Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

Gelderland – Mei proeverij Côtes du Ventoux.

Categories: Gelderland Bericht,Gelderland Proefverslagen

COTE DU VENTOUX

Nederland is één van de grootste wijnklanten van de Côtes du Ventoux. Die eer doen we onszelf aan, omdat we voor feesten en partijen overwegend kiezen voor goed toegankelijke, soepele wijnen. Niet te zwaar, fruitig en betaalbaar.

Dat is iets anders dan een dorstlesser zonder pretenties uit een supermarkt, waarmee je bij een beetje proever niet meer hoeft aan te komen. Aan het criterium acceptabele, smakelijke wijn voldoet een groot deel van de Vaucluse-producenten. De wijnboeren en coöperaties uit zo’n 50 gemeenten in dit deel van het Rhônedal hebben de laatste jaren hard gewerkt om van hun roestige imago uit de beginjaren zeventig af te komen. Toen zaten ze in de examenklas voor de ‘appellation’ status. Die kwam er in 1973, maar daarmee werd de wijn naar de smaakbeleving van de consument nog niet opgewaardeerd.   De Ventoux bleven, met hier en daar een uitzondering, toch wat de Fransen ietwat meewarig aanduiden als ‘petits vins’, terwijl de buren in de aoc-gebieden van de noordelijke en zuidelijke Rhône het steeds beter gingen doen.  In de dikke wijn-Larousse van 1998 staat over de Ventoux nog te lezen: ‘De kwaliteit van de wijn hier evenaart zelden de schoonheid van het landschap’. Dat liet het ‘Syndicat’ niet op zich zitten. Vlak voor de eeuwwisseling begon het te werken aan een smaak- en kwaliteitsomslag die een redelijk marktaandeel zou moeten garanderen.   En ziet: nú pas is er sprake van de opwaardering waarop al zo lang werd gewacht. Ze hebben geïnvesteerd in nieuw materiaal, de potentie van de bodem optimaal benut door o.m. het rendement beperkt te houden en ze zijn massaal overgegaan tot het ontstelen van de druiven vóór de gisting. Een deel van de wijnboeren vermijdt ook al iedere chemische vorm van ziekte- en parasietbestrijding. En die benadering heeft de reputatie van de wijnen in recordtijd ten goede gekeerd, niet in de laatste plaats met behulp van het subsidiebeleid van de Franse staat.

Dit herkomstgebied, dat gedomineerd wordt door de zichtbepalende Mont Ventoux en vanwege zijn rijke flora en fauna door Unesco is erkend als bijzonder bioreservaat, telt ± 6.000 hectare wijngaarden. Het gebied valt onder de Appellations de la Vallée du Rhône en heeft drie duidelijk te onderscheiden terroirs.

Het bassin van Malaucène in het noorden, geflankeerd door de Mont Ventoux in het oosten en de Dentelles de Montmirail in het westen, heeft een zand- en zandsteenhoudende bodem. Het centraal gelegen deel rondom Carpentras bevat rijke alluviale grond en meer oerlagen ten oosten. Hier gedijen naast druivenstokken ook olijfbomen en truffeleiken goed.

Ten slotte La Fontaine de Vaucluse in het zuiden, dat grenst aan de Luberon met okergele zandgronden. Hoewel de toegestane druivenrassen niet anders zijn dan elders in de Zuid Rhône, heeft de Mont Ventoux duidelijk invloed op het karakter van de wijnen. De rode wijnen hebben, ongeacht hun typering, een markante frisheid, terwijl de witte en rosé wijnen altijd fruitige en florale smaakassociaties in zich hebben. Dit wijngebied heeft sterk

aan populariteit gewonnen, mede door het werk van topproducenten zoals Saint Jean du Barroux en Clos de Trias.

Alcohol

Minder alcohol van de kalkhoudende harde grond komen druiven die iets minder suiker bevatten dan elders in het Rhônedal. Dat komt omdat er tot in de uitlopers van de 1912 meter hoge Mont Ventoux een koelte blijft hangen, zo’n 100 tot 400 meter boven zeeniveau. In vergelijking met andere Rhônes hebben de Ventoux, die doorgaans in een zonnig, mediterraan klimaat rijpen, daarom iets minder alcohol. Bij een proeverij die het Franse overheidspromotiebureau SOPEXA organiseerde bleek tot welke prestaties de Ventoux-wijnbouwers op dit moment in staat zijn.

