Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

   

Wijnproefavond Italië Campania op 8 mei 2018 door Wil Reemst

Het is een prachtige zonnige avond als we met 22 personen aan de proeverijtafels zitten. Onze voorzitter begint met de nodige mededelingen omtrent afzeggingen of vakantie van leden en vraagt ook nog even de aandacht voor de ALV in Almelo.

Dan krijgt Wil het woord en wordt de Beamer gestart voor de nodige info over Campania en haar wijnen.

Campania

Campania is een regio in zuid Italië, die in het noordwesten grenst aan Latium, in het noorden aan Molise, in het noordoosten aan Apulia, in het oosten aan Basilicata, en in het westen aan de Tyreense Zee. Campania telt ongeveer 6 miljoen inwoners en Napels is de hoofdstad van deze regio. Over de jaren verloor Campania de interesse van het grote publiek, hoewel het toch een enorme kwantiteit aan wijn produceerde, behalve de bekende rode kwaliteits wijn Taurasi gebeurde er weinig opwindens. Die tijd lijkt voorbij want de vraag naar wijnen uit Campania is sterk aan het toenemen. Dit komt voornamelijk door veel nieuwe jonge wijnmakers met een goede opleiding, maar ook door de interesse van grote investeerders met een ruime portemonnee die zich hier vestigen en samen met de nieuwe wijntechnieken zorgt dit voor veel nieuwe kwaliteitswijnen. Het zijn niet alleen de rode wijnen maar juist de witte wijnen die opzien doen baren bij de wijnliefhebbers. Dit komt vooral dat de witte wijn niet op eiken vaten worden bewaard en zo is de smaak niet of weinig beïnvloed door het hout. Het is een warme regio en de inwoners drinken daarom graag frisse, zuivere wijnen en vaak slechts in de zomer.

Italian appellation system: VDT, IGT, DOC, DOCG

Als u een fles wijn in de hand neemt zult u vaak één van onderstaande classificaties op het label zien staan maar wat betekenen deze dan eigenlijk?

In de tweede helft van de 20ste eeuw, om precies te zijn in 1963, besloot Italië om een aantal wetten in te voeren om de kwaliteit te duiden en de authenticiteit en het specifieke Italiaanse karakter te waarborgen. Echter veel vooruitstrevende wijn producenten vonden dat het systeem teveel op traditionele methoden was gebaseerd waardoor producenten die meer in moderne technieken zagen met de classificatie van hun wijnen in moeilijkheden konden komen. Na veel discussie en vinologisch onderzoek resulteerde dit in 1992 tot de invoering van de ‘Wet 164’. Het doel van de wet is om, naast het uitoefenen van een strenge controle op alle facetten van de wijnbouw, het aantal geclassificeerde wijnen te vergroten. De nieuwe wijnwet heeft zeker geleid tot een substantiële verbetering van de kwaliteit van Italiaanse wijnen. Het terugdringen van de productie per hectare is veruit de belangrijkste verandering in de Italiaanse wijnbouw geweest in de afgelopen 30 jaar. Dit alles met als doel het constant verbeteren en verhogen van de kwaliteit.

De wetgeving omvat zaken als gebruik druivensoort, percentage alcohol in de wijn, hoe land de wijn minimaal gerijpt moet worden, maximaal aantal hectoliter per hectare geproduceerd etc. Resultaat is 4 soorten classificaties welke hieronder beschreven worden:

Vino da Tavola (VDT)– De term Vino da Tavola refereert aan gewone wijnen zonder oorsprongsbenaming. De tafelwijnen zijn meestal menging van verschillende variëteiten en meestal meer geschikt voor lokale consumptie.

Indicazione Geografica Tipica (IGT)– Eén van de meest innovatieve aspecten van de “Wet 164” is de invoering van de classificatie IGT. De elementen die kenmerkend zijn voor de IGT-wijnen zijn de aanduiding van het geografische gebied (b.v. Toscana, Marken), van de gebruikte basisdruif. De wijnen moeten voor minstens 85% afkomstig uit het geografische gebied waarvan zij de naam dragen en moeten beantwoorden aan de criteria die zijn opgenomen in de voor iedere IGT afzonderlijke productievoorschriften. Er zijn bestaan zeer hoogwaardige IGT wijnen, vaak zijn deze wijnen gemaakt van niet inheemse druiven soorten (b.v. Cabernet Sauvignon, Merlot of Chardonnay).

