Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

2017 Armenië, verrassend mooie kwaliteit

Categories: Nijmegen Proefverslagen

Het proefteam bestond uit Désirée en Wim, bijgestaan door Artak en Jevgenia uit Armenië.
De presentatie staat hier: Nijmegen Armenië presentatie

De Armeense hapjes (knoflookworstjes, gedroogd rundvlees en tapenades) zijn gekocht bij Hay Food in Utrecht. http://www.hayfood.nl

Wijn 1

  Wijn:
Cuvée van Voskehat, Garan Dmak Khatun en Qrditchakat 2014
Producent:
Voskeni Wines
https://www.facebook.com/voskeni/
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
€ 10,95
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Cuvée van Voskehat (stukje goud), Garan Dmak, Khatun (mevrouw) en Qrditchakat;
Alcoholvolume: 13%;
Terroir: Ararat Valley, Armavir Region met vulkanische ondergrond;
Ligging wijngaard 1000m boven de zeespiegel;
Biologische wijnproducent (in 2015 aanvraag certificering);
Europese manier van wijn maken in combinatie met traditionele;
Rijping 6 maanden, deels in Franse en deels in Armeense eiken vaten;
Beoordeling:
Geur: Kruidig, salmiak, groenig, geel fruit, geparfumeerd
Smaak: Zoete aanzet, botertje, geel fruit

Wijn 2

  Wijn:
Kangoun 2014
Producent:
Van Ardi
http://www.vanardi.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
€ 13,00
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Kangoun = bestendig (voor weersveranderingen);
Alcoholvolume: 14,2%;
Wijngebied Ashtarak, oudste wijnregio ter wereld;
Ligging wijngaard 1000m boven de zeespiegel;
Vulkanische zandstenen, rijk aan mineralen en kalkhoudende tufsteen;
Rijping 1 jaar een deel in Franse vaten, een deel in Armeense ongebrande eiken vaten en een  deel in de flessen;
Beoordeling:
Geur: Floraal, alcohol, citrus, amandelen
Smaak: Behoorlijke bitters, citrus, lange afdronk, salmiak, anijs

Wijn 3

  Wijn:
Voskehat 2015
Producent:
Trinity Canyon Vineyards
http://trinitycv.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
€ 21,50
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Voskehat = stukje goud;
Alcoholvolume: 12,5%;
Wijngebied Vayots Dzor;
Vulkanische bodem met zand en gravel;
Ligging wijngaarden op 1.300m boven de zeespiegel;
Organische/ biologische manier van wijn maken, geen sulfiet;
Gisting bij 13 graden C;
Rijping volgens de oude manier 2 weken “sur lie”;
Beoordeling:
Geur: Banaan, abrikoos en wat appel
Smaak: Citrus, mandarijn, frisse zuren, klein zoetje, laurier, salmiak

Wijn 4

  Wijn:
Voski, Cuvée van Voskehat en Garandmak 2014
Producent:
Zorah
http://www.zorahwines.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
€ 32,95
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Voski = goud;
Alcoholvolume: 13%;
Wijngebied Vayots Dzor;
Oude wijngaarden op 1.400m boven de zeespiegel;
Vergisting op tank;
Rijping 12 mnd op tank;
Rijping 6 mnd op fles;
Beoordeling:
Geur: Bescheiden neus, floraal, perzik en venkel
Smaak: Volle smaak, behoorlijke zuren, decente bitters, zit mooi in elkaar

Wijn 5

  Wijn:
Voskehat Vieilles Vignes 2015
Producent:
Voskevaz
http://www.voskevaz.am/en
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
€ 32,45
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Witte amforenwijn van voskehat;
Voskehat = stukje goud;
Alcoholvolume: 13,5%;
Wijngebied: Aragatsotn, in het gelijknamige dorp Voskevaz (gouden bos) bij de hoogste berg van Armenië;
Oude wijngaard, ca 60 jr. Ligging wijngebied 1.000m hoog;
60-jaar oude stokken;
Vinificatie: in Karas (amforen vaten), traditional clay-jars van 100 jaar;
Rijping 3 à 4 maanden in Barriques van Armeens eiken;
Beoordeling:
Geur: meest gele van de avond, geen allemansvriend, veel hout, licht occidatief  (benzine?), kruidig, abrikoos, honing
Smaak: Stevig hout, honing, accidatief, abrikoos, sinaasappel, veel smaak, amandelbittertje aan het eind