Chaptaliseren

Ventoux- wijnen worden overigens niet gechaptaliseerd. Ze zijn, mits licht op hout gerijpt, zo’n 7 tot 8 jaar te bewaren. De fruitige wijnen hebben veelal voor een deel van de assemblage onder koolzuurdruk gegist (macération carbonique) Daarvoor wordt in de Ventoux het meest de Carignan-druif benut.

Côtes du Ventoux in feiten en cijfers:

– Productie: 312.000 hectoliter constant

– Wijnstokken: 7300 hectare Streefrendement:

– 101 wijnboeren en 16 coöperaties

– Verdeling: 82% rood, 15% rosé en 3% wit

– Export: 26% van de totale productie, daarvan neemt Nederland 24% af.

– Druivensoorten: Grenache, Carignan, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, voor rosé en rood; Rousanne, Bourboulenc, Grenache blanc, Clairette.

 

1. CLOS DE TRIAS VENTOUX ROUGE 2011  [rood | vol & kruidig]

Specificaties

Druiven 80% grenache noir, 10% syrah, 4% carignan, 6% cinsault

Alcohol % 14,5%

Rendement 38 hl/ha

Houtlagering

Wijnbouw biodynamisch (biologisch gecertificeerd)

Houdbaar ±2018

 

Proefnotitie

In de neus tonen van donkerrood fruit (kersen, bessen), specerijen (zoethout) en tabak. De mondinzet is vol en biedt verleidelijk pruimen- en kersenfruit, kruidigheid (tijm, rozemarijn), zwarte olijven en aardse tonen (leer, kreupelhout). De mondontwikkeling is breed, met een aangename vitaliteit en soepele tannine. De wijn heeft een goede structuur, toont zich aangenaam soepel en ‘warm’. Houdt goed stand in de mond. Heerlijk drinken ‘year-round’.

 

Producent

Clos de Trias (25 hectare waarvan 5 hectare nog onbeplant) is sinds 2007 eigendom van de Noorse Even Bakke en vormt een goed voorbeeld van de positieve ontwikkelingen binnen de AOC Ventoux. Bakke besluit naar 14 jaar werkzaam te zijn geweest in Californië, o.a. als wijnmaker, om met zijn jonge gezin naar Zuid Frankrijk te verhuizen om een langgekoesterde droom te realiseren. Een zoektocht van ruim 2 jaar eindigt, met financiële steun van familie en bevriende investeerders, in de aankoop van Clos de Trias. Bakke combineert zijn ‘Nieuwe Wijnwereld’ ervaringen met regionale gebruiken en het gedachtegoed van Rudolf Steiner (Pfeiffer en Fukuoka)

 

2. Domaine Font Sarade Ventoux 2013 [ rood – spontaan & fruitig]

Specificaties

Druiven 50% grenache, 50% syrah

Alcohol % 13,0%

Rendement 40 ha

Houtlagering geen houtlagering

Wijnbouw lutte raisonnée (duurzaam)

Houdbaar 2017-2018

Fiche Technique

 

Proefnotitie

Deze lichtvoetige Ventoux van Font Sarade is terug van weggeweest in het basissegment. De neus wordt overheerst door donkerrood kersen- en bessenfruit en voor de Rhône zo typische garrigue. De mondinzet is levendig, sappig en spontaan. Het sap van donkerrood fruit en groene kruiden (kruizemunt, eucalyptus, wilde tijm) domineren de mondinzet, gevolgd door een klein pepertje in de mondontwikkeling. Bij het bottelen is een beetje koolzuurgas toegevoegd waarmee het levendige karakter wordt geaccentueerd. Een heerlijke ‘doordrinker’ en ‘all-rounder’, zonder pretenties of bewaarcapaciteit. Binnen 3 jaar consumeren voor optimaal drinkplezier. [mei 2015]

 

Producent

Font Sarade, gelegen op het plateau Ponche ten noorden van Vacqueyras, werd in 1936 door René Devine gekocht. Op dit door grenache- gedomineerde domein plantte diens zoon André in 1964 de eerste stokken syrah en mourvèdre aan. Font Sarade beschikt over een grote diversiteit in microklimaat en beslaat inmiddels 35 hectare. De focus van Bernard Burle, schoonzoon van Andre Devine en 3de generatie, ligt op het terroir dat optimaal tot zijn recht komt met een juiste plantdichtheid, een gecontroleerde productie per plant en goede sanitaire condities in de wijngaarden. Men werkt ‘lutte raisonnée’, maar bio-certificering wordt niet geambieerd. De oorspronkelijke wijngaarden van het domein liggen op de vlakte rondom het huis en op de noordhelling van de Dentelles en vallen onder AOC Vacqueyras (18 ha). Daarnaast heeft Bernard percelen in de AOC Ventoux (8ha), Côtes du Rhône (2 ha), Plan de Dieu (1 ha), plus 5 hectare IGP geklasseerde percelen. Quote & Reviews

