Volgende Proeverij:

  • 00 D
  • 00 U
  • 00 M
  • 00 S
+

15  november 2017  Commanderie de la Montagne, Whisky door Wullie Macmorland

Deze avond op 15 november 2017 stond in het teken van de whisky. Onze wijnmeester Hans Schouten had tijdens het whisky festival Wullie uitgenodigd om bij ons een workshop te organiseren en dat tot groot genoegen van wel 28 leden en introducees. Na het bekend maken van de mededelingen door Niels onze voorzitter en het verwelkomen van de introducees werd Wullie aan ons voorgesteld. Wullie is een echte Schot en heeft een restaurant aan de Ridderstraat in Alkmaar en organiseert ieder jaar in februari zijn Whiskyfestival in de grote kerk van Alkmaar. Daar komen nu al 8 jaar 3000 mensen die echte whisky liefhebbers zijn op af .Ook komend jaar zijn er weer 3 workshops en 80 exposanten met vele honderden whisky’s. Daarbij zorgt Wullie voor de speciale Schotse gerechten Een ware happening voor 35 euro per persoon. Maar deze avond was hij er voor ons en wat een groot genoegen. Een prima verteller en een ware whiskykenner. Wij kregen echt 5 heel verschillende whisky’s te proeven met de uitleg over de glazen en hoe proef je whisky als je wijnproever bent. Kleine slokjes tegen het verhemelte drukken en doorslikken Niet uitspugen maar wel voorzichtig kijken, glas ronddraaien om de glycerine benen te zien Hoe trager de benen hoe beter de whisky en de kleur goed bekijken. Donker wil zeggen gelagerd op port, wijn of sherryvaten en dan nog moet je veel onthouden om de smaken te leren onderscheiden.Is er wel turf gebruikt of niet en waar komt de turf dan vandaan. Vaak geeft turf een jodium smaak af omdat de zee vaak dat eiland overspoeld met zoutwater en dat geeft  weer die typerende smaak aan de whisky die ook daar weer vele liefhebbers voor kent.

WHISKY is veel interessanter dan je denkt.

Wij dronken deze avond 5 verschillende whisky’s en daar bij heerlijke hapjes verzorgt door Hans.    

1 Royal Thistle Scotch Blended Whisky                                                                    <

land: Schotland
bottelaar: Meadowside Blending Company Ltd.
Alcohol: 40% ABV
Kleur: Amber
Neus: Honing en bloemneus.
Gehemelte: Zacht en medium body met wat zoete mout, geroosterde amandelen en subtiel veen. Een beetje toffee en een vleugje kruiden met een fluwelen textuur. Een goed uitgebalanceerde dram.
Deze wordt geproduceerd door Meadowside Blending Co., die ook onafhankelijke bottelingen uitdeelt onder het label ‘Maltman’. De leeftjd is 11 jaar weet niet welke distilleerderijen in de blend gaan.
Royal Thistle Blended Scotch Whisky
40% abv == alcohol by volume
Deze blended Scotch heeft een heldere oranje-amberkleurige tint, een mild vanillearoma en een zacht gehemelte dat vanille, piment en eiken combineert.
Over het algemeen: een eenvoudige, sympathieke mix met een aangenaam fruit / jodium / specerij-smaakprofiel. Een solide, betaalbare keuze als inleidende scotch, een mixer, of iets om nonchalant te nippen als je niet in de stemming bent voor een serieuzere dram.
Royal Thistle
Evenals de zeldzame, verzamelbare moutsoorten en granen, het bedrijfsaanbod en easy drinking dram, een fijne gemengde whisky, gebotteld onder ons label “The Royal Thistle”, waarmee aan de vraag naar grote whisky’s wordt voldaan, passend bij alle budgetten.
Een heerlijk soepel “elke dag dram”, zacht van textuur en opwarming in de afdronk. The Royal Thistle wordt gebotteld op 40% Alc / Vol en scherp geprijsd.

2 Vatted Malt Glen Dalvaig 8 Years 40 %
Deze whisky van meerdere stokerijen was licht van kleur en had direct licht jodium in de neus.
Een mooie whisky met iets honing en toch rijpe fruittonen. Mooi complex.

Sommige van de meest beroemde whisky’s en whisky merken in de wereld zijn mengsels. Het gaat hierbij om dergelijke zwaargewichten als de Johnnie Walker en Chivas Regal varieert van Schotland en de Jameson variëren van Ierland. Overvloedig en traditioneel gebruikt in bars en pubs voor cocktails of mengen met frisdrank. Dit is deels omdat ze goedkoper dan single malts zijn en deels omdat de subtiele smaken van een single malt kunnen worden gemaskeerd door een mixer.

        

Blended off Vatted whisky
Blended whisky’s worden geproduceerd door het mengen van verschillende soorten whisky samen. Deze whisky’s kunnen single malts (gemaakt van 100% gemoute gerst) en andere whisky’s die zijn gemaakt met behulp van alternatieve granen(meestal tarwe). Deze komen vaak meer dan van één distilleerderij vandaan en zijn van verschillende leeftijden. De whisky’s worden gemengd om samen een zachtere whisky te maken, Je verkrijgt zo een meer complexe drank met elk deel zijn eigen karakteristieken door de mix. Sommige blended whisky bevatten meer dan 50 verschillende single malt- en grain whisky’s samen gecombineerd.
Grain whisky’s zijn veel goedkoper om te produceren dan single malts, net als de grondstoffen meer beschikbaar en goedkoper dan gerst. De kosten zijn ook verminderd aangezien ze continu geproduceerd worden. Deze grain whisky’s worden altijd gebruikt in mengsels. De regel is, hoe meer graan whisky, jonge whisky in het eindproduct, hoe goedkoper de prijs voor de consument.

