2018 Oostenrijkse wijnen met begeleidende kaassoorten. Leiding: Irene Sijgers en Josien Wegink. Josien is eigenaar van de kaas- en wijnwinkel Kaas en Smaak in Wierden.

Wijn 1

     

Wijn:
Tinhof Blanc Bio 2016
65% Grüner Veltliner,
20% Riesling , 15% Welschriesling
Producent:
Weingut Erwin Tinhof  Eisenstadt
Burgenland  www.tinhof.at
Beoordeling:
Stuivend, schoon fris wit fruit (kruisbes) in de neus.
Fris en fruitig, harmonieus, appel, peer en citrus, afgeronde zuren, licht peperig; elegantie ten top! Een echte dorstlesser (appelzuren), maar met gastronomische kwaliteiten.
Leverancier:
Wierdense kaas en wijn winkel:www.kaasensmaak.nl
€ 11,95
Begeleidende kaas:
Hollandse geitenbrie. De half harde kaas wordt volledig van Nederlandse geitenmelk gemaakt die afkomstig is van in Nederland gevestigde geitenhouderijbedrijven.
Goede combinatie van wijn en kaas.

Wijn 2

Wijn:
Kolkmann  Wagram
Burgunder vom Löss  2016
13%
Empfohlen im Falstaff Weinguide 2017/18
Producent:
Familienweingut Kolkmann
Fels am Wagram
http://www.kolkmann.at
Beoordeling:
Cuvée van Chardonnay en Weißburgunder. Volle inzet door Chardonnay. Frisse afdronk. Bloemen, geschilde appel, notig fris fruit. Smaak: kruidig, kalk, Complex
Leverancier:
Vasse: www.twentschwijnhuis.nl
€ 11,25
Begeleidende kaas:
Witflora; Primavera di Caravaggio (Italië); is op ambachtelijke wijze bereid en gemaakt van rauwe melk. Deze H’eerlijke kazen komen rechtstreeks van de boer en zijn kwalitatief hoogwaardig.
Bijzonderheid wijngebied: Het Oostenrijkse wijndistrict Wagram  is bij sommige wijnliefhebbers beter bekend als Donauland want tot 2007 werd dit wijngebied dicht bij Wenen zo genoemd.

Wijn 3

Wijn:
Kolkmann Rosé vom Zweigelt
2016              12%
Producent:
Familienweingut Kolkmann
Fels am Wagram
http://www.kolkmann.at
Beoordeling:
Kleur: zalmrose; In de geur framboos en ander licht rood-fruit. Jammy en saprijk. In de smaak licht kruidig en aards. Fijn bitter en zuur. Indrukken van rode bessen. Stijlvol en elegant.
Leverancier:
aangekocht op locatie    € 9,15

Begeleidende kaas:
Roodflora Gargantin van koemelk (Frankrijk). Met de wijn vormt dit een elegante combinatie.

Wijn 4

Wijn:
Blauer Zweigelt 2015      12,5%

Producent:
Sepp Moser, Rohrendorf/Kremstal
http://www.sepp-moser.at
Beoordeling:
Frisse rode wijn met een pittig aroma van rijpe kersen en een tikje kruidigheid. De smaak zet zacht, fris en evenwichtig in; de afdronk is aangenaam en aromatisch. Een mooie, volle, rijke, wat zwoele rode wijn met een uitstekende doordrink-baarheid.
Leverancier:
Vasse: www.twentschwijnhuis.nl
€ 9,40
Begeleidende kaas:
Mooie Camembert de Normandie (witflora) (Frankrijk), gemaakt van rauwmelkse koemelk, dus niet-gepasteuriseerd. Goed gerijpt – geen ammoniak. De naam Camembert de Normandie werd in 1983 ingevoerd als AOC-keurmerk en werd in 1992 een beschermde oorsprongsbenaming.

