Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

Commanderie de la Montagne Rhône/Midi proeverij door Niels en Hans 12 december 2017

Categories: Afdeling,Commanderie de la Montagne Proefverslagen,Commanderij de la Montagne (alv),Commanderij de la Montagne Bericht,Proefverslagen

Commanderie de la Montagne Rhône proeverij door Niels en Hans

Na de verwelkoming van de 20 leden door wijnmeester  Hans, begeleid voorzitter Niels de verdere de proeverij.

1ste 2016 Domaine Piqueroque  Grenache  Rosé 12,5% alc

De wijngaarden van Domaine Piqueroque, liggend in een ruig gebied, worden omringd door garrigues. Wijnmaker en eigenaar Max Hubbart maakt hier ranke wijnen met een verfijnde fruitexpressie.

PiqueRoque ligt in het hart van de Provence, tussen Cannes en Aix-en-Provence vlakbij Saint Tropez. Het domein is 70 hectare groot en bestaat niet volledig uit wijngaarden maar ook uit bos.

De bodem van de glooiende wijngaarden bestaat uit kalksteen en klei. Max Hubbard, een ietwat excentrieke Engelsman die zijn wijnopleiding in Australië genoot, is de eigenaar. Er wordt met respect voor traditie gewerkt, maar ook moderne wijnmaaktechnieken worden niet geschuwd. De rosé wordt ingeweekt en daarna worden het vrije loopsap en de direct geperste most samen koel vergist om een fijne, elegante wijn te verkrijgen met een mooie fruitexpressie. De wijn wordt afgevuld in flessen met een luxe uitstraling.

Bleekroze kleur. In de neus vriendelijk fruitig, met de nadruk op fris rood zomerfruit, in de mond een zachte aanzet en sappig met prettige zuren zonder agressief te zijn.

2de 2016 NICOLAS PERRIN  AOC Côte-du- Rhône Viognier  13% alc 

Domaine & Maison Les Alexandrins is ontstaan door een samenwerkingsverband tussen drie belangrijke figuren uit het noordelijk Rhônegebied. De eerste is Nicolas Jaboulet, hij vertegenwoordigt de 6e generatie van een wijnmakersfamilie in Tain l’ Hermitage sinds 1834. De tweede is Guillaume Sorrel, hij is de zoon van Marc Sorrel van Domaine Sorrel in Hermitage. En tenslotte Alexandro Caso, een terroirspecialist van het noordelijke Rhônegebied.

Zij kwamen bij elkaar in 2012 toen Nicolas Jaboulet (hoofd van Maison Nicolas Perrin opgericht in 2007) en Guillaume Sorrel samen met Alexandre Caso (die samen Domaine Les Alexandrins in Mercurol oprichtte in 2009) begonnen te werken in delen van de wijngaarden in Crozes-Hermitage voor de wijnen van Maison Nicolas Perrin. Dit was het moment waarop zij intensief hun kennis uitwisselden en wat uiteindelijk resulteerde in de oprichting van Domaine & Maison Les Alexandrins.

Maison Les Alexandrins par Nicolas Perrin Viognier Rhône, Frankrijk Klimaat/Terroir Een continentaal klimaat met relatief droge, warme zomers.

De viognierdruiven voor deze wijn zijn afkomstig van hooggelegen wijngaarden in de Ardèche. Vinificatie De druiven ondergaan een koude schilinweking en worden dan vergist in roestvrijstalen tanks. De wijn wordt gebotteld in het voorjaar na de oogst.

Geur & Smaak Lichtgeel en aromatisch met witte bloemen en limoen. De smaak is zowel rijk als fris met verfijnde zuren en een mooie spanning. De afdronk is fris en mineralig.

Serveersuggestie Een heerlijk en bijzonder aperitief, maar ook fijn bij gerechten uit de Oosterse keuken.

3de 2014 Domaine de Grangeneuve Esprit de Grenache Rhône, Frankrijk

Op de wijnen van Domaine de Grangeneuve kun je blindelings vertrouwen. Technisch zeer goed verzorgd en heerlijk fruitig, puur en zuiver van smaak.