Denominazione di Origine Controllata (DOC)– Een wijn met een DOC-toekenning staat voor een kwaliteitswijn met een gecontroleerde oorsprongsbenaming dus meer specifiek dan de IGT. In de productievoorschriften voor deze classificatie staan o.a. vermeld de druiven soort waar deze wijn van gemaakt moet worden, vinificatie methode, rijpingstijd etc.

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)– De ‘G’ achter de Denominazione di Origine Controllata staat voor ‘Garantita’ en garandeert daarmee een zekere superieure kwaliteit van de wijn. In 1980 werd deze benaming ingevoerd en toegekend aan 4 wijnen van superieure kwaliteit uit Piemonte en Toscane: Barolo en Barbaresco (beide uit Piemonte) en Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano (beide uit Toscane). Vandaag de dag – anno 2012 – telt Italië 73 DOCG’s.

DOCG wijnen voldoen aan de meest strikte eisen van de Italiaanse wijn wetgeving. Voordat een DOCG-wijn in de handel gebracht mag worden moet hij 2 testen met goed gevolg hebben afgelegd: de eerste test wordt uitgevoerd tijdens de productiefase waarbij de wijnen een chemische en proef technische analyse ondergaan. Er wordt bekeken of de wijn voldoende stoffen (polyfenolen, suikers en zuren) bevat om in aanmerking te komen voor de classificatie DOCG. De tweede test wordt uitgevoerd na rijping en bottelen. Aan de hand van wederom een proef technische test wordt gecontroleerd of de wijn ook daadwerkelijk die karakteristieken heeft ontwikkeld die kenmerkend zijn voor die specifieke DOCG-wijn, en bekeken of de wijn goed in balans is. Indien de wijn aan de gestelde eisen voldoet krijgt de wijn de befaamde DOCG-banderol.

Wat betekenen de afkortingen I.G.T. – DOC – DOP en DOCG:

I.G.T. : Indicazione Geografica Tipica ofwel Indicatie van geografische oorsprong.Wijnen met deze kwalificatie zijn kenmerkend voor een geografisch gebied. De druifsoort moet voor minstens 85% afkomstig zijn uit het geografisch gebied. Tevens moet de wijn voldoen aan het juiste alcoholgehalte en, zoals een DOC en DOCG wijn, mag deze wijn een maximale druivenopbrengst per wijnstok per hectare met een maximale wijnopbrengst hebben om te voldoen aan de I.G.T kwalificatie.

DOP: Denominazione di Origine Protetta ofwel beschermde herkomstbenaming. Naast I.G.T. is, in 1992, in de Italiaanse wetgeving ook D.O.P geïntroduceerd. De wet (afgedwongen binnen de EU en geleidelijk uitgebreid tot internationale landen buiten de EU) zorgt ervoor dat alleen de producten daadwerkelijk van oorsprong uit dat gebied zijn toegestaan in de handel als zodanig. Het doel van de wet is de reputatie van de regionale levensmiddelen te beschermen en de oneerlijke concurrentie en misleiding van de consument door niet-echte producten op te heffen. Deze wetten beschermen de namen van o.a. wijnen, kazen, hammen, worsten, olijven, bier, en zelfs regionale brood, fruit en groenten.

DOC: Denominazione di Origine Controllata ofwel gecontroleerde herkomstbenaming.Wijnen met een DOC kwalificatie zijn kwaliteitswijnen die gecontroleerd zijn op oorsprong, productiezone en maximale druivenopbrengst per wijnstok per hectare met een maximale wijnopbrengst. Reden van deze controle is om overproductie tegen te gaan om zodoende de kwaliteit van de wijn optimaal te behouden.

DOCG: Denominazione di Origine Controllata e Garantita ofwel gecontroleerde en gegarandeerde herkomstbenaming. Wijnen met een DOCG kwalificatie zijn uniek in hun soort en gegarandeerd van topkwaliteit. De DOCG wijn is t.o.v. de DOC verschillend doordat de wijn een “proeftijd” van 5 jaar moet doorlopen als DOC, voordat het de kwalificatie DOCG krijgt. Testen die worden uitgevoerd zijn te onderscheiden in twee testen:

1) deze test vindt plaats tijdens de productiefase. Hierbij wordt de wijn dmv chemische analyses gecontroleerd

2) deze test vindt plaats na de rijping en botteling. De wijn wordt gekeurd op o.a. smaak, geur en kleuranalyses waarbij wordt gekeken of deze voldoen aan de karakteristieken van de wijn. Na goedkeuring van bovenstaande testen mag de wijn de kwalificatie DOCG dragen.

