Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

Commanderie Montagne Bergen California door Bart Wijnkopers

Categories: Commanderie de la Montagne Proefverslagen,Proefverslagen

Deze wijnavond werd geopend door onze voorzitter en was weer zeer blij met de nieuwe aspirantleden die op het stukje wat in de krant had gestaan hebben gereageerd. Daarnaast waren er toch weer bijna 30 leden aanwezig en dat was voor onze gastspreker van Bart wijnimport weer een prachtig gehoor.


Deze avond is er weer een van hoog kaliber en het was voor iedereen weer zeer leerzaam. We dronken en proefden de volgende wijnen:

Cava Gramona Gran Reserva ‘Imperial’ Brut
Classificatie D.O. Cava, Volle mousserende witte wijn uit Spanje, Cataluña, Producent Cava Gramona, Sant Sadurní d’Anoia, Druivenras(sen) xarello (50%), macabeo (40%), chardonnay (10%)
Karakter Strogeel van kleur. Fijne mousse. Frisse appel in geur en smaak. Lichte tonen van rijp fruit, door de rijping op fles. Milde zuren, wat notig en een plezierig rond mondgevoel. Veel smaak, lekker Spaans en gezond droog op de afdronk.
Wijnbereiding De wijn rijpt 36 tot 48 maanden op fles zodat de fijne mousse zich optimaal kan ontwikkelen. Een minieme dosage (3 tot 10 gram suiker, afhankelijk van het jaar) wordt toegevoegd na het dégorgement, zodat de Cava heerlijk fris en droog blijft.
Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de 5e generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een R&D programma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier, is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf hun eigen gisten en liqueur d’expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo’n 1,5 miljoen flessen. De Cava markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit.
Gebied gegevens Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya ligt ten zuid-westen van Barcelona. Het beslaat zo’n 25.000 hectare wijngaard. Het gebied bestaat eigenlijk uit een 3 tal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. Cava heeft een eigen D.O., maar mag uit een groot deel van Spanje afkomstig zijn. Ruim 95% van de Cava wordt echter in Penedès geproduceerd. Het is het grootste gebied voor mousserende wijnen ter wereld. In het plaatsje Sant Sadurni d’Anoia zijn de beste Cavaproducenten gevestigd.
Serveren bij Als aperitief, bij salades, vis, licht vlees en gevogelte. Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige Informatie Deze Brut Imperial heeft altijd een jaartal en is in Spanje veruit de meest verkochte Cava van Gramona.

Stone Barn Chardonnay, Soort wijn: Volle witte wijn

Land: Verenigde Staten, Gebied: Californië, Producent: Stone Barn Vineyards, Manteca, Druivenras(sen): Chardonnay 96% en viognier 4% Karakter: Goudgeel van kleur, rijk geurend bouquet van vanille en tropisch fruit zoals ananas en mango. Sappige smaak met fijne botertonen. Vrij stevig met duidelijk impressies van toast, eiken en vanille.

Wijnbereiding: De vergisting van deze chardonnay vindt plaats op zowel stalen tanks als op eiken vaten. Hierna rijpt de wijn voor 6 maanden op vaten van Amerikaans eikenhout. chardonnay is de druif, die aan de basis staat van alle grote witte wijnen uit de Bourgogne. Sinds de laatste helft van de vorige eeuw is deze druif ook zeer succesvol in onder andere Californië. Naast het produceren van wijn verkocht men vroeger het grootste gedeelte van het fruit door aan grote wijnproducenten. Tegenwoordig legt men zich steeds meer toe op het zelf produceren en op de markt brengen van kwaliteitswijnen. Het grote aanbod aan druiven geeft hen de mogelijkheid om strenge selecties te maken voor onder andere de kwalitatief goede Stone Barn wijnen.

Gegevens gebied: Dat het wijngebied van Californië veel kwaliteit te bieden heeft, blijkt mede uit het feit dat veel vooraanstaande Europese wijnbedrijven hier ook zijn gestart met wijn maken. Het grootste deel van de Californische wijnen wordt gemaakt door een aantal grote wijnbedrijven. Binnen het immense wijngebied bestaan grote klimaatverschillen, onder invloed van de Grote Oceaan en de Sierra Nevada, waardoor het overdag warm is en de zeewind voor afkoeling zorgt in de nacht. Over het algemeen is de bodem hier poreus, wat voor een goede afwatering zorgt. Belangrijkste wijngebieden zijn Napa Valley, Sonoma Valley, Mendocino, Livermore, Monterey en Central Valley.Hier worden voornamelijk Europese druivenrassen geteeld, maar ook de Amerikaanse zinfandel, die overigens uit Kroatië komt, speelt een belangrijke rol in met name Sonoma County. Californië is veruit de grootste producent in de U.S.A., de kwaliteit is verrassend goed, de beste wijnen kunnen wedijveren met de beste wijnen uit Europa.