Wijn 6

  Wijn:
Nuraz, cuvée van Haghtanak en Kakhet 2014
Producent:
Voskevaz
http://www.voskevaz.am/en
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
€ 12,65
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Cuvée van Haghtanak en Kakhet;
Haghtanak = overwinning;
Alcoholvolume: 12,5%;
Handgeoogst;
Wijngaarden: in Ararat Valley “Vineyards of Noah” genoemd in Dvin (oude hoofdstad van Armenië) en Aghavnatun dorpje;
Ligging wijngaarden 1000m boven de zee;
Klassieke vinificatie bij een temp. van 30 graden gedurende 8 tot 10 dagen;
Rijping 12 maanden;
In locale Armeense vaten van 225 L;
Beoordeling:
Geur: Kers, kool, groenig, kruidig, bosgrond
Smaak: Droge tannines, onrijpe kers, blijft mooi hangen, salmiak, hout, laurier

Wijn 7

  Wijn:
Cuvée van Areni, Hndogny en Kakhet 2014
Producent:
Voskeni Wines
https://www.facebook.com/voskeni/
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
€ 10,95
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Alcoholvolume: 13,5%;
Terroir: Ararat Valley, wijngebied Vayots Dzor in Armavir Region met vulkanische ondergrond;
Ligging wijngaard 1000m boven de zeespiegel;
Wijnstokken min. 8 jaar, max. 40 jaar oud;
Biologische wijnproductie;
Europese manier in combinatie met traditionele manier van wijn maken;
Rijping 6 maanden in Franse en deels in Armeense eiken vaten;
Beoordeling:
Geur: Kers, bessen,
Smaak: Volle smaak, zuivel, drop citrus, minder complex dan 6, mooie afdronk met bitters en tannines

Wijn 8

  Wijn:
Areni Noir 6100 2015
Producent:
Trinity Canyon Vineyards
http://trinitycv.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
€ 14,95
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
100% Areni Noir = Voorouder Pinot Noir (?);
Alcoholvolume: 13%;
Wijngebied Vayots Dzor, 6.100 jaar oude wijnstreek;
Vulkanische bodem met zand en gravel;
Landklimaat met ca. 250 volle zonnige dagen/jaar;
Ligging wijngaarden op 1.300m boven de zeespiegel;
Organische manier van wijn maken (bezig met certificering);
Wijnstokken volgens “Duouble Guyot” manier gesnoeid;
Oogst pas in november;
Gisting op staal;
Gerijpt op Kaukasisch eiken, 14 maanden;
Beoordeling:
Geur: Veel fruit en rabarber
Smaak: Licht, niet vol, wel fruitig

Wijn 9

  Wijn:
Cuvée van Syrah en Kakhet 2014
Producent:
Van Ardi
http://www.vanardi.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
€ 18,95
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Ready to enjoy today, but born to be aged;
Handgeoogst;
Alcoholvolume: 14,5%;
Wijngebied Ashtarak;
Ligging wijngaard 1000m boven de zeespiegel;
Vulkanische zandstenen, rijk aan mineralen en kalkhoudende tufsteen;
Rijping 1 jaar in Franse eiken vaten;
Beoordeling:
Geur: Ceder, tabak, kers, bes, peper
Smaak: Kers, bes, peper, drogende tannines, stevige wijn, lange afdronk met bitters, mooi in elkaar gezet, voor sommigen “too much”, zou nog wat moeten liggen

Wijn 10

  Wijn:
Karasi 2012
Producent:
Zorah
http://www.zorahwines.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
€ 32,95
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Areni Noir (een van de oudste druivenras ter wereld);
Alcoholvolume: 14%;
Wijngebied Vayots Dzor;
Oude wijngaarden op 1.400m boven de zeespiegel;
Natuurlijke gisting in vaten;
Rijping 12 maanden op amforen (karasì);
6 maanden gerijpt op fles;
Beoordeling:
Geur: Kersen, salmiak, bessen, ceder, laurier, Bordeauxtonen;
Smaak: Frisse aanzet, mooi rood fruit, prettige afdronk, elegante wijn;

Wijn 11

  Wijn:
Yeraz 2012
Producent:
Zorah
http://www.zorahwines.com
Leverancier:
Royal Beverage Group, Amersfoort,
€ 126,00
www.noyanland.com
Bijzonderheden:
Yeraz = droom;
Areni Noir;
Alcoholvolume: 13,5%;
Wijngebied Vayots Dzor;
Oude bush wijngaarden op 1.600m boven de zeespiegel;
Natuurlijke gisting in tanks (gecontroleerde temperatuur);
2 jaar rijping in amforen en ongebrande eiken vaten (31 hl);
18 maanden flesrijping;
Beperkte productie;
Beoordeling:
Geur: gebrand caramel, kers, tabak, occidatief;
Smaak: Rijper dan 10, sappig, ceder, drop tabak, minder elegant in zijn fruit dan 10;

Geef een reactie