Vermentino  Elba DOC Acquabona indrinkwijn  alc 12,5 %   10,60  Euro Onze indrinkwijn van het eiland Elba.

Wit   Bleke strogele wijn. het boeket geeft in de neus heerlijke geuren van bloemen, citrus en rijp fruit. In de mond is de wijn rond met frisse zuren van citrus en mooi in balans.Azienda dell’ Acquabona dateert uit de eerste decennia van de jaren 1700, de naam is afgeleid van de aanwezigheid van een bron van zoet water, een kostbaar goed voor de eilandbewoners.De wijngaard, gelegen op het eiland Elba, is totaal 1,8 ha groot. De wijngaard ligt op een hoogte van 30 tot 50 meter. De stokken zijn aangeplant in de midden negentiger  jaren.

Bij Acquabona wordt gewerkt met veel respect voor het milieu en natuur, waarbij de wijnbouw verbonden met de tradities van het eiland de boventoon voeren.De wijn is een blend van 85% Vermentino en 15% Viognier. De opbrengst van de wijngaard is 50 HL per ha. De druiven worden half september met de hand geplukt.  De druiven worden zeer vroeg in de ochtend geplukt en vervolgens zacht geperst. De most ondergaat een koude gisting onder een gecontroleerde temperatuur. De verdere rijping van de wijn geschiedt gedurende zes maanden in stalen tanks. In het voorjaar wordt de wijn gebotteld en komt vervolgens op de markt. Wijn/spijs combinatie. De Vermentino is een perfecte begeleider van maaltijden met gebakken vis, omelet, kruidige rijst maaltijden.

1 Wit 2016 Vesevo Falanghina IGT Benevetano  9,95 Euro

Deze wijn wordt gemaakt van de Falanghina druif. Deze druif wordt gezien als een semi-aromatische druivensoort, die zijn intense en heerlijke fruit laat zien, evenals zijn evenwichtige zuurgraad die zorgt voor lengte en frisheid op het palet.
Falanghina Vesevo Beneventano heeft een stro gele kleur en heeft een mooi uitgebalanceerde geur. De smaak is fruitig, evenwichtig, intens en persistent.
Uitstekend als aperitief, goed met lichte pastagerechten, wit en delicaat vlees, verse kazen, ideaal met (wit) vis.

2 Wit   2016 Feudi di san gregorio greco di tufo 13% alc 19,65 euro

Een uiterst zuivere wijn met veel indrukken. Deze Greco di Tufo Feudi di San Gregorio rijpt 4 maanden op Sur Lie, dit geeft hem wat meer diepgang, heerlijk. In de geur veel wit fruit zoals, appel, peer, witte pruimen en limoen. De smaak is prachtig, rijp en rond met veel indrukken van wit fruit. Greco di Tufo Feudi di San Gregorio is heerlijk bij sushi, sashimi, buffelmozarella, vele voorgerechten, salades en wit vlees.

Het is moeilijk om je niet te verbazen over de constante kwaliteit van de wijnen van het bedrijf Feudi di San Gregorio en tegelijkertijd de aroma’s en smaken van het gebied en de typische kenmerken die ze overbrengen niet te waarderen. Werkelijk met slechts dertig jaar leven erachter, maar die in staat is om meteen een gereserveerde plek in de grote Campania, nationale en internationale wijnscene te maken ! De waardering van de typische wijnstokken van het gebied staat op de eerste plaats: hier kan de Greco di Tufo , dankzij de mineraliteit en de eigenschappen van de kalkachtige grond waaruit de wortels zich voeden, in het beste geval de unieke en onmiskenbare smaak-reuk sensaties tot uitdrukking brengen die karakteriseren; als we dan een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding toevoegen aan dit alles, moet je ze gewoon opslaan!

Helder en helder strokleurig, met aroma’s van witte perzik, renetta-appel en blauwe regen. Fris, matig hartig en medium-bodied in de mond, het heeft een aangename amandelafwerking.De combinatie met zeevruchten is ideaal: inktvis en aardappelen, spaghetti met venusschelpen, tarbot in een aardappelkorst en een heerlijke frituur van inktvis en garnalen.

3 Wit 2015 Greco di Tufo DOCG Terre Degli Angeli- Terredora alc 12,5% 21,50 euro

Door Gambero Rosso uitmuntend beoordeelde Greco di Tufo vol van smaak, abrikoos, appel, en perzik, mooi zacht en goed in balans met een uitstekende zuurgraad. Middelgele wijn met gouden reflecties. Het bouquet is rijk en krachtig met aroma’s van abrikoos, appel, en perzik. In de mond is de wijn vol van smaak, mooi zacht en goed in balans met een uitstekende zuurgraad. De wijn rijpt in de fles nog lange tijd door om verder te verfijnen.