Vatted whisky
Vatted whisky’s worden ook geproduceerd door het mengen van verschillende soorten whisky samen. Echter, in dit geval mogen alleen een mix van single malts worden gebruikt. Deze whisky’s kunnen afkomstig zijn uit de dezelfde of verschillende distilleerderijen, hebben in de verschillende soorten fusten gerijpt en zijn van verschillende leeftijden. Een vatted whisky kan per definitie slechts twee verschillende whisky bevatten, maar bevatten er vaak meer. Dus een gemakkelijke manier te onthouden van het verschil tussen de twee is – blends zijn een combinatie van verschillende single malts en grain whisky’s, terwijl de vatted zijn een combinatie van verschillende single malts.

          

Leeftijd mengsels
Gemengd en vatted whisky’s hebben traditioneel zelden elke leeftijd die op het etiket vermeld. Dit is nu aan het veranderen omdat vele merken de leeftijd verklaren. Dit kan een beetje verwarrend zijn, vooral nu dat je weet dat de whisky’s van verschillende leeftijden zal worden opgenomen in de mix. Wanneer een leeftijd op het etiket staat verwijst dit naar de leeftijd van de jongste whisky die aanwezig is in de mix.

3 Glen Moray Single Malt 40% NAS= no aged statement
Glen Moray is een Speyside single malt whisky. Voormalige bourbon vaten worden gebruikt, afkomstig uit Noord-Amerika om Glen Moray te laten rijpen. Dit geeft de whisky zijn rijke en spicy karakter. De vaten zorgen voor een superieur product met een zachte en volle smaak.    Soort Malt Inhoud – 70CL – 40% Vol Schotland – Speyside              Neus is zachte malt geuren, iets grassigs en later kruiden en butterscotch.
Smaak citrusgras, kruiden en zoet typische toffeesmaak en marmelade
De whisky is gerijpt op Bourbon vaten

4 Auchentoshan whisky 1991 46% alc, Single Barrel
Deze whisky van 1991 is in 2010 gebotteld en op fles rijpt een distillaat niet verder. De whisky komt van 1 fust dus niets gemengd.
Neus toast van het eiken vat met vanille tonen, chocolade cake en grassig.
Smaak een rijk palet aan tonen van vanille, noten, bloemen en een heerlijke zachte afdronk.

Een van de weinige triple-distilled single malts in Schotland, in mei 2008, Auchentoshan (uitgesproken als ‘OKKen-TOSHan’) ging door een opknapbeurt; fleslabels werden gewijzigd, het assortiment werd gewijzigd en het bezoekerscentrum werd gerenoveerd. De oorsprong van de distilleerderij is behoorlijk gehuld, het begon oorspronkelijk het leven onder de naam ‘Duntocher’, dat voor het eerst werd vermeld rond de eeuwwisseling van de negentiende eeuw. In 1834 werd het omgedoopt tot Auchintoshan, uitgaande van het Gaelic ‘achad oisnin’ of ‘corner of the field’.
Geografisch gezien ligt het slechts net binnen de Laaglanden en hoewel het een Laaglander is, bevindt de waterbron van Auchentoshan zich – in de buurt van het Cochna Loch in de Kilpatrick Hills – in feite in de Hooglanden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verliet de Auchentoshan-distilleerderij, beschadigd door een groot verlies aan geest, de bombardementen op de scheepswerven van Clydebank, die in de buurt liggen. In 1948 begon de wederopbouw en kreeg de distilleerderij ook de nieuwe, moderne spelling ‘Auchentoshan’.
In 1984 werd de distilleerderij gekocht door Morrison Bowmore, die zelf een dozijn later een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Suntory werd. Geen van de huidige reeks is geturfd, en in het hart ligt de uitgave van 2008, ‘Classic’, een achttienjarige en ‘Three Wood’; gerijpt in Oloroso, Pedro Ximinez Sherry en Bourbon-vaten.

5 Cask Strength Malt Whisky Old Perth NAS 61.8% PRIMEUR
Blended mout whisky van Morrison en MacKay (MMcK) serie No. 2 Limited Edition gebotteld in 2017 heeft 61,8% alc
Neus: In chocolade gedoopte kersen en rode druiven. Smaak: Melkchocolade in de mond, daarna eikenhout en gezouten karamel. Afdronk: Lang en verwarmend.
Deze whisky is samengesteld uit 3 whisky’s n.l Tobermory, Craigellachie, Auchroisk
En dan te laten rijpen op het vat zonder over te steken en te bottelen als de whisky op smaak is. Geeft dit een product met een hoog alcohol gehalte van bijna 62 % alc. Dit moet je echt nippen.

Wat een pracht avond en zo leerzaam voor iedereen We hebben genoten en Wullie werd dan ook bedankt met een mooie bos bloemen voor zijn vrouw. En na afloop een daverend applaus. Daarna nog even nagenieten van de hapjes en een glas wijn

Geef een reactie