“Het zoete, donkere, peperige, velours fruit is een prachtige opmaat naar het serieuze werk. Proefde met plezier al vorig jaar van de zeer goede 2012-oogst.

 

3. Saint Jean du Barroux L’Argile Ventoux 2011 [rood – vol & kruidig]

Specificaties

Druiven 75% grenache noir, 15% syrah, 5% carignan, 5% cinsault

Alcohol % 15,0%

Rendement 20 hl/ha

Geen houtlagering

Wijnbouw biodynamisch (biologisch gecertificeerd)

Houdbaar 2021-2023

 

Proefnotitie

Een gulle geur van rijp donker fruit (braam, gewelde pruim), tabak, kruiden (tijm, garrigues) en rozenbottel. De mondinzet is intens, met vitaal donker fruit (braam, bessen), licht gebrande koffietonen en een associatie van zwarte olijven. Sappig, gul en mondvullend. De ontwikkeling toont specerijen (zoethout jeneverbes), lichte wildtonen en een alcoholzoetje. Een intense wijn met soepele tannine en een lange afdronk, voor gure dagen bij uitstek. [augustus 2014]

Producent

Philippe Gimel is een gepassioneerde en zeer kundige wijnmaker. Na een carrière als farmaceut, een studie Oenologie (wijnbouwtechnische wetenschap) en werkervaring bij Pierre Bise (Anjou), Janasse en Beaucastel (Châteauneuf-du-Pape) weet hij in 2003 op de uitlopers van de Ventoux, op de 300-400 meter hoogte op de noordhelling een verwaarloosde wijngaard te bemachtigen en start hier zijn eigen wijnbedrijf. Het domein, 16 hectare groot waarvan 12,5 ha beplant met wijnstokken van ±30 jaar oud, beschikt over verschillend terroirs en is omringd door fruit- en notenbomen. In 2013-2016 kan Philippe zijn arsenaal met nog eens 5 hectare uitbreiden op de uitlopers van de Dentelles. Een interessante aanvulling qua ligging en terroir.

Saint Jean du Barroux is sinds oogstjaar 2010 Ecocert gecertificeerd en past waar mogelijk biodynamische disciplines toe. Philippe werkt met lage rendementen, lange lageringsperiode (zonder houtgebruik) en minimale interventie, bij dit alles strevend naar maximale terroir expressie. Dit beleid levert veel concentratie en materie op in de wijnen, zonder aan puurheid te verliezen.

 

 

4.CHATEAU PESQUIE COTES DU VENTOUX CUVEE DES

TERRASSES ROUGE [Soepel en rond, Vol en krachtig]

 

Specificaties Wijnsoort:  Rood

Druif:  Grenache, Syrah

Inhoud fles:  0.75 ltr

Wijnhuis:  Château Pesquie

Jaar:  2013

Drinken:  2015-2019

Niet Biologisch

Alcohol:  14%

 

Proefnotitie

De Pesquie Terrasses Rouge is een volle smaakvolle wijn, met geuren van rood fruit, pruimen, wat hout, enige aardse aroma’s, is verbluffende waar voor z’n geld! Doordat de wijn profiteert van de verkoeling van Mont Ventoux, en van de Zuid Franse zon, is de smaak tegelijk fris en vol rijp. De wijn heeft 12 maanden houtopvoeding gekregen op vaten van 2-4 jaar oud. dit zorgt ervoor dat de wijn diepte krijgt maar waarin fruit blijf prefereren. Heerlijk rood fruit en zwart fruit zoals kers, framboos en braam zijn duidelijk te herkennen in deze geweldige jaargang. In de mond proeven we tonen van zouthout en specerijen en de wijn heeft een ongekende afdronk en complexiteit voor een wijn uit deze prijsklasse. De 2014 heeft 91 punten gekregen en Robert Parker spreekt over een Amazing wine van deze Ventoux welke zonder enig probleem verward kan worden met een goede bordeaux. Jeff Dunnuck (Wine Advocate) schrijft: “Chateau Pesquie is without a doubt one of the top estate in Ventoux and the wines are under-priced given their quality.”

