We kiezen in april voor een wijnuitstapje naar Libanon.

Hans Schouten, onze wijnmeester, heeft Joe El Mir van Libanese Wijnen gevraagd ons de wijnen uit dit land te laten proeven, ik ben in mijn nopjes, ben aantal keren met KLM in Libanon geweest, in Beiroet, heb zelfs geskied in de bergen daar.

verslag door Annelies Kuijs Boogert

Libanon is een van de oudste wijnlanden van de wereld.

De geschiedenis gaat 6000 jaar terug, Baalbeck in de Grieks Romeinse tijd, had een tempel waar wijn werd gemaakt voor Bacchus, de god van de wijn.

De bruiloft van Canaa, stad in Zuid Libanon, is een bewijs dat er toen al wijn werd gedronken; Jesus veranderde water in wijn. 

Feiten over Libanon:

De Bekaa Vallei het belangrijkst wijngebied ligt op 1100 meter, is 150 kilometer lang en 15 km breed.

Klimaat is mediterraan, 15 graden verschil tussen dag en nacht.

Bodem rode klei en kalk.

Productie 9 miljoen flessen per jaar 45 wijnbedrijven in bedrijf.

Wijnbouw: geen irrigatie, guyot overal, geen ziektes.

Wijnmaken traditioneel, veel invloed uit Frankrijk, gebruik van frans eiken.

Druiven rassen Obeideh, Merwah, Mekassi Zawtarani en veel internationale druivenrassen.

Er is dus veel meer dan de bekende Musar en Ksara wijn.

We proeven negen wijnen, eerst een rode om erin te komen, daarna vier wit en vier rood.

We proeven drie wijndomeinen die in de Bekaa vallei liggen.

Wat opvalt is dat de witte wijnen een goede frisheid hebben, balans tussen fruit en zuren, goed gemaakt, spanning en structuur,.

De rode wijnen hebben veel klassieke druivenrassen: voornamelijk cabernet sauvignon en cinsault.

Zijn wat voller en zwoeler, tannine van stroef tot rijp, fruit rood en veel zwart fruit, van makkelijk tot breed en complex, dit keer geen inheemse druivenrassen geproefd.

Heritage Nine rood Licht soepel fruitig, makkelijk, negen druiven, easy drinking red noem ik hem.

https://www.libanesewijnen.nl/product-page/2016-heritage-nine

De witte wijnen:

Wardy Clos Blanc 2017 Floraal, limoen honing, verfrissende wijn

https://www.libanesewijnen.nl/product-page/2016-wardy-clos-blancs

Domaine des Tourelles 2017 Perzik lychee, anijs, toast ananas, dikkere wijn

https://www.libanesewijnen.nl/product-page/2017-tourelles-blanc

B-Qā de Marsyas 2016 Mineraal, zilt, limoen, groene appel, mooie zuren; prachtig wit

https://www.libanesewijnen.nl/product-page/2014-marsyas-b-q%C4%81-1

Domaine de Baal 2014 volledig bio Aards, room, appel, guave, kalk, rokerig; dijk van een wijn, breed en lengte.

https://www.libanesewijnen.nl/product-page/2014-domaine-de-baal-white

De rode wijnen:

Chateau Heritage Plaisir de Vin 2017 Bosfruit, ceder, tabak, yoghurt, chocolade mocca, beetje stroef

https://www.libanesewijnen.nl/product-page/2016-heritage-plaisir-du-vin

Chateau Heritage Cuvée Saint Elie 2014 Cassis, koffie, chocolade, vanille, zoethout, fijne wijn

https://www.libanesewijnen.nl/product-page/2014-heritage-cuv%C3%A9e-saint-elie-red

Domaine des Tourelles Marquis de Beys 2012 Gerijpte wijn, meer tertiaire aromas, leer tabak laurier paddestoel zwarte pruim, goede complexe wijn

https://www.libanesewijnen.nl/product-page/2012-tourelles-marquis-des-beys

Domaine de Baal Rouge 2011 de rode van Baal, ook helemaal bio Ongelofelijk fris en intens, veel concentratie en vulling. viooltjes zwarte bes, zure kers, specerijen

https://www.libanesewijnen.nl/product-page/2011-domaine-de-baal-red

Karin Leeuwenhoek mijn zeer gewaarde collega in de wijnwereld van NL schreef een lofzang op de wijnmakers van Domaine de Baal;

https://vinoblogie.nl/libanese-wijn-is-booming/

Wij eindigen de avond met het praten over Libanon, hoe mooie het land is en hoe goed de wijnen zijn, onze leden waren blij en Joe, eigenaar van Libanese wijnen ook.