Producent gegevens:    Stone Barn Vineyards is onderdeel van de Delicato Family Vineyards (DFV), dat behoort tot de grootste wijnbedrijven van Californië. In 1912 kwam Gasparé Indelicato (1894-1962) vanuit Sicilië naar Californië. Deze Gasparé plantte reeds in 1924 zijn eerste druiven. Chris en Jay Indelicato, de 3e generatie leidden nu dit sterke familiebedrijf. Men bezit ruim anno 2013 ruim 4.000 ha wijngaard, met als paradepaardje de San Bernabe wijngaard bij Monterey van ruim 5.000 ha, waarvan 2.200 ha is beplant. Het is de grootste aangesloten wijngaard van de wereld. Daarnaast bezit met 700 ha in de Clay Station wijngaard in Lodi, ten zuiden van de stad Sacramento, alsmede wijngaarden in Central Valley en Sonoma. In de wijngaarden wordt duurzaam gewerkt met minimaal gebruik van pesticiden en insecticiden. Respect voor milieu en mens staan hoog in het vaandel. Het grote aanbod aan druiven geeft hen de mogelijkheid om strenge selecties te maken voor onder andere de kwalitatief goede Stone Barn wijnen.Serveren bij: Heerlijk bij smaakvolle (gebakken) visgerechten, gevogelte en pasta’s.Serveertemperatuur: 10 à 12ºC 

Saintsbury Chardonnay Carneros, AVA,Nappa County,California 2015

Levendige, goudgele kleur, ingetogen bouquet van rijp fruit en vanille. Indrukwekkende smaak met zacht fruit, granny smith appel, frisse zuren, impressies van boter en getoast eiken en een opvallende, koele elegantie.
Wijnbereiding Deze fantastische wijn wordt gezien als het voorbeeld van de mogelijkheden van het wijngebied Carneros. De druiven worden in de zeer vroege ochtend geplukt en zijn binnen 1 uur na de oogst in de kelder. Dit om oxidatie te voorkomen. De trossen worden ontsteeld en de druiven daarna met de hand op een sorteertafel op kwaliteit geselecteerd. De wijn vergist en rijpt zo’n 8 maanden op Frans eiken, bâtonnage geeft de wijn dikte en finesse. De vaten zijn voor 20% nieuw. De wijn wint enorm aan kwaliteit na enkele jaren flesrijping.
Producent Richard Ward en David Graves startten Saintsbury Winery in 1981. Deze mid-dertigers waren niet tevreden met de tot dan toe geleverde kwaliteiten uit het pas ontdekte Carnerosdistrict. Geld werd geleend voor de bouw van een moderne winery en druiven werden gekocht bij de beste telers, uitsluitend uit Carneros. Carneros is het zuidelijke deel van zowel Napa als Sonoma Valley. Het is een koel gebied, iets heuvelachtig, grenzend aan de San Pablo Bay. Een frisse wind zorgt dagelijks voor ochtendmist. De bodem bevat veel klei en leem. Carneros staat bekend om zijn koele, zuivere chardonnay en pinot noir wijnen. De naam Saintsbury is ontleend aan George Saintsbury (1845 – 1933), Engels historicus en wijnliefhebber en beroemd om zijn boek uit 1920 “Notes on a Cellar Book”. De wijnen van Saintsbury worden door de huidige wijnschrijvers als toonaangevend beschouwd voor de moderne wijnen uit Californië.

Gebied gegevens Het Carnerosgebied ligt aan de noordelijke oever van de baai van San Fransisco, juist ten zuiden van Napa Valley. Het is een kil en winderig gebied, met vaak mist in de ochtend. Het is het meest koele wijngebied van Californie, waardoor met name druivenrassen als pinot noir en chardonnay hier fantastische kwaliteiten voortbrengen. In 1983 erkende de overheid de kwaliteit van het gebied en gaf het de status van een American Viticultural Area (AVA). Een opmerkelijke snoeiwijze die o.a. in het Carneros gebied gebruikt wordt is de quadrilateral methode, waarbij de wijnstok 4 ‘armen’ heeft die langs draden geleid worden.
Serveren bij Visgerechten, salades en kalfsvlees. Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige Informatie De productie omvat momenteel 600.000 flessen, waarvan 200.000 chardonnay.