Druivensoort: 100% Greco. Alc 12,5% houdbaar tot 2022 De druiven komen van de wijngaarden gelegen in Santa Paolina. De druiven worden in de eerste twee weken van oktober handmatig geoogst. Na een zorgvuldige selectie van de druiven worden zij zacht geperst. De gisting geschiedt onder een gecontroleerde lage temperatuur in stalen vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt eveneens in stalen vaten. Wijn/Spijs combinaties: De wijn is een uitstekende begeleider bij hors d’oeuvres, schelpdieren, gegrilde visgerechten, buffelmozzarella, kip en vleeswaren.

4  2011 Vesevo Beneventano Aglianico IGT  11,75 euro

PROEFNOTITIES VAN Vesevo Beneventano Aglianico 2011:
–  donkerrood.
– Neus: rijke aroma’s van chocolade, mokka en rijpe zwarte kersen.
– Mond: Intense lekkere smaak in evenwicht gehouden door het gewicht van rijp fruit, eindigend met een lange, rokerige chocolade noten.
APPELLATIE: Beneventano. WIJNGAARD: Vesevo  DRUIVEN: Aglianico.
SERVEERTEMPERATUUR: 15-17 °C    ALCOHOL: 13%

5  2014 Feudi Di San Gregorio Rubrato Aglianico, Irpinia 13,5% alc 13,40 euro

Verleidelijke geuren van rode bessen viooltje en menthol lift uit het glas. Op het heldere, gepolijste gehemelte staan ​​sappige morellenkers, blackberry, zoethout en  witte peper, tegenover levendige zuren en tannines. Drink tot 2019.   Na het handmatig plukken en afritsen, vindt een tien dagen durende maceratie in stalen tanks plaats, gevolgd door acht maanden rijping in Franse eiken vaten. Decanteeradvies (1 uur van tevoren ventileren) Een aanbeveling over gebraden, aubergine braadpan en rijst.

100% Aglianico ,Alcoholgehalte: 13,5% ,Serveertemperatuur: 16-18 ° C ,Houdbaarheid: tot 2018 Indeling: Irpinia Aglianico DOC

Iedereen die heeft genoten in Napels of op een van de eilanden Ischia en Capri op vakantie van een goede lokale wijn, heeft een keer eerder  de volgende grote namen gezien : Feudi di San Gregorio. Het is gevestigd in Sorbo Serpico in de Irpinia en  in minder dan tien jaar uitgegroeid tot zijn huidige omvang. Het wijnhuis staat bekend om de persoonlijkheid, sterke en herkenbare  terroir. Vandaag is Feudi di San Gregorio een symbool van de oenologische renaissance van Zuid-Italië. De authentieke wijnen die daar uit oude wijnstokken worden geteeld, worden door wijnrecensenten hoog gewaardeerd. Een voorbeeld is de diepdonkere Aglianico, die is gemaakt in een van de best beoordeelde wijnen van Italië. Feudi di San Gregorio werd in 2013 geëerd als de beste wijnmakerij in Italië met de “Oscar del Vino”.

Op een hoogte van 350-700 meter groeien meer populaire rassen zoals Fiano, Greco en Falanghina,  op de wijngaarden van Tufo, Taurasi en Santa Paolina volgende Aglianico. De druiven profiteren van een speciaal microklimaat dat verschilt van de rest van Campania. De vegetatie is zeer dicht en van grote diversiteit. Eindeloze bergen en heuvels worden afgewisseld met rivieren en meren. Dit creëert speciale windomstandigheden die een goede toevoer van regenwater garanderen.

Feudi di San Gregorio heeft het beeld van de Campania-wijngaard in tientallen jaren meer gevormd dan welk ander wijnhuis dan ook. Grondige strategische veranderingen door een nieuw leiderschapsteam hebben een nieuw tijdperk ingeluid dat een positief effect heeft op het bereik van moderne wijnen. De honger naar ontdekking van de vroege jaren met een sterkere gehechtheid aan de inheemse bodem komt weer tot leven. Dit is vooral te danken aan de energieke president Antonio Capaldo, die eerder bij de investeringsbank Lazard en bij het corporate en strategy consultancy McKinsey werkte. Maar de verandering van richting wordt ook toegeschreven aan Pierpaolo Sirch, die – gesteund door Marco Simonit – een nieuwe stijl heeft gegeven aan alle witte wijnen die zijn gerijpt in staal in de hightech kelder. Het acteerwerk in een dubbele rol als manager en productie manager technisch directeur heeft ervoor gezorgd dat de terroir loyaliteit en de persoonlijkheid van de wijnen met harmonie en frisheid combineren, die meer uitgesproken zijn in vergelijking met voorgaande jaren. “De reboot bouwt voort op de uitzonderlijke wijnstokken en het herstel van een stilistische identiteit die nooit zo dicht bij het terroir ligt.” Gambero Rosso.