Toen Odette en Henri Bour in 1964 het domein in Côteaux de Tricastin – sinds 2010 Grignan les Adhémar genaamd – kochten, was er in de wijde omgeving geen druivenstok te bekennen en groeiden er alleen maar eikenbomen en graan. Toch plantte het echtpaar Rhônedruiven aan en het gebied bleek uitermate geschikt voor wijnbouw! In tegenstelling tot veel druivenboeren in de Rhône, besloot de familie Bour zelf wijn te gaan maken. Het domein wordt sinds 1980 geleid door Henri Jr. en onder zijn leiding groeide het uit tot een van de best gewaardeerde in de streek.

Klimaat/Terroir Een continentaal klimaat met relatief droge, warme zomers. De bodems zijn rijk aan kalk en graniet en bedekt met ronde keien.

Vinificatie De oogst gaat drie weken in vaten waarin de temperatuur van de gistende massa kan oplopen tot wel dertig graden Celsius.

Druiven grenache

Geur & Smaak Een elegante rode charmeur met nobele tannines, een elegante rondeur en prettige vlezige fruitigheid.

Serveersuggestie Te serveren als aperitief of als begeleider van lamsvlees, biefstuk met pepersaus en harde zilte kaasjes. De Grenache druiven komen van wijnstokken die gemiddeld meer dan 70 jaar oud zijn. Ooit was de rivier de Rhône in dit gebied 20 kilometer breed.

4de 2015 Clos Bellane | AOC Valréas Blanc 13,5% alc

CLOS BELLANE in 2010 overgenomen door Stéphane VEDEAU, Clos Bellane is gelegen op de Vinsobres plateau ten zuidoosten van Valreas, ten noorden van de Enclave des Papes in de Vaucluse, maar binnen de Drôme.  Het is de garantie van een jaarlijks gunstige temperatuur voor de langzame maceraties van druiven, en dit zorgt weer voor elegantie en delicate tonen.

Met zijn 400 meter hoogte zorgt dit tevens voor meer frisheid in de zomer, voor de plant.

Het  oosten  zorgt voor een zachtere zon bij zonsopgang dan bij zonsondergang en zo wordt de overmatige verdamping tegengaan die zich concentreert in alcohol.

Een bodem rijk aan actieve kalksteen geeft weer zeldzame evenwichten door zijn structurele frisheid en zijn complexe mineraliteit.
Alle wijnen zijn biologisch.

2015 Clos BELLANE AOC Valréas Blanc

Regio : Valreas-Côtes du Rhône Villages

Druiven : 65 % Marsanne , 30 % Viognier & 5 % Roussanne

Heldere gele kleur met groene tonen. In de neus frisse citrus en exotisch fruit. In de mond een frisse aanzet door elegante zuren, vervolgd door een rijke body en een lange afdronk. Mooie witte Rhône in een frisse stijl met een elegante afdronk.

Gemaakt van Viognier en Marsanne druiven. Florale impressies, licht geparfumeerde aroma’s, rijpe fruittonen (perzik, limoen), zoete toets in de aanzet, soepel en sappig van smaak, rijk aan mineraliteit en spanning, goede balans, toegankelijk, vullend, fraaie gastronomische wijn.” Combineert aan tafel zeer goed met visgerechten met kruiden,  gevogelte, Oosterse gerechten.

5de 2015 Clos Bellane | AOC Valréas Rouge 14,5 % alc

Wijnmaker van La Ferme du Mont Stephane Vedeau is een bijzondere man. Hij voelt zich sterk verbonden met zijn wijngaarden en zijn wijnen en hij heeft veel geëxperimenteerd met het wijnmaken, bijvoorbeeld in de Languedoc. De zuidelijke Rhône is echter al lange tijd zijn thuishaven. Om de elegantie in zijn wijnen te benadrukken, probeert hij zoveel mogelijk frisheid in zijn wijnen te krijgen als het gebied en de jaargang hem toestaan. Hij werkt samen met vaste druiventelers die hun wijngaarden op de juiste plekken hebben. Zo komt de Gigondas van een schitterende hoog gelegen wijngaard aan de voet van de Dentelles de Montmirail. De wijnen staan bekend om het prachtige fruit, niet te veel hout en rijpe tannines: proef de gewone Côtes du Rhône maar eens en u bent al verkocht! Ook de ‘basiswijnen’ genieten veel aanzien. Zo kregen diverse jaargangen van de Première Côte van Parker 90 punten, enorm hoog voor een wijn in dit prijssegment.