Stone Barn Merlot, California, 2014

Producent Delicato Family Vineyards, King City
Druivenras(sen) merlot (84%), valdepenas, petite sirah, alicante bouschet
Karakter In de geur zacht rood fruit en eiken. Soepele smaak, zachte wijn met rood fruit van kersen en bramen. Iets gekruid van smaak (kruidnagels) met een lichte structuur van tannine en zacht rijp fruit.
Wijnbereiding De vergisting vindt plaats op gecontroleerde temperatuur in roestvrij stalen tanks. De wijn wordt voor enkele maanden gerijpt op vaten, gemaakt van eikenhout uit Hongarije, Amerika en Frankrijk. Naast merlot gebruikt de producent kleine delen alicante bouschet. Deze druif komt van origine uit Frankrijk en geeft veel kleur (het sap van dit ras is gekleurd) en alcohol aan de wijn.
Gegevens producent Stone Barn Vineyards is onderdeel van de Delicato Family Vineyards (DFV), dat behoort tot de grootste wijnbedrijven van Californië. In 1912 kwam Gasparé Indelicato (1894-1962) vanuit Sicilië naar Californië. Deze Gasparé plantte reeds in 1924 zijn eerste druiven. Chris en Jay Indelicato, de 3e generatie leidden nu dit sterke familiebedrijf. Men bezit ruim anno 2013 ruim 4.000 ha wijngaard, met als paradepaardje de San Bernabe wijngaard bij Monterey van ruim 5.000 ha, waarvan 2.200 ha is beplant. Het is de grootste aangesloten wijngaard van de wereld. Daarnaast bezit met 700 ha in de Clay Station wijngaard in Lodi, ten zuiden van de stad Sacramento, alsmede wijngaarden in Central Valley en Sonoma. In de wijngaarden wordt duurzaam gewerkt met minimaal gebruik van pesticiden en insecticiden. Respect voor milieu en mens staan hoog in het vaandel. Het grote aanbod aan druiven geeft hen de mogelijkheid om strenge selecties te maken voor onder andere de kwalitatief goede Stone Barn wijnen.
Gebied gegevens Dat het wijngebied van Californië veel kwaliteit te bieden heeft, blijkt mede uit het feit dat veel vooraanstaande Europese wijnbedrijven hier ook zijn gestart met het maken van wijn. Het grootste deel van de Californische wijnen wordt gemaakt door een aantal grote wijnbedrijven. Binnen het immense wijngebied bestaan grote klimaatverschillen, onder invloed van de Grote Oceaan en de Sierra Nevada, waardoor het overdag warm is en de zeewind voor afkoeling zorgt in de nacht. Over het algemeen is de bodem hier poreus, wat voor een goede afwatering zorgt. Belangrijkste wijngebieden zijn Napa Valley, Sonoma Valley, Mendocino, Livermore, Monterey en Central Valley. In Californië worden louter Europese druivenrassen geteeld.
Serveren bij Charcuterie, pasta’s en lichte roodvleesgerechten. Serveertemperatuur 16ºC

