Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

Reis afdeling Gelderland naar de Rheinhessen en MittelRhein

Categories: Gelderland Archief,Gelderland Bericht,Gelderland Proefverslagen

Reis afdeling Gelderland naar de Rheinhessen en MittelRhein

Sinds 2007 organiseert de afdeling Gelderland van het Nederlands Wijngilde ieder jaar een

wijnreis. We proberen de gebieden zo veel mogelijke af te wisselen, maar wegens praktische

redenen gaan de uitstapjes meestal naar Duitsland. Traditioneel zijn dit reizen waar het

proeven en kopen van wijn een centrale rol inneemt, maar die ook zeer gezellig zijn.

Dit jaar duurde de reis 2 dagen en bezochten we 4 wijngaarden in Rheinhessen en 2 in de

MittelRhein.

De reis begint op vrijdagochtend 29 mei met vertrek vanaf het huis van Wil. We zijn met

7 deelnemers in totaal, verdeeld over 2 personenauto’s. Helaas kiezen de

navigatiesystemen van beide auto’s een andere route, zodat het koffie drinken niet

gezamenlijk kan plaatsvinden.

We komen dus gescheiden aan in het authentieke Worms, wat één en al historie uitademt.

De straatjes zijn duidelijk niet ontworpen op autoverkeer. Chateau Schembs is gevestigd op

een grote binnenplaats (zonder autoverkeer), waar we worden ontvangen door de

charmante Bastian.

Bastian laat ons eerst 7 droge witte wijnen proeven in het proeflokaal. De meest opvallende

hiervan is voor mij de Wormser Liebfrauenstift Kirchenstock Riesling 2013. Dit wijngebied

(Duits: Lage) en zijn wijnen hebben een zeer lange historie en de wijn was in 1835 de

duurste ter wereld. Ook het Engelse vorstenhuis neemt sinds 300 jaar deze wijn af. Ook wij

zijn onder de indruk van deze Riesling.

Deze wijn is het voorbeeld geweest voor de “Liebfraumilch”, waarbij de copiën heel vaak het

origineel in de verste verte niet benaderen.

Vervolgens neemt Bastian ons mee naar de kelder, waar hij ons 2 hout gelagerde versies

(2014) van deze wijn laat proeven. Het enige verschil tussen deze wijnen is het vat waarin ze

worden bewaard. Dit geeft onwaarschijnlijke verschillen in smaak en reuk.

We proeven ook een Pinot Noir van 2009 uit het vat.

De proeverij wordt in het lokaal voortgezet met 3 rode wijnen en een zoete witte

(Scheurebe).

Van al dat proeven zijn we ondertussen hongerig geworden en we genieten dan ook van de

lunch bij restaurant “Kabinett”, wat zich op dezelfde binnenplaats bevindt als Schembs.

Bastian heeft bij het eten voor 2 Liebfrauenstift flessen uit 1998 en 1999 gezorgd. Dit is

genieten!! Bastian verzamelt ondertussen de flessen die wij besteld hebben.

Het wordt tijd voor de tweede proeverij bij het familiebedrijf Spiess in Bechtheim. Dit bedrijf

met 32 ha wijngaarden, wordt gerund door vader en 2 zonen. De zoon Johannes verzorgt

onze proeverij en was een studiegenoot van Bastian van Schembs.

Na een Sekt, presenteert Johannes ons 8 witte droge wijnen, waarvan 3 Rieslings en

2 Chardonnay’s. De laatste vallen positief op omdat ze wel houtlagering hebben gehad,

maar niet zo uitbundig naar hout smaken.

Vervolgens proeven we 5 rode wijnen, waarvan 3 Spätburgunders (Pinot Noir).

Ook van dit bedrijf nemen we een flink aantal flessen mee, alvorens we verder rijden naar

Flomborn.

Het bedrijf Michel-Pfannebecker kent zijn oorsprong in de 17e

Bourgondië en Pannebakker uit Nederland. Er wordt echter nu alleen wijn gemaakt van

12 ha wijngaard waarvan 2/3 wit en 1/3 rood.

Van de 8 witte droge wijnen, ben ik met name onder de indruk van de kwaliteit van de

Silvaners, hoewel ze ook mooie Riesling maken.

De 3 Spätburgunders kunnen mij persoonlijk iets minder bekoren, maar dit wordt

ruimschoots gecompenseerd door de 2 Eisweinen van Riesling. Ook Job en Ineke zijn grote

fan van de laatste 2 wijnen.

Na het proeven van 41 wijnen gedurende de hele dag, wordt het de hoogste tijd om naar ons

overnachtingsadres te vertrekken. De rit naar het hotel in Bad Münster am Stein-Ebernburg

wordt enigszins vertraagd door wegwerkzaamheden en doordat ik mijn schrift vergeet.

Aangekomen in het hotel moeten we direct door naar onze afspraak in het restaurant

Naheschlösschen. We genieten van een rumpsteack en een Spätburgunder 2013 van

Kruger-Rumpf. Bij dit wijnbedrijf heeft het Wijngilde in de wijnreis van september 2007 een

proeverij gehad.

We sluiten het diner af met een heerlijke dessert, waarbij Job een bijpassende Eiswein

uitzoekt.