Jaar van oprichting: 1986 Eigenaar: Antonio Capaldo,  Agronoom: Pierpaolo Sirch en Marco Simonit, Jaarlijkse productie: ongeveer 3.500.000 flessen, Wijngaard: ca. 250 hectare.

6  2015  Indomito Aglianico Indomito IGT 12,5% alc 15,85 euro

De Indomito Aglianico Indomito IGT 2011 is de variëteit en bestaat voor 100% uit de druif Aglianico, die generaties lang in het zuiden van Italië wordt verbouwd. Deze wijnstok, die krachtige en hoog geconcentreerde wijnen produceert. De naam van de wijn is waarschijnlijk ook dit, vooral omdat het woord Indomito precies deze betekenis heeft. Het is een zeer langdurige wijn, die lange tijd kan worden bewaard vanwege de tannines en het merkbaar verbetert het aroma en de smaak. Ondanks de naam, wordt hij zachter naarmate hij ouder wordt. Een allround soepele wijn met een elegante frisheid.

Hoewel het nog niet mogelijk is om het volledige repertoire van Campania te gebruiken – wat soms te wijten is aan de armoede in de regio – genieten de producten wereldwijd erkenning. Vooral het mediterrane klimaat en de vulkanische bodem spelen een grote rol. Full-bodied rode druivensoorten, zoals Aglianico, Sangiovese, Primitivo, Barbera en Greco Nero zijn de focus. De resultaten van de witte druivensoorten Asprinio, Biancolella en Coda di Volpe zijn echter ook behoorlijk indrukwekkend.

De naam van de Italiaanse wijnmakerij Indomito betekent “ongetemd” en geeft veel weer over de filosofie die hier wijn produceert. Al in de oudheid werd de regio Campanië beschreven als wild en zijn bewoners als temperamentvol militant. Juist deze eigenschappen vormen het droge karakter van de Aglianico del Beneventano ‘Indomito’ IGT. Zelfs de Italiaanse druif Aglianico heeft iets wilds en moet worden “getemd” door zorgvuldige teelt en gewetensvolle ontwikkeling. Maar als dit even goed lukt als in dit geval, dan heb je een wijn voor je, die je met zijn unieke karakter zal inspireren. The Aglianico del Beneventano ‘Indomito’ IGT onthult zichzelf in het glas met een donkere Robijntoon en straalt aroma’s van donkere bessen, pruimenjam en een enigszins dierlijke aanraking uit. Het smaakt vlezig-complex en ziet er indrukwekkend uit. Je kunt deze wijn een paar jaar bewaren, zodat je hem altijd bij de hand hebt voor speciale gelegenheden.

7 2015 Lacryma Christi del Vesuvio Rosso DOC – Terredora 13 % alc 22,10 Euro

Lacryma Christi Rosso, van de hellingen Vesuvius, zacht, elegant, intens fruitig aroma met hints van kersen, frambozen, zwarte bessen, kruidnagel en kruiden.Regio: Campanië, Rode wijn, vol

Druif: Per e Palummo /   Druif: Piedirosso ,houtrijping, Lekker bij steak, gril gerechten,  Kip,  pasta/risotto met vleessaus middelzwaar, Houdbaar tot:2020-25 Intens robijnrode wijn met paarse reflecties. In de mond is de wijn zacht, elegant, met aangename tonen van rijp rood fruit, pruimen en hints van tabak, koffie en gemalen peper. De Piedirosso druiven, die al meer dan 2.000 jaar geleden op de hellingen van de Vesuvius groeiden. De wijngaarden zijn gelegen op de hellingen van de oude vulkaan de Vesuvius. De wijn wordt gemaakt van zorgvuldig geselecteerde druiven, die handmatig worden geplukt. Na de zachte persing ondergaat de wijn haar eerste gisting gedurende 6 dagen. Zodra de alcoholische en malolactische gisting is voltooid, rijpt de wijn gedurende 8 manden in kleine vaten van Frans eiken. Vervolgens wordt de wijn gebotteld om daarna nog 8 maanden zich verder in de fles in de kelders van het domein te ontwikkelen. Wijn/Spijs combinatie: Ideaal met smaakvolle voorgerechten met vlezige sauzen, wit en rood vlees, rijpe kazen en hete pittige kazen.