Smaak  Clos Bellane Valréas Rouge is een verfijnde stijl wijn met zachte tannines en frisse zuren. In de mond een zeer zacht structuur, verfijnde tannines en frisse zuren.

Druiven 50% Syrah, 50% Grenache

Kleur     Dieprode kleur met paarse tinten

Geur     Een verfijnde neus met fris zwart fruit en kruidige tonen.  In de mond een zeer zachte structuur, verfijnde tannines en frisse zuren.

6de 2015 Domaine la Suffrène, AOC Bandol Blanc 13,5% alc

Wijnstreek: De kleine maar bijzondere wijnstreek Bandol ligt tussen Toulon en Marseille. Het is de meest prestigieuze AOC van de Provence. In dit gebied worden uitsluitend wijnen op traditionele wijze gemaakt van hoge kwaliteit. Er worden fantastische rosé en verdienstelijke witte wijnen gemaakt, maar het zijn vooral de rode wijnen die gereputeerd zijn en tot de beste wijnen van Frankrijk worden gerekend. De belangrijkste druivensoort is Mouvèdre, verder voornamelijk Grenache en Cinsaut. Lagering van enkele jaren wordt voor Bandol-wijn vaak aanbevolen. Tien jaar of meer is ook niet ongebruikelijk. Dit vanwege het hoge tannine- en alcoholgehalte. De witte Bandol wijnen zijn voornamelijk samengesteld uit Clairette blanche, Bourboulenc, Ugni blanc en tegenwoordig ook Sauvignon blanc. Bandol, de parel van het zuiden.

Witte bandol. Het ontstaan ​​van Domaine La Suffrene is geworteld in verschillende generaties. In 1996 neemt Cédric Gravier de familieboerderij over, waarvan de productie tot nu toe bestemd voor de coöperatie een tweede geboorte zal vinden met de oprichting van de wijnmakerij. Vergezeld door zijn grootvader, die elke wijnstok kent, werkt Cédric Gravier een wijn uit die voldoet aan de tradities van wijnboeren en moderne kelders. Gelegen tussen La Cadière d’Azur en Le Castelet (naast Bandol), beslaat het productiegebied van het landgoed La Suffrene 45 hectare aan wijngaarden in AOC Bandol en wijn uit de Var. Vanaf 1996 wordt de wijn van het domein van La Suffrène gevinifieerd met het veld. Vroeger werd hij in een coöperatie gebracht. Met bijna 1.000 olijfbomen produceert het landgoed van La Suffrène ook olijfolie. Bekijk alle wijnen van Domaine La Suffrène
Het landgoed beslaat 50 hectare van de AOC Bandol, met percelen variërend in geologische kenmerken. Het grootste deel van de productie bevindt zich tussen de twee massieven van rudistes (fossiele kalksteen) van Castellet. Een overwegend kleiachtige grond, de intense weerkaatsing van de zonnestralen op de hellingen, de maritieme invloed die de wintervorst beschermt en de reliëfs van het landschap, geven ideale omstandigheden voor zonneschijn in de fles. Gefermenteerd bij lage temperatuur, wordt het meestal gemaakt door maceratie van de schil, waardoor het vet en kracht in de mond krijgt. Net als rosé wordt malolactische gisting meestal geblokkeerd om frisheid en elegantie te behouden.   De witte Suffrene Bandol is evenwichtig, fris, vol en harmonieus en heeft een mooie aromatische persistentie. Het komt uit een mix van de druiven Clairette en Ugni-Blanc (50/50).

