Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

Gooi en Vechtstreek: Favoriete vakantiewijn

Categories: Afdeling,Gooi en Vechtstreek Proefverslagen,Gooi- en Vechtstreek Bericht,Proefverslagen

Wij hebben een prettige vakantie gehad.

nawaii

Wij hebben van onze vakantiestreek/-gebied een wijn meegenomen. De eerste proeverij onder leiding van Anca van Vliet is Favoriete vakantiewijnen.

Wijn 1

 Frysling Wijn:
Frysling
Producent:
De Frysling
Beoordeling:
Lichtgele kleur. Mooi in evenwicht, de zuren waren wel hoog maar niet storend. De geuren waren citrus, appel.
Leverancier:
Hetty Lagendijk
Bijzonderheden:
Nederland, Friesland.
Druivenrassen: Johanniter en Souvignon Gris

Wijn 2

 Ramatuelle Wijn:
Provence Rose 2014
Producent:
Domaine Ramatuelle
Beoordeling:
Een fruitige roséwijn, zeer bleek roze tinten, een geur van suikerachtige snoepjes van fruitdeeg, aroma’s van perzikabrikoos en lychee’s. De smaak is fruitig en heeft een kleine afdronk.
Leverancier:
Ellen Baas en Lida de Boer
Bijzonderheden:
Frankrijk, Provence.
Druivenrassen: Grenache, Cinsault, Syrah en Cabernet Sauvignon

Wijn 3

 epesses Wijn:
Espesses Rives d’Or 2014
Producent:
COOP-CH
Beoordeling:
Helder strogeel, intensieve neus van bloemengeur met karamelnuance. Aangenaam fris in de mond met fijne gisttonen. Krachtig en niettemin levendig, gevuld gehemelte, mooie mineraal nuances in afdronk.
Leverancier:
Fred en Angela Nagel
Bijzonderheden:
Het Waadt wijngebied (circa 900 ha.) ligt tussen Lausanne en Montreux aan het meer van Genève. Het is bekend om zijn op terrassen aangelegde wijngaarden en om zijn wijnen. Het wijngebied is hoofdzakelijk beplant met de druif Chasselas. Lavauxis één van de meest gerenommeerde wijnregio’s.
Druivenrassen: Chasselas

Wijn 4

 Mâcon Wijn:
Macon La Roche Vineuse 2013
Producent:
Domaine Gonon
Beoordeling:
Fijne, bleke sleutelbloem, mooi fruit op de neus, zeer mooie parfum, maar ook een gevoel van scherpe precisie zonder in te boeten op het gewicht van de vruchten.
Leverancier:
Joop Bremer
Bijzonderheden:
Frankrijk, Bourgogne.
Druivenrassen: Chardonnay

Wijn 5

 Cairanne Wijn:
Rhone Villages Cairanne 2012
Producent:
Domaine de l’Ameillaud
Beoordeling:
Enorme gekonfijte neus van zwarte kersen en frambozen. Interessante textuur en smaak aan de voorzijde en midden gehemelte, een combinatie van tannines met blauwe en zwarte fruit smaken.
Leverancier:
Anca van Vliet
Bijzonderheden:
Frankrijk, Rhône.
Druivenrassen: Grenache 60%, Syrah 20%, Carignan 18% en Mourvedre 2%. De druiven zijn minstens 45 jaar oud.

Wijn 6

 Uoguvynas Wijn:
Raudonas uogu vynas 841
Producent:
Litouwen
Beoordeling:
Heldere robijnrode kleur, frisse zuren complexe zwarte bessen, kersen en bosbes aroma’s.
Leverancier:
Lida de Boer
Bijzonderheden:
Het is heel onduidelijk waarom Litouwers verwijzen naar wijn gemaakt van bessen in een verkleinwoord vorm, toe te voegen aan het woord wat schaduw van medelijden en spijt. Dit zijn de gedachten die ons hebben geleid tot de volgende : dicht bij de grens van Litouwen , op het land van Zarasai , waar het dorp Juodalaukiai ligt een Gintaras Sinas ‘ familiebedrijf opgericht , die gaat om te bewijzen dat we kunnen, we weten hoe en we moeten doen wat zelfs voor ons leek een hopeloze zaak om wat tijd te doen geleden.
Een “wijn” gemaakt van bessen.

Wijn 7

 Maui Wijn:
Maui Blanc Hawai
Producent:
Ulupalakua Vineyards
Beoordeling:
Een frisse en levendige smaak gevuld met aangename tropische tinten. De afwerking zorgt voor een heldere en speelse wijn.
Leverancier:
Lia en Hans van Londen
Bijzonderheden:
Verenigde Staten, eiland: Hawaii. Het maken van ananaswijn begon in 1977.
Gemaakt van 100% Maui Gold ananas, is deze wijn gelaagd met de doordringende geur van vers gesneden ananas.

Wijn 8

 Malmsey Wijn:
Malmsey Rich Madeira
Producent:
Blandy’s Madeira
Beoordeling:
Donker, goudbruin met karakteristieke Madeira boeket van rozijnen, toffee en noten. Zoet met een rijke, volle, honingzoete en complexe afwerking en prachtig evenwichtige zuurgraad.
Leverancier:
Robert en Jacintha Eman
Bijzonderheden:
Portugal, eiland: Madeira.
Druivenrassen: MalvasiaMadeira is miljoenen jaren geleden ontstaan door een vulkaanuitbarsting in de Atlantische Oceaan. De zure kleibodem is dan ook vulkanisch, met voornamelijk basalt. Rijk aan magnesium en ijzer, arm aan kalium, maar met voldoende fosfor. Deze bijzondere bodem zorgt voor de unieke zuurgraad in de druiven, die al opmerkelijk vroeg geschikt zijn voor Madeira. Vanaf de kust gaat het vrijwel overal zeer steil omhoog, met als hoogste berg de Pico Ruivo (1862 m). Kleine terraswijngaarden vormen overal een deel van het landschap.Het Madeira Procédé

De druiven worden allemaal naar de lodges in de hoofdstad Funchal gebracht. Daar worden ze gegist in roestvrijstalen tanks. De wijnmaker stopt de gisting vroegtijdig, door alchohol toe te voegen. Na deze eerste stap heeft hij de Vinho Claro, de basiswijn voor elke Madeira.Vervolgens laat hij de wijn maderiseren. Het sap gaat vier te vijf maanden in grote betonnen tanks, die op een temperatuur van 40°C tot 50°C gehouden worden. Dit stoven van de wijn heet de Estufa. De beste Madeira’s stoven dertig jaar of zelfs veel langer, in houten vaten op de hete zolders van de lodges. Wanneer de wijn is ‘uitgestoofd’, koelt de wijnmaker hem langzaam af. Hij mengt hem naar eigen inzicht met andere vaten en voegt nog wat alcohol toe.Juist doordat Madeira op deze manier ‘gewend’ is aan extreme omstandigheden en contact met zuurstof, kan hij zeer oud worden. Een goede Madeira van 150 jaar oud, is nog uitstekend te drinken.

Geef een reactie