8 2012 Feudi Di San Gregorio Taurasi DOCG alc 13,5%  29,00 euro

Briljant robijnrood met granaatreflecties, geurige parfum van marasquinkers, kaneel en nootmuskaat, vanille en anijs. De smaak is vol en in balans met zoete en zachte tannines die zorgen voor een goede aromatische persistentie.

Net als veel van de Italiaanse wijnregio’s, is Campania’s Taurasi DOCG onder Griekse en Romeinse invloeden gekomen, waarvan de oorsprong teruggaat tot 800 voor Christus. Het ligt op 50 kilometer ten noordoosten van Napels, waar de wijngaarden tussen de heuvels van Avellino liggen en waar de druif Aglianico (van de Griekse Ellenico ) gedijt. Het succes van deze rode druif is grotendeels te danken aan het terroir en de topografie van de Taurasi-zone: de wijngaarden liggen op een hoogte van minstens 400 m boven de zeespiegel, waar de beste vindplaatsen worden gevonden (Castelfranci, Jampenne, Radici en Torre). Er zijn ook talloze gronden waaronder kalkhoudende mergel, vulkanische afzettingen en kalksteen; de laatste draagt ​​bij aan de tanniciteit van de wijn, terwijl de vulkanische grond een zekere rokerigheid toevoegt.

Ondanks de oude oorsprong van Taurasi, wordt het ook beschouwd als een moderne wijn. Dit is grotendeels te danken aan de inspanningen van de gewaardeerde wijnmaker Antonio Mastroberardino, die een grote rol heeft gespeeld bij het naar voren brengen van dit gebied. Zijn legendarische Taurasi uit 1968 trok internationale aandacht en sindsdien is de populariteit en reputatie van het gebied enorm toegenomen. Taurasi verkreeg voor het eerst zijn DOC- status in 1970 en werd in 1993 bevorderd tot DOCG . Volgens deze voorschriften moeten de wijnen minstens 85% Aglianico uit de provincie Avellino bevatten. De resterende 15% kan worden aangevuld met andere toegestane lokale rode druiven, meestal Piedirosso en soms Sangiovese en / of Barbera . De meerderheid heeft echter de neiging om zuiver Aglianico te zijn. De wijnen moeten drie jaar oud zijn voordat ze worden vrijgegeven met een minimum van een jaar in vat . Riservas vereisen nog een jaar en minimaal 18 maanden op eik.

De Aglianico-wijnen van deze DOCG zijn beroemd om hun groter dan levensgrote persoonlijkheden en een krachtig karakter. Net als Aglianico del Vulture in Basilicata , worden Taurasi-wijnen beschouwd als de ‘ Barolo van het zuiden’ en hebben ze een groot vermogen om te rijpen (sommige kunnen 20 jaar worden). Ondanks hun dichtheid, hoge niveaus van extract en tannine behouden ze goede lineariteit en finesse. Deze druif heeft een flair voor het geven van wijnen met aroma’s van frambozen, pruimen en donkere kersen, evenals een rokerige nuance die doet denken aan een verlichte sigaar, versgemalen koffie en nieuw leer. Naarmate de wijnen rijpen, kunnen ze aardachtige, bosgrondige en speltonen aan. Hoewel ze jong gedronken kunnen worden, zal een beetje geduld de ruwe randen gladstrijken.

Denominatie: Taurasi DOCG, Wijnstokken: aglianico, Alcohol: 13,5% Indeling: 0,75, Ideaal verbruik: 2014/2022, Serveertemperatuur: 18/20 ° C, Past bij  gevogelte, voorgerechten van vlees, rood vlees.

Tussen de wijnen door kon ieder naar eigen inzicht genieten van de Anti pasta die op de tafelstond en daar bij het lekkere stokbrood.En na afloop genoten we allen van de heerlijke kazen uit Italië.

De voorzitter bedankte Wil voor haar verzorgde proeverij en uit handen van Judith en Yvonne ontving ik een heerlijk pakket met div oliën en ander lekkers voor in de keuken

Allemaal hartelijk bedankt Ik heb er van genoten.

 

Geef een reactie