Kleur: Een licht gouden kleur, met een neus van citrus, mooi fris en aromatisch. Zeer expressief en rond, droog, aangenaam fruitig.

Smaak: Subtiele smaken van amandel, limoen en citrus.

7de 2015 La Ferme du Mont | AOC Vacqueyras ‘Le Rif’ 14,5% alc

Druiven 50% Grenache, 30% Syrah, 20% Mourvèdre 

“The Rif”, Vacqueyras, heeft een robijnrode kleur.

In de neus bramen en zoete kersen, beetje drop en kruidige tonen.

In de mond zeer rijpe tannines, zwoele aanzet, vlezige structuur en bitters in de afdronk.

Een druif barstensvol sap en een geur van kruiden en specerijen. De Mourvèdre met haar kleine druiven en late oogst laten duidelijk hun smaak na, die deze wijn zo aangenaam maakt. Daarnaast is de aanwezigheid van hout heel delicaat. Met daarbij de minerale tonen uit de bodem geeft dit te samen een prachtige combinatie in de mond. Een lange zoethoutfinish met een sterk accent van fruit en bloemen geven de volheid en ronding en prachtige finale.

8ste 2013 Niciolas Perrin | AOC Hermitage Rouge

Het fruit voor het kleine aanbod wijnen van dit  in 2009 gestarte huis komt grotendeels uit de Rhône Septentrionale (Noord–Rhône). Van boeren met wie de families in de loop van de jaren een goede relatie hebben opgebouwd. Iedere appellatie is een zorgvuldig samengestelde  assemblage van wijnen van meerdere telers uit het betreffende gebied. De gemaakte blend rijpt vervolgens in de kelders van de Perrins en  wordt daar ook gebotteld.

Klimaat/Terroir Een continentaal klimaat met relatief droge, warme zomers. De bodems bestaan uit een dikke laag keien, bedekt met löss. Vinificatie Na de oogst worden de druiven koel ingeweekt en kan de vergisting beginnen. Dan volgt tien maanden houtrijping in eikenhouten vaten en aansluitend nog eens een half jaar in RVS. Een wijn met een stuivend palet van geconcentreerde roodfruitaroma’s. Naast prettige geur- en smaakimpressies van bosbessen, viooltjes, bramen, heeft de wijn een pepertje, een stevige frisheid en aangename tannines. Te serveren bij kruidige vleesgerechten en wild.

 9de 2013 Domaine la Suffrène | AOC Bandol Rouge 14,5 alc

druiven: 55% Mourvèdre, 20% Grenache, 15% Cinsault, 10% Carignan

terroirs: Kleikalkstenen bodems

oogst: Handmatig, op optimale volwassenheid

wijnmaken: In betonnen vaten met gecontroleerde temperatuur (28 tot 32 ° C). fementatie voor meer dan 3 weken

Veroudering: gedurende 18 maanden

De regio Bandol is heet. De gemiddelde zomertemperaturen liggen  tussen 25 º en 30º C en de dorre, amfitheaterachtige  hellingen – met een bodem van kalksteen en zand –  reflecteren veel van deze warmte, waardoor het op wijnstokniveau nog heter is. Alleen bepaalde druiven kunnen dit klimaat aan, en de Mourvèdre  druif is daarvan de belangrijkste.

Opmerkingen: Gilbert & Gaillard 91/100 , Bettane & Desseauve 15/20
“Jonge, geconcentreerde wijn. Neus van steenvruchten, aromaten, peper. Een model van volheid, gecontroleerd vermogen, highlighting van parfums, aanhoudende kruidige aanwezigheid. De troeven en attracties van zijn streek in een harmonieuze en ruime complexiteit. »(The Wine Guide 2015 – Gilbert & Gaillard)Een schitterende finale van deze proeverij. Niels en Hans kregen na afloop een daveren applaus voor de organisatie van deze mooie  proeverij.

Daarna nog even genieten van de kaas en wijn en iedereen een fijne feestdagen gewenst.

Geef een reactie