Shafer Vineyards Merlot, AVA,Napa Valley, California

Druivenras(sen) merlot (85%), cabernet franc (10%), cabernet sauvignon (5%)
Diep donkerrode kleur, rijke geur van zwarte bessen, getoast Amerikaans eiken, zeer intens, zwoel en kruidig. De wijn is heel puur, heeft een zachte frisheid en zachte tannine’s op de achtergrond.
Wijnbereiding De druiven voor deze wijn komen van verschillende delen uit Napa Valley, te weten Carneros (de helft), Stags Leap, Yountville, Oakville en Calistoga. Deze merlot werd na een vergisting van 7 dagen gelagerd op Frans eiken uit Allier en Tronçais gedurende 18 maanden.
Producent Shafer Vineyards werd opgericht in 1972, toen John Shafer, na een succesvolle carrière in de uitgeverswereld, samen met zijn zoon Doug, wijngaarden kocht aan de Silverado Trail in Napa Valley. Ze kochten 84 ha, waarvan 12 beplant met wijnstokken. Direct werd een programma van bij- en herbeplanting uitgevoerd. Vanaf hun start zijn de Shafers zeer innovatief te werk gegaan. Doel was uit te komen bij een volstrekt natuurlijke manier van druiventeelt en wijn maken. Door het laten groeien van o.a. klaver en erwten, die naast het tegengaan van erosie ook een rijke humuslaag vormen, worden bijen en andere insecten aangetrokken die zorgen voor een optimale bestuiving en een natuurlijk leefmilieu. Het gebruik van pesticiden kan daardoor voorkomen worden. Wijnmaker Elias Fernandez is sinds 1994 werkzaam bij Shafer en wordt gezien als één van de meest getalenteerde wijnmakers in Napa. Sinds 2004 is Shafer het eerste bedrijf in Napa dat volledig zelfvoorzienend is in de energiebehoefte door de plaatsing van zonnepanelen op de winery.
Gebied gegevens Napa Valley is het meest bekende wijngebied van Californie. Deze beroemde vallei is ongeveer 50 km lang en slechts 6 km breed. De enorme reputatie wordt geleverd door zo’n 400 wineries, die in totaal het fruit van slechts 18.000 hectaren verwerken. Veel wijnen worden gewonnen op de vlakke valleibodem. Aan de zuidoost-kant bevindt zich het district van Stag’s Leap, genoemd naar een steile rots erboven. De wijngaarden van Shafer bevinden zich op de steile hellingen, met een kale, harde ondergrond van vulkanische oorsprong. De druiven rijpen in de middagzon, ze zijn daardoor zachter dan de druiven uit de rest van Napa Valley. Niet alleen de bodems zijn verschillend, maar er heersen ook klimatologische verschillen, doordat koele winden van de oceaan op sommige plaatsen de vallei binnen weten te dringen. In Napa Valley worden diverse druivenrassen verbouwd, de cabernet sauvignon kan, mits in goede handen, een ongekend hoge kwaliteit leveren.
Serveren bij Stevige gerechten van rood vlees, wild.

Shafer Vineyards, is het icoon voor kwaliteit uit Napa Valley. John Shafer en zijn zoon Doug produceren een serie voortreffelijke wijnen, die gerekend worden tot de absolute top van het gebied. Wijnmaker is Elias Fernandez. De wijngaarden liggen deels in het Stag’s Leap gebied in de heuvels van oostelijk Napa. De bodem is hard en kaal en van vulkanische oorsprong. Om erosie tegen te gaan werden o.a. klaver en erwten aangeplant. Na jaren is er een dikke humuslaag ontstaan, waar insecten en bijen op afkomen, die vervolgens voor bestuiving zorgen en zich voeden met voor de druif schadelijke insecten. Zo is een natuurlijk evenwicht ontstaan, waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot het verleden behoort. In 2005 schakelde Shafer als eerste wijnproducent in Sonoma en Napa voor 100% over op zonne-energie. De ‘Hillside Select’ is van absolute wereldklasse.

Stone Barn Zinfandel 2013

Kleur:   Volle rode wijn, Land: Verenigde Staten, Streek: California, Producent:              Delicato Family Vineyards, King City, Druivenrassen: zinfandel, Karakter: Helderrood, fruitige geur met wat aardbei en klein rood fruit. Zwoele, licht kruidige smaak met tonen van rozenbottel, gekonfijt rood fruit en een plezierige sappigheid.

Wijnbereiding: Modern gemaakte wijn met temperatuur gecontroleerde maceratie en vergisting. Opvoeding met enkele maanden houtrijping. Belangrijkste wijngebieden zijn Napa Valley, Sonoma Valley, Mendocino, Livermore, Monterey en Central Valley. In Californië worden louter Europese druivenrassen geteeld.

Serveren bij: Gegrild vlees en wild. Serveertemperatuur: 16 à 18ºC  Overige informatie: De zinfandeldruif werd lange tijd beschouwd als een eigen druivenras van Californië. Later vermoedde men dat de druif uit Zuid-Italië kwam, aldaar bekend onder de naam Primitivo. Ook ontdekte men een nauwe verwantschap met de Kroatische rassen Crljenak, Dobricic en Plavac Mali. Recente onderzoeken via DNA techniek op de Davis Universiteit in Californië maakten aan alle onduidelijkheid een einde: zinfandel en Crljenak zijn identiek.