 

5. Saint Jean du Barroux La Source Ventoux 2012 [rood | sappig & geconcentreerd]

Specificaties

Druiven 70% grenache noir, 25% carignan, 5% cinsault

Alcohol % 15,0%

Rendement 30 hl/ha

Houtlagering geen houtlagering

Wijnbouw biologisch (gecertificeerd)

Houdbaar 2020-2021

 

Proefnotitie

In de geur (donker)rood fruit en specerijen (laurier, tabak). De mondinzet is soepel en geul, boordevol (donker) bessenfruit met een overduidelijke Zuid Rhône zweem. In de ontwikkeling manifesteren kruidigheid (tijm) en specerijen (zoethout) zich, terwijl het zwoele sap goed aanhoudt. Na wat beluchting ook aardse/wilde tonen (vacht, truffel), zwarte olijven, koffiebonen en krijt. De afdronk is soepel en breed en houdt relatief lang aan voor

een ‘basiswijn’. Goede structuur, soepele tannine en een verleidelijke gulheid.

Vanaf oogstjaar 2011 werkt Philippe minder op de materie, waardoor de wijn een lichtere structuur en frivoler karakter heeft en sneller op dronk is. Persoonlijk vind ik dat fijn, omdat het karakter van La Source zich nu ook leent voor de zomer en de wijn zich beter onderscheidt van de tweede cuvée van dit domein L’Argile. [november 2016]

 

Producent

Philippe Gimel is een gepassioneerde en zeer kundige wijnmaker. Na een carrière als farmaceut, een studie Oenologie en werkervaring bij Pierre Bise (Anjou), Janasse en Beaucastel (Châteauneuf-du-Pape) weet hij in 2003 op de uitlopers van de Ventoux, op de 300-400 meter hoogte op de noordhelling een verwaarloosde wijngaard te bemachtigen en start hier zijn eigen wijnbedrijf. Het domein, 16 hectare groot waarvan 12,5 ha beplant met wijnstokken van ±30 jaar oud, beschikt over verschillend terroirs en is omringd door fruit- en notenbomen. In 2013-2016 kan Philippe zijn arsenaal met nog eens 5 hectare uitbreiden op de uitlopers van de Dentelles. Een interessante aanvulling qua ligging en terroir.

Er wordt hier ieder jaar serieus geïnvesteerd in dit domein, om de grote internationale vraag naar deze wijnen enigszins te faciliteren. Inmiddels is ook een grote, nieuwe kelderfaciliteit in Malaucene gerealiseerd, waar op termijn ook een ontvangstruimte moet komen. Chaotisch als de wijnmaker is, Philippe heeft duidelijke ideeën waar hij met zijn bedrijf heen wil en legt de lat voor zichzelf enorm hoog.

 

6. CLOS DES MOURRES GERLINE VACQUEYRAS 2013  [Vol en krachtig]

Specificaties

Wijnsoort:  Rood

Druif:  Grenache, Syrah

Inhoud fles:  0.75 ltr

Wijnhuis:  Clos des Mourres

Jaar:  2013

Drinken:  2015-2022

Alcohol:  13.5%

 

Proefnotitie

In de buurt van het dorpje Cairanne, in de Zuidelijke Rhône (in de appellation Vacqueyras) met zicht op de Mont Ventoux wordt deze prachtwijn gemaakt door Jean-Philippe Bouchet. 2009 was gelijk zijn eerste jaargang. Wie ooit Gourt de Mautens uit Rasteau of Roucas Toumba heeft geproefd uit deze streek dan is Clos des Mourres nog meer waar voor zijn geld. Jean-Philippe Bouchet heeft besloten om over te stappen op bio-dynamische wijnbouw en zit nu in het tweede jaar van de omschakeling dus zal de Gerline van Clos de Mourres binnenkort wel officieel zijn gecertificeerd als bio-dynamische wijn

De “Gerline” is een wijn die bestaat uit 60% Grenache en 40% Syrah. Deze Vacqueyras “Gerline” wordt vooral gekenmerkt door zijn dieprode kleur. In de neus, aroma’s van rode vruchten en provencaalse kruiden zoals tijm en laurier. De wijn heeft veel karakter in de mond met een fijne aromatische structuur met finesse en elegantie. Heerlijk om in al zijn jeugdigheid van te genieten en dan vooral van de fruitigheid maar met een paar jaar opleggen zal deze nog verder aan complexiteit winnen.

