Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

Na onze indrink wijn een 2016 Auxerrois De Kleine Schorre Schouwen Duiveland  waarbij we allen even bijgepraat zijn, begint onze voorzitter Niels aan de vergadering. We waren met 17 personen, de introducees zijn er op deze avond meestal niet bij. Alle punten snel besproken en op naar ons Lustrum in 2019 als we 20 jaar bestaan. Ook een wijnreis ziet in het verschiet, en de proeverij op locatie is altijd heel gezellig en dit jaar willen we weer zelf wat lekkers gaan maken voor die dag. Daarnaast zijn onze proefavonden altijd heel leerzaam. We gaan 4 leden missen, zij kunnen om persoonlijke redenen niet meer komen helaas. We bedanken ze toch voor hun jarenlange inzet voor os gilde en wie weet zien we ze een keer terug als introducé. Heren nogmaals hartelijk bedankt en tot ziens. Hans Vis is ons nieuwe lid en daar zijn we heel blij mee. We kunnen nu weer enkele leden gebruiken, Dus weet je iemand neem die dan mee naar onze volgende proefavond. Hadden Iris en Niels de financiën weer keurig op orde, dat is altijd heel fijn. Na een snelle vergadering zonder moeilijkheden werd alles goed gekeurd en kon het proeven beginnen.

1 ingeleverd door Truus van der Kaa,       2010 Terres  Bel Air Cotes du Rhône AOC Beaumes de Venise, Grenache, Syrah, Mourvèdre, en Cinsault     Ronde en soepel gelegen ten noordoosten van Beaumes van Venise, tot bijna 300 meter hoogte, het terroir van Bel Air is samengesteld uit een argilocalcaire Marly bodem daterend van 100 tot 140 miljoen jaar en wordt gekenmerkt door een fundament van witte kleur. Dit land, voornamelijk geteeld in terrassen, ontvangt een maximum van zonlicht, die perfect past bij de twee grote varianten van de regio:  Grenache en Syrah. een mooie zachte wijn met in de neus toch nog wat zwart fruit, en heel soepel in de mond.en wijn die helemaal op dronk was.

2 2010 Stellenbosch Groenland Estate,  De familie Steenkamp zijn de derde generatie-eigenaren van Groenland en hebben een gevestigde reputatie voor het produceren van uitstekende rode en witte wijnen in het vruchtbare gebied van de Bottelary in de buurt van Stellenbosch. Complexe raszuiver wijnen zoals Shiraz, Cabernet Sauvignon en een speciale mix, Antoinette Marie, die het landgoed in de voorhoede van superieure rode wijn productie hebben geplaatst. De rijping die plaatsvindt in Amerikaanse en Franse eiken vaten.Als ik begin te proeven van de rode wijnen, vertelt Kosie me dat hij  het is die  op de boerderij al 44 jaar wijn maakt.  Het is meestal onder de wijnstok (152 hectare uit 188 hectare) en er zijn alle  witte en rode nobele cultivars geplant. De eerste rode, de Cabernet Sauvignon, met zijn 14% alcohol een mooie krachtige wijn nog. Deze wijn was, verrassend,  diepe en volle  ruby kleur;   Eiken lagering.  De neus met aroma’s van rode pruim, zwarte kersen en chocolade. Ik voelde subtiele  bosbodem en onder meer aromatische rode vruchten en cranberry.

3 Ingeleverd door Wil Reemst en ontvangen van Dhr Castricum uit Egmond aan Zee.Helaas gesneuveld net voor het inschenken een rode 2015 Duinwijn uit de duinen van Egmond aan Zee 12,5 % alcohol. Van het beetje wat we opgevangen hebben zagen we dat de kleur toch nog diep rood was. De wijn rook naar sleedorn en duindoorn en was in de mond zoetig met een hint naar port.

4 Ingeleverd door Wil Reemst en ontvangen van Dhr Castricum uit Egmond aan Zee. 2015 witte Duinwijn uit de duinen van Egmond aan Zee 12,5 % alcohol. Geurig met een neus van lyches, bloesems, en iets kruidigs. daarbij een licht prikkeltje in het begin, smaak deed denken aan een frisse zure appelmoes.

5 Ingeleverd door Niels 2008 Domaine de Forges AOC Savennieres 14% alcohol Chenin Blanc. Het landgoed ligt
op de top van de heuvel grenzend aan de Loire, rechteroever.Hoogste punt van de monniken van de rotspartij. Het heeft een gunstig microklimaat, en doordat de wijngaarden op de zuid-westelijke zijde van de berg liggen is dit heel gunstig voor de druiventeelt. Een perfecte zonneschijn, beschut tegen de wind in het noorden, en aan de andere kant, dankzij de nabijheid van de Loire, de enorme watermassa te reguleren temperatuur, noch te laag in de winter, noch te sterk in de zomer, onder invloed van de nabijgelegen Oceaan,  geeft onze een prima wijngaard  vegetatie. Alleen geplant in de druivensoort Chenin voor de Savennières-Roche aan de monniken, de gemiddelde leeftijd is 38, met twee percelen van wijnstokken (90 jaar)en een enkel perceel cabernet.De wijn heeft 11 maanden op de lie gelegen in een 400 liter vat. Een wijn met een lichte oxidatie toon, echt geel van kleur, deed denken aan een lichte Jura wijn                                                                                                                                                   .

6 Ingeleverd door Yvonne Kuitenbrouwer, 2004 Amarone Valpolicella 15% alc 

Ten oosten van de populaire vakantiebestemming het Gardameer ligt het wijngebied Valpolicella. Dit gebied beslaat zo’n 6.000 hectare aan wijngaarden. In het gebied staan 2.400 wijnhuizen waarvan ruim de helft bestemd is voor de productie van Amarone wijnen. De Amarone heeft een volle smaak, met een overvloed aan rood rijp fruit. De wijn is gemaakt van drie maanden ingedroogde druiven waardoor de wijn een hoog alcoholpercentage heeft van 15% tot 17%. Deze manier van produceren resulteert in een sterk geconcentreerde wijn met een fluwelen afronding.

Heerlijk zo’n Amarone wijn, maar hoe is deze wijn ontstaan? Het verhaal die de ronde doet is ronduit vermakelijk te noemen. Een Italiaanse wijnboer hield zich bezig met het produceren van zoete Recioto wijn. Bij de productie van deze bekende dessertwijn, vergat de wijnboer een compleet vat. Het desbetreffende vat kon zo door gisten met als resultaat de geconcentreerde Amarone wijn zoals tegenwoordig bekend. Het lange drogingsproces zorgt ervoor dat de druiven wel 30% van hun gewicht kunnen verliezen. Het is daarom niet gek dat er minstens tweemaal zoveel druiven nodig zijn om een fles te produceren als bij een normale fles wijn. Bij de selectie van de druiventrossen worden alleen de oudste wijnranken gekozen. Dit in combinatie met het lange drogingsproces heeft als resultaat dat de Amarone wijn naast een hoog alcoholpercentage ook een hoog suikergehalte heeft. Hoe langer de wijn uiteindelijk gerijpt is om de eikenhouten vaten, hoe meer suiker is omgezet tot alcohol.

Valpolicella wijn staat vooral bekend om de druivensoorten die in het gebied worden gebruikt. Amarone wijnen worden gemaakt van de druivensoorten Corvina, Rondinella en Molinara. Nieuwe wijnen of terwijl jonge wijnen kunnen nog een fruitige smaak hebben. Een oudere Amarone wijn verliest deels zijn fruitige smaak. Deze smaak maakt plaats voor een fijne bittere smaak. De druivensoorten Corvina, Rondinella en Molinara zijn van hoge kwaliteit. De Corvina druif voert de boventoon in het productieproces van de Amarone wijnen. Sinds 2010 genieten de befaamde Amarone wijnen van het DOCG keurmerk. Het keurmerk houdt in dat de wijnen worden gecontroleerd door de Italiaanse overheid. Wijnen met een DOCG keurmerk ervaren een nog uitgebreidere controle in vergelijking met het DOC keurmerk. Er worden eisen gesteld aan de productie van de wijn. Denk hierbij aan een maximum opbrengst druiven per hectaregrond, een maximum opbrengst van de wijn zelf maar ook het alcoholgehalte die de wijn rijk is.

Een goed voorbeeld van een heerlijke wijn van het Valpolicella gebied is de Amarone della Valpolicella DOCG Classico Een hele mond vol en dat is ook precies wat deze complexe wijn te bieden heeft. De wijn is veelzijdig waarbij elke slok weer anders is. Een prachtige beleving dus. Deze droge rode wijn vraagt om rust bij het drinken ervan. De hoeveelheid aan smaken zorgt voor een soms lastig te doorgronden wijn. Maar voor een echte wijnliefhebber is dat juist een genot. Deze wijn is heerlijk te combineren met een goed stuk gebraden steak, rijpe kaas of een heerlijk wildgerecht. Maak uw avond speciaal met een echte Valpolicella wijn voor een betaalbare prijs. Een wijn met een rijpe fruitneus, iets teer, en leer maar nog zo vol, rijk en krachtig. en prachtige wijn.

7 Ingeleverd door Truus van der Kaa, 2008 Maucaillou, Moulis.  Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, MerlotPetit Verdot. De grotten en (Moulis kelders en magazijnen) werden gebouwd in 1871 in het hart van de Haut Médoc, naast het station Moulis. Tegelijkertijd waren de eigenaren de familie van de PETIT-LAROCHE, de 19e-eeuwse wijnhandelaren in Bordeaux .Het lag tussen Margaux, Pauillac, opgeslagen Saint-Julien en Saint-Estèphe”.In 1875, het jaar van zijn huwelijk, bood J. Petit-Laroche zijn vrouw de bouw van een fijn verblijf tegenover zijn Médoc kelders als huwelijksgeschenk. Het werk werd gedaan door de Marian brothers, aannemers in Moulis, en het resultaat was het kasteel zoals we  de vandaag kennen. Aan het einde van de 19e eeuw, voordat de crises de druif aantaste  met druifluis en valse meeldauw. J. Petit-Laroche maakt een nieuwe wijn estate in de plaatsen die gekend als “MAUCAILLOU” en “CAUBET”, met een oppervlakte van anderhalve hectare, genaamd Chateau MAUCAILLOU. “MAUCAILLOU” betekent “mauvais cailloux”,   (slechte steen). Dus niet geschikt voor de belangrijkste bron van inkomsten op dat moment, de teelt van granen, maar wel voor wijnbouw. En ik ben.” Philippe Dourthe en ben geen Crus Bourgeois maar een Grand Cru, door vele bevestigd. Maar de lassificatie uit 1855 laat geen nieuwe wijngoederen toe en zo blijft het tot op de dag van vandaag.

Een donkerrode kleur . In de brede rand rood/donkerroze. .
In de neus smakelijk Bordeaux-blend. Casisfruit met ronde houttonen, wat metalig. Rijp, wat vanille, mooi zuur. Redelijk goed bouquet. Op de tong een smakelijke blend van mooie rijpe Bordeauxdruiven. Wat gebrand, wat chocolade, cassis, houttonen, wat
tannine,  iets droog. Eerder mooi soepel/rond en nog wat hoog in zijn zuur. Dit zal zich afbouwen. Goed op de mid-palate.
Mooi uitgebalanceerd. Vriendelijk. Brede mooie ronde iets metalige afdronk.Gewoon een mooie ‘oude wereld’ wijn die alles in zich heeft. Mooi rijp fruit,cassis met wat chocolade, iets gebrand en omlijst door rond (nieuw) eikenhout. Een perfecte wijn bij een mooi diner.

8 ingeleverd door Hans Vis 1998 Chateau Gruaud Larose,  2de Cru Saint Juliën, Cabernet Sauvignon 60%,  Merlot 30%,  Cabernet Franc en Petit Verdot 10%.

“Geschiedenis van het Kasteel. Het is in 1725 dat de Château Gruaud Larose is gemaakt. Sindsdien vier opeenvolgende families: families Gruaud Larose &, Balguerie en Sarget families, Cordier familie en Merlaut familie. Al had het motto van het plaatsen van de mens in het middelpunt van de wijn. Over generaties en landgoederen, werd familie bijlage gestuurd, zowel bij eigenaren dan werknemers die zich vaak werkten in het kasteel. Vader op zoon en moeder op dochter. Kasteel van geologie en klimaat van de aarde zijn gekoppeld aan het land: een complexe bodem en het microklimaat van de Gironde mogelijk om alle grandeur van Gruaud Larose wijn geven. De zomerperiode, van juli tot september, is van cruciaal belang voor een goede veraison en goede rijping. De bodem bestaat uit grind, rode klei, geel, blauw, zand, wordt zorgvuldig onderhouden door het kasteel team traditie van de moderne methodes  en technieken worden gecombineerd voor een uitzonderlijk resultaat. De neus onthult noten van rode vruchten zoals kersen, maar ook  amandelspijs, met inbegrip van bloemen jasmijn. De mond, vlezige wordt ondersteund door fijne tannines en zijdeachtig dat lang. De afdronk is vers en smakelijk. “Château Gruaud Larose heeft deze Château Gruaud-Larose gecreëerd, een wijn rode met herkomstaanduiding Saint-Julien bereidt uit druiven van de rassen malbec, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot en merlot. Wanneer je deze Château Gruaud-Larose serveert, kies dan wild en rood vlees ter vergezelling. Zwart fruit, koffie, chocolade en leer. Prachtige lange afdronk een wijn om van te genieten, helemaal klaar.

Na deze Oh, zo mooie avond kwam een eind. Ieder werd bedankt voor zijn of haar inbreng en we genoten met de restanten van de heerlijke kazen. Weer een avond om trots op te zijn.

Geef een reactie