California, Delicato Family Vineyards

Wie Seghesio zegt, zegt zinfandel en andersom. Edoardo Seghesio kwam uit Piëmonte en plantte 100 jaar geleden zijn eerste stokken in Sonoma County. De basis voor de huidige reputatie zijn ongetwijfeld deze 100 jaar oude zinfandelstokken, die tot de oudste van het gebied behoren. Een laag rendement, een vergisting van 10 dagen, waarbij voor extra kleur en extractie het sap regelmatig over de schillen wordt gepompt, en gemiddeld een jaar rijping op Frans en Amerikaans eiken zorgen voor weldadige wijnen, barstensvol fruit, zwoel zonder log te zijn, heerlijk kruidig en met mooie zuren. Geen klaring noch filtering, iets depot mogelijk.

Stone Barn Merlot 2014 Classificatie: A.V.A. Sonoma County, Kleur: Volle rode wijn Land: Verenigde Staten Streek: California,Sonoma County, Producent: Seghesio Family Vineyards,  Healdsburg Druivenrassen: zinfandel Karakter: Dieprode kleur. Mooie aroma’s van zwart fruit, als cassis en bramen. Volle, geconcentreerde smaak, met een aansprekende frisheid. In de afdronk licht eiken met een zoete kruidigheid.

Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn komen uit het koele Dry Creek Valley en het warmere Alexander Valley. In de wijngaard vindt reeds een strenge selectie plaats, alleen gezonde en rijpe druiven worden met de hand geplukt. Vergisting geschiedt in stalen tanks gedurende 10 dagen, waarbij de wijn voor extra smaak en kleur regelmatig over de schillen wordt gepompt. Daarna rijpt de wijn gemiddeld 1 jaar in vaten, gemaakt van Frans (75%) en Amerikaans eikenhout (25%). Van deze vaten wordt elk jaar een zo’n 30% vernieuwd.

Producent gegevens: In 1895 vestigden de Italiaanse immigranten Edoardo Seghesio en zijn vrouw Angela zich vanuit Piëmonte in Californië in het gehuchtje Chianti in Alexander Valley, een deel van Sonoma County. Ze kochten er 4 hectare wijngaard en in 1902 werd een winery gebouwd. De wijngaard kreeg de voor de hand liggende naam: Home Ranch. Momenteel omvat de Home Ranch wijngaard ruim 50 ha, daarnaast zijn nog eens 110 ha in bezit in Russian River Valley, Alexander Valley en in Dry Creek Valley. Totaal 6 percelen, gelegen op verschillende bodems in klimatologisch verschillende gebieden. Vandaag de dag wordt het wijngoed gerund door de 3e en 4e generatie Seghesio. De Zinfandel van Seghesio wordt gezien als de beste van Sonoma Valley. Dit dankzij de zeer oude wijnstokken, een extreem laag rendement per hectare, een rigoureuze selectie van gezonde druiven bij binnenkomst in de kelder en de modernste apparatuur voor de wijnbereiding.

Gebied gegevens: Sonoma County, ten noorden van San Francisco, heeft een zeer gevarieerde bodem. Ongeveer 14.000 hectare is beplant met een groot aantal verschillende druivenrassen. Het gebied kent een aantal valleien, waarvan er drie hierboven genoemd zijn. De AVA (Approved Viticultural Area) Sonoma Valley loopt van Carneros in het zuiden tot aan de splitsing van de Russian River en de Sonoma Creek in het noorden. Onder invloed van de oceaan heerst er een gematigd klimaat. Op diverse plaatsen weet de ochtendmist vanuit zee het gebied binnen te dringen. In het zuiden is het koel, de temperatuur loopt op naarmate het noordelijker wordt. De Mayacamas Mountains bieden het noordelijk deel beschutting. Het is moeilijk om het karakter van de Sonoma Valley-wijnen in het algemeen te beschrijven, te veel hangt af van de druif, ligging en het wijnbedrijf.

Serveren bij: Stevige, gekruide vleesschotels, lamsvlees, wild of harde kazen. Serveertemperatuur:16 à 18ºC Overige informatie: De trots van Seghesio zijn de authentieke zinfandelstokken die tot de oudste van Californië behoren. De zinfandeldruif werd lange tijd beschouwd als een eigen druivenras van Californië. Lange tijd was er onduidelijkheid omtrent de herkomst, genoemd werden primitivo, Crljenak, Dobricic en Plavac Mali uit Kroatië. Recente onderzoeken via DNA techniek op de Davis Universiteit in Californië maakten aan alle onduidelijkheid een einde: zinfandel en Crljenak zijn identiek.

Na de proeverij was het nog gezellig even napraten bij de heerlijke wijnen en kazen. De voorzitter bedankte onze   spreker voor zijn mooie uitleg en wijnen en hij kreeg dan ook een groot applaus.

Geef een reactie