 

7. SAINT JEAN DU BARROUX LA MONTAGNE VENTOUX 2009 WIT [ WIT VOL & KRUIDIG ]

Specificaties

Druiven 1/3 grenache blanc (10% botrytis), 1/3 bourboulenc, 1/3 clairette

Alcohol % 14,5%

Rendement 25 hl/ha

Houtlagering

Wijnbouw biologisch (gecertificeerd)

Houdbaar 2016-2017

 

Proefnotitie

De neus is complex en biedt florale en nootachtige tonen, honing en rijp wit-geel fruit. De mondinzet is intens en rijk, met een duidelijk oxidatieve toon. Rijp geel fruit (rijpe meloen, mango en peer), honingtonen en kruidigheid (anijs en eucalyptus) in de mondontwikkeling.

Zeer complex met indrukwekkende zuren en een fijne mineraliteit. De afdronk is lang en toont een fraaie complexiteit. Culinair zeer interessant, maar persoonlijk drink ik haar het liefst puur. Dik genieten! [mei 2011]

 

Producent Philippe Gimel is voormalig farmaceut en een gedreven wijnmaker. Na enige jaren werkervaring bij Pierre Bise (Anjou), Janasse en Beaucastel (Châteauneuf-du-Pape) weet hij in 2003 op de noordhelling van de Dentelles een verwaarloosde wijngaard op 300-400 meter te bemachtigen en start hier zijn eigen wijnbedrijf. Het domein, 16 hectare groot, waarvan 12,5 ha beplant met wijnstokken van ± 30 jaar oud beschikt over verschillend terroir en is omringd door fruit- en notenbomen. In 2013 is het arsenaal uitgebreid met nabijgelegen, niet Ventoux-geklasseerde percelen. Hier zal een naar verwachting in 2015 de eerste wijn onder Saint Jean du Barroux label vandaan komen. De met tweedehands vaten aangelegde wijnkelder is nu nog ondergebracht bij een bevriende fruitteler in Malaucène, in afwachting van (2015-16) nieuw te bouwen faciliteiten. Er wordt dus ieder jaar serieus geïnvesteerd in dit domein, onder druk van de zeer grote internationale vraag naar de wijnen.

 

8. CHATEAU PESQUIE MUSCAT DE BEAUME-DE-VENISE 2014 [ Lichtzoet/zoet]

Specificaties Wijnsoort:  Wit  Druif:  Muscat  Inhoud fles:  0.5 ltr  Wijnhuis:  Château Pesquie  Jaar:  2014  Drinken:  2016-2026  Biologisch:  Biologisch

Proefnotitie

Alex en Fred brengen deze nieuwe wijn sinds kort op de markt met als wens en doel de friste Muscat de Beaume-de-Venise te maken die er is. En die wens lijkt in vervulling te zijn gegaan. Want deze wijn is fantastisch met een prachtige licht gouden kleur en een loepzuivere frisse neus waarin het fruit haast explodeert. Zeer elegante wijn en zeker niet te zoet. Dit proefde u nog niet, zo fantastisch. Organisch gemaakt van 50 jaar oude stokken. De Muscat de Beaume-de-Venise is een geweldige fraaie desertwijn. Drink deze fraaie wijn licht gekoeld. De broers runnen samen Château Pesquié, gelegen aan de voet van de Mont Ventoux. Hun 72 hectare aan wijngaarden liggen in een straal van maximaal 5 km rondom het Château in de gemeente Mormoiron en zijn geplant op een zeer kiezelhoudende bodem, vermengd met klei en zandsteen. De ecologische manier van werken, in combinatie met een kwalitatief goede en gevarieerde bodem, de juiste druivensoorten met een aanzienlijke leeftijd en het gunstige microklimaat met de afkoelende werking van de Mont Ventoux, staan borg voor wijnen van topkwaliteit. Beide broers met veel liefde voor hun wijnen en passie voor kwaliteit, worden momenteel gezien als pioniers van hun streek en zijn een lichtend voorbeeld voor de appellation Ventoux. Robert Parker onderstreept de kwaliteit van dit Château door regelmatig hoge scores af te geven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie