Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

2017 Wijngilde Twente – proeverij met gastdocent Thijs Elbrink, sommelier bij ’t Nonnetje, Harderwijk. Thema: Portugal

Categories: Twente Proefverslagen,Uncategorized

Alle wijnen zijn verkregen via Roel Helming van “Ovino” in samenwerking met Mick Kooistra van “Horizon Wines”.
Alle spijzen zijn verkregen via Neves Wijnimport (Portugal specialist) in samenwerking met Restaurant ’t Nonnetje.

Wijn 1

  Wijn:
Areal Vinho Verde Superior 2016    DOC   11,5%
Producent:
José de Campos Reis Areal
Trofa, Portugal
Beoordeling:
Stuivend witte wijn; citrus, grapefruit, appel, vet zoetje, strak en fris. Erg lekkere terraswijn.
Leverancier: zie boven
5,60 euro ex BTW
Bijzonderheden:
Druivensoorten: Alvarinho, Loureiro.

Wijn 2

  Wijn:
Fossil – Vale da Capucha 13%
Vinho Regional Lisboa  2014
Producent:
Pedro Marques, Torres Vedras
Beoordeling:
mooie zuren, verfrissende mineralen, tonen van citroen, peer en herkenbare zilte invloeden, hint van verse zuurkool.
Leverancier: zie boven
9,45 euro ex BTW
Bijzonderheden:
Samenstelling van de wijn: 40% Arinto, 40% Fernão Pires, 20% Gouveio. Terroir: alluviaal, kalksteen (vergl. Chablis). Wijngaarden: 60 km boven Lissabon en 8  km van de Atlantische kust. We kregen hier licht gefrituurde pasteis de bacalhau, “Bacalhao de Boulinhos”   (aardappel, kabeljauw, peterselie en wat zout) bij – verrukkelijk!

Wijn 3

  Wijn:
Vino Blanco   2014         13%
Producent:
Navazos Niepoort 201 www.niepoort-vinhos.com
Sanlucar de Barrameda, Jerez
Beoordeling:
“Unique wine, with Sherry like aromas, limestone and chalk dust notes. A wine full of character, vibrant, fresh and mineral, showing the pure expression of chalky soil.”
Leverancier: zie boven
17,50 euro ex BTW
Bijzonderheden:
100% Palomino Fino druiven, van de Albariza wijngaarden in het Spaanse Jerez de la Frontera. Het gaat om niet versterkte wijnen, die na 5 tot 6 jaar worden samengevoegd tot blends. 8 maanden gerijpt in bota’s (oude grote vaten van Amerikaans eiken).
Hierbij geserveerd: Queijo do Serra da Estrela, karakteristieke rauwmelkse Portugese schapenkaas. De kaas wordt gemaakt met plantaardig stremsel. Deze ‘lepelkaas’ (op lepeltjes geserveerd) wordt door een strook van geweven stof in zijn vorm gehouden en de smaak is fantastisch.

Wijn 4

  Wijn:
Vinho Tinto 2013
Quinta de Saes  D.O.P.       13%
Producent:
Quinta da Pellada – Unipessoal, Pinhancos – Centraal Dao, Portugal
Beoordeling:
Aards, ziltig, rozijnen, fruit
Leverancier: zie boven
8,75 euro ex BTW
Bijzonderheden:

Wijnsamenstelling: Touriga-Nacional, Jaen en Tinta Roriz variëteiten. “During 9 months this wine aged in second year french oak.”
Hierbij werden twee soorten Portugese worst – de chouriço en de morcelas – een bloedworst – geserveerd.

Wijn 5

  Wijn:
Rapariga da Quinta         14%
Colheita Selecctionado
Vinho Regional Alentejano 2015
Producent:
Luis Duarte Vinhos, Lda
Beoordeling:
chocolade, tabak, kruidig, vriendelijke wijn met lange afdronk.
Leverancier: zie boven
5,50 euro ex BTW
Bijzonderheden:
Samenstelling: Aragonez, Trincadeira, Cabernet Sauvignon.
Rijping: 12 maanden op Frans eiken vaten.

Wijn 6

  Wijn:
Vertente Douro 2014
Tinto   DOC              12,5%
Producent:
Niepoort Vinhos S.A., Gaia, Pinhao River, Douro, Portugal
Beoordeling:
mooie complexe wijn, als een dessert, chocolade, vanille, roomboter.
Leverancier: zie boven
15,75 euro ex BTW
Bijzonderheden:
Afkomstig van wijngaarden Quinta de Nápoles en Vale do Pinhao. Druiven: o.a. Tinta Roriz, Touriga Franca e.a. Fermentatie in RVS vaten, gebotteld in juni 2016, rijping gedurende 18 maanden in 228 l Frans eiken vaten.

Wijn 7

  Wijn:
Porto Niepoort
10 jaar oude witte port,
gebotteld in 2016
Producent:
Niepoort Vinhos S.A., Gaia, Portugal
Beoordeling:
Prachtig roodgoud oranje van kleur. Complex aroma van gedroogd fruit, dat wordt gedomineerd door sinaasappel-schil en gedroogde vijgen. Tonen van walnoten, geroosterde amandelen en bloemen. In de mond is deze port heel fijn en evenwichtig met een levendige zuurgraad.
Leverancier: zie boven
27,20 euro ex BTW
Bijzonderheden:
Druivenrassen: Côdega, Rabigato, Viosinho, Arinto, Gouveio.
Hierbij geserveerd: Pastéis de Belém of pastéis de nata – bladerdeeggebakjes gevuld met vanilleroom: is een van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken.

Wijn 8

  Wijn:
Barbeito Madeira            19%
10 jaar oude madeira
Malvasia, Reserva Velha
Producent:
Barbeito, Vinho Madeira Wine
http://www.vinhosbarbeito.com
leuke site!
Beoordeling:
Heldere gouden kleur. Florale aroma’s, rijpe citrus, honing en amandelen. Veel diepte, vol en persistent.
Leverancier: zie boven
29,50 euro ex BTW
Bijzonderheden:
Deze madeira wordt nog altijd volgens de traditionele methoden (canteiro- methode) gemaakt en gerijpt. Het is gemaakt van een blend van wijnen van de malvasia druif. Gerijpt  gedurende 10 jaar op grote eikenhouten voeders.
Wikipedia over de canteiro-methode: Men noemt de verwarming door de zon zoals die nog door kleinere en conservatieve barros de “canteiro-methode”. De traditionele huizen laten hun wijn vijf jaar lang op vaten rusten en verwarmen door de zon.

Geef een reactie