Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

Proeverij 13 Juni 2017 Hongarije en Roemenië door Niels en Hans Schouten.

Na een welkom door de voorzitter begonnen we deze avond met 20 leden en introduce. DE wijnen zijn afkomstig uit het assortiment van Miranda Beems. Onze voorzitter en Hans Schouten hebben zich verdiept in deze landen en een schitterende proeverij neergezet.

EINDELOZE VERSCHEIDENHEID – DE WIJNEN VAN HONGARIJE

Als het gaat om Hongaarse wijnen, is Tokaji de wijn die vaak eerst opduikt in de meeste hoofden. Er is echter zoveel meer te ontdekken! Hier is onze stoomcursus in de heerlijke Hongaarse nectars.

Hongarije is al sinds mensenheugenis bekend om de zoete wijnen gemaakt in de regio van Tokaji in het noordoosten van het land. Tokaji Aszú was dé drank bij uitstek voor iedereen, van Lodewijk XIV over Beethoven tot Peter de Grote. Het is de Wijn der Koningen en de Koning der Wijnen – maar u hebt dat waarschijnlijk al eerder gehoord. Wist u echter dat de “nectar” uit de druiven van Tokaji ook in het nationaal volkslied van Hongarije voorkomt? Meer recent, toen de Hongaarse wijnbouw werd genationaliseerd onder het communisme en diverse druivenrassen werden geofferd in het streven naar een steeds grotere opbrengst, werd Hongarije ook bekend om zijn “Stierenbloed” (‘Bikavér’ in het Hongaars). Maar deze twee wijnen alleen geven u geen compleet beeld, een beeld dat meer en meer kleurrijk wordt. De Hongaarse wijnbouw heeft zich de afgelopen jaren enorm gediversifieerd. Kleine wijnbedrijfjes die artisanele wijnen aanbieden, schoten als paddestoelen uit de grond.

Als u weet welke soort wijn u zoekt, is het zeker de moeite waard de belangrijkste wijnregio’s te kennen. Een recente wet definieert 22 officiële wijngebieden, maar de belangrijkste zijn die van Tokaji, Kunság, Csongrád en Hajós-Baja, Eger, Villány en Szekszárd. Tokaji, in het noordoosten van Hongarije aan de voet van de Karpaten, is vooral bekend om zijn zoete Tokaji Aszú-wijnen, evenals om wijnen die de druiven Furmint, Hárslevelű en Muscat bevatten.

Eger, in het noorden van het land, produceert elegante rode wijnen, in het bijzonder de Bikavér-mengsels. Wilt u de beste onder de Stierenbloed-variëteiten uitproberen, zoek dan naar het “Bikavér Superior”-label dat bij een recente wijnwet tot stand kwam. Als gevolg van de breedtegraad, kunnen de wijnen uit de streek van Eger niet vergeleken worden met rode wijnen uit het zuiden, maar ze zijn elegant en complex, zodat ze in zekere mate toch naast de wijnen van Bourgondië mogen staan. Wat is een betere kans om te proeven dan op het jaarlijkse Egri Bikavér-festival (traditioneel georganiseerd in juli), waar een groot aantal lokale wijnbedrijfjes hun Stierenbloedwijnen aanbieden, vergezeld van enkele hartige hapjes en volksmuziek?

Kunság, Csongrád en Hajós-Baja zijn wijngebieden die allemaal te vinden zijn in het grote vlakke zuidelijke gebied tussen de Donau en de Tisza, ook bekend als de Grote Laagvlakte. Dit gebied is goed voor ongeveer de helft van de Hongaarse wijnproductie, voor het grootste deel wel standaardtafelwijn, dat wel. Het wijnbedrijf Fritmann kreeg in 2007 de prijs van Hongaarse Wijnmaker van het Jaar, wat zorgde voor een heropleving voor de regio. We zullen er ongetwijfeld meer van horen in de toekomst!

Als Eger “het Bourgondië van Hongarije” is, dan is Villány “de Bordeaux”. Villány is het meest zuidelijke en warmste wijngebied van Hongarije, dat de beste en meest smaakvolle rode wijnen van het land produceert. Bordeaux-druivensoorten, zoals Cabernet Sauvignon en Merlot zijn hier van essentieel belang en Cabernet Franc heeft er een opmerkelijke naam gemaakt voor zichzelf. Portugieser staat ook centraal, het is de tweede meest aangeplante druif in de regio na Cabernet Sauvignon. Iets meer naar het noorden vindt u Szekszárd, dat hard vecht met zijn zuidelijke rivaal voor de titel van beste rodewijnproducent. Elk jaar vindt in oktober het Rodewijnfestival plaats in Villány, waar de heerlijke rode wijnen die de streek te bieden heeft allemaal worden voorgesteld en waarbij verschillende concerten zorgen voor de akoestische achtergrond!

Boedapest houdt elk jaar een groot wijnfestival in de burcht van Boeda, terwijl in de zomer aan het Balatonmeer talloze kleine festivals plaatsvinden, elk met hun eigen plekjes om wijn te degusteren. Wanneer u in Boedapest bent, geniet dan van enkele “nectars” in de Faust-wijnkelder, dineer in de Bock Bistro, waar de wijnkaart is samengesteld door een van de meest gerespecteerde Hongaarse wijnbouwers, József Bock, “La Boutique des Vins”, in handen van de bekroonde wijnproducent Malatinszky uit de Villány-regio, ga naar “Bortársaság”, één van de grootste wijndistributeurs van het land met een uitgebreid aanbod aan diverse winkels in de hele stad of laat u verleiden door het aanbod van het “Huis van de Hongaarse wijnen”, de verzamelplaats van de beste wijnen uit alle Hongaarse wijngebieden!
Roemenië
Transsylvanië is altijd een vruchtbare grond geweest voor levende legendes. Alle mythen in tegendeel, in de eerste plaats zijn er sublieme wijnen die hierheen vloeien. Van druiven die zichzelf de unieke terroir van deze streek aantrekken en het grondstof leveren waaruit Liliac internationaal bekende wijnen produceert.
In de huidige Transsylvanië brengt Liliac een wijn-traditie die eeuwen oud is, tot leven. Oorspronkelijk, cultureel landschap en moderne wijnbouwtechnologie werken hier in een fascinerende symbiose. Het is hier dat authentieke wijnen worden geproduceerd, spannend in hun finesse en complexiteit. Of het nu wit, rood, rosé of onweerstaanbaar zoet is – wanneer Liliac de nek van een fles versiert, is een inspirerende drinkervaring dicht bij de hand.
Naast handgemaakte Roemeense wijnen is er in elke fles Liliac ook een goede hoeveelheid Oostenrijkse expertise. Onder de leiding van Rudolf Krizan, die al jarenlang de diverse gezichten van wijnen als specialist heeft ervaren, worden de wijngaarden en wijnkelder in elk detail geprofessionaliseerd. Een joint venture van een wijnliefhebber, die de hoge kwaliteitsnormen van Liliac nadrukkelijk onderstreept.
Verbintenis, aandacht en een affiniteit voor het spirituele, de aarde en het klimaat vormen samen de basis van elke echt grote wijn. De opkomende wijngaard is begaafd met al deze. Vandaag, natuurlijk, iedereen die druivensap in premiumwijn wil wisselen, heeft veel meer nodig: compromisloze kwaliteitscontrole, cutting-edge keldertechnologie en een niet te klein beetje creativiteit om het volle potentieel van elke wijnoogst te optimaliseren. Met dit in gedachten dient de reanimatie van wijnbouw in deze langdurige regio bij te dragen aan het optimale gebruik en onderhoud van waardevolle bronnen.

1 2015 Etyeki Kúria, Kúria Rosé 7,19 euro Kékfrankos en pinot noir,12,5% alc
Een moderne en elegante rosé, met klein rood fruit aroma’s zoals frambozen en kersen. Verfrissend met aangename zuren en lange afdronk. Puur drink plezier!

2 2015 Etyeki Kúria, Kúria White, Inheemse druivenrassen: Kiràlyeányka ( koningsdochter)80% en Szúrkebarát (Pinot Gris)20% 12,5% alc Mooie bleekgele wijn met een duidelijk appeltoontje, mooi fris en droog, fruitig en bloemig. Peren en grapefruit in de smaak. De knisperende zuren geven veel structuur aan deze wijn.

3 2013 Kreinbacher Furmint Nagy-Somló 10,95 euro 13% alc
Authentiek Hongaars druivenras verbouwd op de basalt bodems van de kleinste wijnregio in Hongarije, Somló. Elegant met een frisse zuurgraad, lichte houttonen en kruidigheid.En de wijn had iets van petrol. Een diepgoude kleur, met aroma’s van peer en wit fruit. Een frisse wijn waar het karakter van de wijn wordt ontleent aan de mineraalrijke vulkanische bazalt bodem van de heuvels van Somló. Elegant met een frisse zuurgraad. De wijn heeft 9 maanden op 500 liter barriques gelagerd.

4 2014 Liliac Feteasca Regala( druifras) Roemenie 14,95 euro 13% alc De koningsdochter uit Transsylvanië
Het logo van dit wijnhuis is een ode aan de vleermuis.Vol frisheid met groen gele kleur. Bloemig met tonen van groene appel en groene kruiden. In balans, minerale tonen en aangename zuren van citrus en grapefruit.

5 2014 Gróf Buttler Egri Csillag Szarkás, barrel aged 10,95 euro 12% alc De ster van Eger. Fruitig in combinatie met het kruidige karakter van de wijnen uit Eger. In de neus heel veel wit fruit, in de smaak sappig met een aangename zuurgraad, gastronomisch en mooi in balans.

6 2014 Liliac, Feteasca Neagra, Red Cuvée Roemenie 16,95 14,5% alc Fluweelzacht rood uit Transsylvanië.Robijnrood, sappige wijn met veel rood fruit zoals kersen, bramen en zwarte bes. Zwarte kers, vanille en chocolade in de smaak. Zachte tannines. Fluweelzacht met een mooie lange afdronk.. Uitstekend bij lam, stoofschotels, goulash, Mediterrane gerechten en rijpe kazen.

7 2012 St. Andrea Hangács Egri Bikavér superior, Stierenbloed 14,7% alc
Prachtig Stierenbloed, deze Hangács (single vineyard) wijn heeft zijn weg al naar menig toprestaurants gevonden. Een krachtige blend Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Kadarka. Single Vineyard wijn van de Demjen heuvel, het grotere broertje van de Áldas en het kleinere maar misschien wat miskende jongere broertje van de Merengö. Een wijn met spannende kruidige aroma’s maar ook complexe fruittonen. Groot bewaarpotentieel. 16 maanden gerijpt in houten vaten. Een mooie ronde, compacte en volle wijn. Finalist tijdens het Proefschrift wijnconcours. Een wijn met een verhaal.

8 2011 Dracula, Deze wijn was meegenomen door een Gilde lid en wilde ons graag mee laten genieten van zijn wijn. ook wel Vlad the Impaler (spietser) genoemd, wordt nog steeds aanzien als de grootste inspiratiebron voor vele vampierverhalen en talloze verfilmingen.
Christopher Lee, Bram Stoker, Max Schreck, Francis Ford Coppola, Stephen King, waren allemaal geïnspireerd en gefascineerd door de legende van Dracula.
Het was vooral Bram Stoker die de oude vampierverhalen nieuw leven inblies door de verhalen te laten afspelen in Roemenië, in de regio Transsylvanië, midden in de Karpaten. De sfeer van nevel, boeren in hun kleurige klederdracht, houten kruisbeelden en aangstaanjagende kastelen (Bran Castle of Dracula Castle) maakten de legende nog tastbaarder.
Roemenië beschouwt Dracula dan ook als een deel van hun cultureel erfgoed.
Legendary Dracula Wines selecteert elk jaar per prijssegment de beste wijnen per regio en stelt vervolgens een wijnmaker aan die aan de selectie ‘Legendary Dracula’ wijnen een unieke touch geeft, om zo de eeuwenoude legende van Dracula te combineren met de al even oude traditie van wijnmaken in Roemenië. Deze wijn was helaas verzuurd.

9 2014 Liliac ‘Nectar of Transylvania’ Muscat Ottonel 11% alc. Unieke strowijn van Muscat Ottonel uit Transsylvië
Goudgele wijn met groene tinten. Intense aroma’s van lychee, gedroogd fruit, papaya en honing, ook in de smaak vindt je honing en exotisch fruit met een aangename zoete afdronk. Gaat uitstekend samen met crepes suzette, panna cotta, exotic fruit, bread & butter pudding en chocolade desserts in combinatie met citrusvruchten. De druiven zijn hand-geoogst en streng geselecteerd. Er is gebruik gemaakt van de ‘Schilfwein’ methode, Strohwein (gedroogd op rieten matten).
De avond werd afgesloten met een heerlijke crepe suzette met grand marnier en sinaasappel een schitterende combinatie. Daarna was het weer nagenieten met een heerlijk glas wijn en kazen. Judith had voor beide heren nog een lek presentje voor deze prachtige leerzame avond
Niels en Hans het was weer top. Bedankt namen sons allen nogmaals.

Geef een reactie