, zacht en een beetje dun.
Leverancier:
Bijzonderheden:

Wijn 6

 Foto 6 Wijn:
Skopf Original Zweigelt 2012
Producent:
wijnmaker Walter Skopf
Beoordeling:
Ondoorzichtig en robijnrood van kleur in het glas. In de neus rood fruit, vanille, drop en fris. Stroef in de mond, hoge zuren, kersen en drogende tannines.
Leverancier:
Bijzonderheden:

Wijn 7

 Foto 7 Wijn:
Birgit Braunstein Wild Wux 2012
Producent:
Birgit Braunstein
Beoordeling:
Robijnrood van kleur, iets doorzichtig in het glas. Veel rood fruit, heel geurig, een fruitbom. Expressief in de mond, bramen en kersen. Dit bleek de topper van de avond.
Leverancier:
Bijzonderheden:
Blaufränkisch, Sankt Laurent en Zweigelt

Wijn 8

 Foto 8 Wijn:
Zantho Sankt Laurent 2012
Producent:
wijnmaker Josef Umathum
Beoordeling:
In het glas ondoorzichtig, robijnrood. De geur was stallig, beetje muf, rood fruit van aardbeien en frambozen. Beetje branderig in de smaak, hoog zuur, wat wrang. Duidelijk een wijn die wat zuurstof nodig heeft.
Leverancier:
Bijzonderheden:

Wijn 9

 Foto 9 Wijn:
Leithaberg Blaufränkisch 2012
Producent:
Birgit Braunstein
Beoordeling:
Een robijnrode en ondoorzichtige kleur. In de neus bosfruit, salmiak en laurier. Een goede balans tussen zuren en tannines in de mond met een smaak van drop.
Leverancier:
Bijzonderheden:

Wijn 10

 Foto 10 Wijn:
Haider Welschriesling 2012
Producent:
Weingut Haider
Beoordeling:
Goudgeel in het glas. Een geur van honing, gedroogd fruit en toch fris. In de mond stroperig, zacht, zoet en frisse tonen.
Leverancier:
Bijzonderheden:

 

Geef een reactie