Wijn 5

Wijn:
Sankt Laurent,  Ried: Mittersteig 2015 Kolkmann 13%
“Falstaff 89 Punkte”
Producent:
Familienweingut Kolkmann
Fels am Wagram
http://www.kolkmann.at
Beoordeling:
Fris, pittig en met framboos en kersen en rozen, maar ook licht kamfer in de geur. Smaak: noten en kaneel; zachte tannins. Van de wijngaard Mittersteig.
Leverancier:
Aangekocht op locatie   € 10,85
Begeleidende kaas:
Alta Badia (Italië, Sud Tirol, Alto Adige ten zuiden van het Galdertal) gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.
Voortreffelijke wijn-kaas combinatie.

Wijn 6

Wijn:
2014  Tinhof Noir Zweigelt & Co   Bio 13%.
85% Zweigelt, 10% Sankt Laurent, 5% Blaufränkisch
Producent:
Weingut Erwin Tinhof   Eisenstadt
Burgenland  www.tinhof.at
Beoordeling:
Kersenrood van kleur met paarse tonen, met een kruidige, volle geur met aroma’s van kersenfruit, tabak en drop, in de smaak sappig en toch vol met een mooie harmonie, zwarte kers, zoethout, vanille, ronde tannines. Zit wat hoger in de zuren. Heerlijk om nu jong te drinken maar met rijpingspotentieel tot 2018
Leverancier:
Wierdense kaas en wijn winkel:
www.kaasensmaak.nl   € 11,95
Begeleidende kaas:
Crottin de Chèvre; gerijpt geitenkaasje uit de vallei van de Loire. Het gebied waar de kaas vandaan komt ligt met name in het departement Cher plus kleine stukjes van de departementen Loiret en Nièvre.

Wijn 7

Wijn:
Kolkmann  Zweigelt reserve 2014
Producent:
Familienweingut Kolkmann
Fels am Wagram
http://www.kolkmann.at
Beoordeling:
Dieprode kleur met een bom van fruit in de neus en aroma’s van vanille. In de mond pikken we de typische kruidigheid op alsmede de pittige tannines.
Leverancier:
Aangekocht op locatie   € 17,55
Begeleidende kaas:
harde kaas – boerenkaas extra belegen.

Wijn 8

Wijn:
Nittnaus Eiswijn exquisit 2015, Grüner Veltliner               10,5%
Producent:
Weingut Hans und Christine Nittnaus, Gols, Burgenland
http://www.nittnaus.net
Beoordeling:
Rozijn en abrikoos in de neus. Fraai beschreven: “Edelsüß. Kräftiges goldgelb, In der Nase eher verhalten, zarte tabakige Würze, vollreife Stachelbeeren. Am Gaumen samtig und stoffig, reife Marillenfrucht, lebendige Säurestruktur.”
Leverancier:
Weingut Hans und Christine Nittnaus              € 15,00
Begeleidende kaas:
Schropshire Blue (blauwader Engeland). De kaas blijkt te sterk bij deze wijn.
Bijzonderheden wijnmakerij:
Gentle pressing of the whole, frozen bunches over a span of 18 hours. Temperature controlled fermentation and maturation in stainless steel tanks. Fermentation is interrupted via cooling and filtration.

Wijn 9

Wijn:
Nittnaus
Trockenbeerenausleese exquisit 2015
Producent:
Weingut Hans und Christine Nittnaus, Gols, Burgenland
http://www.nittnaus.net
Beoordeling:
De Engelse beschrijving is ook mooi: “Deep brilliant golden yellow, peach, honey and orange zest, very fruit driven on the palate with an animated play of acidity harmoniously accompanying luscious sweet apple, peach and banana flavors, delicate fruit with lemony nuances lingers very long on the finish, excellent potential for further development. “ We zijn het ermee eens en vinden dit een prachtige wijn.
Leverancier:
Weingut Hans und Christine Nittnaus              € 20,00
Begeleidende kaas:
Cantal Vieux (oerkaas uit het department Cantal, Haut-Auvergne, Frankrijk).
Cantal is de meest bereide kaas van de streek. Maar liefst 40% van de plaatselijke melkproductie gaat naar het maken van Cantal. De kaas wordt ook dikwijls gebruikt in het lokale aardappelgerecht truffade maar ook in soep en salades.