Na een rustige nacht en een heerlijk ontbijt de volgende dag, vertrekken we naar de firma

Riffel in Bingen am Rhein. Dit bedrijf met 13 ha wijngaard, waarvan de helft Riesling, wordt

geleid door Erik en Carol Riffel. Het is een echt familiebedrijf, waar ook de ouders van Erik

nog hand en spandiensten verlenen. In 2007 is een geheel nieuw gebouw in gebruik

genomen, waarin zich o.a. de wijnmakerij, de kelder, een winkel, enkele proeflokalen en een

uitzichtskamer bevinden. Ons bezoek begint met het aanschouwen van de wijngaarden van

uit deze kamer We kijken naar de “Steilhänge” op de Scharlachberg, de top-locatie van

Riffel.

We proeven 8 droge witte wijnen, 1 half-zoete witte en 1 Spätburgunder (rood). De laatste

soort is voor het eerst geproduceerd in 2003, toen het echtpaar getrouwd is. De wijn kreeg

toen de naam “Mariage” en dat is nu nog steeds zo.

Na de proeverij bezoeken we de wijnmakerij en kelders. Ik heb nog nooit zo’n schone

wijnmakerij gezien. Carol legt uit dat dit erg belangrijk is als je de wijn op biologische wijze

maakt. Ze vertelt ook dat de wijnboeren in de buurt aanvankelijk zeer afwijzend reageerden

op biologische teelt, maar dat het tij gekenterd is, en dat ze nu zelfs rekening houden met de

biologische manier van werken van Riffel.

De lunch wordt in de zon genoten bij de pizzeria Toscana in Oberwesel.

Als eerste wijngaard in de MittelRhein staat Lanius-Knab in Oberwesel op het programma.

De proeverij wordt verzorgd door Jörg Lanius. De 8 ha wijngaard zijn allemaal Steilhänge.

Jörg vertelt ons dat er sinds 5 – 6 jaar een nieuw type landbouwvoertuig op de markt is, wat

het mogelijke maakt bijna alle handelingen op hellingen tot 68%, machinaal uit te voeren. Dit

is een enorme verbetering geweest. Alleen de oogst moet op dit moment nog met de hand

gedaan worden, maar hij verwacht dat ook dit over een jaar of 3 machinaal uitgevoerd kan

worden.

Lanius-Knab heeft 3 wijngaarden (Lagen): Engehöller Bernstein, Engehöler Goldemund en

Oberweseler Oelsberg. Waar Bernstein een leisteen bodem (Schiefer) heeft, is die voor

Oelsberg een mengsel van leisteen, zandsteen en Löss.

Het bedrijf verbouwt 8% Spätburgunder en de rest hoofdzakelijk Riesling.

We proeven 1 rosé en 9 Rieslings. Van de Rieslings zijn er 4 droog, 4 (half-) zoet en is er

één een echte dessertwijn (Auslese).

Het zijn mooie wijnen en ik ben met name onder de indruk van de Grosse Lage wein

Bernstein (Riesling trocken). Deze komt van stokken van gemiddeld 50 jaar oud, met een

zeer lage opbrengst. Dit resulteert in een mooie wijn met bewaarpotentieel, alhoewel ik niet

zeker ben of me dat gaat lukken.

Het laatste wijnhuis van onze reis is Weingart uit Spay.am Rhein. Vader, moeder, zoon

Florian en schoondochter runnen gezamenlijk het bedrijf. Onze proeverij wordt door vader

verzorgt, die ondanks zijn handicap, zeer geëngageerd vertelt over alle aspecten van de

druiventeelt en het maken van wijn.

Hij meldt onder andere dat Florian enige percelen heeft verkocht, maar ook 430 percelen

heeft gekocht om 14.6 ha aaneengesloten landbouwgrond te verkrijgen.

Weingart verkoopt hoofdzakelijk aan particulieren in Duitsland. Ze versturen rond pinksteren

de lijst met nieuwe wijnen en zijn meestal voor de Kerst al uitverkocht.

Hij laat ons 3 droge en 3 half-zoete Rieslings proeven, en een witte en rode Spätburgunder.

Alle wijnen zijn van hoge kwaliteit en dit huis heeft niet voor niets 4 sterren in de Eichelmann

(gids van Duitse wijnen). Desondanks is de prijs van deze wijnen bijna allemaal onder de

10 Euro per fles.

Ook hier wordt weer flink ingekocht en aan het einde van de dag begeven we ons in de

richting van Arnhem.

Na een korte stop om de inwendige mens te sterken met één van de Duitse worstensoorten,

arriveren we dan om ongeveer half tien bij het huis van Wil.

Hier vindt dan de distributie plaats van alle gekochte wijnen, waar Ineke zich ontplooit als

Oberweinmeister.

Een uurtje later begeeft ieder zich huiswaarts met “eine vette Beute”.

Rest mij nog om Jan Zwikker hartelijk te bedanken voor de uitstekende organisatie van deze

reis. Zoals uit mijn verslag blijkt heeft hij een uitstekende keuze gemaakt van wijnhuizen.

Ook de hotels en restaurants zijn mij zeer goed bevallen.

Als allerlaatste wil ik Ineke, Job, Wil, Peter, Paul en Jan hartelijk danken voor de gezellige

reis die we samen mochten maken.

Ik kijk uit naar de volgende reis.

Hans Jansen, mei 2015

 

Verslag reis van NWG Gelderland naar Rheinhessen en MittelRhein_Mei15

Geef een reactie